Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
lauses öeldis puudu
 
marina 13. mai 2008, kl 08.56
Kuulge, keelekad!
Mis trend see on- pea kõikides lehepealkirjades on öeldis puudu. Tegusõna arvelt hoitakse leheruumi kokku või? Kas see on vene keele mõju? Või linnavalitsuse määrus? Mina loll? Teised targad? Kuu kandiline? Jõuluvana ümmargune? Miks nii?
 
keelekas 13. mai 2008, kl 09.20
aga kust sa võtad, et pealkirjas tingimata peab öeldis olema? pealkiri võib olla täislause (nt: Miisu püüdis piraka hiire), aga ei pea (nt: Miisu hiirejahil).
iseasi kui õnnestunud mingi pealkirjavalik on – aga see, et pealkirjast puudub öeldis, ei ole iseenesest viga.
 
arvan 13. mai 2008, kl 09.33
Ju see ruumi kokkuhoid jah :P
 
joobert 13. mai 2008, kl 12.12
need, kes vähegi ajakirjandusega kokku on puutunud, ilmselt teavad, et pealkiri (nagu ka kõik muu jutt) peab talle määratud kohta ära mahtuma. kui ei mahu, siis kärbitakse, ja mitte alati õnnestunult.
 
kuulukas 13. mai 2008, kl 12.13
keelekal päris hea näide toodud, nunnu.
 
hm 13. mai 2008, kl 12.23
on see vast mõte, et pealkirjas peab öeldis olema! järgmiseks tuled lagedale ideega, et pealkirja järel peab punkt olema (koolivihikus ju pidi; ka joon tuli alla tõmmata :))
 
marina 13. mai 2008, kl 14.22
Täpsustan: puudub sõna "on". Nagu "Pealkirjas (on) öeldis puudu",
Kuu (on) kandiline" jne. jne. See ei ole ju korrektne või? siis peaks tõesti olema kas "öeldiseta pealkiri" või "kandiline kuu" jne. jne. Nii nagu see hiirejahi näide ongi. Viimasele: jäta järgmine kord vahele. Sellist sapipritimist on terve delfi niikuinii paksult täis.
 
adjö 13. mai 2008, kl 15.00
mina olen igatahes õppinud, et uudise pealkirjas peab öeldis olema, niisama mingi muinasjutu pealkiri võib ilma olla
 
keelekas 13. mai 2008, kl 15.24
Nii ja naa. Lihtsalt 'Kuu kandiline' on pealkirjana muidugi kipakas, aga nt 'Maa ümmargune, Kuu kandiline?' on löövam pealkiri kui 'Kas Maa on ümmargune ja Kuu on kandiline?'
Või nt 'Eesti teel turumajandusele' versus 'Eesti on teel turumajandusele'...
Eks siin tuleb loovat lähenemist rakendada, lihtsalt tähemärkide kokkuhoiuks suvaline sõna välja jätta on puudulik lahendus.
 
a 13. mai 2008, kl 16.00
Ikka ruumipuudus, tegelikult on soovitav kasutada pealkirjas verbi (ja mitte olema-varianti), sest see muudab lause dünaamilisemaks. Aga mitte keegi ei hakka sellepärast näiteks reklaami kärpima ja kui autor ei taha portsu oma tekstist ka välja visata, siis...
 
heh 13. mai 2008, kl 17.56
marina, "pealkirjas õeldis puudu" oleks täiesti korrektne pealkiri :)
 
krants 15. mai 2008, kl 21.11
Hea toon tahaks ikka pealkirja öeldist ka,aga see täheruumide jutt on õige. Ja õige on ka see, et pealkirja panija ei tea tekstist enamasti muhvigi. Öeldis annab dünaamika.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!