Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
henkilötunnus Soomes-kaua saamine aega võtab?
 
mann 11. juuli 2011, kl 10.32
Kui kaua võtab aega henkilötunnuse saamine Soomes ja mis selleks peab tegema? Kas kellelgi on hiljutisi kogemusi?
 
aadu surakas 11. juuli 2011, kl 21.28
lähed ulkomaalaispoliisi, ootad oma järjekorra ära, annad omad andmed, maksad 40€ ja ongi asi jutis. tööleping peab kaasas olema ning aadress kus elad. vähemalt nii oli asi 5a tagasi. minul võttis järjekorras ootamine 90% ajast
 
mari 14. juuli 2011, kl 18.13
Minul võttis kogu asjaajamine umbes 15 min. ja henkilötunnus oli kohal nädalaga. Mina ei maksnud ise midagi, minu eest maksis tööandja.
 
eh 15. juuli 2011, kl 12.37
Nüüd maksab see 47 euri. Tegin kuskil 2 kuud tagasi ja läks mingi 1,5kuud. Aeg sõltub sellest milline tööaeg sul on ja kas nad tahavad lisa palgalehti või ei. Üldiselt peaks minema 3 nädalat.
 
agapaga 15. juuli 2011, kl 20.58
kas seda ei saa mitte maistraadist
 
enne 16. juuli 2011, kl 20.07
Poliis ja siis maistraat. Pollast ulkomaalaisoleskelu luva ja siis sellega maistraati.
Pollas läheb ka nii 3-4näd, täitsa oleneb piirkonnast.
 
minu juhus 25. juuli 2011, kl 15.09
poliisi paberid sisse (tööleping kindlasti originaal), kuna mul ei olnud kohe orig.anda vaid mõned tunnid hiljem, siis sealt kohe ei saanud. Läksin samal päeval maistraati asja uurima ja sain sealt kohe. Olen kuulnud palju erinevaid versioone:) Edu!
 
infot leiab 27. juuli 2011, kl 14.02
Palju info kirjas ka eesti keeles lehel www.estemb.fi ,
võtke valik konsulaarinfo ja Soome elama ja tööle.

Eesti kodanik võib Soomes kolme kuu vältel elada või tööd otsida ilma elamisõigust registreerimata.

Soomes elamiseks ja töötamiseks vajab Eesti kodanik ja tema pereliige (alla 21-aastane laps, hooldatav laps või hooldatav vanem, elukaaslane, kui tõendatakse et kooselu on kestnud vähemalt 2 aastat) elamisõigust.

Kui politsei on elamisõiguse registreerinud ja väljastanud vastava dokumendi (EU kansalaisen oleskelukortti), tuleb pöörduda Soome isikukoodi saamiseks ja elukoha registreerimiseks elukohajärgsesse magistraati.

Kui ka õnnestus maistraadist saada koheselt isikukood (n seoses õppima minemisega) siis ikkagi jääb kohustus hiljemalt 3 kuu pärast elamisõigus registreerida. Hind vist hetkel 47 eur.
 
nimi 27. juuli 2011, kl 20.32
on sel oleskeluluva, mitte kortti.
 
iks 01. august 2011, kl 17.16
eelmisele, mis oleskelulupa? Eesti Eu-s, pole mingit elamisluba. mina läksin tööleping näpus maistraatti, sain 2 nädalaga tunnuse, aga öeldi,et 3 kuu jooksul poliisis ära käia, registreerimas. maistraadis loomulikult kysiti ka aadressi kus elad.
 
..... 17. august 2011, kl 21.15
1. mine maistraatti -> väestörekisteri poolele ja näita neile oma töölepingut ning kysi ajutist isikukoodi (väliaikaista henkilötunnusta). Saad selle hiljemalt nädala jooksul postkasti. Enamasti tuleb henkilötunnus 2-3 päeva sees.

2. selle paberiga + töölepinguga lähed panka ja avad endale arve. kui sul on isikukood, saad kasutada kohe ka internetipanka, samuti saad deebetkaardi. ilma isikukoodita avatakse kyll arve, kuid internetipanka ei tehta, ka pangakaarti ei saa.

sama maistraadist saadus paberiga lähed sama teed pidi maksuametisse ja teed tulumaksukaardi. enne tulumaksukaardi tegemist on kasulik omada isikukoodi, sest siis arvutatakse sulle tulumaksumäär nagu soome elanikule ja see on väiksem. ei jaksa seletada, mis seaduse alusel see nii on, kuid nii on.

