To: uus vandenõuteooria
Ära alahinda kommentaaride tõhusust. Ikka vaadatakse neil teemadel, mis inimest huvitavad. Vaadtakse siiski, kuigi teatakse, et sealt ei tule midagi arukat ja et tõenäoliselt see ärritab vaatajat ennast. Putini-meelsete sihikindel ja suunatud tegevus on üsna hästi jälgitav.
VANDENÕUTEOORIA - teooria selle kohta, et maailma (või minugi poolest mõnda väiksemat üksust, näiteks su töökohta) juhivad mingid salapärased jõud, kes hauvad kurja salaplaani inimkonna vastu (orjastamine, rahvaarvu hävitamine, ainuvõimu haaramine jne). Selliste teooriate "tõestused" on enamasti väga logisevad ja tehtud mingite kaudsete faktide suvalise tõlgendamise kaudu.
Eelneva põhjal on vale väita: "osad vandnenõuteooriad on osutunud tõeks, näiteks Watergate afäär". Seal oligi reaalne vastaskandidadi pealtkuulamine, ilma igasuguse teooriata.
VANDENÕUTEOREETIK - inimene, kes konstrueerib vandenõuteooriaid ja nende "tõestusi". Tuntumatest eestlastest vast Jüri Lina. Lina pooldajad võtavad tavaliselt sõna a la "sildistamine", "tembeldatakse hulluks vanedenõuteoreetikuks" jne. Kuid kui vaatame Lina tegevust, siis ta ju produtseerib just selliseid fantastilisi teooriaid. Sildistamine on hoopis see, kui teda nimetatakse ajakirjanduses "vabamüürluse ja vandenõude uurijaks". Uurijaks saab ikkagi nimetada vaid objetiivset inimest.
Niisiis, miks ma seda kirjutan. Väide: "ma olen ka natuke vandenõuteoreetik - ma usun UFOsid, on üsna jama, sest siin pole tegemist vandenõudega, vaid usuga teise tehnilise tsivilisatsiooni siinviibimisse.