Halb kogemus
raha matuste korraldamiseks
huh 28. oktoober 2011, kl 21.20 |
. 28. oktoober 2011, kl 21.37 |
* 28. oktoober 2011, kl 21.52 |
tütar 28. oktoober 2011, kl 22.07 |
Minu isa suri haiglas (PERH) ja võeti ikka iga päeva eest. Ega mina ju tea, mina maksin, mis küsiti...
Krematoorium ütles, et oi...külmutuse raha jäi võtmata...vb vaatasidki, kas olen teadlik või mitte.
Hea, et vanad inimesed mõtlevad surma peale ja piisavalt raha kogunud on, sest sellist raha pauagupealt kuskilt võtta pole.
Krematoorium ütles, et oi...külmutuse raha jäi võtmata...vb vaatasidki, kas olen teadlik või mitte.
Hea, et vanad inimesed mõtlevad surma peale ja piisavalt raha kogunud on, sest sellist raha pauagupealt kuskilt võtta pole.
põrgupõhja jürka 29. oktoober 2011, kl 00.25 |
noo 29. oktoober 2011, kl 10.14 |
stern morgen 29. oktoober 2011, kl 14.07 |
khm 29. oktoober 2011, kl 14.51 |
miks 29. oktoober 2011, kl 15.00 |
Miks need matuseärid tasuta peaks töötama? Ettevõtlus nagu iga teine. Ise sa ju ka tasuta tööl ei tahaks käia ja peale ka veel maksta. Kui tahaks tasuta, siis on ainuke võimalus, et riik maksab kinni, ei saa ju eraisikult nõuda, et teistele vabast ajast tasuta auke kaevab. Ja kõik maksabki, ei tule kuskilt kuuse alt need materjalid, elekter, tehnika jne.
rahaauk 29. oktoober 2011, kl 15.14 |
anne 29. oktoober 2011, kl 20.43 |
oli aasta tagasi see kurb sündmus ämmaga. ja ma polnud eluski arvanud, et see minu korraldada jääb. siiski, tegime teistmoodi kui tavaks. sel omad pohjused, aga seda ei seleta. see pere siseasi.
peale surma matusebüroo tuli järgi, viis külmkambrisse ja organiseeris tuhastamise. kokku kuskil 7 tuh eesti raha. tuhastasime kohe, sest moned ei tahtnud surnut surnuna näha ja teiseks monele lapsele see oleks liiga suur šokk olnud. ja miks ka mitte, ma arvan, et miks me peaks mäletama lahkunut laibana, pigem sellisena, nagu ta oma elu ajal koige kenam oli, selleks valisime ka sellise pildi, mille suurendasime ja raami panime. mille ette lilled. ja ei mingeid muste linte.
kui nädala pärast urni kätte saime, korraldasin 2x mälestamisohtu, ühe ämma sobrannadele ja tuttavatele, teise lähisugulastele. laua tegin ise. kogu mälestamine onnestus ääretult südamlikus ohkkonnas. valisin talle ilusad, igavikulised, aga mitte otseselt surmaga seotud luuletused. ma arvan, et ta hing oli rahul...
matsime ta urni sel suvel ta sünniaastapäeval. urni ei peagi kohe matma. mulle öeldi, et selle voib isegi jättagi ootama, et siis koos oma kallistega matta. aga ma siiski eeldaks, et mu äi piisavalt kaua veel elaks...
aga selle urni mittematmisega seoses. ühe mu klassioe ema oli kirikuopetajalt küsinud, et kas voib seda (urni oma mehe tuhaga) oma kamina peal hoida, et nagu seltsiks. kirikuopetaja vastas, et usuga see küll vastuollu ei lähe, et voib küll. nii et miks mitte, miks mitte koos minna. nii tahaks kunagi minagi, ja koos oma kalli kaasaga igavikku, mitte kuhugi hauda, vaid merre.......
peale surma matusebüroo tuli järgi, viis külmkambrisse ja organiseeris tuhastamise. kokku kuskil 7 tuh eesti raha. tuhastasime kohe, sest moned ei tahtnud surnut surnuna näha ja teiseks monele lapsele see oleks liiga suur šokk olnud. ja miks ka mitte, ma arvan, et miks me peaks mäletama lahkunut laibana, pigem sellisena, nagu ta oma elu ajal koige kenam oli, selleks valisime ka sellise pildi, mille suurendasime ja raami panime. mille ette lilled. ja ei mingeid muste linte.
