Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Üksikvanem
Üksikvanem ja lapsehoiu küsimused
 
Aktivist 18. oktoober 2011, kl 08.59
Tere!

Eelmise suve algul sündis tütar. Peale sündi panin ta kahe sõime järjekorda. Sellel suvel läksin uurima, kas mahume nimekirja. Mulle räägiti, et enam alla 1,6 aastaseid lapsi sõime vastu ei võeta. Küsisin, et kas siis poolest aastast võetakse - ei võeta!
Nii ja siit minu eluline teema. Mul jookseb veel paar kuud emapalk. Olen alustanud oma ettevõttega, mis on üsna alguses veel ja sealt saan endale pisikese palga maksta alles detsembris. Mul on tegevust seoses sellega üsna palju. Seoses minu tegevusega on mul vaja, et tööajal käiks laps sõimes. Sõime ei saa ja mul on valida lapsehoidja või lapsehoiu vahel. Mõlemad tasulised. Kuniks on emapalk, ei toeta riik lastehoidu. Mu palk polnud tollal just kõige suurem. Kui tahan last 3 päeva nädalas hoida sõimes, läheb kogu emapalk korteri üüri ja lastehoiu peale puhtalt ära. Nokk kinni, saba lahti. Lisan veel, et ma ei kasvata ainult ühte last. Teine käib lasteaias.
Üks pluss on - kui emapalk lõppeb, toetab riik lastehoiuga. Minul selline probleem ees ei seisa aga mida teevad need üksikvanemad, kes lähevad tööle tagasi, kellel oli ehk palk 350 euri kuus ja kes elavad üürikorteris. Nad tasuvad enamus rahast lastehoiu ja üüri peale? Minu arvates on see otsus küll rumal, et alla 1,6 aastaseid lapsi sõime ei võeta. Emapalga ajal on veel OK aga ma usun, et emapalga lõpp ja lapsehoiu küsimus on paljudel üksikvanematel probleemiks. Ja kindlasti ka neile, kes ei ole üksikvanemad. Nendest üksikvanematest ma ei räägi, kellel pere abiks. Minu tutvusringkonnas pole neid, kes saaks tihti aidata aga aidatakse :)

Jagage palun oma kogemusi ja teadmisi :)
 
Aktivist 18. oktoober 2011, kl 09.00
Parandan - alla 1,5 aastaseid lapsi! :) Aasta ja kuus kuud, sealt siis ka number kuus.
 
juba suurte laste ema 18. oktoober 2011, kl 10.52
Kombineerimine, kombineerimine, kombineerimine. See on laste kasvatamisel vötmesönaks.
Endal ei unune iial, kui olin öpetaja ja pidin klassiga ekskursioonile söitma, aga mu oma 3 aastane laps jäi öösel haigeks, oksendas vahetpidamata ja palavik oli ka.
Ekskursiooni ära jätta ei saa, öösel kedagi hoidma ka mitte, jätsin siis 3 aastasele haigele lapsele hoidjaks tema 2 aastase venna.
 
Aktivist 18. oktoober 2011, kl 12.35
Minu ema kasvatas mind samuti üksi. Tal oli vaja tööl käia, et meile toit lauale tuua. Ta on rääkinud, et olin üksi kodus, kui ta käis tööl. Olin päris väike. Selles vanuses mulle meeldis teada saada, mis üks või teine asi on.
Kord tuli ema töölt ja trolli peal ta tundis, et midagi on väga valesti. Ta jooksis terve tee koju. Ma olin kõik gaasipliidi nupud lahti keeranud ja ise istusin õnnelikult põrandal.
Eks see üksinda kasvamine, kukkumine, õppimine ja arenemine on minuga kaasas käinud pisikesest peale :)
 
n 18. oktoober 2011, kl 19.15
Kas sul kedagi tuttavat ei ole, kes hoiaks last? Võibolla mõni sõbranna, kel samuti samas vanuses laps ja ta on kodune?

Lapsehoid on kallis, pigem otsi mõni töötu lapsehoidja.

See pole nüüd koht, kus lasteaia otsust kiita, aga minu meelest peaksid alla 1,5 a lapsed ikkagi kodus kasvama. Selleks, et laps saaks kodus olla makstaksegi 18 kuud emapalka. Kui oma üle 1,5 a lapse sõime panin, siis jube oli vaadata, kuidas need pisikesed (mõni oli vist alles 1. a) seal vaevu oma jalgu jõudsid vedada, teised lükkasid, kolmandad nutsid jne. Seal ei ole lastele mingit "arengut", sest kasvatajad ei jõua kõigi nendega personaalselt tegeleda, vaid peamised asjad (magama panek, mähkmete vahetamine, õues käimine) saavad tehtud, aga lastega on vaja rohkem tegeleda.

Kui emapalk saab läbi ja linn toetab lastehoius olemist, siis mina probleemi ei näegi.
 
aga siiski 18. oktoober 2011, kl 21.23
kus on lapse issi?
mehel on seaduse ees kohustus ülal pidada ka oma naist kuni lapse 3a saamiseni kui lapse emal ei ole tervislikel põhjustel või lpase eest hoolitsemise tõttu võimalik tööle minna...

ja lapsele peaks ka mees ju elatist maksma
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!