Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Sport
Liigesehaigused ja trenn
 
Kati 19. juuni 2015, kl 12.06
Tere!

Ma pole peaaegu kaks aastat trenni teinud, sest arstid on pikalt uurinud, miks mul põlved valutavad. Hetkel on reumatoidartriit ja lihtsalt reuma diagnoosid küsimärgiga. Võtan valuvaigisteid ja põmst ongi kõik. Kaalu on ka selle ajaga palju juurde tulnud. Küsimus on nüüd selline, et millist trenni võib teha liigestehaigustega? Kükid ja väljaasted on kindlasti välistatud :)
 
artroos 19. juuni 2015, kl 12.20
teen pilatest ja käin pallitreenigul, seal treener näitas eraldi mõned asjad ette, mida ei tohi teha. Jalgratta sõit on hea (mitte spinning)
 
Sobivad 19. juuni 2015, kl 13.03
jalgratas, ujumine, kõndimine, võimlemine(sirutused, painutused). Jooksmine ei sobi.
 
AINULT KÄIMINE,, 19. juuni 2015, kl 14.32
Kati Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Tere!
>
> Ma pole peaaegu kaks aastat trenni te
> inud, sest arstid on pikalt uurinud, miks mul põlv
> ed valutavad. Hetkel on reumatoidartriit ja lihtsa
> lt reuma diagnoosid küsimärgiga. Võtan valuvaigist
> eid ja põmst ongi kõik. Kaalu on ka selle ajaga pa
> lju juurde tulnud. Küsimus on nüüd selline, et mil
> list trenni võib teha liigestehaigustega? Kükid ja
> väljaasted on kindlasti välistatud :)
vaata KALLIS INIMENE --VALUS OM IGA LIIGUTUS;;; ,,,
1)) KUI MINA PÕLVEDEL --JUBA 10.minutit OLEN,,, SIIS PÜSTI ENAM ILMA KEPITA EI TULE?
 
ka reumaatik 19. juuni 2015, kl 18.04
Eelmisele soovitaks psühhiaatrit ka külastada.

Üldiselt võid trenni teha nii palju kui saad. Praktiliselt kõike aga mõõdukas koguses. Trenni mitte tegemine on liigestele hoopis kahjulikum.

Põlvede puhul jääb treeninguna välja kindlasti jooksmine, hüppamine, kükitamised kuna need põrutavad. Väga hea on ujumine, jooga, pilates.

Ei saa ju keegi öelda, mida just sina teha saad. Sama diagnoosiga inimesed saavad ja taluvad väga erinevaid asju.

Samuti kahe-aasta pikkuse pausi lõpetamisel trenniga alustades tekivad valud alguses niivõinaa.
 
ott 23. juuni 2015, kl 17.24
Mis jutt se on, et joosta ei tohi, just tuleb joosta, seda soovitan isikliku kogemuse põhjal.Põlved ja õlad valutasid hullu moodi sest nooruses sai palju mootorrattaga sõidetud. Perearst tegi mingeid süste ja andis tablette. Juhtus nii, et arst oli puhkusel ja teda asendas teine arst, see saatis mind kohe ortopeedi juurde, tehti röngten pildid ja ortopeed ütles kohe, et soolad, ravi ei ole, ainuke asi mis päästab on füsioteraapia, see on harjutused jooksmine, tuleb need soolad välja hõõruda.Peale seda ei ole ma ühtegi tabletti võtnud ega süsti teinud.Õlad ja põlved ei valuta enam, saan rahulikult magada. Olen väga tänulik sellele Ortopeedile, naisterahvas oli, Magdaleena haiglas.Siiamaani jooksen, sõidan jalgrattaga, teen harjutusi. Jalgrattasõiduga on niisugune lugu, et pärast sõitu on põlved tükk aega kanged, käin natuke aega rahulikult, siis teen kerget sörki ja põlvedesse tuleb elu sisse. Sellepärast meeldib mulle jooks ronkem.
 
mina 28. juuni 2015, kl 11.45
Ujumine, ratsutamine.
 