3. töökohast saadud palgat6enditega lähed politseisse, helsingi piirkonnas elades pead minema malmi politseisse. näitad seal oma töölepingu ja palgat6endid ning sind regatakse alaliseks soome elanikuks. politseis peab käima hiljemalt 3 kuu möödumisel alates maale tulekust. ise läksin politseisse kui olin juba 2 kuud töötanud, v6tsin k6ik paberid ilusti kaasa, isegi pangaväljav6tte, kust näha et arvele on laekunud summad vastavalt esitatud palgat6enditele. igal juhul mina sain registreerimise otsuse minutiga kätte, kuigi enamus räägivad, et kestab 1 -2 kuud. eks oleneb v6ibolla ka sellest ka kas viid yhe korraga k6ik vajalikud paberid:)

4. politseist saadud t6endiga käid uuesti maistraadis ja palud oma isikukoodi muuta alaliseks ja märkida end soome rahvastikuregistrisse alaliseks elanikuks.

5. maistraadist saadud t6endiga selle kohta, et oled alaline elanik, lähed kelasse ja täidad sealt saadud blanketi alusel avalduse, et sind arvataks soome "sosiaaliturvan" alla kuuluvaks.

6. teisi ära kuula:) soomes ei ole eesti kodanikul vaja enam elamisluba taotleda, selle asemel on politseis registreerimine. ja palju muud plära oli siin ka. kui hakkad oma asju valest otsast ajama raiskad aega ja raha. ja aega kohe eriti palju.
 
... 17. august 2011, kl 21.22
to infot leiab

EL kodanik v6ib soomes töötada max 3 kuu jooksul ka ilma politseis registreerimata. kuid enne kolme kuu täitumist tuleb enda registreerimiseks politseisse minna.
 
just kolinud 18. august 2011, kl 11.09
Ei pea nii keeruliselt tegema nagu ...... kirjutas.
Võtad töölepingu ja passi ning lähed politseisse (malmi politseis puhul soovitan netis aja broneerida, sest muidu lihtsalt võidki jääda ootama ukse taga). Seal küsitakse aadressi, kus elama hakkad ja 47 eurot. Politseist saad paberi, millega tuleb minna maistraatti ja seal saad kohe henkilötunnuse. Siis nende paberitega panka, et konto avada (osades pankades Eesti ID kart ei kehti - aksepteerivad ainult passi). Seejärel sammud Vero toimistosse ja KELAsse. soovitan kõik paberid alati kaasas kanda, sest erinevad ametnikud võivad küsida erinevaid asju. Põhimõtteliselt saab ühe päevaga kõik asjad korda, kui ei ole meeletuid ootejärjekordi.
 
just kolinud 18. august 2011, kl 11.14
paar täpsustavat kommentaari veel:
Kela kaarti ei saa kohe kätte, see saadetakse postiga (umbes 2- 4 nädalat). Vero toimistos pead ütlema eeldatava kalendriaasta sissetuleku ja selle põhjal arvutatakse tulumaksu %, kui seda enne esimese palga saamist ei tee, siis on TM% 60% palgast)
Nordea pangas ei saa näiteks Internetipanga tunnuseid enne 3 kuud (suht imelik), kuid Osuuspankkis saab kohe.
 
to just kolinud 05. september 2011, kl 00.10
palun seleta lahti:

/kui seda enne esimese palga saamist ei tee, siis on TM% 60% palgast/
 
123 05. september 2011, kl 10.51
Siis nad võtavad küsimata su palgast 60% maksudeks. Näiteks kuulun majavalitsuse liikmete hulka, igalt koosolekult saan 40€, aga uuele valitsejale unustasin verokaardi viia - 60% läks nagu niuhti. No see selleks.
Parem oma kaart kohe ära teha, kusjuures sina pead enam-vähem teadma ja tädile ütlema, palju su arvestatav aastatulu on. Tema arvutab siis sulle maksu%. Ja kõik rahanumbrid on siis bruto Soomes, eksole.
 
just kolinud 05. september 2011, kl 11.11
Allikas- www. vero.fi

Väike parandus-tööandjal on kohustus palgast kinni pidada 60% kui verokortti ei ole enne esimest palgapäeva esitatud.

