Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Ökonurk
Milleks on hea mesi kuuseokastega?
 
hea 05. jaanuar 2014, kl 13.44
Sain jõulukingiks mee kuuseokastega, aga infot pole. Palun abi ja häid nõuandeid kasutamiseks.
 
troll 05. jaanuar 2014, kl 14.41
Äkki need olid kuuskede kevadised kasvud? Keegi ei söö tugevaid kuuseokkaid, kevadised õrnad kasvud aga on vitamiinirikkad ja maitsvad. Oma hapuka maitsega peaks sobima mee sisse hästi.
 
hea 05. jaanuar 2014, kl 14.59
suur tänu vastuse eest. purgilt: koostis: mesi, jahvatatud kuuseokkad 1%. Jah, olen kuulnud, et kuuseokkad on tervislikud, aga või? - hoopis mitte söödav, ... ei ole ka kirjas, et saunas või määrimiseks... internetist ka ei leidnud.
 
mhm 05. jaanuar 2014, kl 15.26
Kuusk

Kuuse energeetika ei jää tugevuse poolest maha männi omast, ent erinevalt männist suudab kuusk anda ka loomingulise energia laengut ning vahel koguni inspiratsiooni kinkida. Kuuse energias on segunenud kõik – värvid, lõhnad, helid, maitseelamused…
Teda võib sisse hingata, teda võib kuulata, teda võib näha. Ta sarnaneb sümfooniaorkestriga – muusikaga, mis haarab inimese tasapisi täielikult oma võimusesse ja lahustab ta endas.
Kuuse energial on pidupäeva maitse, ent kunagi pole võimalik kindlaks teha, kas see on magus, hapu või hoopis kibe. See on sama salapärane kui kuusk ise. Energia värvus hallikaspruun.
Soodsaim suhtlemisaeg: kuusk loovutab energiat hilisõhtul ja neile, kes ei karda öist metsa.
Kuusk on alati olnud jõu ja tugevuse sümbol. Kui teie aias on kuusk, laske tema okstel ikka ja jälle õrnalt läbi pihkude libiseda, et julgustada oma armastusega tema kasvu ja heaolu. Juba ainuüksi kuuse läheduses viibides kaovad nukrus, pelglikkus, pessimism ja ihnus. Kui võtate puust sageli kinni, pöördub kogu teie elu paremuse poole: mured ja hirmud vähenevad, ellushtumine muutub positiivsemaks.
Metsaökoloogide uuringud on näidanud, et Eestis pole ühtegi teist taimekooslust, mis kasutaks päikeseenergiat ära sama põhjalikult kui kuusemets. Kuuskede okaste kogupind on suurem, kui mistahes teiste taimekoosluste lehtede pind sama suurel maa-alal. Järelikult on kuusikus kõige suurem ka päikeseenergiat püüdvate pindade kogusumma. Niisiis on kuusiku erilise valgusenergia sidumise võime üks tähtsamaid põhjusi rekordiline valgust püüdvate okaste kogupind. Kui põhjusi on veel teisigi. Kuusk on igihaljas, seega võib ta elusainet toota aastaringi. Teiseks, tema okkad on tumerohelised, seega sisaldavad eriti rikkalikult klorofülli. Kolmandaks, sobib kuusele kasvamiseks erakordselt hästi sombune ilmastik. Mõõtmised näitavad, et pilves ilmaga on kuuse kasv isegi parem kui päikesepaistelise ilmaga.

Klorofüll on päikeseenergia füüsiline vorm. Tarbides klorofülli, laseme oma sisemistel organitel kümmelda päikesevalguses. Klorofüll hoolitseb meie keha eest, kui hell ja hea ema. Ta ravib ja puhastab kõiki meie organeid ja isegi hävitab sisemisi vaenlasi: patogeenseid baktereid, hallitust jms. Mida enam klorofülli me tarbime, seda tervem on meie soolte mikrofloora. Terves soolestikus toimub heade bakterite toimel vitamiinide tootmine-imendumine.

Kuuseokkad on rikkad askorbiinhappe poolest (keskmiselt 400mg%), neis leidub raua, kroomi, vase, alumiiniumi ja mangaanisoolasid, eeterlikke õlisid ja prakaineid. Okastes (männi, kuuse, seedri) leidub veel vakaineid, tärklist, mineraalsooli, vitamiine.
Et okkad sisaldavad rohkesti C- ja K vitamiini, A –provitamiine, võiks valmistada keha tugevdamiseks ja C-vitamiini vaegusest ülesaamiseks kuuseokkajooki. Lõika kääridega okkad peenemaks, lisa kuuma vett, mett, sidrunimahla. Vett 1:5. Talvisel ajal lastakse seista 8-10 päeva soojas kaane all. Kurnatakse, panna külma. Juuakse pool klaasi ülepäeva. Teine doseerimise variant 40 tilka talvel ja 20 tilka suvel.

