Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Perearstisüsteem
 
eha 02. aprill 2002, kl 11.42
Mis tundeid tekitab Teis perearstisüsteem või on see võõras teema?
 
ylenna 02. aprill 2002, kl 11.50
Kuna ma pidevalt kolin, ei ole olnud mul ühte kindlat perearsti.Sellest on muidugi kahju.
 
AK 02. aprill 2002, kl 12.14
Ei ole võõras teema. Elan Tallinna lähedal väikelinnas ja meil mindi perearsti süsteemile üsna ammu. Häda on selles, et ühe asjalikuma perearsti juurde on end arvele võtnud ilmselt pool linna ja sealt siis probleemid. On ikka jama küll, kui arstile pääsemiseks on poolteise nädalane järjekord. Juhul kui tegu on väikese palaviku ja kerge külmetusega ja tahaks saada rohud ei hakka ju poolteist nädalat ootama. Ilma numbrita on samuti tüütu minna, esiteks ei või iial teada mitu tundi istumist ees ootab ja teiseks tean omast käest, kuidas ise numbriomanikuna teeb hinge täis kui ilma nubrita tüübid vahele pressivad (kuigi ma samas mõistan, et mis neil muud üle jääb). Teine jama on muidugi see, et igale poole on vaja saatelehte. Nii et jälle poolteist nädalat, et saaks saatelehe artile kuhu on näiteks kuuajaline järjekord. Üldse ei imesta, et kui just väga suur häda ei ole löövad inimesed lihtsalt käega ja püüavad ilma arstita hakkama saada.
 
kati 02. aprill 2002, kl 13.12
Suvel üritasin oma perearsti teenust kasutada, Mäekalda polikliinikus. Mul oli vaja mammograafile minna, perearst ütles, et järjekorrad on nii pikad, et ma e i pane teid sinna kirja, ja andis mulle eraarsti numbri (vastuvõtt 250). Siis mul oli vaja veel allergoloogi juurde minna, arst ütles, et ei saa, tal on pearahad otsas, aga minu eest saab ta ju kah pearaha. Niuks. Peale seda ei suhtle ma oma perearstiga muul, kui Harmoneti saamise teemal. Kui arsti on vaja lähen kohe eraarsti või mõne tuttava juurde. Üldse on Eestis see arstiabi süsteem ikka paigast ära.
 
Maarja 02. aprill 2002, kl 13.20
Tulen just perearsti juurest. Kõigepealt oli suur tegu, et sinna üldse löögile saada - helistasin iga päev polikliinikusse, aga ikka kõik numbrid juba välja antud. Lõpuks öeldi, et kui olete valmis 4 tundi elavas järjekorras oma võimalust ootama, siis võite lisanumbri saada, aga see pole siiski garantii, et arst vastu võtta jõuab. Kui enesetunne oli eriti sant, siis ei ahvatlenud see väljavaade mitte üks raas. Aga kuna eriarstile oli vaja saatekirja, siis täna võtsin selle lisanumbri variandi ette. Tekkis küll arstil selline paus, et keegi jäi vist tulemata ja pääsesin kabinetti sisse. Aga sõimata sain ikkagi: arst ei olevat kohustatud mingeid lisanumbreid vastu võtma. Kui ta siis aru sai, et mul häält peaaegu pole ja kurk väga jube, siis võttis toone maha ja kirjutas nii saatekirja kui ka esmased rohud välja. Aga kuidagi sant alandatuse tunne tekkis küll: kunagi oli see arst ise hirmus huvitatud, et saaks mind enda hingekirja, nüüd saan sõimata hoolimata sellest, et ma juba väga pikalt oma hädade käes kannatanud olen ja tema hinnalist aega siiski mitte kulutanud. Milles siis mina süüdi olen? Kas ta oleks õnnelikum, kui oleksin talle kojukutse vormistanud?
 
lootusetu 02. aprill 2002, kl 13.57
Mina pole 10 aastat julgenud enam arstu juurde minna, sest viimane sõimata saamine on veel rängalt meeles. Nii palju sellest arsti eetikast ja kultuurist.
Olen mõelnud, et mis siis saab, kui tõesti haigeks jään?
Jäi kaks võimalust - saan ime läbi ise terveks või ....
Aga raha olen oi kui palju Eesti tervishoiusüsteemile maksnud (% palga pealt ju?!)
Vähemalt on mul maksmise lõbu!!
 
