Sellise probleemi puhul on üks väga oluline punkt ka materiaalne toimetulek. Kas pere tuleks toime kui ema ei käiks tööl ja pühendaks end 100% puudega lapsele? Ma ei pea silmas seda, et puudega lapse tõttu ei saa uut autot ja uhket soojamaa reisi vaid elementaarseid eluks vajalikke asju- toit, peavari, riided jms. Eriti kui peres on veel lapsi, keda vaja toita.
Peale seda kui nägin dokfilmi autistist lapsest, kelle ema õpetas ta välismaailmaga suhtlema, olen muutnud oma suhtumist juurviljadena vegeteerivatesse lastesse. Seal oli üks ema, kelle poeg ei jaganud pealtnäha ööd ega mütsi, mis tema ümber toimub. Ema kaudu õppis ta välismaailmaga suhtlema. Rääkima ta ei õppinud, küll aga kirjutama.. Peale vaadates ei oleks öeldnud, et ta üldse on võimeline mingit ajutegevust ilmutama, aga näe, õppis kirjutama.
Veel on üks lugu, mis juhtus mu vanatädiga. Vene ajal pandi puudega lapsed lastekodusse, kus nad siis aedikutes vegeteerisid, keegi nendega ei rääkinud, neid ei õpetatud jne. Miskipärast sattus vanatädi ühte sellisesse lastekodusse ja talle hakkas üks algkooliealine tüdruk silma. Kuna last ei oldud õpetatud, temaga poldud suheldud, oli ta tugevalt arengust maas. Veidi oskas rääkida, muud midagi. Vanatädi õpetas ta pildikaartide abil alguses rääkima, siis juba lugema-kirjutama. Päris "normaalseks" see laps muidugi ei saanud, aga vähemalt sai ta lõpuks kõrvalise abita elementaarsete igapäevaste asjadega hakkama. Laps, kelle kohta arvati, et ta jääb imiku arengutasemele, oli tegelikult arenguvõimeline.
Selliste lugude pärast ei suudaks mina oma last ära anda. Arstid ka eksivad ja iial ei või teada, kas lapsest saab asja või mitte. Kes seda teab, kas lapsest tulekski "juurvili" või on temaga lihtsalt rohkem vaeva vaja näha, et tast asja saaks? No ja kust ma tean, et nad seal lastekodus tema eest hästi hoolitsevad? Mis siis, et omas mullis, ikka elusolend, kes ei saa enda kaitseks midagi ära teha.