kui nädala pärast urni kätte saime, korraldasin 2x mälestamisohtu, ühe ämma sobrannadele ja tuttavatele, teise lähisugulastele. laua tegin ise. kogu mälestamine onnestus ääretult südamlikus ohkkonnas. valisin talle ilusad, igavikulised, aga mitte otseselt surmaga seotud luuletused. ma arvan, et ta hing oli rahul...
matsime ta urni sel suvel ta sünniaastapäeval. urni ei peagi kohe matma. mulle öeldi, et selle voib isegi jättagi ootama, et siis koos oma kallistega matta. aga ma siiski eeldaks, et mu äi piisavalt kaua veel elaks...
aga selle urni mittematmisega seoses. ühe mu klassioe ema oli kirikuopetajalt küsinud, et kas voib seda (urni oma mehe tuhaga) oma kamina peal hoida, et nagu seltsiks. kirikuopetaja vastas, et usuga see küll vastuollu ei lähe, et voib küll. nii et miks mitte, miks mitte koos minna. nii tahaks kunagi minagi, ja koos oma kalli kaasaga igavikku, mitte kuhugi hauda, vaid merre.......
Ettemõtleja 29. oktoober 2011, kl 22.15 |
Minu ema hoidis mu isa tuhaurni 11 aastat oma toas, ei tahtnud üldse matta. Rääkis ikka, et saagu me siis koos mulda. Ei sellest ole küll midagi, et urni ei mata. Igaüks teeb, nagu tahab, see on üks tuhastamise plusse. Kui ema suri, ei plaaninud me ka urne kohe matta, olid mõlemad nende oma kodus. Lõpuks matsime mõlemad korraga mõni aasta peale ema surma, sest mu tütar, kes nende majja kolis, ütles, et tunneb end imelikult.
Mina olen juba oma perele selgeks teinud, kuhu minu tuhk saama peab, ei mingit urnimatust surnuaeda! Mul oma armas koht teada:) Ja ei mingit tseremooniat, jummal hoidku! Keegi ei tohi koguneda mu kirstu ümber ega kuulata palgatud töölise totakat juttu. Ega käia lähedastel kätt surumas ning päheõpitud kombekaid fraase lausumas, samal ajal, kui mu abitu keha lebab kõigile väljanäituseks mulle täiesti sobimatus kostüümis ja vastuvõetamatus asendis mingis ühiskondlikus asutuses...
Olen küll parasjagu vaid sutsu üle 40-ne, omateada täitsa terve (ptüi-ptüi-ptüi), aga soovid on kõigile kindlalt selgeks tehtud. Ahi ja pappkarp, nii peab saama.
Mina olen juba oma perele selgeks teinud, kuhu minu tuhk saama peab, ei mingit urnimatust surnuaeda! Mul oma armas koht teada:) Ja ei mingit tseremooniat, jummal hoidku! Keegi ei tohi koguneda mu kirstu ümber ega kuulata palgatud töölise totakat juttu. Ega käia lähedastel kätt surumas ning päheõpitud kombekaid fraase lausumas, samal ajal, kui mu abitu keha lebab kõigile väljanäituseks mulle täiesti sobimatus kostüümis ja vastuvõetamatus asendis mingis ühiskondlikus asutuses...
Olen küll parasjagu vaid sutsu üle 40-ne, omateada täitsa terve (ptüi-ptüi-ptüi), aga soovid on kõigile kindlalt selgeks tehtud. Ahi ja pappkarp, nii peab saama.
lugeja 30. oktoober 2011, kl 06.37 |
Neile, kes soovivad oma või kellegi teise tuhka kuhugi mujale kui surnuaeda matta või kuhugi puistata. Mu meelest jõustub järgmine aasta selline §, mis ütleb, et tuhka tohib ainult matmiseks ettenähtud kohta matta, kuhugi mujale matta ega laiali puistata ei või. Ümmargune jutt, ma isegi ei tea, mis seadus see olla võiks, aga üks tuttav KOV ametnik nii väitis.