Toimita verokortti työnantajalle hyvissä ajoin, viimeistään pari viikkoa ennen palkanmaksupäivää. Työnantaja perii verot palkasta verokortin veroprosentin mukaan. Jos et toimita verokorttia, työnantajan on perittävä veroa 60 %. Kun työsuhde päättyy, työnantaja palauttaa verokortin.
 
heh 07. september 2011, kl 18.13
Ei saa sealt op-st ka kohe midagi. Eks ikka olenb piirkonnast. Ja polla ka ei and paberit kohe.
 
uskumatu toomas 04. oktoober 2011, kl 22.20
Loen ja vaatan ja ei saa midagi aru, aga eks mul sellest tingituna ka selline hüüdnimi juba

olen siin soome ja eesti vahet pendeldanud mingi aja ja räägin kuidas minul juhtus

varasemalt eesti tööandja alluvuses töid teinud ja siis ka ikka iga aasta täitunud maksuametitele mõlemis riigis maksudeklaratsioonid.

Nüüd tulles tööle soome ettevõttesse siis politseisse pole nägu näidanud, käisin maistraatis ja täitsin paberid, mulle oli ilmselgelt selja taga märk külge pandud, ehk isikukood antud, kui tuludeklaratsioone olin täitnud, seega kodeeriti ära:)

läksin täitsin siis paberid ära ja kõik paistis tip top, siis veel printisin internerist mingi paberi aadressilt kela.fi ja saatsin selle ka sinna e-postiga skaneerituna ja edastasin neile oma aadressi soomes. järgmine nädal saadeti mulle sots kaart ja ka EU ravikindlustuse kaart (esitasin ka sellele taotluse).

suhtlen pidevalt ka erinevate ametnikega ja ka politseiga on olnud erinevaid kokkupuuteid ja olen neile ka esitanud dokumente (ei ole pahandust teinud), aga on teised väga korrektsed ja ametialaselt pädevad ja täitsa viisakad ja ei ole kordagi mingeid probleeme olnud

paar korda olen küll siin seaduse vastu eksinud ja parkimise trahvid saanud täitsa hajameelsusest ja mitte eestlaslikult need ka ära maksnud.

see on minu aus ülestunnistus, et kuidas mul need asjad sujunud on........ oli siin haridusministeeriumiga arusaamatusi, et oma kvalifikatsiooni tõestada, aga see oli oma rumal jäärapäisus ja surumine, aga eks targemad inimesed siis selgitasid ja sain oma rumalusest aru ja asjad lahenesid.

tehke järgi:)
 
äkki 06. oktoober 2011, kl 20.06
Uskumatule....
Sa oled riigis tilapäine.
Poliisis regamist ei pääse need, kes tahavad Maistraadist omale Soomes alalist elamist.
 
Toomas endiselt Uskumatu 06. oktoober 2011, kl 20.56
Eks ma siia ajutiselt tulingi, aga ajutine on seaduse järgi kui 3 kuud vististi......... maksudest pääseb 181 või 182 päevaga kas jooksva või kalendri aasta jooksul mu mälu järgi lihtsalt.
Ma vist siis ikka juba päris pätt.
 
äkki 07. oktoober 2011, kl 19.34
Toomasele seekord....
Ajutine elanik oled niikaua, kui sa end alaliseks ei rega. Kasvõi kogu elu..... keegi ei keela.
Mul elukaaslane elab siin jaba ajutiselt 12 aastat :)
 
matu 16. jaanuar 2012, kl 17.23
minge tikkurila maistraati, seal asi kiire ja tunnus kohe käes, algul läksin kesklinna maisraadi, saadeti malmi ulkomapoliisi, maksin seal 47 euri ja siiani ootan seda paberit. möödas kaks nädalat. õnneks sain tikkurila maistraadist kohe tunnuse, homme verosse ja panka ja siis kolmapäev tööle;)
 
küsimus 22. juuni 2012, kl 22.05
Selline küsimus, et kui ma FIE'na Soomes töötan ja makse Eestis maksan, kas siis ka kuidagi võimalik henkilötunnust saada?
 
