Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
kas kaitsmed või kaitsed?
 
pesu 04. oktoober 2009, kl 21.01
selline küsimus siis, millele vastust palun :)
 
Täpitriin 04. oktoober 2009, kl 21.11
Mõlemad võivad olla, aga 'pesuga' liitub kaitsme.
http://www.eki.ee/dict/qs2006/index.cgi?Q=kaitse&F=M&O=0&E=0
 
oijah 06. oktoober 2009, kl 17.13
sellest on palju juttu old, nt siin:
http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?f=9&i=739689&t=739041
 
Pojeng 06. oktoober 2009, kl 17.48
Selle kaitsme võiksid nad endale..., ausalt. Kaitsmed seostuvad igal lahtiste silmade ja kõrvadega elanud inimesel otsemaid Eesti Energia, korkide ja äikesega. No mida on püksis või põlve otsas maandada... ?
Oi, ma saan tigedaks, kui niiviisi keelt käkitakse :( Varsti paneme päikesekaitsme näo peale või?
 
trips 06. oktoober 2009, kl 19.03
Pojeng, palun ära solvu, aga mitte lahtiste silmade ja kõrvadega, vaid piiratud mõtlemisega...
 
Dibi 06. oktoober 2009, kl 19.43
Mina ka vihkan sõna "pesuKAITSMED", reklaamides on seda värdsõna pidevalt kuulda:S
 
Pojeng 06. oktoober 2009, kl 19.45
Põhjenda, trips, siis võtan ehk omaks :)
See pole mitte esimene käkk, vabandust, ebaloogiline mööndus, mis sealtpoolt tuleb. Miks on ühekorraga keeleoskajate hulgas nii palju piiratud mõtlemisega inimesi...?
 
joobert 06. oktoober 2009, kl 23.02
Keegi siin kunagi kusagil küsis tabavalt, et huvitav, kas need kaitsmed vahel lühisesse ka lähevad:D
 
trips 07. oktoober 2009, kl 00.08
Nii et ikkagi solvasin... Palun igal juhul vabandust, kogu oma keeleinimese piiratud mõtlemise ja mitte esimese ega viimase käkiga (viimase peale muigan muidugi).

Armsad inimesed, sõnadel on TÄHENDUS, mis ei küsi kellegi eelistusi, vihkamisi ega muud seesugust.

Kaitse:kaitse:kaitset on siiski eelkõige teonimisõna (kaitsmine). Kaitse:kaitsme:kaitset on kaitsevahend.
 
trips 07. oktoober 2009, kl 00.12
joobert, ma ei leia selles küsimuses küll mingit tabavust. Keeleinimesena puutun väga palju kokku sõnade väärkasutuse, -tõlgenduse ja muu seesugusega. Tihti ollakse liigselt enesekindlad - eesti keel, see on tühiasi ja kes siis seda ei oska! Ja nagu siin just äsja ühes teises teemas lugesin: MINA kirjutan nii ja järelikult nii ongi õige! Pahatihti aga ei ole.
 
Pojeng 07. oktoober 2009, kl 00.38
Hehhee... ega piiratud mõtlemisega nüüd eriti komplimendina võetav ole küll jah :))
See kaitse ja kaitsme teema kaldub paraku taas sinna Viini vorstide ja Šveitsi juustu kõrvale - ebaloogiline ja pealesunnitud, kabinetis sündinud... Vastutulek vähemvõimekatele? Misjaoks? Kui samas ilmuvad loetamatud, vigadest kubisevad tõlkeraamatud...
Vabandan, aga krt küll - see on minu eesti keel ka.
 
:) 07. oktoober 2009, kl 01.20
Minupärast olgu või valesti, aga pesukaitsmetest mina rääkida ei saa. Eks lõpuks ole paljude sõnade puhul keeletegijad leebemaks muutunud ja igasugu varem keelatud asju lubatuks tunnistanud - võib ju täheldada pisukest seost inimeste ja filoloogide vahel?
Aga kas pole naljakas, et nüüd häirib kedagi reklaamitegijate korrektne keel!
 
trips 07. oktoober 2009, kl 07.04
Ega pesukaitsmed olegi selline teema, millest peaks väga rääkima :) Võib ju rääkida ka põlve-, näpu-, terakaitsmetest jm näiteks.
Keelekasutust ei sunnita ilmselt kusagil peale (kool ehk välja arvatud) - räägime ja kirjutame ikka nii, kuidas meie teadmised, keeletaust ja ka eelistused lasevad. Teine asi on normeeritud kirjakeel.
 
