Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Kas keegi elab ka Norras?
 
pisike24 07. märts 2012, kl 11.03
Tere,tunnen huvi Norra vastu. On mõte ja soov kunagi lähima paari aasta jooksul Norra elama minna.Saan varsti 25 ja mul on pisike poeg. Kas keegi elab Norras ja mida ma peaksin ennem tegema või teadma,et Norra kolida? Ma mõtlen ,et vanaduseni seal elada või elupäevadelõpuni.
Kas keegi saab midagi soovitada?
 
Mõtlik 07. märts 2012, kl 11.33
Milliste kriteeriumite põhjal siis langetasid otsuse just Norra kasuks kui eelnev kodutöö tegemata? Ma ei ole irooniline, lihtsalt küsin. Turistina Norras viibides näis, et tegelikult on seal elamisele minevad kulutused suhteliselt suured. Aga konkreetsemalt ...loeksin ise ka huviga.
 
Eesti neiu 07. märts 2012, kl 11.40
Elan Norras juba kuuendat aastat ja soovitaks sul uurida www.udi.no lehekülge,kus leiad kõik vajaliku info elu-ja tööloa kohta. Seal kõik info ka inglise keeles.
Ega midagi muud ei oskagi soovitada,tuleb kohale tulla ja siis asjaga vaikselt algust teha.Kindlasti pead arvestama,et siin asjad maksavad ikka kordades rohkem kui Eestis. Peaksid siis varakult raha koguma hakkama,sest iial ei tea kui raske sinu algus siin olema saab. Üürikorterid on kallid ja peaegu alati tahatakse tagatiseks kolme kuu üüriraha!
Kui kindel plaan tulla,siis soovitaks,et õpiksid veidi norra keelt,sul endal oleks lihtsam. Kui mina siia tulin,siis oli veel üsna ok leida tööd inglise keele kõnelejana aga praegusel hetkel tahatakse ikka kõikjal,et räägiksid norra keelt.Väga raske leida tööd kui keelt ei räägi. Meestel kordades lihtsam,sest ehitusel ju ei ole see norra keele oskus mingi näitaja. Julgen väita,et minu tutusringkonnas räägib norra keelt vaid kaks Eesti meest. Ülejäänud puterdavad midagi ,kuid seda ei saa nimetada norra keeleks:)
Igatahes edu Sulle:)
 
Hakkamist peab olema. 07. märts 2012, kl 11.45
Elna Norras. Stavangeris. Tutvusi ei soovi, aga natukene valgustaks küll. Tulime alguses vahendaja kaudu, aga palka ei saanud ja vahendaja tahtis tagasi lennutada - see jäi ka soiku. Iseenesest võtsime abikaasaga kätte ja telefoniraamatu järgi käisime firmast firmasse ennast pakkumas. Terve päev müdistasime ringi. Järgmisel päeval helistati ühest kohast ja sinna nii saimegi. Täpsemalt uurisimegi, mis edasi vaja teha. Võtad ennast arvele ja töö kaudu vaadatakse, kas ikka tulevad tunnid täis. Me ei teadnud, et seda pidi kuhugi märkima, et oleme abielus. Seetõttu tuli abikaasale vastus, et tema võib jääda, mina kebigu Norrast minema. Liiga vähe tunde tuli kokku. Saatsime uuesti paberid ja töökoha paberi ja üürilepngu, siis oli vastus positiivne ja nii me jäimegi. Hakkaja peab olema, siis on lootust head elu saada. Meil nüüd olemas paberid alatiseks ja isegi Stavangeri kommuunest saime stardilaenu, et siia korter osta. :) Asi sujub ilusti ja oleme ääretult rahul, et vahendaja "unustas" meid koju lennutada. :D Nüüd ikka oma Norra palk ja Eestisse ei maksa sentigi. Mei ei käigi seal enam. :D Reisime juba mujal. :P
 
- 07. märts 2012, kl 11.54
Agggrrrrhhh........ NORRA - NORRASSE, MITTE NORRA! Miks te solgite keelt?
 
