Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Enesetapud
 
lily 09. mai 2002, kl 10.27
MIda te arvate enesetapjatetest? Juhtus selline lugu, et tutvusringkonnas tegu noor näitsik arvatavasti enesetapu, sugulased aga keelduvad seda tunnistamast, et ta polnus selline jne.
 
Sipsu 09. mai 2002, kl 11.57
Nörk inimene...
 
muretu 09. mai 2002, kl 12.00
Või vastupidi - väga tugev.... Enesetapu põhjusi on igasuguseid.
 
Imbi 09. mai 2002, kl 13.46
Ei pea enesetapu sooritanut nõrgaks ega kõiki teisi edasi elavaid tugevateks.

Enese tapmine on minu arvates inimese vaba valik. Otsustus nagu iga teinegi. Õigus/otsustus iseendalt oma elu ära võtta, kui seda enam elada ei taha. Teised ei peaks siin enam midagi arvama. Inimene lihtsalt ei tahtnud enam elada.
 
pibi 09. mai 2002, kl 13.55
hetke-emotsioonile järeleandmine. on mul endalgi olnud teismelisena enesetapumõtteid, aga tagantjärele küll ei meenu põhjused. mõnel eriti toredal ajal on hea mõelda, et ma ikka elus olen ja seda head saan kogeda.
 
kiisuk 09. mai 2002, kl 14.13
mina ikkagi arvan et alati peaks leidma probleemile muu lahenduse kui surm
seda enam et kui sugulased/lähedased on olemas
samas...ma pole ise olnud nii äärmuslikku olukorda viidud
eiptea minagi mis võin teha
aa ma kardan et end tappa ma ka ei suuda...
igastahes üks kurb lugu, eriti kui oli noor naine...:(
 
vip 09. mai 2002, kl 14.24
to kiisuk: ee..nii palju kui ma sellest lugenud olen, siis alati jääb mulje, et pärast (nu kui tegu tehtud) ahhetavad kõik, et miks ta küll ei rääkinud jne. Aga siis kui ta elus oli, siis ei huvitanud eriti kedagi tema probleemid ja mured. Ja ma ise arvan, et see on tõesti vabavalik mida inimene endaga teeb ja Sipsu taolised võiks natuke areneda, sest elu on näidanud, et need kõige kõvemad tavaliselt kõige rutem annavad alla.
 
Bubert 09. mai 2002, kl 14.37
ei ole tark tegu. kõige kergem lahendus probleemidele..nõustun Sipsuga, et see lahendus on nõrkadele.
hea, et lapsi maha ei jäänud. väikeste laste vanemad, kes selle tee valivad pälvivad minu silmis ranget hukkamõistu.
 
Esta 09. mai 2002, kl 14.54
Imbi, see ei ole oma valik. See on ülim egoismi tunnusmärk. Selle peale teo sooritaja ei mõtle, et mis tundega jäävad maha lähedased inimesed, millist süümepiina (enamjaolt alusetut) nad tundma jäävad, millisesse majanduslikku olukorda nad jäetakse jne jne. Igal inimesel on kohustused mitte ainult iseenda vaid ka oma armsate inimeste ees ja kui probleemist vabanemiseks need lihtsalt teiste kaela veeretatakse, on see äärmine alatus ja see inimene ei väärinudki elada.
 
Vanaeit 09. mai 2002, kl 15.19
Kui enesetapp on inimese vaba valik, võiks ta valida vähemalt lähedasi vähem traumeeriva enesetapuviisi. Kui näiteks mõni inimene tõmbab ennast oksa kohas, kus kõige tõenäolisemad leidjad on tema oma alaealised lapsed, siis mina sellele küll õigustust ei leia. Tean ühte sellist juhtumit, mõlemad lapsed muutusidki pärast seda imelikeks ega tule täiskasvanutenagi oma eluga kuigi hästi toime.
 
juhuslik 09. mai 2002, kl 15.24
Esta, kas inimene elab lõppeks ise või teevad seda tema eest teised? Kui inimene ei talunud enam elamist, tema jaoks ei olnud (hetkel?) midagi, mille nimel vastu pidada, siis krt, see on ta oma asi! Kus need elavad, kes süümepiinu jäävad tundma, maj. olukorra üle järele mõtlema (irw), siis olid, kui inimene elas ja nagu selgub, ei pidanud seda elu elamisväärseks, nn lähedastest (ja hilisematest vaestest süümekate all kannatajatest) hoolimata?
 
Bubert 09. mai 2002, kl 15.31
just nimelt, Vanaeit! teadsin ka ühte sellist vabavalikulist ema, kes end radika külge poos, lapsed mängisid kõrvaltoas.. surnutest küll tavaliselt halba ei räägita, kuid siiski - loll ja nõrk naine oli.
 