PatsientNR128 02. aprill 2002, kl 14.21
Meie perearst on igati viimase peal, Lähed murega sinna et, näe siin valud juba pikemat aega vikatimees seisab kah seljataga juba ja perearstike kuulab jaaa siiis hakkba anektoote tulema ustest ja akendest, kirjutab sulle piprmünditeed ja vitamiini tablette(anektoodid muidugi voolavad aga) ja nii 2 tundi.(anektoodid on mudugi head). Nende anektootide kätte on juba vähemalt 2 inimest parematele jahimaadele läinud(noored pendsionärid õnneks):)).On see siis normaalne, ei saa nüüd ju konkreetsema arsti juure minna linna vaja perearsti soovitust(õnnistust)Perearst tuleks kontrollida !!
 
T. Weenie 02. aprill 2002, kl 15.17
Noh, mul tänane kogemus - vaja perearsti juurde aega. Helistasin registratuuri, sealt öeldi, et perearst registreerib ise (Maarjamõisa Polikliinikus, Tartus tuleb registratuurile perearstil maksta teenuse eest). Proovisin siis helistada perearstile, kes lihtsalt ei ole kas kohal või ei tõsta põhimõtteliselt telefonitoru. Kuigi üldiselt olen oma perearstiga rahul. Eelmisega oli küll nii, et tollel oli võetud hästi palju erinevaid admin. kohustusi ja patsientide jaoks ei jätkunud enam aega. Aga tõesti - eriarstide juurde ei taha nad eriti saata ja ka uuringuid ei taha/ei viitdi teostada.
 
moor 02. aprill 2002, kl 15.30
Lugedes seda, mis inimesed on kirjutanud leian, et minul on küll vedanud. Mina olen küll alati oma perearstile numbri saanud. Kui on vaja mingeid uuringuid antakse alati saatekiri eriarstile. Mingitest nädalate pikkustest järjekordadest ei tea mina midagi. Alati on nii arst kui ka registratuuri inimesd vastutulelikud ja nõus aitama.
 
MIRELL 02. aprill 2002, kl 15.44
Samad sõnad.Mul on ka vedanud.Mul on selline tore noor ja tubli perearst. alati olen numbri saanud,arvestades sellega et käin ta juures peaaegu iga kuu kuna ta kirjutab mulle ras.vast tablette ja teisigi vajalikke ravimeid.Nõmme polikliinikus on norm.Seal mu perearst asutsebki :)
 
vip 02. aprill 2002, kl 15.52
mnjahh, ma arvan et momendil on üleminekuaeg, selles mõttes et varsti läheb kõik nagunii tasuliseks nagu läänes. Jäävad alles kiirabi ja mõned riigihaiglad, kus siis on pikad järjekorrad ja kehvavõitu teenuindus. Nu aga mida paremat tahtagi, meditsiin on ikka siga kallis värk võrreldes muuga.
 
ketu to vip 02. aprill 2002, kl 17.27
Kõik tasuliseks nagu läänes, millest sa räägid? Näiteks Saksamaal makstakse isegi alternatiivmeditsiini protseduurid kinni. Kuigi mul on tunne, et Eestis oleks küll präegu mõttekam, kui igaüks maksaks ise, sest nendega, kes meie raha ümber jagavad, ei ole ma teps mitte rahul, ja ise eelistan eraarsti.
 
vip 02. aprill 2002, kl 18.19
ketu ma mõtlesin siiski suhteliselt, ei hakanud kõike valdkondi ära tooma selleks. ja lääs pole ainult saksamaa, vist, või kuidas?
 