Ka reumaatik 29. juuni 2015, kl 11.16
Mina käin ujumas. Käin ka bodybalancis, kui liigesed vähegi lubavad. Mina teen kuni valu piirini. Valu ei tohi kannatada ja liigeseid üle koormata. Aga kehakaalu tuleb jälgida. Kui ma arsti juures kontrollis käin, siis ta alati toonitab, et ei tohi olla ühtegi lisakilo, kuna need mõjuvad liigestele koormavalt. Lisaks peab tegema sporti, kuna lihased toetavad liigeseid.
Bodybalance võib tunduda algul raske, kuna liigesed pole harjunud. Aga mind ta aitab. Lisaks aitab ka psühhiliselt, iga kord kui näen, et suudan midagi rohkemat, tunnen väga suurt rõõmu. Ja trenni puhul on väga tähtis, et Sa ei tohi ennast võrrelda teistega, ikka enda eduelamuse läbi tuleb rõõm!
Kui ma olen psühhiliselt tugevam, siis valu ei tekita ka minus nii suurt masendust. Sport on minu elu lahutamatu osa. Teen nädalas 4- 5 korda nädalas trenni. (Seda muidugi enda tasemel). Need, kes mind ei tea mu lugu, arvavad, et ma olen üks elurõõmus ja sportlik naine. Aga tegelikult on sport see, mis aitab mul masendusest pääseda ja naeratada. Ja alati tuleb kõndida sirge seljaga ja reipalt. Ma olen üle oma haigusest! Edu Sulle!!
 
ott 01. juuli 2015, kl 17.11
Radikuliidiga oli sama lugu,sain igasugust ravi: süstid,tabletid,haiglad,sanatooriumid- ei midagi,natuke paremaks läks. Kui hakkasin tervisesporti tegema, kõik kadus nagu iseenesest.
 
tuttaval ka 05. juuli 2015, kl 15.46
põlved läbi. Peale põlveoppi hakkas käima jõusaalis ja sõitma rattaga. Aastaga kaotas 15 kg ning siiani kõnnib omal jalal (ja teeb trenni).
 
ka reumaatik 22. juuli 2015, kl 19.48
Kallis ott, kui sa ei tea, mis asi reumatoidartriit on, siis palun mine oma jooksujutuga mujale.

Selgitan lihtsate sõnadega. Reumatoidartriidi puhul on põlve kõhrepind põletiku tagajärjel karestunud. See tähendab, et sileda pinna asemel on krobeline pind. Paraku aga mitte ükski kogus liigesvedelikku ei võta ära kahe kõhre pidevat hõõrdumist, aga jooksmine lisab sellele veel pideva põrutuse ning tugeva koorma põlveliigestele.
Seda saaks võrrelda näiteks kukkumisega murule versus kukkumisega asfaldile. Kukud ikka sama kõrgelt, aga üks pinnas teeb tunduvalt rohkem haiget kui teine.
 
kk 09. september 2015, kl 14.52
ka reumaatik, kas ott mainis üldse jooksmist? mul on ka reumatoidartriit ja ainult sport seda paremaks teebki. ravimeid võid kamaluga sisse ajada, aga kui toetavaid lihaseid ei ole, siis jäädki oma liigeseid kulutama.
 
Kalle346 12. september 2015, kl 00.29
Jooksmine on välistatud! Jalgratas vähemalt üle päeva kerge koormusega või ujumine ja sel juhul ainult krooli. Jooksmine kulutab liigeseid, olgu lihased kui tugevad, samamoodi hkükid lõhuvad, eriti kui teha sügavaid kükke, paljud treenerid suruvad selliseid peale, mis pole õige ja ka mitte vajalik, kui pole just tippsportlane.
Spordiarstid võivad pikemalt rääkida mida tippsport teha võib.
Aga liikuma peab st tuleb leida see mida teha ise suudad ja mis on lubatud, halvim on paigale jääda.
jank145@gmail.com 16. aprill 2023, kl 20.54
Üldiselt soovitatakse teha trenne, mis ei anna liigestele liigset koormust - ujumine, rattasõit, jõutreening kergete raskustega. Mis kellele meeldib.

Päris hea valik on nt EMS treening, kus kogu keha saab väga hästi koormust, kuid ei pea suuri raskusi selleks tõstma ehk säästab liigeseid.

Suhtume väga hästi kui tuleb reumamurega klient ja teeme rahulikult. Kasutame kergeid hantleid ja nt pilatese palli koormuse tekitamiseks.

Panen lingi ka siia kui kellelgi ehk huvi: https://slimm.ee/ems-treening/
 
kaasautor 11. august 2023, kl 15.54
omal sain põlved korda sõudemasinaga, jalgrattasõit vastupidi, tegi vaat et hullemaks
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!