Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
jätkaks kiirabi teemat
 
Incontinentia 11. märts 2002, kl 00.32
Mõni kuu tagasi nägin ETVst mingit saadet (oli vist Pühapäevitaja), kuhu oli stuudiosse kohale kutsutud meedikud - demonstreerisid, kuidas inimesele abi anda jne, kaasas nukud ja sidemed jms. Ja muu jutu seas mainis üks naisterahvas, ja mainis väga tabavalt, et 'tänapäeval on meil tekkinud uus abitute klass', mis tähendab seda, et kiirabi kutsutakse iga väikese asja peale välja, kuna inimesed ei oska endale ise abi anda, kui asi ei ole tõsine. Ja tihtipeale ei taba ära, mis on tõsine ja mis mitte. Selletõttu, rääkis too naine, ei jõua kiirabi mitmel juhul tõesti tõsiste juhtumite juurde, kuna Eestis ei ole ju eriti palju neid autosid ja asjad on nagu on.

Tahaks, et Eesti rahvas, me kõik, hakkaksime jälle huvi tundma oma kehade seesmuste vastu - oskaksime ennetada haigusi, kuid neid ka ravida. Tänasel ajal aga arvame me, et riik varustab meid teenindajatega - juukseid vaja lõigata, lähed juuksurisse; küüsi viilid nailbar'is; jne, eks tee saa isegi aru. Inimene teeb endaga nii vähe ja teab endast nii vähe. Kahju, muud midagi.
 
Marxx 11. märts 2002, kl 09.17
Lugesin siin läbi need teised kiirabi kommentid ja ütleks jätkuks, et sellel konkreetsel juhtumil läks küll abivajaja ise kohale, et säästa aega ja vaeva, sest tal polnud tõesti kohe suremisohtu. Ja miks teda siis naerualuseks tehti, jääb arusaamatuks.

Incontinentia: Kas sa ikka oled kursis sellega, et kui ei tea, mis inimesel viga on (kukub kokku vms.), tuleb ALATI kutsuda kiirabi. Elustamist jms. ei soovitata teha (eriti kui on võõras inimene), sest oht saada mingi surmahaigus on liiga suur, ehk siis: võimalus, et inimene niikuinii sureb, kuna ei oska õieti abi anda on liiga suur, lisaks ohustab see abi andjat (või andjaid) ennast - ka nemad võivad pärast surra.

Seetõttu tuleb alati kutsuda kiirabi, sest nad tulevad siiski piisavalt kiiresti ja on professionaalsed.

Ei ole mõtet lolli mängida ja end ohtu seada.

Meditsiinitöötajad teavad seda, seda neile ka õpetatakse. Tavainimestele aga aetakse mingit pläma: elustage, õppige ära, andke kohe abi jms.

Muidugi peaks teadma esmaseid võtteid: külili keeramine, et ei lämbuks või kui on seljavigastuse kahtlus, siis mitte liigutada jne., aga üldiselt aetakse meedias minu arvates lihtsalt mõttetut mulli.
 
vip 11. märts 2002, kl 09.33
marxx, kuidagi küüniline su jutt, eriti lõpupoole.

(Meditsiinitöötajad teavad seda, seda neile ka õpetatakse. Tavainimestele aga aetakse mingit pläma: elustage, õppige ära, andke kohe abi jms.)

See on kohe väga loll jutt. Oled üldse mõnel kursusel käinud ikka? Ja kindlasti pole sa sattunud ka olukorda, kus aitaks väiksemgi abi sinupoolt, aga sa ei oska teda aidata.

Minuarust on üldse meil kõik siiski väga hästi. Seda va vabariiki ju ainult 10 aastakest olnud ja sealt kust me tulime on see väga hea saavutus. Võrreldes teiste nn vabariikidega. Kõigepealt saage ise eurooplasteks ja siis hakake seda teistelt nõudma!
 
vip 11. märts 2002, kl 09.51
üldiselt võib veel öelda, et paljudel eestlasel puudub eneseväärikus. Hästi on seda näha siinsamam "Halb kogemus". Mulle tunduvad need inimesed ikka tõsiste titatena, kes a'la pajatavad milline higihais, milline teenindus, milline mühaklikus jne neile nüüd jälle osaks sai. Omamoodi teeb see muidugi nalja ka,irw.
 