aire 02. aprill 2002, kl 19.35
Mina pole eriti tihe arstil käija. Kaks aastat tagasi läksin olude sunnil perearsti juurde, oli ääretult ebameeldiv kogemus. Arsti suhtumine oli nagu liinitöölisel. Täiesti külm ja ükskõikne. Minu valude kohta öeldi mingi ladinakeelne väljend ja kästi valuvaigisteid võtta. Otsustasin arsti vahetada. Eelmisel nädalal käisin jälle arsti juures, nüüd juba enda uue perearsti juures. Kogemus hoopis midagi muud. Numbrit ma kohe nii järsku ei saanud muidugi, aga kuna ukse taga kuigi palju inimesi polnud küsisin pereõelt (väga suurepärane ja vahva inimene tundus olevat) nõu, kas on mõtet oodata. Tema viskas pilgu peale ja arvas, et võib küll. Umbes 15 minuti pärast sain sisse. Ka arst jättis suurepärase mulje, selgitused väga inimsõbralikud ja eestikeelsed, nõuandeid suurepäraseid ja asjalikke kah terve hulk veel lisaks. Niisiis minu jutu iva peitub selles, et ei olene süsteemist vaid arstist.
 
j. 03. aprill 2002, kl 08.17
Kui soovite teravaid elamusi, minge parem Lasnamäe tervisekeskusesse Medicum. Kunagi vaevasid mind pikaajalised piinavad peavalud, seadsin sammud perearsti juurde. Oodanud tund aega arsti ukse taga, pääsesin sisse. Selgus, et pean ise teadma, mis mul viga on. Lõpuks, pärast arstipoolset "kuidas te siis ei tea?!?" mõnitamist, arvas ta huupi, et mul on südameklapi puudulikkus ja hapnikuringlus on kehas häiritud. Seisin seal lollaka näoga natuke ja tulin tulema.

Nüüd pean kahjuks jälle minema, kuna selg valutab hullusti. Külmavärinad tulevad peale...
 
Kiisuk 03. aprill 2002, kl 11.06
mh
minu perearst on Südalinna Arstide polikliinikus siis nö
väga tore arst väga tore koht-vaikne ja rahulik
enamus eriarste on seal ka kohapeal nii et pea kõik saab samas majas ära teha
süsteem on veel selline
et kui sa täpselt soovitud päevaks endale oma arsti juurde ei saa
siis teine perearst võtab su ikka vastu
nii et kui kellelgi on oma perearstiga probleeme siis tõesti äkki viga on selles konkreetses kohas???
 
tasuline arstiabi UK-s 03. aprill 2002, kl 14.04
Uk-s on teatavasti riiklik arstiabi tasuta, aga järjekorrad eriarstide vastuvõtule kuudepikkused. Seetõttu arstiabi hilineb ja inimesed kannatavd valude käes ja surevad enneaegselt. Enamik inimesi ei suuda tasuda eraarstide teenuste eest, nii et tuleb kannatada. Pole seal "läänes" midagi kõik nii hea ja ilus.
Tundub, et praegune Eesti süsteem kipub kangesti UK omaga ühte teed minema. Kel raha, maksab ravi eest, vaestel pole valida.
 
Hiir 03. aprill 2002, kl 16.22
Vihale ajab see, et kogu arstiabi saamine toppab mingi perearsti taga.

Olen juba aastaid käinud nohuga, mis nüüdseks on muutunud krooniliseks, perearsti juures. See muudkui soovitab mingit primitiivset nohurohtu, mille saan apteegist ilma arsti juurde minematagi, selle asemel, et mind eriarsti juurde suunata, kui endal oskustest-teadmistest puudu jääb.

Lõpuks sain oma kauaoodatud suunamise, polikliinikus avanes selline pilt: peale uste avamist tekkis kilomeetrite pikkune saba perearsti vastuvõtule soovijatest. Eriarstile sain aga aja kohe ja ei pidanud ka järjekorratama.

Milleks krdi pärast selline pudelikael????????
 
Annika 04. aprill 2002, kl 12.01
to: j.
Kelle juures sa seal Lasnamäe Tervisekeskuses käisid, ma ka seal kirjas ja sealt suunatud perearst, aga pole veel temaga kokku puutunud, pole veel põhjust olnud.
 
teoreetik 07. aprill 2002, kl 22.17
to Kati:
missuguse perearsti juures sa Mäekalda polikliinikus käisid?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!