Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Üksikvanem
Kas vallasema saab nõuda alimente lapse isalt, kellega pole kunagi koos elanud ja kes pole isa nime peal??
 
hämmastunu 28. jaanuar 2010, kl 14.59
Selline küsimus siis. Tekkis see eelmist (õnnetu vanaema) teemat lugedes. Ise pole selliste asjaoludega seotud olnud. Aga imestan, et kohus üldse alimendid välja mõistis? Kas vallasema (üksikema) saab üldse nõuda alimente lapse isalt? Kes pole ametlikult selle lapse isaks vormistatud? Ja kellega pole kunagi koos elanud? Saan aru sellest, kui abielumees jätab lapsed ja ühise pere "laokile". Aga üksikud vanemad?
 
hämmastunu 28. jaanuar 2010, kl 15.01
Teemas tekkis vist mõisteline viga. Ühesõnaga: kas saab nõuda alimente lapse isalt, kellega pole kunagi abielus olnud ega koos elanud? Ja kusjuures isa pole ametlikult kusagil kirjaski?
 
f 28. jaanuar 2010, kl 15.07
ma küll välja ei lugenud, et lapse isa pole sünnitunnistusel kirjas
 
elementaarne 28. jaanuar 2010, kl 15.11
Vallasema lapsel ei ole isa, järelikult ei saa alimente nõuda. Kui lapse isa ei ole sünnitunnistusel kirjas, siis lapsel isa ei ole.
 
Ei loe... 28. jaanuar 2010, kl 15.15
abielus olemine v mitteolemine, loeb kas on ühine laps v mitte. Kui sünnitunnistusel pole kirjas v eitatakse isadust on olemas DNA test (ja kui selgub, et rongaisa on ikka bioloogiline isa maksab tema testi kulud. Ja lapserahad loomulikult).

Ja muideks, vallasema on ikka väga iganenud väljend, kuulub 1950ndatesse. Tänapäeval on abielus olevad lapsevanemad harvemad, seega võib neid kuidagi eriliselt märgistada.
 
eriliselt 28. jaanuar 2010, kl 18.56
märgistatakse teisiti- li.. lapsega võib ka öelda kui vallasema ei sobi:) Dna- d saab teha küll ja tahaksegi, samas on see mõneti ülekohtune meeste suhtes, kes lapsesaamisest midagi kuulda ega näha ei tahtnud või osanud.
Isakandidaate on sellistel juhtudel ka tavaliselt rohkem kui üks, huvitav, kuidas need naised DNA soovi vormistavad... et kõigepealt teeme DNA sellele, siis proovime teist ja kui need pole, siis katsume kätte saada kolmanda, kes küll välisriigi kodanik...
 
teadja 28. jaanuar 2010, kl 22.26
Saab küll nõuda, kuid selleks pean tõestama DNA analüsiga, et just see mees, kellelt raha nõuad, on isa! See on vale jutt, et kui sünnitunnistusel isa nime pole, pole ka õigust, ON KÜLL!
Iseasi on muidugi õigluseküsimus siin, kui ikka lapse sünd on vaid naise otsus olnud ja ise ei soovidnud seda last või ei teadnudki tema tulekust, kas inimlikust seisukohast on ikka õigus midagi ka nõuda?! Seaduse järgi saab küll:)
 
jah 30. jaanuar 2010, kl 10.51
Eelkõnelejad räägivad tõtt. Paraku saab tõesti. Ja kui neid, kes mehega õigupoolest koos pole elanudki, kuulata, siis tundub et kõik on õige. Nad magavad mõned korrad koos, sellest piisab et hakata meest ''oma meheks'' hüüdma ja kui empalk ja elatis peibutavad, teevad ka lapse valmis ning mees sügab hiljem kukalt, et litsimaja oleks kordades odavam olnud...
 
jurist 31. jaanuar 2010, kl 14.54
Ühene vastus on: kui pole tõestatud isadus, ei saa. Isadust tõestab DNA test, kuid siin on üks nüanss. Nimelt, kui pole tegu kriminaalasjaga, siis saab testi teha ainult väidetava isa nõusolekul ja seda osapoolte finatseerimisel. Samas võib ka põõrduda kohtusse, kes siis oma määrusega (võib, kuid ei pea), kui kohus ei ole veendunud muid asjaolusid käsitledes, et test on vajalik, määrab testi sundkorras.
 
arvamus 31. jaanuar 2010, kl 15.25
ju selle õnnetu vanaema loos oli laps ikka isa nimel.
 
juristile 31. jaanuar 2010, kl 22.31
Nii et kui koos pole elanud, naabrid ei tea asjast midagi, tunnistajaid pole, siis ei saa iga linnuke tänavalt, kes vaid mehe nime teab, päris nii lihtsalt meest kohtusse vedada? Tundub õiglane.
 
