Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
ettevõte
 
liz 20. aprill 2008, kl 12.37
Kas ettevõte on "kes" või "mis"? Pean silmas lauset, kus öeldakse näiteks: "Ettevõte, kes (mis) alustas oma tegevust."
 
väike myy 20. aprill 2008, kl 12.45
otse loomulikult on ettevõte "mis". "kes" on ju eesti keeles teadupärast elusolend, mida ettevõte kohe kindlasti ei ole. ettevõte küll koosneb elusolenditest, st inimestest, kes seal tööd teevad, kui ettevõte ise on eluta nähtus:).
 
liz 20. aprill 2008, kl 14.19
Ma ise arvasin ka nii, aga küsimus on ajendatud asjaolust, et mu ülikooli lõputöö juhendaja tegi lõputöö tegemise ajal märkuse, et lähtudes mingitest uuematest keelekäsitluse suundadest, öeldakse ettevõtte kohta "kes". Sellest ka huvi. Mina parandasin töös kõik oma "mis"-d "kes"-ks.
 
bardotka 20. aprill 2008, kl 14.36
jah, seda on tõesti lubatud lõdvemalt võtta - olenevalt lauseloogikast. Iseenesest täiesti terane suund, sest muidu probleemid ei lõpeks :)
Näiteks: "See rahvarühm, kes käratsedes ja röökides oma õigusi nõuab..." Ühesõnaga, kuigi "rühm" iseenesest on selline abstrakt, mis nõuaks "mis'i", tohib sellises kohas "kes" öelda (ta on TEGIJA staatuses). Ja samal ajal, kui ntx elusolend on lauses objekti või eseme staatuses, tohib öelda "mis" - ntx: "See hobune, mille ma ostsin...."
Aga lugege ise Eesti keele käsiraamatust või nii...
 
väike myy 20. aprill 2008, kl 14.57
bardotka, väga huvitav info tuli sinult!!!

aga see teemaalgataja näitelause:

"Ettevõte, mis alustas oma tegevust." - see peaks ju siiski "mis" olema kindlasti, sest ma ei suudaks parima tahtmise juures ette kujutada mingit juriidilist isikut, mille ametlik nimetus lõpeb kindlasti lühendiga OÜ või AS või MTÜ (seega ühing või selts siis), et organisatsiooni võiks veel mingigi loogika alusel "kes´iks" nimeteda??? organisatsioon ei saa ju ise mingil juhul subjekt olla, ikka ja ainult objekt siiski ju? st organisatsioon allub oma sisemistele kehtestatud seadustele, samuti ka riiklikele seadustele? st organisatsiooniga saab ainult ise midagi ette võtta, organisatsioon iseenesest ei saa ju kunagi tegija staatusesse kerkida?

või on siiski selline teoreetiline võimalus olemas, bardotka?
ma lausa kannatamatult ootan sinu vastust sellele küsimusele?:)
 
. 20. aprill 2008, kl 16.33
väike myy
ära anna nõu, kui asju ei jaga.
 
väike myy 20. aprill 2008, kl 16.44
kas täpitriinust on saanud punktike?:)

vaata, on suur vahe, kas lihtsalt arutletakse nn äärmuslike olukordade üle keeles või tehakse niivõrd labaseid 7. klassi tüdruku tasemel vigu lausetes nagu täpitriin neid teeb.

antud lause puhul (Ettevõte, mis alustas oma tegevust.") olen 100% veendunud, et andsin õiget nõu. soovisin lihtsalt arutleda teema üle üldisemalt endast kompetentsemate tegevfiloloogidega, kelle hulka ma täpitriinu kohe kindlasti mitte ei arva:).
 
. 20. aprill 2008, kl 16.59
sul on temaga mingi oma asi jagada või? juba teises teemas loen su mürgisust tema suhtes.
mina ei ole tema.
 
bardotka 20. aprill 2008, kl 19.59
ma arvan, et üldiselt võiks selles lauses "mis'i" juurde jääda, ja "kes'i" võtta appi sellistel juhtudel, kus muidu on ikka lausa imelik - no nagu selles röökiva rahvarühma näites. See reegel oli ka just sedasi parajalt ähmaselt sõnastatud.
 
siil 20. aprill 2008, kl 22.13
mullegi selge, et sellesl lauses tuleb "mis" kirjutada.
 
siil 20. aprill 2008, kl 22.13
mullegi selge, et selles lauses tuleb "mis" kirjutada.
 
Liz 20. aprill 2008, kl 22.47
Suur tänu Bardotkale ja Väiksele Myyle vastuste eest.
No see üks lause oli lihtsalt n.ö. üldistatud näiteks toodud. Kui täpsemalt, siis olid konkreetsed laused mille kohta õppejõud märkuse tegi näiteks järgnevad:
Igal ettevõttel, kes ekspordib või impordib kaupa ....
Iga ettevõte, kes soovib laenata raha välispankadelt ....
Ettevõte, kes on mingilgi määral seotud piiriülese kaubandusega ....
(no ja neid lauseid oli veel)

Nagu eelnevalt mainisin, parandasin kõik "mis"-d "kes"-ks. Kogu võhm läks tookord siiski töö sisu peale. Vaidlema keeleküsimuses ei hakanud ning kaitsmisel ka keegi sellesisulist märkust ei teinud. Samas jäi nagu kriipima see küsimus ja kui selline lausekonstruktsioon praegu ette tuleb, siis käsi nõksatab korra .... aga kirjutan "kes".
 
viluloog 21. aprill 2008, kl 09.39
selle kohta ütleb eesti keele käsiraamat:
Asesõna 'kes' viitab harilikult elusale, 'mis' elutule. 'Kes' asemel võib kasutada ka asesõna 'mis', kui nimisõna (fraas) märgib kollektiivi või olendite rühma, nt komisjon, kelle/mille eesotsas oli Aadu Kask; orkester, keda/mida juhatab Peeter Puhk; lambakari, kes/mis aasal rohtu sõi; üksiklooma, mis on kas madalamat liiki või tegevusalis (s.o mis mitte ise ei tee, vaid millega midagi tehakse), nt sääsk, kes/mis mind hammustas; hobune, kelle/mille ma ostsin.
seega ettevõtte kohta 'mis' öelda pole kindlasti mitte vale. aga kui ettevõttest tahetakse rääkida kui elavast ja arenevast "organismist", siis on teatud juhtudel ka 'kes' õigustatud.
mina kasutaks Lizi toodud näidetes pigem siiski 'mis'-i, 'kes'-i ntx lausetes a'la: ettevõte, kes tahab karmis konkurentsivõitluses ellu jääda...
ja mis puutub "uuematesse keelekäsitluse suundadesse", siis eks keeleski liiguvad trendid ja moevoolud, samas on olemas ka reeglid, ja sellist reeglit, mille järgi ettevõtte kohta "kes" öelda on ainuõige, minu teada eesti keeles küll veel kehtestatud ei ole.
 
kk 21. aprill 2008, kl 15.47
Ma saan aru, et nimetatud õppejõud ei ole filoloog? Pigem midagi majanduse kanti? Siis ei tasuks arvata, et ta emakeeles just autoriteet on. Aga said töö kaitstud ilma probleemideta, see on põhiasi. Edaspidi kirjuta ikka õigesti.
 
Jah, 22. aprill 2008, kl 10.17
aga, kui Teil tekib vajadus mõni ettevõte kohtusse anda, siis "mis" kasutamise puhul Te seda teha ei saaks, kuna elutud asjaga ei saa kohtuvaidlust tekitada. Ei saa Te esitada hagi ei kivi, ei kännu, ei emakese looduse vastu.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!