Lisan peatüki lõpu ka.
„Minu nimi on Krõbivana,“ sosistas ta pidulikult. „Nüüd tõusen ma üles ja unustan ära kõik maailma perekonnad.“
Suurema osa ööst istus Krõbivana akna all ja vahtis ootusärevalt pimedusse. Keegi möödus majast ja suundus otse metsa. Teisel pool lahte peegeldus vees üks tuledes aken. Võib-olla nad pidutsesid, võib-olla mitte. Pikkamisi läks öö, Krõbivana aga ootas, ainult seda, mida ta vajas.
Ja koidu ajal teadis ta, et tahab sõita ühte orgu, kus ta oli olnud kunagi väga ammu. On võimalik, et ta oli sellest orust ainult kuulnud või sellest lugenud, aga mis vahet seal on. Põhiline oli oja, mis läbi oru voolas. Või oli see hoopis jõgi? Krõbivana otsustas, et see oli oja, need meeldisid talle palju rohkem kui jõed. Üks selge vulisev oja, ta istub sillal, kõlgutab jalgu, vahtides pisikesi kalu, kes vees sagivad. Mitte keegi ei tuleks küsima, kas tal pole juba aeg magama heita. Keegi ei päriks, kuidas ta end tunneb, jahvatades juba teab millest, enne kui tema jõuab järele mõelda, on tal halb või hea. Ei, see oli koht kus lauldi ja mängiti kogu öö ja Krõbivana oli viimane mees koidikul koju minema.
Krõbivana ei tormanud kohe minekule. Oodates unistuste täitumist oli ta jõudnud õppida kannatlikkust ning elukogemus ütles talle, et kõige targem tegu enne sööstmist tundmatusse seiklusse on väheke järele mõelda.
Mitmeid päevi rändas Krõbivana laheäärsetel kõrgendikel, ta vajus üha sügavamale ja sügavamale oma unistustesse ja näis, nagu tuleks org järjest lähemale ja lähemale.
Viimased kollased ja punased lehed langesid puudelt, need kuhjusid ta jalge ette (Krõbivanal olid endistviisi väga kõbusad jalad) ning aeg-ajalt peatus ta, torkas mõne ilusa lehe kepi otsa ja lausus endamisi: „See on vaher. Seda ma ei unusta.“ Krõbivana teadis täpselt, mida ta ei taha unustada.
Nende päevade jooksul õnnestus tal uskumatult palju unustada. Igal hommikul tundis ta ärgates sedasama salapärast ootust ja otsekohe tegi ta unustamisega algust, et kiiremini orgu jõuda. Mitte keegi ei häirinud teda, keegi ei tulnud talle ütlema, kes ta on.
Krõbivana leidis voodi alt ühe korvi. Sinna sisse ladus ta kõik oma arstirohud ja lisaks väikese pudeli konjakit kõhuhädade tarvis. Ta tegi kuus võileiba ning otsis vihmavarju välja. See oli ettevalmistus põgenemiseks. Ta kavatses kodunt jalga lasta.
Aastate jooksul oli Krõbivanal põrandale siginenud igasugust koli. Palju asju, mida ta iialgi ei vaevu üles korjama, lisaks on veel hulga põhjusi neid mitte üles võtta. Need vedelesid laialipuistatud saarekestena nagu arhipelaag kõigest kaotsiläinud ja mittevajalikust, ta liikus nende vahel ja neist üle harjumuspärase kindlusega ning see kola muutis igapäevase toas liikumise kuidagi põnevaks ja samal ajal lisas meeldiva tunde millestki korduvast ja püsivast: nüüd otsustas Krõbivana, et neid asju pole enam vaja. Ta haaras luua ja lasi tõelisel tormil toast üle käia. Kõik toidujäänused, kadunud tuhvlid, tolmurullid, mahapudenenud tabletid, unustatud märkmelipakad, lusikad, kahvlid ja nööbid ja avamata kirjad, kõik pühkis ta kokku ühte hunnikusse: Sellest tohutust kuhjast tuli välja kaheksa paari prille: need pani ta korvi. „Hakkan hoopis uusi asju vaatama,“ mõtles ta.
Org oli juba päris lähedal, ainult korra ümber nurga keerata ning ta tundis, et pühapäev ei ole veel kätte jõudnud.
Reedel või laupäeval lahkus Krõbivana oma majast ning loomulikult ei suutnud ta lahkumiskirja kirjutmata jätta. „Ma lähen nüüd oma teed ja ma tunnen end suurpäraselt,“ kirjutas ta. „Kuulsin kõike, mis te mulle saja aasta jooksul rääkisite, sest ma pole põrmugi kurt, ja ma tean, et te pidutsete kogu aeg salaja.“ Ilma allkirjata.
Siis riietus Krõbivana öökuube ja kamassidesse, võttis korvi, avas ukse ning lõi selle enda järel ja saja igitüütu aasta ees kinni. Reipal sammul suundus ta otse põhja, õnneliku oru poole ja tema uus nimi andis talle jõudu. Mitte keegi ei teadnud, et ta ära läks. Punased ja kollased lehed lendlesid ümber tema ja eemalt kõrgendikult lähenes järjekordne sügisvihmahoog, et pesta maha viimane kõigest sellest, mis ei väärinud meelespidamist.