mittejurist 31. jaanuar 2010, kl 22.48
no kuule mis saa paanitsed! Kus suitsu seal tuld! Hoia oma t.ll püksis, mis sa käid nagu luurel iga linnukesega salaja ja kondoomita ke.....s. Kui ajud on püksis, siis võib iga linnuke ka su isadust kohtu kaudu tõestada!
 
d 31. jaanuar 2010, kl 23.02
haige ühiskond ja topeltmoraal - mees ja linnuke.
 
mittejuristile 31. jaanuar 2010, kl 23.49
Ajud ei peagi püksis olema, tilli niisamagi tore sopsutada kui kummi peal pole ja linnuke takka kiidab et anna aga valu, ei mul pole lapsesoovi ega hirmugi väntsakat saada, haigusest rääkimata!
 
Mats 03. veebruar 2010, kl 07.49
NLiidus oli selles suhtes õiglasem seadus, Kui mees ei ole last kunagi omaks tunnistanus siis alimente ei maksa!
Kui DNA järgi otsustasa siis mõni hakkaja naine passib peale kui rikkur litsimajas käib, varastab tema tarvitatud kondoomi ja seemendab ennast ise õige spermaga.

Ajaloost on teada, et pärast sõda oli Venemaal palju meesteta külasid ja siis mõnedki naised kasutasid sellist võimalust lapse saamiseks.
Ajalehe järgi olevat alimente nõutud ametlikult sperma doonorilt! Selged seadused vist puuduvad.
 
noh 07. veebruar 2010, kl 01.17
Olen vallasema ja isaduse tuvastamisest keeldusin.

Enne kui paberile alla kirjutasin tahtsin ainult teada et kui mina või lapse bioloogiline isa tahame hiljem muudatusi teha,kas see on võimalik.Öeldi,et vabalt.Siis peab lihtsalt dna-testide ja kohtu kaudu asju ajama.Kuna ma ei ela Eestis,siis riik maksab alimendid ja rahariidu pole (mina olen rahvuselt eestlane ja lapse isa ka).

Olgugi,et olin ja olen endiselt valikuga rahul,mõtisklesin,et tegelikult see on jumalast ebaaus meeste suhtes.Ja ei, pole plaanis (olgugi,et isakandidaate oli vaid üks)hakata mehele nüüd aastaid hiljem elu raskemaks tegema.
 
... 07. veebruar 2010, kl 19.37
to 22.31
ei loe kas on koos elatud või mitte...naine(üksikvanem) saab nõuda DNA testi ja kui see on positiivne tuleb ka elatusraha maksta
 
sooohhh 09. veebruar 2010, kl 12.01
Vallasema saab riigi poolt makstavat toetust, mida makstakse iga kuu, väike on see, nö leivaraha. Ei saa aru, kus Te elate. Kui mees lapsest huvitatud ei ole, jätke ta rahule. Alimente nõudes peab see unustatud laps kunagi kallist papakest potitama ja lapitama ja ülal hakkama pidama. Kui seda jama oma lapsele soovite, otsige aga issi üles. Soovitan soojalt seda mitte teha! Mina ei teinud ja laps nüüd väga tänulik.
 
algusest 10. veebruar 2010, kl 13.23
Nõuda ju võid, saamisega on iseasi!
 
imestan 15. veebruar 2010, kl 13.49
Kas naisterahvastel tõepoolest häbi ei ole nõuda raha lapsele mehelt, kes ei temast ega lapsest kuuldagi ei taha? Vaielda kohtus avalikult teemal "no on jah sinu laps, mäletad - purjus peaga tükkisid mulle voodisse ja mina ei raatsinud ära ka öelda jms"? Või oleks ikkagi lihtsam jalad koos hoida?
Tule taevas appi - mõni ime, et mehed sellistest lugu ei pea ja prostituutide hulka lahterdavad.
 
ära imesta 15. veebruar 2010, kl 18.41
kui äriplaan näebki ette sellisel moel lapsi teha, siis pole ka kohtus häbitunnet öelda mida vaid.
 
