Kasutagega mis rasva tahes, kui te sellega praete või küpsetate, mürkide tekkimiseks te ei pääse. Ja need on siis mürgid, mis tekivad toidu kuumutamisel üle 120 kraadi . Rasvaine mürgid on veel peale selle. Googeldage sõna Akrüülamiid ja saate hulgaliselt vastuseid. Inglise keeles ACRYLAMIDE.
Põllumajandusministeerium lehel on järgmine tekst :
Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) info kohaselt tekib tärklist sisaldava toidu kuumtöötlemisel temperatuuril üle 120 ºC, näiteks küpsetamisel, grillimisel, röstimisel või praadimisel, ohtlik aine akrüülamiid, mis võib põhjustada vähki.
EFSA aruandest selgub, et täiskasvanud inimesed saavad saasteainet peamiselt leiva- ja saiatoodetest, samuti praetud kartulitest ning kohvist. Laste ja noorukite toitumistava arvestades täheldati, et peamisteks selle vanusegrupi akrüülamiidi allikateks on praetud kartulid (sealhulgas friikartulid), kartulikrõpsud, küpsised ning leiva- ja saiatooted.
Akrüülamiid tekib toidus looduslikult sisalduvate suhkrute (näiteks fruktoos ja glükoos) ning aminohappe (asparagiin) omavahelisel reageerimisel. Tekkiva saasteaine kogus sõltub toidu valmistamistemperatuurist, küpsetamise ajast, asparagiini ja redutseerivate suhkrute kogusest toidus.
Täistekst :
http://valitsus.ee/et/uudised/pressiteated/pollumajandusministeerium/33442/teadlased-soovitavad-v%C3%A4ltida-toidu-liigset-pruunistamist