Mulle meeldib pakke nii saada kui saata.
See ei ole seotud mingite pyhadega. Lihtsalt ... monikord ka niisama ilma teatamata ja kasvoi midagi vaikest nagu shokolaad voi paar sokke.
Kahjuks aga on teemaalgatajal oigus selles osas, et saatekulud on viimase paari aastaga kardinaalselt kasvanud. Ja seda mitte siit (Kreekast) Eestisse ja Soome vaid ka vastassuunas.
Moned aastad tagasi st enne euro't oli Eestist siia saatmine lust ja lillepidu, no ikka megasoodne, mis siis on tanaseks poordeline st siit Eestisse on odavam.
Olen uurinud koike viise ja voimalusi vaga pohjalikult ning julgen soovitada jargmisi asju ka mujal uurida.
Esiteks uuri vaga syvenenult labi absoluutselt KOIK saatmisvoimalused k.a kullerfirmad, mis esmahetkel tunduvad kosmiliste hinnakirjadega.
Teiseks ara kasuta mingeid mottetuid saateviise nagu tahitud ja exrpess jne. Ka koige tavalisem st regular mail service'ga lakitatud pakid jouavad kohale.
Ara kujuta ette, et kui maksad kallimat hinda, siis koheldakse su pakke kuidagi paremini voi saadetakse erilennukiga. Ma siin pean silmas kaugemalt saatmist kui naiteks Skandinaaviast Eestisse. Kui toepoolest vajad ylikiiret kohaletoimetamist, siis tuleb otsida koige kiiremini tegutsev kullerfirma millel on oma erilennukid (naiteks DHL).
Kolmandaks on yks vaga oluline soovitus kuidas kokku hoida. Ma saan aru kyll, et igayhel on hirmponev ise minna pakile jarele ning avada see privaatselt jne, aga kui tegemist ei ole just yliintiimsete asjade (seks-kannid/pesu jms) kinkimisega, siis saada yhele perele koik yhes pakis. Samuti void saata yhe paki sugulastele ning paluda neil kusagil kellegi juures sobralikult kokku saada ning koos suur kast avada ja sealt siis oma osa saada. Void ju igale asjale sildid kylge panna nimedega voi siis yhe suure kasti sisse panna vaiksemad. Viimane aga tuleb kulukam, sest tuleb maksta ka pakendi eest, et siis koige odavam on kingitused ymber pakkida kergetese plastikkottidesse, ohukesse paberisse voi hoopis niisama korralikult saatekasti pakkida pannes vahele seda nn ohumummudega pehmet turvakilet.
Asja selgemaks tegemiseks void eelenavalt anda juhtnoore ka interneti, kirja voi telefoni teel.
Ja lopuks ylioluline soovitus. Kui uurid hinnakirja, siis vaata ka seda kuidas on saatekulu seotud kaalu ja suurusega.
Naiteks Kreekast Eestisse saates relular ehk tava-teenusega maksab 1 kg saatmine 7.90. Kui saada 2 kg paki, siis on hind 12.60. Ja kui pakk on yle 2 kg raske, siis iga 500 gr eest tuleb juurdes 2.30. Seega - mida raskem pakk, seda odavam
Ja ara unusta ka seda, et yhe kasti/karbi kaal, kuhu mahutad naiteks 3 kg asju on palju-palju vaiksem kui kolme kasti kaal, milles saadad eraldi.
Ja viimaseks. ROHUTA postkontoris, et saadad maksikirja mitte pakki, sest maksikirja saatmine on tavaliselt odavam.
Kuigi siin on kaubanduses nn ylepakendamine st koik ostud pannakse imekaunitesse karpidesse ja karp veel kaunimasse paberkotti ja siis see veel omakorda suurde kilekotti ning tahaks vaga koik need ka nii saata, aga kui paned kogu selle papi/paberi kaalule ja arvutad plaju selle saatmise eest tuleb raha valja kaia, siis laheb tuju veidi paremaks.
Mina isiklikult olen kogunud pidevalt ja igal voimalusel koik paberid ja kiled, mis on kerged, aga ka ilusad.
Ise saab ka palju pakendeid teha naiteks logates valja ilusad kilekottide kyljed jne.
Olen inspirtasiooni saanud ka siinsetest tekstiilpakenditest. Nimelt palju pesu, sokke ja ka muud on ohulisest tekstiilist kotikestes kena nooriga seotud. Neid kotikesi saab ise ka teha.
Igatahes tervitusi ja edukat saatmist koikidele pakisopradele.
P.S Ma ei arva sellest soovitusest saata raha eriti hasti, sest see on suht vaimuvaene. Tavaliselt ei saa meie kui lihtinimesed taita armsate lahedatse unistusi moel, et oleks sajaprotsendiline taistabamus. Selleparast on kingituste juures oluline just yllatusmoment ning viimasega kaasnevad meeldivad emotsioonid olenemata kui suur voi vaike, odav voi kallis kink on.
Pane koos kinkidega pakki ka veidi kergemakaalulisi maiutsusi voi teed/kohvi ning palu paki jagamise juures neid nautida. Nii saad teha ise kaugel olles mitmekordse elamuse - uudne maitseelamus ehk killuke eksootikat, paki avamise ja avastamisroom:-)