Smile 16. märts 2012, kl 02.04
Keel tuleb ikka enne selgeks saada, mütsiga siia vehkima ei tasu tulla, saad pika nina, Nav saadab sind konsulaati ja sealt on suund ainult tagasi Eesti. Ehitusel on ka keeleoskus vajalik. Mida teeb hiinlane Eestis, kui ta keelt ei oska??? Aga võta teadmiseks, et siin hakkab sind suhtlemisvaegus piinama, nii mönelgi on siin
"katus söitnud" eriti venekeelsetel naistel, tean mitut vene naist, kes joovad üksinda nädalalöppudel ja räägivad iseendaga. Kõige hullemad on need nädalalõpud ja see üksindus! Siin on koristajatel ka väljaöpe vajalik ja keeleoskus, kuidas sa muidu tead, millist pesemisvahendit kasutada. Meie linnas, ûhes koolis pandi vöimlas uus kate pörandale, neegritar oskas ainult inglise keelt ja pöletas kattele augud sisse, ta tegi sellega kommunale suuuuure miinuse... ta lasti töölt lahti. Vöi siis pesed inventari möne mürgise kemikaaliga, pärast on paljud mürgitusega haiglas. Loodus on siin, alates kesk - Norrast kaunis, aga see sind ei toida! Ja reisida on oi, oi kui kallis!
" ûksik hunt" kohaneb siin paremini..:-)) Või siis tulla terve perega,
Smile :-))
 
hilsen 19. jaanuar 2013, kl 05.35
Ei vajata siia kedagi, norrakad ise töötud ps! sotsiaalvaldkonda ainult, kus peab keelt teadma jne kui just tuttavat ei ole kes tööle aitab, takk
 
kee 19. jaanuar 2013, kl 08.10
Niisama võib Norras ringi töllerdada kõige rohkem kolm kuud. Edasi pead end juba registreerima ja see päris nii ka ei ole, et tere ma tahan nüüd siin elada ja antaksegi elamisõigus.
 
ka Norras olnud 19. jaanuar 2013, kl 16.34
No nii raske ja hull nüüd ka pole, kui osad siin kirjeldavad.
Kindlasti on lihtsam minna nii, kui keegi ees.
Inglise keelega saab vabalt Norras hakkama, kes tahab see muidugi nokib ikka, et keelt ei oska. Aga mind küll keegi sellepärast kordagi hukka ei mõista.
Kui on töökoht, siis lähed lepinguga politseisse, sealt saad elamisloa (kuni leping kehtib), ning maksumaetis määratakse sulle maksuprotsent.
Id kaardiga Norras läbi ei löö, vaatavad seda kui hiina imet, nii, et pass kaasa. ID kaardiga võid vaid reisida.
Rendid on seal kallid. Aga sealse palga juures, ei midagi ületamatut (oleneb mida keegi thab muidugi).
Mis keelde puutub, siis seal elades paar aastaga hakkab see ise külge, suht omal käel seda õppida ikka raske.
Kui oled abielus, või sul on lapsed. Siis kui oled saanud elamisloa, siis peaksid su pereliikmed ka selle saama automaatselt (ma väga täpselt ei tea, aga nii mulle üks norrakas ütles. Seal väärtustatakse peret väga ning ei peeta normaalseks, et pool pere elab siin ja pool mujal). Ning kui oled töötanud 6 kuud seal ja makse maksnud, siis peaks olema õigus ka igasuguseid toetusi saama. Ise pole sealt midagi kunagi taotlenud, kuna selle eesmärgiga seal pole olnud. Palk oli hea ning millegist puudust ei tundnud, seega milleks kerjata. Toetuste pärast sinna ronida pole mõtet. Selliseid inimesi nad sinna ei vajata (kuigi vanasti võeti kõik 2 käega vastu), neid seal küll (eelkõige moslemid ja mustad).
Norrakad on sõbralikud. esmalt leia töö, kui see olemas, siis kõik muu tuleb iseenesest.
Meie tulime Norrast Eesti tagasi. mees igavene patrioot, mis teha. Nüüd kahetseme seda ja plaan lähiajal ikkagi tagasi minna...
 
ab 20. jaanuar 2013, kl 03.05
to ka norras olnud.....et tööle saada peab sul ette olema näidata keelekursuse tõend, siin pöhja pool ei räägi sinuga keegi inglise keelt v-a go home...sa vöisid olla seal tuttavate kaudu, mida aeg edasi, seda karmimaks läheb, kuiTeil on tööd pakkuda, siis palun ,olen hetkel nordlandis ..tööd või teeme äri, takk
 
