Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
k'äänamine
 
ada 21. aprill 2008, kl 15.02
 
väike myy 21. aprill 2008, kl 15.18
täitsa lõbus on siin täna:)

kontsert:kontserti:kontserti - see on siis ainsus

kontsertid:kontsertide:kontserte - see on mitmus
 
k 21. aprill 2008, kl 16.10
Kas Sa, väike myy, teed nalja?
Kontsert, kontserdi, kontserti
Kontserdid, kontsertide, kontserte
 
to k 21. aprill 2008, kl 16.15
see on myylik filoloogiline lennukus.
 
emme 21. aprill 2008, kl 18.20
kullakesed, aga õigekeelussõnaraamat on ju netis täiesti olemas - tõsijutt!
 
aga 22. aprill 2008, kl 09.09
väike müü, sa tegid mu päeva!
 
Täpitriin 22. aprill 2008, kl 10.52
Netis on ÕS-i 2006 a variant olemas, kust kontrollida sõna muutmist ja õigekirja.
http://www.eki.ee/dict/qs2006/
 
eestlane 22. aprill 2008, kl 12.44
mis väljend on: tegid mu päeva? mingi otsetõlge ja nii kasutadki? väga nõme!
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 12.50
kommenteerijale 09:09:

see on tore, et "tegin sinu päeva". eksimine on inimlik ja mis need vabandused kõik olidki:).

siiki pean sulle meenutama, et viibime õigekirja foorumis ja et sinu kommentaar oli halva eesti keele musternäidis!

1) mu nimi on siin foorumis väike myy, mitte väike müü - nime kirjutatakse eesti keeles hea tava kohaselt (mida minagi pooldan) originaalvariandi järgi. seega minu maitse oleks ka kõik pealinnad eesti keeles nende originaalse emakeelse nimetuse järgi kirjutada (nt Helsinki, mitte Helsingi). hea keeletava näeb ette, et kui kommenteerija on ennast nimetanud väikeseks myyks, siis sellise kirjastiiliga ka kommentaatori poole pöördutakse:).

2) väljend "sa tegid mu päeva" on väga kohmakas otsetõlge inglise keelest:). soovitaks kasutada sul siiski suupärasemat varianti eesti keeles: "Sa tegid täna mu tuju heaks!"
 
miu 22. aprill 2008, kl 13.09
"sa päästsid mu päeva" on täiesti kasutatav kodumaine väljend
 
aga 22. aprill 2008, kl 13.10
väike müü
võtaks õige su enda keelekasutuse ette.
'Õigekirja foorum' näitab foorumi liiki ja kirjutakse kokku.
filoloog peab kirjutama alati korrektselt ja õigesti ehk lause algama suure algustähega. mina ei ole filoloog, aga kui sina tahad olla etalon ja õpetaja siin, siis vaata esmalt oma tekst üle
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 13.34
kommenteerijale 13:10:

olen põhjendanud siin varasemas teemas, miks kasutan kommentaarides läbivat väiketähte. arvan, et teist korda enam põhjendama ei pea.

http://woman.delfi.ee/foorum/read.php?f=80&i=479&t=479

"õigekirjafoorum" on korrektne kirjutada küll, sest, jah, on tegemist foorumi liigiga.

samas ei ole vale kirjutada ka "õigekirja foorum", sest see on foorum, mis on loodud õigekirja jaoks eesti keeles! saad esitada küsimuse kelle?/mille? oma, mis on aluseks lause kokku - ja lahkukirjutamise puhul.

põhimõtteliselt on tegemist sama olukorraga, mis "emadepäevakontserDi" puhul (mõtle ise, miks D kirjutasin suure tähega:)). võib kirjutada nii ja naa.
 
aga 22. aprill 2008, kl 13.38
rahune maha, jutu mõte oli see, et ära karga kraesse, kui ise filoloogile sobimatuid vigu teed. kui nõuad kelleltki austust oma nime suhtes ja korrektsust siin lehel abistamisel, ole kõigepealt ise korrektne ja austa teiste nimekujusid.
 
kui juba... 22. aprill 2008, kl 14.09
nonoh, väike myy, nimi kirjutatakse ju suure tähega!
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 14.14
aga, milles väljendub mu austamatus teiste nimekujude suhtes? palun konkreetset näidet.

missuguseid on mu vead(!), mis on filoloogile sobimatud? olen teinud siin ühe vea sõna "kontsert" käänamisel. lisaks veel 2 näpuviga/trükiviga. palun konkreetseid näiteid mu teistest vigadest siin foorumis! sa ju kasutasid mitmust, kirjutasid fraasi "filoloogile sobimatud vead". palun siia siis ka viidete või grammatikareeglitega põhjendusi vigade osas. mina olen sulle põhjendada suutnud "vigu", mida mulle süüks oled pannud.

kraesse kargasid mulle paraku sina kõige esimesena.

midagi ma ei taha olla ega näida, aga keeleteemadel armastan tõesti väga arutleda ja püüan ka jätkuvalt jõudumööda inimesi aidata keeleküsimustes.