Esta 09. mai 2002, kl 15.40
Juhuslik, ma ütlen siis teistmoodi, et iga juhuslik ka aru saaks.
Kui õitsev perekond on elanud harmoonilist elu, naine on sünnitanud tita, kes on saanud 2-kuuseks ja siis ühel hetkel teeb mees enesetapu seoses tööalaselt tekkinud võlgadega. Kas see on normaalne? Kas see ei ole alatu? Naine peab oma 2-kuuse tita nüüd hoidja hooleks jätta, et ise praktiliselt kohe peale sünnitust (kahte kuud võib nii nimetada küll) tööle minema, et raha teenida. Mehe võlgasid, mis on sajad juhanded kui mitte rohkem, ta kinni maksta ei jõua, korter tuleb maha müüa ja odavama vastu vahetada jne.
Loodan, et nüüd saad paremini aru, mis kohustustest ma rääkisin ja mitte teiste eest elamisest.
 
juhuslik 09. mai 2002, kl 16.28
Estale: juhuslik sai nüüd aru, et Sa oma esimeses kommentis sisu poolest pidasid silmas konkreetset juhtu, aga vormi poolest esitasid selle üldistusena kõikide enesetapjate kohta.
 
juhuu 09. mai 2002, kl 17.48
kui oled üksi ja tunned, et kellelgi sind vaja ei ole ning pole ka kellegi ega millegi nimel edasi elada, mida siis veel? võhivõõrastele ju oma probleeme kurtma ei lähe ning sõbrad teevad hahahaa - mine siis otsi endale keegi, kui üksi olla ei taha - küsimus pole ju lihtslat kellegagi koos elamises, vaid...

jutt mingist egoismist on ju jama, ei ela ju teiste jaoks, vaid iseendale.
 
sammalhabe 09. mai 2002, kl 19.02
see on kull oige, et kui inimesel on probleemid/mured siis need mitte kedagi ei huvita. tihtipeale ei ole kellegagi neid jagada ja mure kasvabki nii suureks, et valitakse enesetapp. ja siis on tagantjargi neid targutajaid kui palju. aga kus oldi varem...
 
ylenna 09. mai 2002, kl 20.31
sammalhabega sama arvamus...
 
sarah 10. mai 2002, kl 18.39
Kui sugulased ei soovi oma lähedase surmapõhjusi avaldada, peaks nende soovi ka austama! See ei ole sinu asi, mis juhtus ja milleks. Samuti ei ole kellegi asi enesetapja üle otsustada.
Muideks, ühe mu tuttava surmapõhjusi hakkas politsei uurima alles aasta peale surma, nii et mõnikord ei saa omakesed ka täit selgust, kas oli õnnetus,enesetapp või mõrv.
Enesetappu tuleb käsitleda kui õnnetusjuhtumit, kus inimene on jõudnud sellisesse psüühilisse kriisi millest ta enam ise välja tulla ei oska. Ega inimesed tõepoolest aitama ei kipu ja teiste probleeme ei võeta eriti tõsiselt ka. Mulle tundub, et üldiselt inimesed ainult rõõmustavad kui teistel halvasti läheb. Pärast on tore rääkida, et ah, kui vaesed ja ah, kui kole lugu...(ah, kui loll, tappis ennast ära). Keegi eespool mainis, et enese-tapja on egoist ja ei mõtle oma lähedaste peale: ma arvan, et suurem osa enesetappe tehakse just selleks, et mitte lähedastele koormaks olla...
 
Popi 15. mai 2002, kl 15.57
Üks asi, mida te küõik olete kahe silma vahele jätnud, on see, et kui inimene on omadega juba nii ummikus, et nööri või mürgi järele haarab, ei ole ta lihtsalt võimeline oma murede tagant kaugemale vaatama ja oma lähedastega arvestama. Kõrvaltvaatajana on lihtne enesetapjat egoismis süüdistada, nõrgaks või tugevaks tituleerida, hukka mõista... Tegelikult on ju see niivõrd raske teema, meist elavaist ei tea ju keegi enesetapja psüühilist olukorda ja motiive. Minu ainus reaktsioon, kuuldes järjekordselt mõne tuttava või kuulsa inimese enesetappu, on kohutav kahjutunne, et inimene õigel ajal abi ei saanud. Kindel olen ma ainult selles, et enesetapp ei ole üheski situatsioonis õige lahendus.
 
tots 21. mai 2002, kl 10.46
Kui ma leian,et minu elu pole elamist väärt,siis on mul suhteliselt kama, mida tunneb minu matustel minu onu,sest tema ju ei pea eluaeg kannatama samamoodi kui mina.
Enesetapp on inimese enda otsustada ja "kohustuste" jutt on bullshit.
 
XXX 21. mai 2002, kl 12.18
Ma pole tõeliselt kaua aega nii lolli juttu kuulnud, mis siin enesetapu pooldajad suust välja ajavad. Appi!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!