ka Norras olnud 20. jaanuar 2013, kl 11.08
Mõtlesin just, et jätsin selle märkimata, et "väiksemates kohtades ei saa ilma keeleta"
Aga ega keegi väga väiksematesse kohtadesse lähegi...
Ise elasin Bergenis, ning mingit probleemi inglise keelega polnud. Töötasin ja sain hakkama. Ennem Eesti tulekut tehti veel parem töö pakkumine, millest loobumist kahetsen siiani.
Oleneb tööst ka, millega tegeled. Abikaasa tegeles ehitusega. Kogu suhtlus käis inglise keeles. Tööriistade nimed ja mingid spets.materjalid mida Norras kasutatakse, neid nimetati norra keelsete nimedega.
Minul hakkas selle mõne aastaga norra keel külge. Ma küll ei rääkinud, aga lihtsamast keelest sain juba aru. Kuigi algul tundub see keel ikka jube utoopiline.
Lambist mingit norra keelt õppima hakata pole ka mõtet. Seal on n.ö 2 erikeelt, bokmal ja newnorsk (selle viimase kirjapildis pole üldse kindel). Lisaks veel 150 erinevat dialekti. Ega muidu õelda, et iga mäe taga, isemoodi norra keel :)
 
To norra 20. jaanuar 2013, kl 12.16
hilsen, Bergen jääb kaugele, seal on võimalusi rohkem,
 
hmm 20. jaanuar 2013, kl 13.55
Ei saa öelda, et see inglise keelgi eestlase teine emakeel oleks. Välismaale tükib enamjaolt madalama kvalifikatsiooniga rahvast, kes põhikooli läbi raskuste läbi lohisesid.
 
Norras elanud 20. jaanuar 2013, kl 15.56
no mul on keskeri haridus ja mina räägin küll inglise keelt soravalt ning ei pea eriti mõtlema, mis nüüd ütlema pean
vaadates, mis ümberringi toimub, siis tänapäeva noored räägivad inglise keelt ikka vägagi hästi
 
apike 24. jaanuar 2013, kl 21.06
Mis sa seletad! Sa ei oska ju eesti keeleski kirjutada! Lause algab suure tähega ja lause lõpus on punkt. Kust koolist sellist erilist haridust jagati?
 
Appi 26. jaanuar 2013, kl 04.39
Mine jaga oma tarkusi mujal.Mvh.. Meg velding hilsen.
 
norrakas 27. jaanuar 2013, kl 00.08
Appi Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mine jaga oma tarkusi mujal.Mvh.. Meg velding hils
> en.


Med vennlig hilsen
 
to: ka Norras olnud 02. veebruar 2013, kl 18.15
need on bokmål,nynorsk. need ei ole mingid erikeeled, need on ametlikud kirjakeeled. sa oled mitu aastat Norras elanud, aga ei oska isegi neid kahte sõna kirja panna?? ja keelest hakkasid vaid kuidagi aru saama? ma pole Norras käinudki, mul lihtsalt on huvi selle maa ja kultuuri vastu, loen online ajalehti ja keel jääb ise meelde. kuidas saab nii tuhm kriit olla, et elad mitu aastat seal riigis ja vaid kuidagi saad keelest aru? kas sa tv-ei tahtnud seal vaadata, kohalikke lehti lugeda, eluga kursis olla??
 
eelmisele 02. veebruar 2013, kl 22.30
Kuidas sa jumalast võõrast keelest aru saad, tõlgid google abiga?
 
üks 03. veebruar 2013, kl 20.57
Väga paljud mujal töötajad pole üldse kohalikust elust huvitatud, suhtlevad oma grupiga ja vabal ajal istuvad eesti internetilehtedel sõimates riiki ja teisi eestlasi.
Kuidas te üldse selle peale tulete, et maailma rikkaim riik niiväga teid ootab, aastakümneid tagasi juba ilmusid sinna hulkuvad poolakad. Igatahes idaeurooplased on kolmas klass peale põlisrahvast ja neegreid/moslemeid. UK-s umbes sama.
Ka kui norrakale naiseks lähed ei võeta sind seltskonda vastu, vaadatakse pika hambaga. Mul just üks lugu siin susiseb norra mehega, aga ma ei taha minna. Tahan hoopis Eestis talus elada, tööd teha ja mullas tuhnida.
 
viimasele 04. veebruar 2013, kl 12.48
Eks tule siis tagasi. Või et koguni kolmas, mitte neljas klass olete? Aga jah, rassilise võrdkohtlemise seisukohalt tuleb nig-gereid eelistada. Millal ometi hakatakse neid eelistama norralastele? Oi palun, nii tahaks!
 
tm 04. veebruar 2013, kl 14.39
igal juhul eelistavad norrakad riiki sisselastud moslemeid ja neegreid kui ida-eurooplasi! ida-eurooplaste "mainet" kujundavad paljuski poolakad, ka leedukad, kelle jaoks on Norra unistuste maa.nii et igasugune kõnts sinna Norra ronib.nagu prahteestlased ronivad Soome. eestlased Norras on tagasihoidlikumad, hoiavad madalat profiili. kuid half ryssäd oleme skandinaavlaste jaoks nagunii.
 