kuigi tundub, et seegi foorum siin rikutakse ära delfikanaliku mentaliteediga. kui see tendents siin jätkub, siis rohkem ma loomulikult siin foorimis keeleabi enam ei anna.
 
aga 22. aprill 2008, kl 14.28
su targutused ja pikad traktaadid hakkavad ära tüütama. mõtlesin neid samu vigu, millele tähelepanu juba isegi juhtisid ja kraesse kargasid sa ise esimesena, küll mitte mulle. ka delfikanaliku suhtumise siia foorumisse tõid sina esimesena, hakates Täpitriinu, mitte täpitriinu, nimega näitelauseid tegema ja ammust solvumist välja elama. kui leidsid vea, paranda see, aga ei ole sinagi eksimatu, et võid teiste peale näpuga näidata. enne, kui hakkad süüdistama, mina ei ole tema, aga tema suhtumine teistesse on sõbralikum ja neutraalsem kui sinul.
 
aga 22. aprill 2008, kl 14.51
mina olen siis see "aga", kes kirjutas kommentaari kell 09:09 ja ütlesingi seda seepärast, et IROONITSEDA, aga mis seal ikka. lihtsalt ääretult naljakas oli lugeda, kuidas inimene ISE hakkab inimese üle irvitama, öeldes "väga naljakas on siin täna" ja siis veel targutama, aga paneb ise nii puusse, kui puusse panna annab.
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 15.16
siinkohal on kommenteerija 14:51 asjast täiesti valesti aru saanud.

antud juhul püstitati teema ajendatuna mu veast sõna "kontsert" käänamisel selles emadepäevateemas, st seati üles lõks, kuhu ma astusingi sisse. ja see mind naerma ajaski, et mulle eraldi teemana siia lõks tehti. võib-olla ei olnudki teemaalgataja nii sapine kui sina, kommenteerija 14:51, ehk tahtis temaalgataja lihtsalt selgust saada oma küsimusele.
mina sain oma vea oma keelekasutuses parandatud ja olen rahul sellega:).

siin foorumis enam iial sõna ei võta, sest sigade ette pärleid ei pilluta.
keeleabi vajajatel soovitan pöörduda keeleabisse või kuulata tähelepanelikumalt eesti keele õpetajat tunnis. see foorum siin on täis ärapanemissooviga ja delfikanaliku mentaliteediga inimesi, kelle "keeleabi" ei tohiks küll iial 100% usaldusväärseks pidada. sest kahtlused tekivad delfikanalikel kommenteerijatel vaid väikse myy nime nähes (kahtlus tekib naiseliku kiusu pärast), muudel juhtudel on üsna tõenäoline, et antakse valeinformatsiooni.
 
merike 22. aprill 2008, kl 15.27
aa, sa said aru, et sulle lõks tehti, aga ikkagi käänasid valesti? :D
nii lammas annab ikka olla.
 
to merike 22. aprill 2008, kl 15.50
väike myy kirjutas, et naerma ajas teda see, et eraldi teemana talle lõks tehti, mitte lõksu astumine ega meelega valesti käänamine.

lammas? kes teisele nime annab, see ise seda kannab.
 
. 22. aprill 2008, kl 16.13
väike myy, kuidas sa küll aru ei saa, et ainus kana oled sa siin ise. loodan, et mu lapsel ei saa kunagi olema sinusugust õpetajat, kes suurest ainearmastusest unustab inimlikkuse.
 
sõbralik 22. aprill 2008, kl 16.53
väike myy, sa võiksid ajatäiteks lugeda näiteks lehekülge http://www.eki.ee/keeleabi/ ja uurida kõike, mis sealt vasakult avaneb, näiteks "Keelenõuvakka" ja kõiki neid keelenõuandebrošüüre, mis seal täistekstina olemas - ja siis tulla siia tagasi juba tunduvalt professionaalsemate teadmistega varustatult :)
ja vahepeal käia koeraga jalutamas, kui sul peaks nimetatud loom olemas olema - sest ilm on nii ilus!
 
kah sõbralik 22. aprill 2008, kl 17.25
jah, tuleb tunnistada, et ega arutlused sellises laadis nagu "õpetajate tuba kirjutatakse erandina lahku, sest see on tuba, millel on olemas omanikud üldisemas tähenduses" just ülearu professionaalselt ei kõla...
 
veelgi sõbralikum 22. aprill 2008, kl 17.54
jah, õppisite ühe lingi kopeerimise ära, nüüd kopeerite siia täiesti asjassepuutumatuid tekste ekilt, aga keskmiselt telhvi debiilile avaldab see muljet küll:).

irw, tõesti, uus huumorinurgake on sündinud telhvi spetsialistidega:)))).
 
sõbralik 22. aprill 2008, kl 20.18
ei, need tekstid seal on juhuslikult täiesti asjassepuutuvad :)
 
Kääne 07. mai 2023, kl 19.29
Aga kumb oo õigem kas tunnelitega või Tunneli tittetega
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!