Värsked okkad sisaldavad E-vitamiini ja karotiini, leidub mangaani, vaske, tsinki, koobaltit. Okkaid on kasutatud südame-, kopsu-, maksa- mao-, neeru- ja põiehaiguste ravis, hingamisteede katarride, silma- ja kõrvahaiguste ja pt haiguste korral.
Kuuseoksi on kasutatud peavalu vastu – oksad tambiti peeneks, asetati kahe linase riidetüki vahele, saputati sooja vett peale ja asetati kas ümber pea või kaela.
Kõik kuuse osad sisaldavad eeterlikke õlisid, vaiku, tanniine (parkaineid), flavonoide ja mineraale. Käbi sisaldab eeterlikke õlisid 0,15-0,35%, tanniine 6,7%. Koor sisaldab tanniine 8-16% aga okkad üle 10%. Parkaineteks nimetatakse fenoolset päritolu aineid, millele on suud „paksuks” tegev kibe maitse. Taimsed parkained ehk tanniinid on leidnud rahvameditsiinis kasutust eelkõige nii välimiste haavaverejooksude kui sisemiste seedeelundkonna verejoksude peatamisel, samuti haavade desinfitseerimisel ning väliskeskkonnast isoleerimisel. Osa parkaineid seob raskemetallide soolasid, leides kasutust mürgisust vähendava ja organismi puhastava vahendina. Tanniinidel on ka tugev põletikuvastane toime, neid kasutatakse desfintseeriva vahendina nahahaiguste ja põletuste, eriti seedeelundite põletike korral. Kuna parkained, eriti antotsüaanidega suguluses olevad looduslike parkainete eellased katehiinid ehk katehoolid ahendavad mao ja peensoole veresooni, siis toimivad nad kui kõhukinnistid. Tõestatud on parkainete hallitusseeente eoste arengut pärssiv toime nad loovad ka bakterite ja viiruste arenguks ebasobiva keskkonna. Samuti on parasiitide vasatse toimega.
Kuusk on antibaketriaalse ja krampidevastase toimega. Veel enam, taimel on võime reguleerida ainevahetuslikke protsesse ja parandada vereinget.

kogu tekst: http://www.paikesetoit.ee/kuusk-ja-tema-okkad/

Ja mõned valmistamise õpetused:

Siirupi valmistamine
1.Lase kuusevõrsed keema tõusta, jäta üheks ööks tõmbama.
Kuusevõrseid ja vett võta ühepalju.
2. Kurna vedelik läbi sõela.
4. Pane kurnatud vedelik uuesti tulele ja lisa ühe liitri vee kohta kaks
klaasi suhkrut. Sega puulusikaga.
5. Keeda leent, kuni see muutub paksuks siirupiks

Vala kuusekasvud üle kuuma siirupiga mis on valmistatud 1 kg. suhkrust ja 1 liitrist veest.
Lisa 1 sidrun.
Lase seista jahedas kuni 1 nädal.
Kurna ja pane purkidesse.

Võetakse kolm spl. värskeid peenestatud kuusekasve, mis pannakse 250 g. toiduõli sisse tõmbama. Õli hoitakse nädal soojas seda aeg-ajalt loksutades. Kui õli on tõmbunud rohekaks, on see tarvitamiskõlblik.

Purki panna kihiti suhkur, kuusekasvud, suhkur, tugevalt kokku pressida, lasta seista 1-3 nädalat kuni tekkib vedel kuusekasvusiirup. Suhkur säilitab bioenergeetika!
 
l 05. jaanuar 2014, kl 15.45
eks võid ka määrida kui ei söö eriti mett, kasuta nagu mett ikka :) kuuseokastes on palju vitamiine ja muud head. elasin mõned aastad ühel endisel vene alal, kus oli palju kuuski ja mäletan, et seal soovitasid kohalikud arstid värskeid pehmeid okkaid, kui külmetushaigused ringi käisid. isegi turult sai neid osta külmutatuna ja igasuguste asjade sisse panduna. mul oli paar sellist mee purki, kus oli hakitud võrsed sees, nüüd isegi igatsen.
 
hea 05. jaanuar 2014, kl 16.10
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!