olnud Norras 14. aprill 2013, kl 12.01
Nõustun väitega, et neegreid ja moslemeid armastavad ja sallivad norrakad rohkem kui valgeid idaeurooplasi. Näkku võivad nad sulle naeratada, aga nii nagu sa selja pöörad nii oled sa kohe polakker ja see ei ole seal mingi meelitamise sõna :) Aga siiski ma ütlen, et laias laastus on norrakad meeldivad ja lahked inimesed.
 
jama jutt 14. aprill 2013, kl 13.43
Minu tunnen norrakaid, kes naise mujalt sebinud. Kes Venemaalt, kes Taist. Mitte mingid farmerid, vaid juristid ja sellised kõrgelt haritud mehed. Keegi ei suhtu nende naistesse halvasti. Naised muidugi pole neil mingid diivanil laisklevad kodukassid, vaid õpivad, töötavad, suhtlevad. Väga soojalt vastu võetud. Ja tean norrakat, kelle firmas peamiselt poola töölised, mitte kunagi ei suhtu ta neisse üleolevalt ega halvustavalt. Kuna tal suur korter, siis mõnd aega üüris mõne toagi neile välja ja jagas kööki.

Idaeurooplane pole laiskleja nagu need kirjumirjud. Vedelev inimene ei käi tõesti nii palju pinda kui sekeldis.
 
ka Norras olnud 23. aprill 2013, kl 12.03
vastuseks 2.02.2013
Eesti klaviatuuriga on ikka väga raske bokmal nii kirjutada, nagu see õigekiri ette näeb. Mingit copy/paste`i ei hakka ma sellepärast tegema. Kes tahab, saab aru ja ei noki. Mis nynorski puutub, siis kirjutasin sulgudesse, et kirjapildis pole enam kindel). Nagu näha, siis sul on pool kommentaari korralikult lugemata. Ning need mõlemad on ametlikud kirjakeeled, kes Norras elanud, teab seda. Lihtsalt ühte "varianti" kasutatakse Oslos rohkem, teist Bergenis rohkem (ei mäleta kumba). Ning inimesele kes hakkab alles keelt õppima, õpib ennem seda, millega ta hakkama saab(n.ö kohalik kirjakeel). Nii palju kui minule on räägitud, siis kirjapilt polegi teistmoodi, vaid hääldus hoopis. Ning kui õpid keelt Bergenis, siis Oslost pärit inimesest sa ei pruugi midagi aru saada. Ma pole üle 3 aasta Norras elanud, ning ajaga ununeb nii mõndagi, milleks nokkida.
Teadmiseks neile, kes uurisid, kas olin kursis kohaliku eluga. Jah olin, tv-d vaatasin iga päev, Bergen Tidende`t lugesin samuti iga päev, pluss ilmateated erinevatelt lehtedelt. Kui keelest aru ei saanud, siis kasutasin ka Google Translate´i abi, kuid see pole päris see ;)
Suheldes erinevate norrakatega, siis moslemitest ja neegritest ei arvatud midagi, kuna nemad elavad tõesti ainult sots.abist. Mul õnnestus terve Norras elatud aastate jooksul, näha vaid ühte töötavat mustanahalist. Enamus aega olid nad tänaval. Poolakate puhul on see, et need ju keeli ei räägi. Tulevad Norrasse, aga peale poola keele ei midagi. Pead ikka eriline idioot olema, kui nii võõrriiki lähed.
Eestlased hoiavad madalat profiili küll, kuid minu kõrvu on jõudnud ka jutte, kus eestlased on tõesti "kõvat mainet" teinud. Mina sellest aru ei saa. See, et norrakaid oleks lihtne lollitada, ei tähenda, et seda kohe tegema peaks. Mul oleks olnud palju selliseid võimalusi, ometi ma isegi ei mõelnud selle peale. Milleks? Teised on siirad, ausad, sõbralikud ja siis tõmbad lihtsalt pe¤se lohku? Endal on lihtsam ausat elu elada. Kui oled ise normaalne, ollakse sinuga ka normaalne.
Ning Norra on ikka üsna suur, piirkonniti ikka väga erinev. Mina kirjutasin oma kogemusest Bergenis. Tollest ajast vaid soojad mälestused, ning polnud seal midagi ületamatut. Kes tahab, "ronib üle igast mäest" ja saab hakkama.
 
keegi soovib Trondheimis üürikorterit 23. märts 2015, kl 14.06
Vanalinnas
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!