Elu on kool. Meil kõigil on erinev kogemustepagas (eelmistest eludest), kui siia ilma sünnime. Mõni inimene on nii tark, et näeb juba 20-aastasena teisi inimesi niivõrd hästi läbi, et "vale" otsa ei komista ja temaga lapsi ei tee, ega kokku ei koli. Teisel inimesel pole sellist oskust inimesi läbi näha : elukogemust pole. Mõni inimene on väga osav näiteks joonistamises, aga teine võib õppida ja püüda, palju tahab, tema kritseldused ei kannata kriitikat. See joonistamisoskus on elukogemus eelmistest eludest ja selle nn vana rasva peal on tal selles elus hea liugu lasta (kasvõi näiteks töötadagi illustraatorina). Samamoodi on nii mõnigi elukogemus suhete valdkonnas mõnel juba kogetud, teisel on selle koha pealt aga tükk tühja maad. Mul endal oli ka. Ja ma ei kurda. Olen väga tänulik ja õnnelik. Hea, et niigi läks.
Vastates konkreetselt sinu püstitatud küsimusele, siis kahe lapsega üksikemana saab 400 euroga hakkama küll (sealjuures laste isadelt alimente saamata, küsimata). Elan väikelinnas, kus pole töökohti valida, hoolimata sellest, et mul on kõrgharidus ja aastaid töökogemust. Siin lihtsalt pole uusi vabu töökohti. Aga mul on siin oma vana töö, kus saan täpselt 400 netona kätte. Mul on siin välja kujunenud oma turvavõrgustik : vajadusel on inimesed, kes aitavad, kui suurem laps jääb koolis haigeks või ei saa huviringi või sealt koju vms või kui väiksem vajab hoidmist jne. Vahemaad on nii väikesed, et autot me ei vaja. Suurem käib ise kooli-trenni-koju jne. Lasteaiamaks, huviringid, teater, kino jms on üliodavad võrreldes Tartu või Tallinnaga. Riideid saame kaltsukatest ning peretuttavatelt. Toidu kasvatame põhiliselt suvel ise vanaema juures maal. Leiba küpsetan ise. Piima, juustu, võid saame vanaemalt. Kokkuvõttes : me saame hästi hakkama. Kolida meil kindlasti ei tasuks. Me kaotaks kõvasti rahas ka juhul, kui neto sissetulek tõuseks ca 300 euri (mis oleks lagi arvestades palgalõhet naiste ja meeste vahel ning minu vanust ja erialast kõrgharidust). Tähtis ei ole ju see, mida keegi teine sinust arvab, või mida sa kannad, kus meelt lahutad, kui kallist juustu sööd jne. Tähtis on et sa iseendaga sõbraks saad, end väärtustad ja austad : siis saad igas olukorras igasuguste vahenditega hakkama ja oled oma lapsele/lastele parim ema, kes neil olla saaks. Depressioon süveneb enesehaletsusest, tegevusetusest, hirmust tuleviku ees, aga väheneb ja kaob üldse ära, kui hakkad tegutsema. Aeglaselt, aga järjekindlalt. Üks päev korraga. Alustades kasvõi kord nädalas 30 minutilisest sörkjooksust või 10-minutilisest joogast igal hommikul, kui lapsed veel magavad.
Ole hoitud!