naine kes läks eluga edasi 17. veebruar 2010, kl 11.11
Minul ka taoline juhus ja käitusin nõnda. Elasin koos mehega keda väga armastasin, kuid temale meeldis käia ka vahel salaja teiste naistega. Nõnda hakkasid meie suhted halvenema ja kolisime eraldi elama. Kuid väga tihti olime koos ja nautisime teineteist. Ja lahkuminekust ei teinud enam juttu ja kokku kolimisest ka mitte. Kui järsku avastasin , et olen rase. Kuigi olin kasutanud tabl. Eiteagi mis juhtus, kas olin tabl. võtmata jätnud. Kuid kui talle sellest rääkisin, et ootan last. tõrjust ta mind eemale ja ütles.Et pole lapse saamiseks veel valmis. Nii ma siis otsustasin, et sünnitan selle lapse. kuid ka hiljem olime veel koos ja magasime. Kuid minu rasedusest enam juttu ei teinud. Isegi siis kui kõht välja paistis. Ja mingil hetkel sain teada , et ta magab minu sõbrannaga.Ja nii ma lõpetasin meie suhtlemise, kuigi elame ühes linnas. Leidsin oma kõrvale väga armsa mehe , kellega ma ei elanud vaid lihtsalt olime koos. Kuna vajasin kedagi oma kõrvale, kuid ka tema polnud sel hetkel valmis isaks hakkama minu lapsele. Otsustasin kolida mõneks ajaks kõigest eemale. Kui laps oli paari kuune oli lapse isa huvitatud dna-st, kuid miskipärast hüppas viimasel minutil alt. Nii ma siis olin üksi oma lapsega ja ei põdenud ka. Olin enda üle uhke ja ei sundinud lapse isa millekski. Ja ei küsinud ka temalt rahalist abi, kui tema ei soovinud las siis nii jäädagi.Abiellusin kui minu laps oli 10 kuune ja , elan siiani mehega kes oli minu raseduse ajal minu kõrval. Ta siiski otsustas , et tahab olla minuga ja olla minu pojale isaks. Ta lapsendas 5 aastat hiljem ka minu poja ametlikult. Kuid poiss on alati teadnud , et tal on pärisisa keegi teine. Ja nüüd kui poiss saab 13, on tekkinud tal huvi oma bioloogilise isa vastu.Kuna me elame väikeses linnas, siis enamused tunnevad teineteist. Kuid bioloogiline pole kunagi tunnistanud , et see tema poeg. Kuigi poiss nagu tema suust kukkunud.Tahan öelda , et pole mõtet sundida meestele lapsi. Keda nad soovinud pole, sest ka naine vastutab rasedaks jäämise pärast.Olen enda üle väga uhke , et tegin sellise otsuse sünnitada laps. Ja minna oma eluga edasi...
 
noh... 18. veebruar 2010, kl 09.28
üldiselt näeb etikett ette, et sellisel juhul ei ole viisakas alimente nõuda :)
paragrahvi järgi otsustades mõned ikka proovivad, oh, maailm on nii labaseid naisi täis.
 
oeh 18. veebruar 2010, kl 09.48
Naine EI SAA NÕUDA DNA testi, kui sünnitunnistusel pole isa nime kirjas. DNA testi saab NÕUDA SIIS, KUI sünnitunnistusel on lapse isa nimi, kuid isa väidab, et see pole tema laps. DNA testi saab teha mehe nõusolekul.
 
ei ole nii 18. veebruar 2010, kl 10.00
sa võid öelda et lapse isa on Taani prints ja Taani prints taritakse dna-d tegema nagu laksub.
 
JAH 18. veebruar 2010, kl 22.16
muidugi saab!!!! DNA paneb lapse isa paika. Kui isa ei ole nõus DNA-d tegema siis tekib küsimus miks mitte?! Sel juhul kohtunik rahuldab hageja hagi 100% sest inimesel, kellele "sokutatakse" last pähe hakkab võitlema ja nõuab ise DNA-d. Kooselu see oli talupoja aegadel...
 
nojah to sooohhh 19. veebruar 2010, kl 00.01
Autor: sooohhh
Aeg: 02-09-10 12:01
Viimased paarkümmend aastat olen elanud mujal,Eestisse enam tagasi ei kipu ja uus kodumaa maksab mulle riiklikud alimendid+lapsetoetuse (kindel töökoht on ka).Rahaliselt saan enam-vähem hakkama.

Mina olen mehe rahule jätnud,tema mind mitte.Sõbralikult saame läbi.
Ja suurim põhjus isatuks tegemisele oligi tegelikult see,et ma ei taha, et laps peaks tulevikus isa eest hoolitsema ja putitama.
 
kuule Mats 19. veebruar 2010, kl 23.43
Sul on liiga elav fantaasia, nii hullud need lood ka ei ole, et naine peaks litsimajast kasutatud rikkuri kondoomi varastama minema:)
Rikkad mehed on ka vaid inimesed, selleks ei pea lõbumaja prügikastides käima, et mõni selline lapsega õnge võtta. Naisel natukene tegu ja nägu, siis mõneks ööks saab sellise mehe kätte küll.
 
a 21. veebruar 2010, kl 19.30
Ja kes ütles, et teo ja näoga naine kondoomi varastas?
 
sellised emad... 19. märts 2010, kl 22.13
sellised vallasemad, kes iga ettejuhtuva isasega lapsi kukuvad vorpima, peaks samamoodi avalikus häbipostis rippuma, nagu rongaisadki kes elatist maksta ei taha.
Ühed mustad mõlemad:)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!