Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
rääkige Norrast
 
otsija 03. jaanuar 2012, kl 12.14
Kirjeldage eelkõige inimesi. Kas eestlasel on seal lihtne alustada nullist?
 
hmm 04. jaanuar 2012, kl 18.33
Ma arvan, et su rahvus ei mängi rolli. Eks ikka sinust endast ja su võimetest sõltub rohkem su hakkama saamine. A kas nullist alustamine saab üldse kunagi ja kusagil lihtne olla? Mida vanem inimene, seda raskem ja seda väiksem tõenäosus, et sa sealt nullist kohalikuga samale tasemele iial jõuad.
 
Nor 04. jaanuar 2012, kl 23.41
Norra - kylm, kallis ja igav.
Sobib kusjuures just vanemale inimesele - paeval too teiste kodusid kraamides voi supermarketis asju riiulile sattides, ohtul telekas ja nadlavahel kalapuudmine.
Tegelikult ei ole mingisugust vahet kas oled seal tool noor voi vana, sest susteemi sisse nagunii ei saa, v.a kui pole riiklikul tasandil vajalik erioskustega spetsialist. Neid aga voetakse ule maailma, et shanss nullilahedane.
Hoopis teine lugu, kui oled norrakaga abielus voi kellegi mojuka armuke.
Tootada ja elada Norras vorreldes Soomega on kui paev ja oo.
Ehitajatele nad maksavad hasti, aga see on ajutine.
Uldiselt mitte sobralik ega koikide voimaluste maa. Suht viimane koht kuhu oma elu rajada.
 
eelmisele 05. jaanuar 2012, kl 23.04
Unustasid mainida, et teine lugu on ka siis, kui oled kuskilt sõjakoldest pärit neeger. Siis saad korteri, töö ja tasuta keeleõppe.
 
Norras elanud 07. jaanuar 2012, kl 17.01
Norras on ka piirkondi, mis oma kliima poolest on isegi soojemad kui Eesti. Läänerannik näiteks. Maksusüsteem on ses mõttes normaalne, et mida üksikumas ja põhjapoolsemas puntktis elad, seda väiksemad maksud. Minu kokkupuude norrakatega (elasin seal 3 aastat) oli positiivne. Ei suhtunud keegi minusse seepärast kehvemini, et ma eestlane olen. Inimesed on sõbralikud, räägivad inkat soravalt ja on abivalmid. Kui sinna tööle lähed, siis ametnikud aitavad sind meeleldi. Kindlasti on ka erandjuhuseid.
Kallid on põhiliselt siiski pahed (alko, suits), muu kraam on täiesti talutava hinnaga. Arvestades mis palgad seal on. Min.palk on 110.-nokki tund. maksud maha muidugi (viimase info kohaselt).
Põhimõtteliselt, mina läheks sinna iga kell tagasi ja oleksin sinna jäänudki kuid abikaasa tahtis Eesti tagasi tulla.
Kui käid tööl, oled aus ja siiras, mingit jama ei korralda, oled sa sama tavaline, kui iga teine norrakas. Norras on palju muulasi, seega üks eestlane rohkem või vähem, ei muuda midagi. Kõige parem on, kui keegi tuttav on ees, siis lihtsam algul sisse elada. Kui töötad, on sul samad hüved, mis igal norrakal.
Lühidalt, seal elades on elu muretum, stressi vähem... Kui ma ainult abikaasa nõusse saaks, läheksin kohe tagasi ja Eesti poole ei vaatakski
 
otsija 12. jaanuar 2012, kl 20.53
kas keelt õppida on raske?
 
Norras elanud 12. jaanuar 2012, kl 22.08
No seda tasuta õppida on jah suht raske. Oleneb inimesest, kuidas kellegile keeled külge jäävad. Kui ise palju norrakate seas liigud, siis ühteist jääb külge küll. Näiteks vaatasin ma tv-d kus räägiti inglise keeles, kuid tõlge oli all. Ainult, et norra keelt kirjutatakse teisiti kui loetakse. Natuke selline "kandiline " keel on minu jaoks, aga täiesti õpitav. Elasin seal 3 aastat, eemal olen olnud 2 aastat, hiljuti külastasid mind norrakad ja kui nad omavahel rääkisid, sain enamusest endiselt aru. Arvan, et vägagi õpitav. Tahtmist peab olema
 
õpik padja alla 13. jaanuar 2012, kl 17.24
" otsija
12. jaanuar 2012, kl 20.53
kas keelt õppida on raske?"
***

Kuidas saab niimoodi üldse küsida?

Oleneb su ajumahust, motivatsioonist ja püüdlikusest.
 
polina 14. jaanuar 2012, kl 23.01
teatavasti on eesti keel suhteliselt raskesti õpitav, kui välismaalastelt küsida
 
Hea nõu 16. jaanuar 2012, kl 18.37
Norra pealinn on Pariis.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!