et 21. august 2012, kl 10.26
Mis kuradi 47 euri, ei pea midagi maksma, ja henkilo tunnus tuleb 2-3 p2evaga. Nii tuligi ja seda 6eldi kohe.
 
hehh 21. august 2012, kl 17.17
maksad ikka küll ja tšeki ka veel estitad.
 
aga 30. juuni 2014, kl 19.58
Kui olen eelmisel aastal tööl Soomes olnud 3 kuulise lepinguga, sain isikukoodi, pangakaardi, politseis maksin 47 euri ja siis lahkusin tagasi Eestisse. Siis nüüd uuesti Soomes pikemaks ajaks tööle minnes, kas pean uuesti hakkama kõiki neid asju ajama ja uuesti maksma?
 
kõik panete segast siin!!! 01. juuli 2014, kl 17.05
krt, võiks endale asjad VASTAVA AMETKONNA kodulehelt selgeks teha, aga EI! Siin on enamus "nõuandeid" täiesti ebaadekvaaltselt esitatud.
Henkilötunnus on eesti keeles isikukood, ja seda saab Maistraadist (www.maistraati.fi) Soome sisse-ja väljarändega tegeleva ametniku juures. Arvan, et eelnevalt tuleb ametniku juurde aeg registreerida - see on paikkonniti erinev nõue. SEE (henkilötunnus) ei maksa midagi. Kaasas peavad olema pass, tööleping, üürileping (või mingi muu elamispinna olemasolu tõendav dokument).
Olenevalt töölepingust võidakse anda ka koheselt alaline aadress (vakituinen osoite), kuid tavaliselt märgitakse siiski tilapäinen osoite.
Nii nagu mujal EU-s on lubatud teises riigis viibida 3 kuud ilma politseis registreerimata, nii ka Soomes. Kui on pikemaajaline tööleping, siis võib suhteliselt varakult Soome asudes panna end järjekorda Poliisis oleskeluoikeuse registreerimiseks. Ja vot SEE MAKSAB, möödunud aastal (2013) oli see 50 eurot nägu. Tean täpselt, sest mul keegi tuli Soome ja aitasin tal neid pabereid ajada. Võimalik, et see tänavu veel kallim, ei viitsi otsida. Aga kel vaja, siis palun: www.poliisi.fi/luvat
Üldiselt peate arvestama pikkade järjekordadega, "kutse" poliisi tuleb postiga koju, mitte keegi ei hakka teid kohe vastu võtma või teile helistama. Ja kui juhtub, et 3 kuud on täitunud ja registreerimise päev pole selgunud, siis ei tasu pabistama hakata, vaid julgelt telefon näppu ja helistada viisakalt.
 
eelmisele 02. juuli 2014, kl 10.27
Aitäh väärt info eest :) Kas oskaksid vastata, kui olin eelmisel aastal 3 kuulise lepinguga ametlikult tööl, politseis käisin ka ära jne, kas nüüd hetkel uuesti tööle asudes pean minema uuesti politseisse ja maksma jälle 50 eurot, või piisab ka lihtsalt maistraadis käimisest?
 
Ei oska täpselt vastata, pead ise poliisist üle küsima 02. juuli 2014, kl 16.49
Igal aastal muutub midagi, just vaatasin poliisi kodulehelt. Jätan paar linki tutvumiseks(vist on vaja taotleda jatkolupa, kuna ajutine taotlus rahuldatakse üheks aastaks):
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/2AAEDD24A6F1B346C22577CF004A8A31?opendocument
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/www/palveluhinnasto
Kui õigesti aru saan, tuleb "jätku" eest maksta 25 eurot.


Minu "juhtum" oli palju aastaid tagasi, kui asjaajamine kiirem oli, ja minule taotles registreeritud elamisõigust (nimetagem siis eesti keeles seda nii) tööandja. Sai täidetud taotlus ja ta maksis ise (tol ajal oli 40 eurot) riigilõivu. Suht kohe selgus, et tööd edaspidi polegi ja läksin Eestisse tagasi. Minu taotlus jäi ametniku juurde "riiulisse" tolmuma. Ja aasta hiljem, kui tulin "päriseks" Soome, siis peale paljusid veenvaid telefonikõnesid ametnikule "möönis" selle mulle. Kõige tähtsam asja juures oli tööleping, st. toimetulek.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!