Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Rootsis PUT
 
Anni 13. detsember 2011, kl 17.06
Personnummer olemas aga puudub veel PUT? Kas keegi teab kust ja mis tingimustel oleks vöimalik saada?
 
Rootsist 13. detsember 2011, kl 20.48
a huvitab, et mis see on ja milleks seda vajatakse?

elanud siin 15 a ja ei saa aru jah, millega tegu :P
 
Rootsist 14. detsember 2011, kl 22.24
seda enam EU kodanikele ei antagi. sul on öigus elada ja töötada Rootsi vabalt ja piiranguteta kui juba ka ID number saadud. mis PUTi sa veel taga ajad?

PUT anti enne 2004 aastat kui Eesti veel EUs ei olnud ja oli nö kolmas maailm. seda taotleti (olid pikad järjekorrad ja intervjuud jms) ja sai selle nt abielludes rootslaega v sambona regatult (sambo - kooseluvorm, mis siin kehtib ametlikult) v nt ka soomlasega, kes Rootsis alaliselt elab ja on kui pöhjamaa kodanik (just soome-rootsi vahel kehtivad veel omakorda omad soodustavad seadused). see anti algselt 5 aastaks ja siis pikenes automaatselt. kui Eesti Eusse astus, siis see seadus jm reeglid kadusid, köik nulliti ja enampole sellel tähtsust.

praegu saavad seda PUTi EUst väljast tulnud ja asyylitaotlejad.

et aga nt kodakondsust vaheta, pead sa olema esmalt Rootsis vähemalt 5 a elanud ja siis vist mingid keeletestid, ajaloost teadmised jne. no nagu ikka tavaks köikide riikide kodakondsuste saamiseks (venelased Eestis nt). saab vist kiiremini (3 a elanuna) kui abiellud rootsi kodanikuga.
yldiselt, nett infot täis. seda kyll rootsikeelset, aga see ju elementaarne oskus kui juba Rootsi elama tulla ja siin elada v mis?
 
Anni 14. detsember 2011, kl 23.40
Probleem öppelaenu saamisel ja nii imelik kui see ka ei ole, ka EU liikmetel tuleb seda taotleda migratsiooniametist.
 
Rootsist 15. detsember 2011, kl 00.40
nii, aga kui sa seda juba tead, siis milles nagu asi - taotled. kas seal ei antud juhtnööre?

ma kollasin nyyd omad paberid läbi. mul on see (pole kunagi selle nimega PUT seda nimetanud, ikka räägitakse suuliselt `uppehållstillstånd`) ja väljastatud pea 15a tagasi, esialgselt anti see vaid 5 a. ja see siis pikenes. see mingi vana paber.
olen abielus pöhjamaa kodanikuga. saanud olen ma öppetoetusi jm. mina taotlesin seda omal ajal. selleks oli terve kadalipp: käisin Rootsi saatkonnas Tallinnas intervjuul ja sai igasugu nalja. siis olid teised ajad jne.
ei mäleta enam neid asju. praegu räägitakse EU kodanikel olevat `uppehållstillrätt` (PUR) ja sellele on ka öppetoetuse öigused jm. PUT ja PUR ei erine nendes asjadest ja PUR sul on kui EU kodanik teisel EU maal.

aga selgusetu jah, et mida sa siit nagu nyyd kysid kui tead kust taotleda? selleks ju migratsiooniamet on v mida? sealt nagu peaks saama vastused
 
Rootsist 15. detsember 2011, kl 00.52
För att få permanent uppehållstillstånd (PUT) krävs i regel att man har varit, och fortfarande är, folkbokförd i Sverige sedan minst två år.

seega, et seda saada, pead olema elanud miinimumi 2 aastat Rootsis (olles saanud pers.nr). selle saab aga kohe kui abiellud kas rootsi v pöhjamaa 8soome) kodanikuga, muul juhul jah 2 aastat.

mis öppetoetust sa taotled? CSN bidragi v? öppima ylikooli?
teadmiseks seda, et SFIs öppijale toetust ettenähtud pole 8alates SAS tasemest saab hakata taotlema) ja yldse, jah, 2 aastat pead olema enne elanud Rootsis, et CSN bidragi yldse taotleda. PUT seda ei kiirendaks mingil juhul
 
Rootsist 15. detsember 2011, kl 01.11
nii, sobrand natsa netis ja ma nyyd veel targem ;) aga kas sina siis ei oska rootsi keelt, et infi netist leida? kui ei oska keelt, siis kas ei ole kedagi, kes oskaks ja aitaks? kuidas sa mötled Rootsis hakkama saada?

pöördu Rootsi konsulaati Tallinnas Pikal tn. seal nähtavasti tegeletakse sellega ka endiselt. Migratsiooniamet vaid kinnitab konsulaaris tehtud/taotletud akti
 
Anni 15. detsember 2011, kl 16.38
Probleem pole selles,et ma millestki aru ei saaks, vaid selles, et esialgu lubati justkui anda öppelaenu kuid siis tekkis kysimus, miks mul puudub PUT? Aga aitäh, et yritasid aidata :)
 
k 18. detsember 2011, kl 02.37
Mul oli CSN-iga selline asi, et ma olin tolleks hetkeks elanud koos rootslasega kaks aastat ühes teises skandinaavia riigis (ehk siis mitte Rootsis). Rootsi kolides taotlesin ôppelaenu, et ülikoolis ôppida, selleks pidin tôestama, et ma olen elanud koos rootslasega vähemalt kaks aastat. Mul olid selleks ajaks muidugi juba personnummer ja elukoht ka Rootsis.
 
k 18. detsember 2011, kl 02.40
Lisan selle ka, et ma sain ôppelaenu enne, kui olin saanud uppehållstillstånd-i.
 
Rootsist 19. detsember 2011, kl 01.19
jah, see 2 a riigis elamise reegel aktuaalne. uurisin ka natsa mujalt maad ja jah, esmalt peab ikka riigis elama ja siis seda töestama ja alles siis saab taotleda öppetoetust.

teemaalgataja nähtavasti alles värske riiki kolinu?
 
Karu 20. detsember 2011, kl 16.28
See on selge, et peab olema uppehållstillstånd. Eelnev jutt kaunis segane. Selge on see, et öppelaenu ei anta kui ei ole elamisluba.
 
k 20. detsember 2011, kl 17.29
Loe natuke siit ka http://www.csn.se/hogskola/utlandsk-medborgare/villkor/eu-medborgare
 
ohh 26. detsember 2011, kl 21.22
permanent uppehållstillstånd pärast 2 a alalist rootsisviibimist.(ise just juunis sain) see Migrat.verketist. Oluline , et elanikeregistris. Oleneb ka kas oled abielus vói sambo rootsi kodanikuga (need samaväärsed seisused rootsis). Csn-(hakkasin saama sügisest kui ülik.läksin) EU kodanikule pärast 2 a. rootsisviibimist, varem saab kui on laps rootsi kodanikuga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!