Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
olen kirjaoskamatu-ausalt
 
maian 04. mai 2008, kl 17.08
olen suure lugemusega, koolis olen ka käinud piisavalt, aga ikkagi saan aru, et olen kohati lausa düsgraaf.
millest see tuleneb? kas seda saab endast välja juurida?
 
Täpitriin 04. mai 2008, kl 17.27
Düsgraafik teeb häälikupikkuse vigu, kõik kohad, kus düsgraafik neid teinud oleks, on sinul õiged, seega see võimalus langeb ära. Ilmselt pidasid silmas kas õigekirja laiemalt või sõnavararikkust.

Kaks võimalust - suure lugemuse tõttu oled osanud tähele panna, kuidas teised oma mõtteid väljendavad ja kuna endal see nii lihtsalt ei tule, oled enda suhtes ülikriitiline, põhjusega või mitte on iseküsimus.
Teine võimalus, et oled raamatute neelaja, loed kiiresti ja süvenemata võib-olla ka mitte kõige paremat kirjandust, mis aitaks silmaringi ja sõnavaraoskust laiendada või paned küll lugedes tähele, et väga tabavalt on millegi kohta öeldud, aga mälu ei talleta neid häid ütlusi.
 
Täpitriin 04. mai 2008, kl 17.39
On muidugi veel üks võimalus, et suur on su lugemus ainult sinu enda arvates või loed väga ühekülgset kirjandust - ainult üht-kaht žanri või paari autorit. Püüa seda ringi laiendada valides nii klassikuid kui kaasaegsemat, erinevate maade kirjandust, nii luulet kui proosat, võta aega teosesse süvenemiseks ja loetu seedimiseks, võib-olla aitab sind ka tsitaatide või mõne hea sõna üleskirjutamine.
 
maian 04. mai 2008, kl 18.40
aitäh, täpitriin
loen kiiresti-tõsi! loen erinevaid raamatuid.(nö."roosad" romaanid jäid teisemelise aega) mulle valmistab muret pigem õigekiri. mind ärritab see enda puhul väga. kokku-lahku kirjutamine , "liku-likkus" liited jne.
ma lihtsalt ei suuda mõista, miks ma selline...
 
Täpitriin 04. mai 2008, kl 19.04
Kui sa tead kohti, kus eksida võid ning sõnu, mille õigekirja päris hästi ei valda, siis tee tutvust kas internetis olevate abilehekülgedega nagu www.eki.ee või muretse mõni eesti keele käsiraamat, kus on nii ÕS 2006a vituaalne väljaanne kui ka natuke abi lahku-kokku kirjutamise kohta. Palju hullem kui inimene ei kahtle ja siis vigu teeb.

SõbraliKus inimeses on ... (seesütlev kääne sõnast sõbralik)
SõbraliKKus on väga hea inimomadus. (nimetav kääne).

ps. Me kõik teeme mõnikord vigu kas kiirusest või teadmatusest.
 
kadri 04. mai 2008, kl 20.25
ma aravan, et sa oled võrdselt laisk ja lohakas. Ei saa nii olla, et intelligentne, suure lugemusega inimene ei suuda jälgida oma kirjalikku keelekasutust emakeeles. Võõrkeeled sa ju õpid ära, koos grammatika ja muuga. Miks siis mitte eesti keelt? Laisk ja lohakas on minu diagnoos. Eks sa ise vaata, mis nendega teed.
 
iuuu 05. mai 2008, kl 00.30
täpitriin teeb selliseid komavigu, et anna otsad..
 
ja 05. mai 2008, kl 07.48
mis siis kui teeb?Eneseväljendusega tal probleeme ple.Erinevalt tähenärijatest oskab inimest mõista.Mulle tundub nii.
 
nonoh 05. mai 2008, kl 11.00
ka ERKI lõpetanud inimesed (minu 2 ülemust) kirjutavad täiesti vigaselt, seega ei saagi nii võtta, et haridus=kirjaoskus
 
irw 05. mai 2008, kl 13.52
huumorinurgake:)))
 
harudsega ka haritus 05. mai 2008, kl 18.02
vaata, nonoh, Sinu ülemused võivad ju olla kõrgharidusega matsid, ega haridus matsi riku. üldjuhul on taotluslik siiski koos haridusega omandada ka haritus ja silmaring ning need omandanu ei tee elementaarseid kirjavigu, ammugi ei kirjuta tühikuteta. samas pole ju vahet, kas säästuka koristaja kirjutab korrektselt või mitte, eks? kui aga mõnes firmas mõni projektijuht saadab ülivigaseid kirju, on küll hull lugu.
 
kadri 05. mai 2008, kl 18.13
Kuulge, mõelge nüüd korraks oma ülisuure tolerantsuse üle, kes te arvate, et ülemused võivad eksida jne. KESKKOOLI lõpetamiseks on vaja elementaarset kirjaoskust. Muidu ju kirjandit ära ei tee. Ei ole mitte mingit põhjendust sellele, et kõrgemates haridusastmetes latt alla lasta. Matemaatikas seda ju ei tehta, ka humanitaar peab vähemalt saja piires arvutada oskama. Millest siis arvamus, et komakohtadega võib eksida või konsonantühendeid kirjutada, nagu jumal juhatab? Miks tohib emakeeles lollimaks jääda? MInu arust ei tohigi.
 
õpilane, 05. mai 2008, kl 20.27
Kui Sul on probleeme õigekirjaga, siis tee harjutusi leheküljel http://www.hot.ee/minu51
 
naljata 06. mai 2008, kl 16.24
"vituaalne" on tore sõna, kõik võiks seda tihedamini kasutada.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!