Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Jalgratturid
 
Vanaeit 22. aprill 2002, kl 10.58
Laupäeval suvilasse sõites oli mul tervelt 4 ebameeldivat olukorda jalgratturitega
1. Kolm jalgratturit , kes tee peal kõrvuti vigursõitu harrastasid ja mul tee blokeerisid
2. Mees, kes (väike laps pakiraamil) kümmekond meetrit enne vöötrada diagonaalis üle tee vänderdas
3. Vanem mees, kes mulle fooriga ristmikul ette keeras (minul oli roheline, temal punane tuli)
4. Jalgrattur, kes uljalt keset keskmist sõidurida sõites endast mööduda tahtva auto minu autole ette sundis keerama.
Tegelikult oli see veel päris õnnelik päev, sest keegi (ega miski) kannatada ei saanud.
Ma ei arva, et jalgratturid peaksid kodus istuma või üksikutel metsateedel sõitma, aga natuke enesealalhoiuinstinkti võiks inimestel olla küll. Ja natuke teadmisi liikluseeskirjadest ning kaasliiklejatest lugupidamist
 
Mulks 22. aprill 2002, kl 11.05
Tegelikult peaks liikluspolitsei selliseid tüüpe püüdma ja karistama. Ja sellest teemast peaks ajakirjanduses juttu tegema konkreetsete näidete varal. Olen igati jalgrattaga sõitmise pooldaja, aga ka jalgrattur peab liikluseeskirjast kinni pidama ja teiste liiklejatega arvestama. Nagu ka jalakäijad.
 
Tigr 22. aprill 2002, kl 11.12
Pooldan kahe käega liikluskultuuri teadvustamist. Olin nädalavahetusel nii jalgrattur kui autojuht ja mõlemal juhul tekkis peaaegu et õnnetusega lõppevaid õnnelikke juhtumeid.

alustada võiks muidugi sellest, et jalgratturid, uisutajad ja jalakäijad endale selgeks teeksid, kummal teepervel neil liikuda tuleks....seejärel autojuhid, kes võiksid teada, et peateel sõitev jalgrattur on liikluses samaväärne kui autojuht, kahjuks on vaheteguriks ühel olemasolev ja teisel puuduv sadade kilode raskune metallist kaitse.

ja siis ka muidugi jalgratturid ja jalakäijad, kelle tarbeks on kõnnitee/jalgrattatee eraldamiseks tõmmatud valge joon, mida tähistab ühel pool jalgratta ja teisel pool ema-last kujutav märgistus. ka sellest võiks enam-vähem kinni pidada, et vältida selliseid kõhklevaid situatsioone ja lõpuks ei tea kumbki enam, kuhu ta nüüd hüppama-sõitma peab.

nii et liikluskultuur!!!!
 
Feliks 22. aprill 2002, kl 11.37
sarnased emotsioonid....nii jalgratturi kui autojuhina...õpetades poja jalgrattateel liiklema sain õige pea ninatarga küsimus: miks mina pean sõitma tee äärel, kui teised sõidavad kus iganes?
Et võiks tuua näteid tänavalt, kuidas ratturid teevad mis tahavad (ja siis kiruvad, et on ohtlik - ei pole mskit ohtliku, kui korralikult sõita). Toon parem näiteid jalgrattateelt - ka siin kehtivad (või ei kehti?) tiheda (ratta ja uisu)liikluse korral mu meelest reeglid - hoia paremat kätt - ja mida aeglasemalt liigud - seda enam paremale hoia. Ja jalakäijad vasakul teeäärel...ja ärge palun tehke vigursõitu!....jalgrattateel juhtus mul tunduvalt rohkem avariiohtikke momente kui autoteel!
 
tsinna 22. aprill 2002, kl 11.54
Mulle ka meeldib rattaga sõita, aga oma ratta viisin maale ja sõidan seal metsateedel, värske õhk ja ohutum kui linnas. Pealegi olen ka autojuht. Nagu tigr kirjutab, peateel sõitev rattur on samaväärne autojuhiga. OK, ja siis on ühe ratturi taga kusagil kitsamal üherealisel teel (Nõmme tee, Tondi tn) terve kolonn autosid, kes venivad 30ga nagu ratturgi ja mööda ei pääse, sest vastassuunast tuleb ka kogu aeg autosid. Siis lõpuks õnnestub sellest ratturist mööda pääseda ... kuni järgmise foori taga muundub rattur äkki jalakäijaks, st sõidab jalakäijate rohelise tulega edasi, ja kõik algab otsast peale, jälle on samad autod jalgratta taga kinni. (... , ropp väljend vastavalt igaühe kujutlusvõimele)
 