be 30. oktoober 2011, kl 07.31 |
mis mõttes 30. oktoober 2011, kl 07.34 |
Mismoodi sa ette kujuta, et ise hakatakse matma? Kaevatakse auk kuhu juhtub ja kuidas juhtub. Siin on väga palju nõudeid ja asju, millega arvestada, seetõttu ei saa mingil juhul isetegevust lubada. Sul on siiski valida igasuguse hinnaga teenuste vahel ja vabadus loobuda üldse matmisest ja anda see ülesanne riigile.
mures 30. oktoober 2011, kl 10.02 |
vot just 30. oktoober 2011, kl 10.28 |
vanem eit 30. oktoober 2011, kl 13.07 |
see tuha kuhu tahes puistamine ei reosta nüüd küll loodust. loodust reostatakse igal tuhandel muul viisil. pigem tuleb see seadus jälle raha teenimise eesmärgil, sest muidu jääb kellelgi kusagil jälle raha saamata. arvan, et siis tuleb nagu USAs praegu juba on, et urni matmine on nii kallis lõbu, et oma kalleid sugulasi hoitakse küll kaminasimsil, küll veel kusagil. vaesematel inimestel kingakarpides või tühjades kohvipurkides. filmides küll võllanalju sellel teemal.
valu ja pisarad 30. oktoober 2011, kl 14.12 |
kõik siin elus maksab 30. oktoober 2011, kl 15.46 |
Selline irin on ikka võimatu lugeda.
Surmast on tehtud äri...
Haigustest on tehtud äri...
Mis k.di äri? Teised inimesed tegelevad ju teie haiguste või kadunukestega ja nendel on õigustatud ootus selle eest töötasu saada.
Kas kuskil mujal peale teie poolt paljukirutud Eesti on tõesti matused (ja sellega kaasnev) tasuta?
Välismaal juhtunu vastu aitab enamasti reisikindlustus. Toob kadunukese tagasi kodumaale.
Aga seda peetakse ju liigeks kuluks....
Surmast on tehtud äri...
Haigustest on tehtud äri...
Mis k.di äri? Teised inimesed tegelevad ju teie haiguste või kadunukestega ja nendel on õigustatud ootus selle eest töötasu saada.
Kas kuskil mujal peale teie poolt paljukirutud Eesti on tõesti matused (ja sellega kaasnev) tasuta?
Välismaal juhtunu vastu aitab enamasti reisikindlustus. Toob kadunukese tagasi kodumaale.
Aga seda peetakse ju liigeks kuluks....
vastulause 15. 46 - le 30. oktoober 2011, kl 16.37 |
to 15.46, kas kuidagi inimlikumalt ei saa oma reaktsioone väljendada,ära tule inimeste muredesse, hoia oma arvamus vähemalt sellistel puhkudel endale või libise teemast üle ilma sõna võtmata. Kui sinul pole rahadega probleeme, siis pole sul õigust siin kellelegi kohta kätte näitama tulla.
to vastulause 15.46 - le 30. oktoober 2011, kl 18.35 |
pea nüüd ikka hoogu, mis ütleja Sina siin oled, kes tohib oma arvmust avaldada ja kes mitte? mis õigus siis Sul ka on tulla teisitiarvajatele kohta kätte näitama? kust Sa tead, palju 15.46-l raha on? ja mis siis, kui ongi? mul on ka, matuseraha küll probleem pole, mis see tähendab, et pean vait olema? täiesti normaalne, et maksab matmine, miks ma peaksin matuseettevõtjana vähem teenima kui tsirkuseettevõtjana? hinnakiri on olemas ja kui ei sobi, lase riik matab. teenuste kasutamine vabatahtlik ju. minu jaoks on ka siin enamus lugemismaterjal üks lõputu vingumine. ometigi enamusel suitsu ja alko jaoks raha jagub. pange igga suitsupaki raha kõrvale ja saata matused kullast kirstuga ja puha.
