Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Sina/teie klienditeeninduses
 
Marie 25. juuli 2003, kl 11.40
Töötan klienditeenindajana. Kunagi oli mul töökaaslane, kes ütles absoluutselt kõigile inimestele sina. Minu meelest äärmiselt ebaviisakas, tema aga põhjendas seda sellega, et kõik inimesed olla tema jaoks võrdsed. Et miks peab teie ütlema. Ja ütles ikka sina, isegi kui inimesed teda vastu teietasid.
Mida arvate teie?
 
n 25. juuli 2003, kl 11.44

eieieieiei
ikka teie,sinatamine küll ei sobi
 
Norija 25. juuli 2003, kl 11.52
Klienditeenindajalt eeldaks siiski "Teie" kasutamist. Vähemalt vanemate inimestega ja ammugi siis, kui klient ise teietab.
 
maanteekass 25. juuli 2003, kl 12.05
no kui tal kõik inimesed võrdsed on, eks ta siis teietagu hoopis absoluutselt kõiki. igatahes parem variant kui kõiki sinatada. see on minu arvamus.

missugust teenindamist ta ise kliendina teistelt teenidajatelt ootas? <mõtleb kukalt sügades>
 
juta 25. juuli 2003, kl 12.16
Hm, mul on elus paar korda olnud tahtmine kellelegi öelda, et vabandage, aga ma pole teiega koos karjas käinud.
 
tidrik 25. juuli 2003, kl 12.20
Kindlasti peab ütlema teie, sina kõlab lausa solvanguna. Olen ise ka klienditeenindajana töötanud ja ausalt üteldes võib ülemuselt sinatamise eest kohe kindlasti õiendada saada. Isegi omavanuseid ja nooremaid teietab viisakas klienditeenindaja.
 
mari 25. juuli 2003, kl 12.24
einoh, kuidas üldse saab tulla selle peale, et võõrast inimest sinatada??? Vahet pole, kui noor või vana. No lastele jah on imelik "teie" öelda, aga sellistele 18+ ikka ja ainult "teie"!
 
tik 25. juuli 2003, kl 12.38
sama siin, ikka teie. a soomlased sinatavad küll kõiki, ja käib jah jube närvidele.
mul on endal paha tunne inimesi sinatada, eriti vanemaid. ja nii ei sinatagi :)
 
teenindaja 25. juuli 2003, kl 13.12
mul on tihti juhtunud et klient sinatab mind . ei ole ka meeldiv :((( ma küll teietan teda vastu aga ei jõua talle kohale eks see näitab taset...
 
muski 25. juuli 2003, kl 14.26
kui keegi müüja mind sinataks, siis see oleks minu jaoks nagu halvustus. Järelikult peab ta mind kellekski harimatuks ja madalamaks olendiks, keda võib sinatada. Järelikult ta ei austa mind piisvalt ja selle klienditeenindajaga rohkem küll ei suhtleks vabatahtlikult
 
kizu 25. juuli 2003, kl 14.30
Aga minu kallimal on töökaaslane, kes ise sinatab, aga pole kunagi ettepanekut teinud, et ka teda sinatataks. Niisiis ütlebki kallis mul talle juba aasta otsa muudkui teie. Imelik töökaaslane, kas pole?
 
eneL 25. juuli 2003, kl 15.54
Üks mu hea tuttav ütleb baarides alati Sina. Üldiselt on jutukas ja seltsiv inimene ning ma pole kordagi märganud, et kellelgi sealsetest müüjatest midagi selle vastu oleks. Pigem tundub meeldivat.
Mõnel inimesel tuleb Sina nii loomulikult välja, et seda ei märkagi. Kuigi klienditeenindajate juures tavaliselt pole sellist asja täheldanud.
Endal on raskusi töökaaslaste teietamisega. Siis, kui mõni ei suuda "sina" peale üle minna, siis sattun segadusse, hakkan kasutama mingit umbisikulist vormi või üritan tolle inimesega üldse mitte suhelda. Enamasti siiski on see erand, kui mõni uus töökaaslane kipub teietama
 
