Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
kes on oss?
 
A 04. november 2008, kl 10.20
pole just õigekirja teema aga keeleteema ikka. ehk siis, keda peetakse silmas kui räägitakse ossidest. saksas on ossid idasakslased, eks, aga meil? väga levinud sõna, kahjuks endal täpset aimu ei ole.

ei taha feministinurgakesse panna, seal on ebaoluliste vastuste osakaal liiga suur :)
 
toss 04. november 2008, kl 11.40
meie kohalikus kontekstis on ossid sedatüüpi vennad, kelle kohta võib öelda ka nt: rullnokad, jõmmid, bemmivennad...
 
krants 04. november 2008, kl 16.42
mingis murdekontekstis võib oss ka oinast tähendada.
 
tuhatjalgne 04. november 2008, kl 16.55
Kas see murdes mitte vorsti ei tähenda?

Jõuaks, jõuaks jõulud tulla,
siis saaks lapsed saia süüa,
oma käega ossi võtta ...

Oli vist kuidagi nii.
Ja veel võib olla tegemist lühendiga nimest Osvald :)
 
Täpitriin 04. november 2008, kl 17.14
Või Oskarist? Tüüpiline kärsaliste nimi :)
 
tiree 04. november 2008, kl 17.28
Noorte inimeste kõnepruugis on oss ikka see siilipea ja sõrmejämeduse kuldketiga bemmivend.
 
jobukakk 04. november 2008, kl 18.24
ei päriselt ei ole. OSSIL on olemas veel teine tähendus vanemas keelepruugis Oss-Oskar- kodusiga, vanasti polnud taluperedes kombeks öelda SIGA, öeldi ikka OSSILE-Oskarile, vähemalt on see olnud nii läbi aegade LÄÄNEMAAL ja Harju Madisel-Padisel.
 
mari 05. november 2008, kl 11.50
Kontekstist sõltub. Noored inimesed sellega siga kindlasti ei mõtle, nad pole siga mujal näinudki kui praetükina taldrikul. Ikka need iseloomuliku välimusega kutid peituvad neil selle sõna taga. Vanainimestel ehk midagi muud.
 
S 06. november 2008, kl 01.00
suht sellised mõttetud mehed , nagu mina aru olen saanud ;)
kes jahh , on peaaguu nagu rullnokad ,aga , mitte päris .
noo ühesõnaga , lihtsalt lollid ja rumalad vennad või nii ,
otsestt tähendust vist ei olegii .

kui jobukaki kommentaari lugeda ja need andmed tõele vastavad , siis vb on see sõna tulnud jahh tähendusest siga , vähemalt mina küll usun nii (: .
 
ei ole 09. november 2008, kl 18.26
Kindlasti ei ole "oss" rullnoka sünonüümina tulnud sõnast "siga", vaid ikka Saksamaalt, kus see tähistas idasakslast ja oli ilmselt halvustava maiguga (nüüd kasutatakse seda palju vähem).
Iseküsimus, kas Eestis üldse on käibel "oss" rullnoka või kantpea või kelle iganes seda sorti tegelase nimetusena. Igatahes mina ei ole kohanud. Niisiis jäävad ehk ajaloolisemad ja nimevariandid.
 
F-L 09. november 2008, kl 18.32
Ossi tähistab idasakslast, mitte oss, (vastavalt Wessi on läänesakslane). Ja on ka tänapäeval täiesti levinud ja kasutuses, eriti naljades ja l66pivas k6nepruugis :).
 
ei ole 09. november 2008, kl 18.47
Ei kirjutanud jah, õiget Ossi kirjapilti välja, vabandust!
Mis puutub kasutustihedusse, siis naljades võib see olla, aga pärast taasühinemist oli sel osa sakslaste suus ikka väga mürgine kõla. Nii nimetati kõiki teedel arutult kihutajaid, kes olid üleöö head autod kätte saanud (sama toimub tänaseni meil) ja muidu sileda ajukoorikuga toimetajaid. Eks nad ole pikapeale tsiviliseeritumaks muutunud.
 
