Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
eestlased rootsis

peni 19. märts 2014, kl 13.04
Vabandan oma kohatute ja solvavate postituste pärast!

swe 29. märts 2014, kl 13.03
aastaid tagasi oli stockis elamispinna leidmine väga keeruline. kuidas praegu on?

kirran 29. märts 2014, kl 22.30
västervik

Ysna lähedal:)

Eva 02. aprill 2014, kl 12.59
Kui mönele ei meeldi, tuleb leida endale imedemaa ja olla seal önnelik. Möni kohe on selline, et ei sobi mitte midagi. Pole mötet riiki söimata, alustama peab iseendast. Jöudu!

Küss 26. august 2014, kl 09.46
Kas rootsis on üürikorterite maakleritasu enamasti kuni 300 SEK ja mitte rohkem?

Stockist 26. august 2014, kl 16.03
Siit leiad küsimustele vastused.

Stockist 26. august 2014, kl 16.04
Sorri, link jäi panemata

http://www.omboende.se/sv/Hyra/Att-hyra/Hitta-lagenhet/

Küss 26. august 2014, kl 17.23
Seal toodud lingi all on oluline lause vist see eksole:

"Det är inte tillåtet att ta betalt för ett hyreskontrakt."

St, et üürilepingu eest tasu/maakleritasu küsida pole seaduslik?

Samas enamik korteri kuulutusi ütlevad, et makske ka maakleri tasu kuni 300 SEK.

Küss 27. august 2014, kl 12.38
Kas on mõnel siis kogemust/teadmist rootsi üüripoliitikaga? Kas üürikorterit rentima asudes on enamasti maakler vahel või ei ole ja palju see makkler võtab kui ta vahel on? Teab keegi?
Mina tean öelda peale 10 Stocki korteriüüri kuulutuse läbivaatamist, et enamik soovivad et maakleri antaks 300 SEK.

n28 04. september 2014, kl 01.18
Mina elan Kungsöris :)Seega ongi küsimus et ehk keegi elab siin lähedal,näitex Elskistunas v Örebros, jne.

hm 04. september 2014, kl 22.11
Mina elan Örebros

sånt är livet 06. september 2014, kl 01.21
Aga miks sa otse omanikult ei yyri? Saab ju kirjutada kortermaja omanikele ja kirjeldada millist korterit ja mis piirkonnas soovid. Tean, et nii on tehtud. Meie ei kasutanud ka uue korteri ostu puhul mingit maaklerit.

Küss 08. september 2014, kl 10.21
Aga millises summas on nn kommunaalid 1-toalise korteri puhul? Kas ca 1000 SEK/kuu või?

15 a Stockholmis 10. september 2014, kl 22.20
1000 sek kommunaale - pole elus kuulnud! ja see ikka vahe, KUS ja MILLISES krt elad. on ikka vahe, kas Sthlmi kesklinnas v getos v yldse Jokkmökkis.. sellele EI ole yhest vastust.

mina maksan nt Sthlmi äärelinnas asuvas oma aialapiga ja terrassia paarismaja korteris, mis a 50m2 kommunaale 3.800 ja korter on eraomandis (ja ka ilma eluasemelaenuta ehk täitsa oma, igatepidi). see olla ODAV kommunaal. eraldi siis nett ja elekter, mis aastas vist paar korda makstav ja lisa ka tv-maks aastas. muidugi veel (kohustuslikud) kindlustused, aga ma neid täpselt teagi. neid maksab mees ;)

et 1000 sek ei ole siin kyll mingeid kommunaale kuskil. odavaimad kommunaalid on kallites preztiisetes Sthlmi linnajagudes (nt Östermalm, vanalinn, Kungsholmen, Vaastan), kus korterid maksavad kyll palju miljoneid, aga samas kommunaalid on neil väga madalad (see seal nö + point ongi). aga siis ka kommunaalid nii 2000.-ikka. ka kige väoksemates korterites (nt a 39m2) ja seda siis korteri ostu puhul. yyrida korterit aga seal eriti hull... alla 8-10 k kuus pole midagi.

köge odavam on saada korter nn getodes ehk äärelinna magalates. seal saab ehk 4-5 k kuus yyrida miskise pugeriku kus naabriteks araabikeelne kisa, imal rasvaid koridoris a tarakanid elamises...

P.S natsa teemas välja, aga nii teadmiseks - rootslastele on ylioluline, KUS ta v sina elad. rootslasega tutvudes on yks esimesi kysimusi, kus sa elad ja sellega pannakse sindn endi suhtes sahtlisse... on nö krge staatusega elukeskond ja madala staatusega. ytled nt möne madalastaatusega linnajao ja oledki tema silmis n "vesi peal" v kui mainid kallist kesklinna piirkonda, siis "aàaaa``takase" tunnustavalt... nähtud seda tsirkust aastaid :P

Küss 11. september 2014, kl 09.54
Tänan hea info eest.

Seega, nagu ütlesid:
"50m2 kommunaale 3.800 SEK".

Magala uberiku üür on muidu mingi 4000 SEK/kuu nagu kuulutustest paistab.

Kas kinnitaksite keegi veel üle, et rootsis enamasti maakleri tasu pole ja kui on, siis see on maksimaalselt 300 sek, mitte nagu eestis et terve kuu üür.

