Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Sport
Jooksutempo tõstmine
 
Laiskloom Sally 07. juuni 2011, kl 08.51
Nii. Esiteks - tore, et tehti alajaotus sport. Adminnile-modele musi põsele selle eest.

Teiseks, asja juurde. Ma kunagi tegin teema Maijooksu ettevalmistus: http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?6,10880026
Maijooksu ma jooksin ära ilma et oleks pidanud jalutama, polnudki midagi hullu :D

Nüüd on asi nii, et ma olen võimeline näiteks 2 tundi rahulikus tempos järjest jooksma ilma et mu keha üldse midagi tunneks et valesti oleks. (Muide, kaalu on juurde tulnud, 2 kilo!)
Aga: kuidas tempot ehk siis vastupidavust tõsta? Ma praegu jooksen pulsiga 140-150. Kas ma peaks kuidagi hakkama jälle lühikestest distantsidest (a la 3km) pulsiga näiteks 160/170 peale ja neid siis pikendama? Või peaks rahuliku jooksu keskele pigem mingeid paariminutilisi kiiruskatseid tegema??
Ma mõtlen, et sügisel poolmaraton oleks ju OK aga oma praeguse tempoga ma jookseks 4 tundi :D
 
jooksik Tartust 07. juuni 2011, kl 17.51
Vastupidavuse (ja ka kiirusvastupidavuse) tõstmisekspead sa jooksma just MADALA pulsiga pikemaid otsi (45-120min). Pulss peaks jääma alla aeroobset läve, 130-145 peaks laias laastus olema ok, aga lävi on muidugi inimesest sõltuvalt erinev. Korra nädalas võid proovida kas lõigujooksu (näiteks 5 min rahulikku jooksu, siis minut-paar kiiret, siis jälle 5min rahulikku) või teha ühe anaeroobse läve (inimesest sõltuvaltjällegi väga erinev, 170 kandis...) lähedal lühema jooksu. Kestvusspordis ei ole kiireid arenguid, hoia "pea külm" ja treeni rahulikult, see viib enne sihile, kui rapsimine.
 
kk 08. juuni 2011, kl 12.27
80% nädala treeningumahust peaks toimuma madalal pulsil ja 20% siis kiiremate lõikudena.
 
nrik 08. juuni 2011, kl 14.30
Mina teen nii, et jooksen 2-3X nädalas madala pulsiga pikka maad - 10 km ja viimane km sellest tõstan tempot - pärast siis lasen pulsil kõndides taastuda ja venitan.
Kord nädalas käin staadionil sprinte tegemas - teen 10-15X 100 meetri sprinti - nii kiiresti kui jaksan, vahepeal puhkan ka ikka.
Olen nii teinud umbes 5 nädalat ja on mõjunud küll, kui enne käis see tempo tõstmine raskelt, siis nüüd saan ilusti ka juba keset pikamaajooksu suvalisel ajal tempot tõsta ja enesetunne jääb ikka heaks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!