Crazarty 25. juuli 2003, kl 16.39
Ka teenindajana töötan ja ütlen alati Teie, olenemata inimese vanusest :) Mul hoopis see probleem, et kõik töökaaslased on tunduvalt vanemad kui ma ja siis ei oska ma valida, kas öelda neile sina või teie, siis kasutan ka alati mingit ebamäärast vormi :P
 
aga 25. juuli 2003, kl 19.00
Aga inimesed Soomes, USAs jne. Kas nad on ebanormaalsed või??? Nemad ju sinatavad.
 
jumps 25. juuli 2003, kl 19.33
meil selle aasta kevadest uus müügijuht. samuti üks sinatamine käib. ise teietan küll alati(poolenisti olen kliendihaldur), missiis,et klient mind sinatab(on olnud juhuseid). viis aastat teietasin oma ämmagi- järelikult asi mul rohkem veres, kui viisakuses.
 
töllmokk 25. juuli 2003, kl 20.54
USAs sinatavad?! IRW Tegelikult ikka totaalselt teietavad hoopis. Nojah, inglise keeles sinatamine on ju teoreetiliselt võimalik küll (thou shalt not kill), aga pole eluilmas kuulnud ühtki jänkit sihukeses vanatestamentlikus stiilis kliente teenindamas. Kuigi päris sürr oleks vist. :)

Mulle isiklikult meeldib, et eesti keeles sihuke nüanss olemas on - et saab distantsi/lähedust tundlikkumalt tajuda ja väljendada. Aga nojah, see eeldab, et inimestel vastav taju olemas on. Teietamisega ülepakkumine võib ka päris solvav olla. Näiteks jumpsi ämmal võis küll need 5 aastat väga paha tunne olla.

Näiteks venelastel on selles mõttes lihtsam, et neil on etikett kõvasti ja kindlalt paigas - vähem võimalusi arusaamatusteks. Aga samas on kuidagi nagu kahju ka, kui mõelda, et lähedased sõbrad võib-olla ei saagi kunagi sina peale, kui neil juhtub paarkümmend aastat vanusevahet olema. Kolleegidest ja ämmast rääkimata. :)
 
liina23 25. juuli 2003, kl 21.19
minu arust on asi sisetundes. kui on juba vana teada klient, kes ka ise sina ütleb, siis miks mitte. ise küll kliendile ei hakka sina ütlema. samas on selline lähenemine. nõuab aga kõva vilumust.... et kui sinatada, tekib personaalsem suhe ja tõenäolisem ost. aga see üsna riski värk. töökaaslaseid on minu arust eriti totter teietada. ja siis alguses ongi nii paha, kui uuele tööle minna. ei oska mida öelda. mul ka ämm alguses teietas kogu aeg. mul juba hakkas imelik. vahel ütlesin siis sina, aga tema ikka teie vastu. mina siis ka ei osanud mida teha. kuni ühel päeval otsustasin, et mis see olgu, juba pea aasta olen enam-vähem samas korteris elanud ja muudkui teietab. ja hakkasin lihtsalt kogu aeg sina ütlema. mõjus.
 
simpel 26. juuli 2003, kl 00.44
Mina võõrast inimest igasugu teenindus-, olme- jms situatsioonides igal juhul teietan. Pikemate suhete puhul - eks ta tihtipeale sisetunde asi ole jah... Et kui ntx soliidses eas positsioonikas meesklient ütleb noorukesele müügisekretärile familiaarselt “sina” – et kas siis sekretär võib vastu sinatada???
Mina ise olen järginud reeglit – kui kahtled (eriti sinust vanema ja/või kõrgemal positsioonil oleva isiku puhul), siis parem teieta. Kui see teist häirib, küll ta siis ise teeb ettepaneku sinatada.
Aga enam-vähem võrdse positsiooni korral küsin otse (nt uues töökohas – et kuidas selles asutuses kombeks on?) või teen ise konkreetse ettepaneku “sina” öelda – seni pole keegi veel keeldunud ega solvunud.
 