15 a Stockholmis 11. september 2014, kl 20.15
see kommunaal on minu kodule, aga nt minu kolleegil, kes elab Sthlmi kesklinnas kallis 3 miljonilises 49m2 korteris, on kommunaalid 2.100.- Et saa aru, EI OLE yhest vastust. igal yhistul, linnajaol, krt suurusel on erinevad kommunaalid.

yyrimise kohapealt olen vait_ ma ei tea mitte midagi nendest yyrikorteritest, maakleritasudes. köik elavad OMA kodudes ja yyrivate inimestega mul kokkupuude puudub, nagu ka maaklerite ja nende tasudega. olen "naised saunas" tasemel kuulnud, et siin tahetakse mitu kuud yyri ette. lisaks soovitajad. yhistu vöib sind mitte yyriliseks tahata. kysitletakse nt naabreid, et mida sellest v teisest arvata, et soovib siia yyrida jms show. saada yyrile olla ka paras tsirkus.

küsimus 01. detsember 2014, kl 21.22
Kuidas te leidsite töökoha rootsis? Kas saatsite 15 CV-d 3 kuu jooksul, seejärel tegite 3 intervjuud Skype'is, ja siis sõitsite Eestist rootsi ühel reedel ja esmaspäeval oligi esimene tööpäev?
Tänan vastuste eest.

on kedagi Umeas ka? 02. detsember 2014, kl 09.20
Huvitab lihtsalt, kas ka sealkandis eestlasi või ainult suurlinna(de)s.

sånt är livet 04. detsember 2014, kl 00.15
Vaata FB-st Rootsi eestlaste grupist. Seal vist on kùll möni sealtkandist ka.

Küss 27. detsember 2014, kl 17.33
Miks mitmed artiklid annavad mõista, et rootsis on võimatu leida üürikorterit, on mingid 15a pikkused ootejärjekorrad lausa? Aga kui võtta lahti suvaline üüriportaal, siis näeb, et täna on sisestatud rohkelt üüripakkumisi. Miks selline vastuolu ja mis on tõde?

http://qz.com/264418/why-its-nearly-impossible-to-rent-an-apartment-in-stockholm/

http://www.blocket.se/bostad/uthyres/lagenheter/stockholm

Joomar 27. detsember 2014, kl 20.48
Ma olõ veits kuulnu rootsi kiilt ja jo nats mõista ka:

höörä pöörä höppänöörä - kas minno võedas Ruutsi tüüle?

15a Rootsis 27. detsember 2014, kl 21.37
To: Küss

on kahte sorti yyrimist. see 15a järjekorrad on riigi nn sotsmajadesse. on vöimalik saada elamispind linnalt/kommuunilt ja elad seal elu löpuni, makstes vaid kommunaale.
teine teema on allyyrnikud ehk siis rootsikeeli andra hand. no nagu eestiski, et nt mina olen korteri/maja omanik ja sina yyrid minult elamispinda. nendele ka suur nöudlus, jookstasse tormi lausa ja nt Sthlmi ikka lihtsalt elamist ei leia. ka on suured nöudlused yyrnikele ja paljud nendele kriteeriumitele ei vasta. uuritakse sinu sissetulekut, elustiili, perekondlikku seisus jms, mis nagu alandav lausa eestlase meelest, aga siin täiesti tavaline

Küss 27. detsember 2014, kl 22.29
Tänan vastuse eest. Sotsiaalmajade 15a-sed järjekorrad on arusaadavad sel juhul. Aga nn allüürinke kuulutusi tuleb iga päev küllalt palju ja raske uskuda, et tormi joostakse lausa. Kuulutuste sees mõnikord tõepoolest palutakse saata mingi eluloo kirjelduse sarnase asja vms, mis on eestlase jaoks tõesti ennekuulmatu.

Tundub nagu rootsi üürikuulutuses küsitav üürisumma sisaldab enamasti kõiki tasusid, st nii kommunaali, internetti kui ka muud. Vähemalt nii jäi mulje. Ka see tundub eestlase jaosk võõras, kuna eesti üürikuulutustes toodud üürisumma ei sisalda nn kommunaali.

Kas nn allüürnikuna saab enamasti nö end kirjutada korterisse sisse, et see oleks elamise asukohaks? Või enamasti ei lubata seda?

15a Rootsis 29. detsember 2014, kl 23.47
minu teada kirjutatakse sisse, selleks ajaks, millele leping sölmitakse ehk et se on sinu elukoht.

eestlasele on alguses palju asju Rootsis nö imelikud, vahest tundub töesti, nagu teises dimensioonis elaks. sama on mul nt nyyd aga Eestiga... tahaks vahest karjuda, et arenege seal ;)

stokist 29. juuni 2016, kl 18.43
Rootsi pole enam see rootsi kuhu eestlased iseseisvuse taastades asusid tööle ja elame.

Vaata kuidas rootslased tervitavad araabe ja neegreid oma "Refugees Welcome" kanmpaaniatega. Omaviha ja esivanemate poolt loodud resursside vastutustundetu jagamine on viinud UK EL välja ja hävitanud peaegu Rootsi kui rahvusriigi. Rootsieestlasena soovitan uue reaalsusega rootsis end kurssi viia näiteks selle videoga. Ajakirjanik I. C. räägib pikkalt alternatiiv meedias.
Vôta kohvi kôrvale ja naudi tasemel olustiku kirjeldust:
https://www.youtube.com/watch?v=25VVmCviVao

ngr 03. juuli 2016, kl 10.51
stokist Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Vaata
> kuidas rootslased tervitavad araabe ja neegreid o

Rootslane ei kasuta kunagi sõna "neeger". Sa ei ole rootslane, vaid pigem venelane. Venelase arvamus rootsi foorumis ei oma väärtust.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!