Hans 13. november 2008, kl 20.25
oss = vennaihu = kodusiga
 
Elfa 21. detsember 2008, kl 07.49
Elektroonikute kõnepruugis märgib sõna "oss" ostsilloskoopi või ostsillograafi, skeemitehniliselt ka ostsillaatorit.
 
teadja 05. august 2012, kl 19.08
delfi debiilik on ka oss :-)
 
urbandictionary 07. august 2012, kl 09.53
Oss on noormees, kelle huvidering piirdub pidutsemise, enda ja oma staatusesümbolite (brändiriided, silmatorkavad ehted, tehnikavidinad) eksponeerimise, autode ja pidutsemisega. On oletatud, et sõna "oss" tuleb autode tuunijate seas hinnatud detaile tootva firma O·Z Racing nimest. Ossi naissoost kaaslane on ossipiff.

Ossi vaesem, veelgi piiratum ja agressiivsem variant on rullnokk, veidi vanemat ja jõukamat versiooni nimetatakse jõmmiks.
 
etymoloog 16. detsember 2015, kl 08.28
Kui oss = liha ja pihv = liha, siis ossipiff on lihaliha :)
 
Arvan 04. jaanuar 2016, kl 05.25
Noorte kõnepruugis OSS on halvustav väljend mõne kuti kohta, sama mis töll, nõmedik.

Rullnokk on selline lame omaarust kõva ajulage tüüp ja bemmivend vähese ajumahuga tüüp, kes ostab endale mingi romu bemmi ja kujutab ette, et on kõva vend.
 
kana 16. jaanuar 2016, kl 03.01
Eelmisega nõus. Just selline ongi oss - täielik töll, kes kujutab endale millegipärast ette, et on kõva. No sihuke ahv, bling-bling ja gutsi-mutsi on, aga kõrvade vahel vilistab tuul. Enesekehtestamiseks kasutavad nad erilisi käeliigutusi, aga kui tõsiseks seisuks läheb, põgenevad põõsasse nagu rotid.
 
Tõlgitseja 22. jaanuar 2016, kl 10.51
Palju oli kasutusel Lääne-Euroopas, eelkõige saksakeelsetes riikides "idast" pärit vaese, aga ülbe matsi tähenduses. Eestis on nati teine tähendus, mida eespool on ka selgitatud: kindlasti on oss ülbe ja pöörab liigset tähelepanu nii enda kui ka teiste välimusele ja riietusele, hindab selle põhjal ja kindlasti ütleb arvamuse ka välja "krõbedaid" sõnu kasutades.
 
ütlenkah 07. veebruar 2016, kl 17.58
Eestis on 0SS olnud SEAliha tähenduses ammustest aegadest (hunt - metsakutsa), idasakslastega seoses tähendab see inimtüübi halvustamist (ülal kirjas).

21 sajandil on sellest kujunenud ühendmõttega sõna, mis tähendaks "seamoodi täissöönud ülbet ja tõusiklikku" inimest. ;)
 
tondid, te 08. mai 2016, kl 21.43
ei jaga üldse matsu. "oss" = "mafioss" :D
 
On veel küsimusi? 08. september 2019, kl 17.56
No tegelikult tõsi on see ,et paljudes Eesti linnades käivad ringi sellised kambad(seal ei ole ainult poisid vaid ka tüdrukud) põhiliselt ikka nkkred kelle käitumine jääb viisakusest väga kaugele,alaealised kes joovad alkoholi ja nüdseks ei saa nende vastu isegi enam politsei sest nad on nendest kampadest ära tüdinenud ,sest phm igapäev tuleb nende pärast väljakutseid.
 
Siribinn 25. juuni 2021, kl 17.48
1) Mõni võib olla isegi uhke kui tema kohta öeldakse oss ja ta näebki välja nagu oss, sest tema soov ongi olla oss. Samas väga paljud isikud pigem ei tahaks olla ossid. Pahatahtlik oss peaks tingimata olema ülbe ja ennasttäis, tõusiklik, kaabakas, tülinorija jne.
2) Seega võib oss olla nii negatiivse kui ka positiivse alatooniga. BMW rehve vilistav oss on lihtsalt oss. Defineeritav oss on definitsioonist tulenev oss.
3) Oss võib samas olla ka lühend või hüüdnimi analoogse kõlaga pikemast perenimest (nt Ossinovskaja vms).
 
Leemet 21. november 2022, kl 11.36
https://www.youtube.com/embed/VSGoT1CK9wI
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!