:) 07. oktoober 2009, kl 12.44
Seda ma ju püüangi öelda - normeeritud kirjakeel muutub pikapeale vastavalt sellele, kuidas enamiku "teadmised, keeletaust ja ka eelistused" rääkida/kirjutada lasevad. Paljugi on praegu lubatud, mis veel paarkümmend aastat tagasi lausvaleks tembeldati! Ja ikka tänu sellele, et tavaline Eesti inimene ka kirjas kõnekeelt kasutas, mis siis, et teadmatusest või suutmatusest normidega arvestada. Ehk arenevad kaitsmed samamoodi, meie enda kaasabil...
 
Täpitriin 07. oktoober 2009, kl 13.13
Kas see ei tekitaks üht uut erandit? Keel peaks muutuma selguse ja erandite vähenemise, mitte loomise suunas. Võib tunduda küll mõnele ebaloogiline, et kõrgepinge ja pesu võiks kuuluda ühte kategooriasse, aga kui vaatan kaitse:kaitse:kaitset näiteid, siis on jällegi ülimalt loogiline, et *pesukaitset ei ole. Need on nagu öö ja päev.
 
trips 07. oktoober 2009, kl 18.11
Normeeritud kirjakeelt võib muuta võõrsõnades sõnarõhu ümberpaigutamisega ning sellest tulenevalt ka kirjapildi muutmisega (nt terminaal vs terminal - üks suhtliselt uuema aja muutusi), võib lubada muutevormides paralleelsusi... Aga MITTE KUNAGI ei anta sõnadele algsest erinevat uut tähendust. Või teie teate mõnd sellist juhtumit?

Vaevalt et pesukaitsmed nii tohutut poleemikat tekitaksid, kui need pärineksid samast ajastust, kui meie mustvalgetel teleritel olid sellised aeg-ajalt läbi põlevad ampullisarnased vidinad, mida iga lapski teadis ja mille ülesanne oli (vist?) telerit pinge kõikumiste eest kaitsta (elekter ja mina ei ole eriti head sõbrad, nii et kui ma nüüd väga pada kolistasin, siis naerge aga julgesti :)).

Mitte kedagi ei pane imestama, et nii potil kui ka raamatul on kaas. Miks, kirevase pihta, siis nii valulik reageering ühesuguse ülesande, kuid erineva kuju ja erinevatest materjalidest kaitsmete suhtes? Oskab keegi selgitada?
 
Pojeng 07. oktoober 2009, kl 18.45
Löö googlisse sõna kaitsmed, saad Eesti Energia, sealt järjestikku teised ehitus- ja elektritarvetega tegelevad ettevõtted. Tegu ei ole ajaloo hõlma vajunud nähtusega. Ja mina paraku olen pärit perest, kus elektrist, sh kaitsmetest tihti ja palju asjatundlikku juttu tehti, sellepärast kisub mõte vägisi sellele, et järsku otsustasid selle küsimuse üle (täiesti juhuslikult) sellised naisterahvad, kelle jaoks see sõna nii kindlat tähendust ei omanud... juhuslikkust ei saa ju välistada?
Sellest ka siis minu valulik reageering, eks teised rääkigu iseenda eest.
 
trips 07. oktoober 2009, kl 20.05
Ma ei arva sugugi, et on ajaloohõlma vajunud. Vastupidi - erinevaid kaitsmeid tekib ilmselt järjest juurde. Tõin selle telerikaitsme lihtsalt näitena, mida vähemalt keskealiste põlvkonnas on tõenäoliselt igaüks näpu vahel keerutanud.
Kordan veel kord - kaitse:kaitsme on KAITSEVAHEND. Vaidled Sa sellele vastu, Pojeng?