polka 26. juuli 2003, kl 16.04
Mind häirib kohutavalt, kuidas meie kodumaises seebis "õnne 13" noored inimesed üksteist teietavad. Ausõna, päriselus pole ma midagi sellist näinud.
Igal rahvusel on omad traditsioonid ja sinatamist(soomlastel näit.) halvaks kombeks(sic!) pidada on küll päris nõme.
Sinatamine ei ole halvustamine. Ka meil. Üldse eestlased on üks selline rahvas, kes kaasinimesest tegelikult üldse lugu ei pea ega hooli, (lisaks siia veel ütluse, et eestlase lemmiktoit on teine eestlane), aga näe, endast peame niipalju, et meid peab igal võimalikul juhul teietama, muidu solvume.
 
helluste 27. juuli 2003, kl 21.22
Polka,ometi positiivne arvamus.Olen Sinuga nous 100%.Kui ikka tunned suurt poolehoidu oma klientide suhtes, siis on minulgi sinatamine omasem.Arvan, et, kui klienditeenindaja ise on soe ja abivalmis ning sealjuures sinatab oma igapaevast klienti,peaks see pigem tunnustavalt mojuma, kui vastupidi.Mina ei arva, et olen teistest parem, keda peaks ilmtingimata teietama.Loomulikult soltub see paljuski just situatsioonist ja hoiakust, kuidas sinusse muidu suhtutakse.Me koik ihkame olla oodatud ja teretulnud kliendid - kas ei suurenda sinatamine just soojust vestlusesse!Samas pole loomulikult voimalik maailma muuta kohe ja seni peaks klienditeenindaja loomulikult olema see, kes kliendi eelistusi peab arvestama s.t. tegema valiku, kuidas teda kutsuda,just nii, et see ei solvaks.
 
töllmokk 28. juuli 2003, kl 12.26
Vabandust, aga minu meelest peaks valiku tegema klient. Klassikaliste viisakusreeglite järgi peaks sina peale üleminekule eelnema vastav ETTEPANEK ja ettepaneku peaks tegema see, kes on vanem ja/või positsioonikam. Teenindussituatsioonis on kõrgem positsioon alati kliendil!

Niisiis on minu meelest normaalne uut klienti teietada, aga kui klient jääb püsikliendiks ja hakkab tõusma kliendi seisusest tuttava seisusse, siis hakkab tseremoonitsemine tõenäoliselt teda ennast häirima ja siis ongi tal paras aeg öelda: ah, mis me enam teietame. Sinatamine pole minu meelest soojemate suhete põhjus, vaid tagajärg! Soojemad suhted tekivad millestki muust - näiteks heast ja tähelepanelikust teenindusest. :)
 
ebh 28. juuli 2003, kl 12.32
ehh, see on ikka nii keskkonnas/harjumuses kinni.....Soomes ei pane ma üldse tähele, et sinatatakse, sest kogu aeg sinatatakse ja mina sinatan vastu ja nii ongi...
Aga Eestis, kui üks teenindaja erandlikult sinatab, see ei solva mind, kuid mingipärast ei taha ma ise talle sina vastu öelda...teie ka ei taha öelda ja siis ma ka yritan konstrueerida lauseid, kus sina/teie ei esine, :)))))
 
pipi 28. juuli 2003, kl 16.42
ma ka ikka lambist kohe sinatada ei saa. kuidagi ebameeldiv.
ja ei taha ka et mind kohe sinatatakse.
 
aga miks siis.. 28. juuli 2003, kl 17.37
mina olen klienditeenindaja...
ja 1/3 kliente sinatab....
mulle ei meeldi aga teha ka midagi ei saa...
klient on ju kuningas....
ma ei saa talle ju moraali lugema hakata ja käitumisnorme õpetada...
 
muff 29. juuli 2003, kl 00.00
kui võõras inimene mind sinatab siis ei arva ma temast küll eriti hästi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!