njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> kivike, kas sa oled seesama kivike, kes mõned ajad
> tagasi siin täitsa norm kommentaare kirjutas? Mis
> juhtunud on? Liiga palju siinses foorumis kükitan
> ud?
Kui üks norm, siis alati? Mul tekkisid kohe mingid kohustused miskit norm kommentaare pilduda? Pime kana ka leiab vahel tera, äkki ma olengi selline hoopis?
> Saad aru, et keegi ei nõua kelleltki r
> eaalses elus prillide peast äravõtmist. Küsiti, ka
> s päikeseprillid on vestlusel häirivad.
Kui sa nüüd algusesse kerid ja vaatad, mida teemaautor kirjutas, siis seal pole sellist küsimust "kas päikeseprillid häirivad", isegi mitte ühtegi muud küsimusepoega pole, vaid on üks kindel väide, et "minu arust prillid häirivad ja sellest lähtuvalt pean seda ebaviisakuseks". On nii?
Minu vastuväited käisid selle kohta, et tegemist on subjektiivse "ebamugavustundegaega", kus inimene tunneb ennast ebamugavalt, kuna ei kontrolli olukorda lõpuni, sest kindla tunde tagab talle silmside kaasvestlejaga. Mitte ei ole asi viisakuses, sest inimese puhul, keda tuntakse, ei saa rääkida "formaalsest viisakusest", kuna sellisel juhul ollakse lähedasemad kui võõrad ja seega ollakse olukorras, kus päikseseprillide eest mitte võtmisel on võimalikud põhjused teada ja kui ei tunta ennast mugavalt ei tohiks olla probleem tuttavalt inimeselt paluda priilid eest võtta. Kui ollakse olukorras, kus vesteldakse võõra päikseprillitatud inimesega, siis on võimalik samuti viisakalt paluda prillid eest võtta ja oma ebamugavustunne kaotada ehk et see on ju tegelikult ebamugavust tundva inimese valik, kui ta seda ei tee, mitte asi pole viisakuses. Ehk et püüdsin anda teist vaatenurka seisukohale, et "päikseprille vestluse ajal kanda on ebaviisakas", sest teine tunneb ennast ebakindlalt ja just see ebakindlus on see asjaolu, mis annab põhjust päikeseprillide kandmist vestluse ajal pidada ebaviisakaks. Minu point oli, et see ei ole ebaviisakam, kui mitte hoolida prillitatud vestluskaaslase võimalikest põhjustest silmi või nägu varjata, et sel pole otsest eesmärki olla ebaviiskas, vaid ikka soov distantsi hoida. Või siis "sometimes banana is just a banana" ehk et mingit "konksu" prillikandmise taga ei olegi, lihtsalt ei viitsi või taha eest võtta või on näpud näiteks rasvased või higised ja ei taha prilliklaase määrida, mitte kõigil inimestel pole käte peenmehhanika nii täpne, et suudaks ideaalselt sangadest haarata.
Silmas ei
> peetud ka erivajadustega inimesi, kes mingil põhju
> sel peavadki tumedaid prille kandma. Kui raske on
> sellest aru saada?
Kui sa räägid võõra inimesega, siis kuidas sa saad hinnata tema erivajadust päikeseprille kanda? Omade puhul jällegi on need põhjused teada ja suhtlemine ei toimu formaalses õhkkonnas. Seega? Pealegi inimene ei pruugi silmsidet hoida nii või naa, ka ilma prillita.
> Inimene, kes peab pikemat ve
> stlust päikeseprillid peas, on vestluskaaslase suh
> tes lugupidamatu või lihtsalt kasvatamatu ja nii l
> ihtne see ongi. Talvel ei ole ju vestluse ajal päi
> ksekad ees.
Mina näiteks kannan talvel päikseprille päikeselise ilmaga, sest silmad ei kannata lihtsalt kiiskavat valgust ja jooksevad ohtralt vett ning üldse on mul päikseprillid aasta läbi käekotis, minu jaoks ei ole see hooajaline aksessuaar, vaid elementaarne tarbeese. Aga hea teada, et mõni peab mind matsiks sellepärast, et ma pean oma silmanägemise võimalikult kaua teravana säilitamist oluliseks. Ja lähtuvalt sellest, ma ei pea iga inimest, kes ei võta minuga vesteldes prille eest kasvatamatuks, lugupidamatuks jne. Ela ise ja lase teistel elada! Edu!