Tigr 22. aprill 2002, kl 12.00
tsinna: no kuidas saab nii ühekülgne olla.....jalgrattur peab arvestama ka autodega, st aeg-ajalt üle õla piiluma, et näha, mis toimub....samamoodi on ka välistatud pleieri kuulamine sõidu ajal, ehkki maakohas on seda tõesti ohutum teha.

ja pealegi on iga sõidutee ääres kasvõi 10 cm mullast pinda, kuhu rattur ennast kriitilisel momendil tõmmata võib, et mitte takistada liiklust, mis ongi liikluskultuuri olemus - mitte takistada kaasliiklejaid (on ju ka möödasõiduks ja kiiremaks sõiduks sõidutee vasakpoolne rida ning aeglasemaks sõiduks parempoolne)

kuna olen jalgrattur, siis võin sõna võtta küll nii autojuhtide kui jalgratturite koha pealt.

minule sõitis eile vastu mingi vanamees, kes oma rattaga valel teepervel liikles.....ja kuna mina olin autoroolis, aga minuga samas suunas liikujaid oli teisigi nii jalgratastel kui uiskudel, siis ei teadnud keegi kurat, kuidas vanapapist mööda pääseda. ja ta ise sajatas kõige kõvemini, muide...
 
jänkuonu 22. aprill 2002, kl 15.02
Kusjuures, olen tähele pannud, et autojuhid on jalgratturite vastu palju sõbralikumad kui jalakäijad, kes tav. ise keset jalgrattateed ukerdavad.
 
eneL 22. aprill 2002, kl 15.06
Jalgrattateid on kole vähe. Ja selleks, et metsateele jõuda, pean ikka linnaliiklusest kuidagi läbi saama. Ehk ma pole kõige parem jalgrattur ka, aga harjutada pole kusagil ja õppeauto märki endale külge ka ei saa panna.
Sõitsin kõnniteel (lai kõnnitee) ja üks vana naine hüüdis järele "Ära sõida siin!" Mis sellest, et temast läksin kauge kaarega mööda. Mõtlen, et sõiduteel oleks eeskirjade järgi õigem, aga kui kõik teeääred on paksult autosid täis, siis seal olen ma hoopis ohtlikum.
Valel teepervel sõitmises niipalju, et kui ikka Peterburi maanteel lõppeb jalgrattatee järsult ära ja üle minna pole ka kusagil, siis mida peakski tegema?
 
!!! 22. aprill 2002, kl 15.10

MINA ARVAN, ET AUTOJUHID ALALÕPMATA VINGUVAD, ET JALGRATAS JÄÄB ETTE, INIMENE JÄÄB ETTE, PÕDER JÄÄB ETTE - KÕIK ASJAD JÄÄVAD ALATI ETTE. . .?
 
kallim 22. aprill 2002, kl 16.24
Ise mõtlesin ka just laupäeval ja oleks peaaegu auto kinni pidanud ning jalgratturile märkuse teinud, et õpi liikluseeskirjadki vähemalt selgeks, kui väljapoole koduaeda tahad sõita.
Mis siis, et jalgratta seljas, aga ühesuunalisel tänaval autoteel vastassuunas sõita ikka küll kuidagi ei tohiks. Hullumaja!
 
katerin 22. aprill 2002, kl 22.48
muuseas, politsei aeg-ajalt soovitabki pigem ühesuunalisel teel vastassuunas sõita.. ei mäleta enam, kust kuulsin, aga mingi asjaga seoses jäi lihtsalt meelde. Seda ka ei mäleta, mis see hullem tingimus oli (s.t. soovitab pigem .... kui ....)
 
siramius 23. aprill 2002, kl 09.34
ja siinkohal meenutaks veel, et peateel jalgratturil ei ole kunagi peatee. palun seda mitte ära unustada! naabrimees unustas - nüüd käib juba mõnda aega karkudega.
 
Tigr 23. aprill 2002, kl 10.01
siramius: loe liikluseeskirju.....jutt oligi teooriast ja mitte praktikast.
 
siramius 23. aprill 2002, kl 10.50
sry, et kogemata praktikast rääkisin...
kui jalgratturina punktuaalselt LE-d järgiks ja oma õigust taga ajaks, sõidaks praegu paremal juhul ratastooliga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!