Ega ma üritagi kedagi milleski veenda ja pole teada ka ühtki kohtuasja vale keelekasutusega seoses. Nii et ...
 
oijahh 07. oktoober 2009, kl 21.48

Kui selline pisiasi ja iseenesest mõttetu vidin nagu pesukaitse, om. pesukaitsme kedagi ärritab, siis poleks ju midagi lihtsamat kui kasutusele võtta uus sõna!
Tutilapp näiteks või pissivinguimaja või pesuhaisulukk või püksikukleeps või...
Ärge pange tähele, ärge tarbige, vahetage sagedamini pesu!
 
repliik 08. oktoober 2009, kl 00.53
Iial ei muutu keel erandite VÄHENEMISE suunas, Täpitriin!
 
joobert 08. oktoober 2009, kl 00.54
kui mu mälu mind väga ei peta, reklaamiti telkus veel kolm, äärmisel juhul neli aastat tagasi pesukaitseid. millest või kellest see äkiline kaitsmete-lembus pesu asjus?

püksikuid ja särgikuid ma kah väga heaks ei kiida. olgu parem näiteks pesukleeps. igaüks siis ise teab, kuhu ja kas kleebib:D
 
naine 08. oktoober 2009, kl 01.43
kleeps võiks ju samahästi ka side olla; aga ilmselt on mingist aspektist tähtis eristada sidemeid ja neid kaits....
 
trips 08. oktoober 2009, kl 05.37
Joobertile

Meedia kubiseb keeleliselt toimetamata reklaamidest. Ja põhjus on kirjas minu kommentaaris 10-07-09 00:12
 
pesukleeps :) 08. oktoober 2009, kl 09.19
hügieenisideme funktisooni kannab ta ikkagi, olgugi et on väiksem ja õhem kui need, mida päevade ajal kantakse.
 
pole päris õige 08. oktoober 2009, kl 10.14
trips,

pole päris õige, et sõnadele keeles uusi tähendusi ei anta. Esimene sõna, mis pähe kargas, on "hävima", ÕSi järgi "otsa v hukka saama". Siis loeme ajalehest pealkirja "Meie meeskond hävis suurelt". See on juba nii laialt levinud, et sellele kätt ette ei pane. Säherdusi sõnu on teisigi. Sinnakanti kipuvad nt ka "üksiküritaja" tähenduses "eraettevõtja" või "kulutaja" tähenduses "tarbija".

Kaitsed ja kaitsmed aga paneksin ühte punti selliste sõnadega, nagu anne (ande ja andme), kaste (kaste ja kastme), rake (rakke ja rakme) jne.
 
trips 08. oktoober 2009, kl 10.52
pole päris õige

Mina rääkisin Emakeeleseltsi keeletoimkonna, mitte nadi kirjaoskusega leheneegrite tegemistest.
 
joobert 08. oktoober 2009, kl 11.59
ahah, et veel mõni aeg tagasi laiutasid teleekraanidel keeleliselt toimetamata pesuseoste reklaamid, aga õnneks on olemas trips ja teised agarad Emakeeleseltsi keeletoimkonna töötajad, kes lõpuks siiski õnne meie õuele toovad ja ullikestele selgeks teevad, kuidas on ÕIGE. no tore on.
 
trips 08. oktoober 2009, kl 12.19
Ei mõista su sarkasmi. Ma ei kuulu isegi Emakeele Seltsi, rääkimata siis keeletoimkonnast. Kohe kindlasti ei valda ma eesti keelt täiuslikult, aga mida ei tea, seda saab alati ju üle kontrollida. Selliseid sõnu, mis mulle ei meeldi, on "perverssed", "pervod", "värdjad" (tsiteeritud siinsetest ja mujal kohatud väljendeid) vm, ma lihtsalt ei kasuta. Ühesõnaga, palun andeks, et olen paha inimene.
 
trips 08. oktoober 2009, kl 12.22
Ja veel - AUSÕNA, mine ei ole pesukaitsmete leiutaja ega ka selle nimetuse väljamõtleja, nii et joobert võib oma sapijoa kuhugi mujale suunata.
 
Täpitriin 08. oktoober 2009, kl 12.46
Kas hügieenisidemeid või tampoone reklaamida oleks keeleliselt väga jube, kui pesukaitsmed nii vastukarva? Ise eelistan sõnadena küll kaht esimest, aga ohkima-puhkima ei pane ka viimane, kui seda õigesti kasutakse.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!