to vastulause 15.46 - le 30. oktoober 2011, kl 18.39 |
no... 30. oktoober 2011, kl 19.13 |
anne 30. oktoober 2011, kl 19.19 |
eelmisele - oled kuri inimene. aga jah paraku empaatiavõimet polegi kõigile antud. juttu pole sellest, et teenuseosutaja ei peaks oma tasu saama, vaid sellest, et tasu osade asjade eest, millest nagu loobuda ei saa või ei oska, on liiga kallis. ma ei räägigi peielauast ja tseremooniatest jms. lihtne matus peaks ikka kõigile taskukohaseks jääma. paraku nt. hauda ise kaevata ei lubata, mida muidu on aastasadu sugulaste-tuttavatega ise ja sümboolse pudeli eest tehtud.
su soovitus, lase riik matab, hahaaaa. oskad öelda, kuidas see mehhanism käiks, kui endal tõesti raha pole ja tahad kadunukese riigi matta jätta?
su soovitus, lase riik matab, hahaaaa. oskad öelda, kuidas see mehhanism käiks, kui endal tõesti raha pole ja tahad kadunukese riigi matta jätta?
siis 30. oktoober 2011, kl 19.28 |
to vastulause 15.46 - le 30. oktoober 2011, kl 19.38 |
anne, Sul on annet selgeltnägemisele? tead kohe kui kuri mina olen? nutan hulkuvate loomade pärast ja olen kuri ;D
aga kuidas Sa ettekujutad, et äriühing peaks saama pakkuda teenust odavamalt? ikka ju töö eest vähem palka makstes? mis tööd muidu ise teed? äkki peakisd vähem palka saama? või on Sinu töö eest palga saamine õigutatud, seda seda pole kohustuslik osta/tellida/mis iganes? võib ikka mõnel olla piiratud see ajukene, oh jah kohe. ning kuidas Sa kujutad ette, et iga tohman kõnnib aga surnuaiale ja kaevab augu kuidas aga ise tahab? tsiviliseeeritud ühiskonnas on täiesti loogiline, et nii ei saa teha, koli siis neegrite maale, seal võta ja kaeva ja tee muidu ka mis tahad. vanasti ja vanasti, rohi oli ka rohelisem, eks? ning vanasti tõi talumees oma lehma ka linna rohtu sööma, vanasti võis igaüks omale pilpamaja lennujaam taha ehitada, vanasti ja vanasti, igatsed vist nõukat tagasi?
ja kuidas riik matab, seda ma ei tea, kuid maa peale pole veel kedagi jäetud. kui ikka ei ole raha, siis ikka ei ole ja küll siis sots. osakond midagi korraldab. ei tea, pole pähe tulnud sots. osakonda oma jalga tõsta. lõppude lõpuks korjab iga vähegi arukas inimene omale matuseraha valmis, kasvõi väikese ja ei jäta oma lähedasi sellisesse olukorda, kus nad peavad matuseid korraldama ja selleks pole raha. hakka aga 5 eur kõrvale panema ja küll koguneb.
aga kuidas Sa ettekujutad, et äriühing peaks saama pakkuda teenust odavamalt? ikka ju töö eest vähem palka makstes? mis tööd muidu ise teed? äkki peakisd vähem palka saama? või on Sinu töö eest palga saamine õigutatud, seda seda pole kohustuslik osta/tellida/mis iganes? võib ikka mõnel olla piiratud see ajukene, oh jah kohe. ning kuidas Sa kujutad ette, et iga tohman kõnnib aga surnuaiale ja kaevab augu kuidas aga ise tahab? tsiviliseeeritud ühiskonnas on täiesti loogiline, et nii ei saa teha, koli siis neegrite maale, seal võta ja kaeva ja tee muidu ka mis tahad. vanasti ja vanasti, rohi oli ka rohelisem, eks? ning vanasti tõi talumees oma lehma ka linna rohtu sööma, vanasti võis igaüks omale pilpamaja lennujaam taha ehitada, vanasti ja vanasti, igatsed vist nõukat tagasi?
ja kuidas riik matab, seda ma ei tea, kuid maa peale pole veel kedagi jäetud. kui ikka ei ole raha, siis ikka ei ole ja küll siis sots. osakond midagi korraldab. ei tea, pole pähe tulnud sots. osakonda oma jalga tõsta. lõppude lõpuks korjab iga vähegi arukas inimene omale matuseraha valmis, kasvõi väikese ja ei jäta oma lähedasi sellisesse olukorda, kus nad peavad matuseid korraldama ja selleks pole raha. hakka aga 5 eur kõrvale panema ja küll koguneb.
Lisa postitus