Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Kas sellest peab kuskile teatama?
 
kalevipoeg 29. september 2011, kl 17.47
Tere foorumlased. Kui ma olen elama ja töötama kolinud kaugemale Eestist ja sh Europa Liidust kuid kui mul on veel elukoht Eestis ja mul on eesti kodakondsus, kas ma pean kuskile/kellelegi Eesti ametkondadest ka sellest teada andma, et ma nüüd enam Eestis ei ela? Plaan on oma elamine Eestis maha müüa ja siia kaugele jäädagi.

Tänud teadjate vastuste eest.
 
oh jah 29. september 2011, kl 19.11
Jah, kohustud kandma hoolt selle eest, et rahvastikuregistris oleksid Sinu andmed õiged, sh elukoha aadress. Vaata täpsemalt eesti.ee portaalist elukoha registreerimisest. Mina esitaksin elukohateate digiallkirjastatult sama portaali vahendusel siis kui kolimine kindel.
Elukoha aadressi õigsus on oluline, sest neile andmetele on õigus tugineda Sinuga suheldes. Sa ju tahad teada kui Sinu osas on mingi menetlus alustatud või midagi tähtsat otsustatud, et mitte maha magada erinevaid vaidlustamiseks ettenähtud tähtaegu jne. Kedagi ei huvita hiljem, et Sa tegelikkuses elad juba ammu välismaal ega saa rahvastikuregistris leiduvalt aadressilt posti kätte.
 
Depends 29. september 2011, kl 20.25
Oleneb ka kohast kuhu kolid. Seal on tahtis et sa ei uletaks eriloata riigis viibimise aega. Muidu kui hakkab lahkuma, siis on jama.
 
tegelikult 30. september 2011, kl 14.56
kui saad asukohariigi kodakondsus, on eesti kodakondsusega lõpp. mina ei sügeleks ega teataks midagi - egas riik pole sugulane...
 
kalevipoeg 30. september 2011, kl 17.09
Eriloata riigis viibimise aeg on ammu läbi aga mul on ka praeguseks hetkeks ametlik elamis- ja tööluba taskus. Sellega peaks asi korras olema.

Selle riigi kodakondsust ma vast ei tahagi, siin on mul ka elamisloaga piisavalt suured (kodaniku)õigused õnneks.

Kas rahvastikuregistri jaoks on oluline just vaid minu reaalne asukoht ja nö postiaadress või määrab ka see miskit rolli, et mul siiani kinnisvara eestis?
 
mida idiootsust? 02. oktoober 2011, kl 04.16
"kui saad asukohariigi kodakondsus, on eesti kodakondsusega lõpp."

millel see loll väide põhineb?
 
kalevipoeg 03. oktoober 2011, kl 18.01
Vaevalt jah, et eesti kodakondsusega "lõpp" on.
 
muidugi 04. oktoober 2011, kl 21.22
ei ole lõpp. sünnijärgselt omandatud kodakondsust ei saa keegi ära võtta. endal mul topeltkodakondsus.
 
hm 05. oktoober 2011, kl 00.50
Topeltkodakondsust enam ei eksisteeri.
Kui taotled mingi teise riigi kodakondsust, siis on Eesti kodakondsus läinud.
 
sal(o)me 05. oktoober 2011, kl 13.02
Elukoha muudatusest saab rahvastikuregistrisse teatada ka saatkonna kaudu (Eesti saatkond tolles riigis), aitab, kui neile meili saadad, et palud teavitada.

Aga kodakondsusega on nii, et on vastuolu põhiseaduse vahel, mis ütleb, et sünniga omandatud kodakondsust ei saa kelleltki võtta, ja kodakondsusseaduse vahel, mis ütleb, et ENNE teise riigi kodakondsuse taotlemist tuleb Eesti omast loobuda, sest muidu "heidetakse kodakondsusest välja" - ja seal ei tehta mingit vahet sünni v. muul viisil omandatud kodakondsuse vahel. Täpseid paragrahve ei mäleta, aga kui netist "topeltkodakondsuse" alt otsida, leiab huvitavaid materjale. Pole küll kuulnud, et kedagi oleks välja heidetud.
 
kalevipoeg 05. oktoober 2011, kl 17.32
Tänud sal(o)me ja ka teised vastajad.

Sain oma küsimustele vastused.
 
Kodakondsusest kohustuslik "vabastamine" 10. detsember 2011, kl 15.09
sal(o)me Kirjutas:
-------------------------------------------------------

>
> Aga kodakondsusega on nii, et on vas
> tuolu põhiseaduse vahel, mis ütleb, et sünniga oma
> ndatud kodakondsust ei saa kelleltki võtta, ja kod
> akondsusseaduse vahel, mis ütleb, et ENNE teise ri
> igi kodakondsuse taotlemist tuleb Eesti omast loob
> uda, sest muidu "heidetakse kodakondsusest välja"
> - ja seal ei tehta mingit vahet sünni v. muul viis
> il omandatud kodakondsuse vahel. Täpseid paragrahv
> e ei mäleta, aga kui netist "topeltkodakondsuse" a
> lt otsida, leiab huvitavaid materjale. Pole küll k
> uulnud, et kedagi oleks välja heidetud.


Minuga on see juhtunud 90-ndate alguses. Olen Eestis syndinud ja kasvanud, olude sunnil pidin vótma Soome kodakondsuse. Eesti riik nóudis eesti kodakondsusest vabastamist kuna kahe riigi kodanik ei saanud olla, pidin Eesti Konsulaaroskaonda saatma passi, mis tyhistati ja lóigati sellelt äär ära. Kuna Soomes oli kaksikkodakondsus lubatud, Eestis aga mitte, siis nóuti eesti kodakondsusest loobumist, mistóttu olin ääretult kurb. Hiljem, aastate pärast tuli Soome ka óde, sai Soome kodakondsuse ja temalt ei nóutud Eesti passi tyhistamist, eesti kodakondsusest loobumist, ilmselt siis on määrustikud ja seadused muutunud vói venitatavad. Ei ole kursis, kas mul oleks vóimalik ka eesti kodsakondsus taastada kuidagi, sest olen ju synnijärgne eestlane...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!