Marxx 11. märts 2002, kl 10.38
vip: said minust vist tsipa valesti aru...
Õpetatakse seda, et ei tohi teha elustamist inimesele, kes näit. tänaval kokku kukub kuna see on liiga ohtlik enda tervisele.
Aga meedias ju räägitakse kogu aeg sellest, et kuidas sa pead muudkui puhuma elu sisse kõigile neile, kes aga maha kukub. See on ju vale, nii ei tohi teha!
Ja seda meelt olen küll, et teadmised peaksid inimestel siiski üldiselt olema- mida ka ju kirja panin...
 
vip 11. märts 2002, kl 10.50
sorri, hetkel jäi valemulje jah
 
ei noh 11. märts 2002, kl 14.50
10ne aastaga on vabariik p....e pandud, see oleks õige hinnang! Kui inimesed enam lapsi ei julge sünnitada, kas see on riik???
 
vip 11. märts 2002, kl 15.00
ei noh: mismoodi @!#$? ei julge sünnitada? veneajal julgesid rohkem? pähh, sa oled lihtsalt luuser ise, muud midagi ja siis kiunud, et miks küll seda ja toda minu eest ära ei tehta.
 
ei noh 11. märts 2002, kl 15.16
sa vip nagu ei teakski, et riigis on iibega probleeme! ja see on kõige suurem probleem, mis võib ühel riigil üldse tekkida ja mis selle riigi siis ka lõpetab!!! aga selle taipamiseks peab inimestel ja poliitikutel ka midagi kahe kõrva vahel olema, mida vanasti nimetati ajudeks ja mida nüüd väga harva veel jutuks võetakse, sest ajude asemel on raha, aga see patune ei oska mõelda...
 
vip 11. märts 2002, kl 15.46
ei noh: ee...palju sul neid lapsi endal siis on? ja mis selle iibega siis tegelikult nii korrast ära on? äkki selgitad lähemalt. kas riik peaks sulle kamaluga raha andma et sa lapsi teeks? miks te riigist nii sõltuvad olete? ja mis siis parem on kui meid 1,5 miljoni asemel 4-5 oleks? mis muutuks sinujaoks?

riiklust võib lõpetada paljud asjad ja iibe pärast seda väga vähestel juhtudel. sa parem tee ise riigi jaoks midagi kasulikku ja õpeta ka oma kaaskondlasi seda tegema! niisama nutulaulust ei ole nagu kasu kahjuks
 
eneL 11. märts 2002, kl 15.47
to vip:
Ma ei tea, miks peaks mingi hirm haiguse ees olema seotud eneseväärikusega. Mul suvel valutas kõht tõsiselt. Kuna ma ilmselt kirjeldasin valesti, siis arvas telefonil olev arst, et tegu on pimesoolepõletikuga ja küsis, kas on tarvis kiirabi järele. Ütlesin, et pole vaja, aga võtsin igaks juhuks takso, sest mine tea. Koha peal selgus, et neeruvaagnapõletik hoopis. See selleks, aga kui ma oleksin ikka tundnud, et takso hind on liiga kallis, kas oleks õigem olnud minna ühistranspordiga, selle asemel, et kiirabi oodata (haigla asub minu jaoks väga ebasobivas kohas)?
 
vip 11. märts 2002, kl 15.53
enel: loomulikult pole hirm seotud haiguse ees eneseväärikusega.
said minu jutust ikka väga valesti aru.

Eneseväärikuse mõistest saad ju ikka aru:))
 
eneL 11. märts 2002, kl 17.00
to vip:
Saan küll aru, aga Sa nimetad teeninduse puudumise kritiseerimist virisemiseks. Ja küsid, et kus on eneseväärikus. Minu meelest tulebki halba teenindust kritiseerida ja kui on sotsiaalmaksu makstud, siis võib ka nõuda abi haigestumise korral. Ka kiirabi teenust.
 
vip 11. märts 2002, kl 20.19
enel: jep kritiseerida, aga kas me oleme üldse ise võimelised head teenindust pakkuma, enne kui seda lähme teistelt nõudma?
 
ei noh 11. märts 2002, kl 22.30
vip, ma ütlesin oma arvamuse, aga paistab jah, et Eesti riik ei huvita siinkommijaid eriti, muidu oleks ju teada, mis iibega lahti on ja mis siis Eesti riigist saab, kui eestlasi enam ei ole, sest kui eestlaste asemel on näiteks türklased, siis võib mõni asi jälle teise koha pealt paremgi olla, aga Eesti riik see enam ei ole. Mina niisiis pidasin silmas Eesti riiki, aga lühinägelikele poliitikutele rahvus muidugi tähtsust ei oma
 
ketu 12. märts 2002, kl 00.00
sedamoodi paistab jah, et varsti polegi neid, kes meile pensi hakkaks maksma, kuid ärge muretsege, mina hakkan 5 aasta pärast iivet tõstma, yammi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!