Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
töötutugi soomes
 
tulevane töötu 18. aprill 2013, kl 14.48
Lugu selline, et olen 2 aastat olnud asenduskoha peal tööl soomes. Nyyd tuleb inimene tagasi keda asendan ja ma pean otsima kibekiiresti uue töökoha. Kysimus siis selline kas minu 2 aastane tööstaaz piisab selleks, et saada töötu abiraha. Kardan et ei joua nii kiiresti leida uut töökohta ja arved vaja ju maksta.
 
k 18. aprill 2013, kl 16.24
kui sul on ette näidata kirjalik tööleping ,si TE maksab sulle töötu abiraha kuni 500 päeva.
 
idioodist töötule 18. aprill 2013, kl 16.52
Nüüd hakkame "Ü" tähte õppima. Tee sedasi-
ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜ
 
Eelmisele: ü idioodile 18. aprill 2013, kl 19.24
Kui ikka pole ü-d...siis pole...isegi mu tööandjal polnud aastaid seda vötta et mu nime visiitkaardile öieti kirjutada,,,,mu nimes on ü-täht!!! Mina sellest küll miskit stressi ei vöta ja ei saa aru,miks siinses portaalis keegi kogu aeg möliseb sellest??? Kui muud teha pole...siis mine öue köndima....rahustab ja on ka kasulikum kui netis rippuda!
 
kah 18. aprill 2013, kl 21.32
Minu teada peab 6 kuud töötama ja peale seda kui töötuks jääd, saad töötu abiraha. Eluaseme toetust peaksid ka saama, aga kui palju, seda ei oska öelda. Mul on tähtajaline tööleping, nii et mindki huvitavad need toetused. Uue töökoha otsing võtab tõesti aega.
 
algatajale 19. aprill 2013, kl 06.22
kui jääd töötuks ja saad ennast arvele võetud,siis tekkib sul ka võimalus minna mingile "ammatikoulutusele" ja hakata saama ka koolis käimise eest stippi.Üüritoetuse saamiseks tuleb sul minna kehtiva üürilepinguga KELASSE .Kela hüvitab sulle igakuiselt 50% üürist,mille sisse ei kuulu arvuti, elektri ja telkarimaks.Kui suur hüvitis tuleb, sõltub sinu töötuabiraha suurusest, mis oma korda sõltub ka sellest kas olid AÜ liilge.AÜ maksab oma liikmetele märgatavat töötu-toetust
 
tulevane töötu 19. aprill 2013, kl 11.51
Tööleping on aga ametyhingus ei ole. Saan aru et saan töötuabiraha ja kui yyr on kuus 650 euri, siis umbes 325 euri maksab kela ja 325 maksan mina töötu abirahast. Vabandust aga kui suur on töötu abiraha on soomes kui ei ole ametyhingus? Mis summast ma maha arvestan 325 euri? Kui lähen järgmisesse kohta tööle, siis tasub kindlasti astuda ametyhingusse? Aga kui on tähtajaline leping asenduskohaga, siis kui kaua peab ametyhingus olema ennem kui sealt saab mingit toetust? Nyyd tuli palju kysimusi, aga ei ole kursis nendega kahjuks. Ehk keegi kommenteerib oma kogemustest.
 
PUHTAS EESTI KEELES 19. aprill 2013, kl 13.12
http://kela.fi/in/internet/liite.nsf/alias/tyoton_viro/$File/tyottomyys_viro_verkko.pdf?OpenElement

ja lisaks:
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007121123HS?OpenDocument#työt
http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/130608114148ML
 
tulevane töötu 19. aprill 2013, kl 17.09
Aitäh abi eest!
 
Küsimus? 15. november 2013, kl 23.43
Tahaksin teada kui palju said töötu abiraha ja kui palju asumistuge. Kui kaua tuli sul oodata, ennem kui maksti.(Olen kuulnud et 2-3 kuud) Ma ka hetkel jäin töötuks, aga üür vaja ju maksta. Ja uue töö leidmine võtab aega. Teab ka keegi omast kogemusest, kui oled töötu ja saad tööd 1-3 kuud, kas siis makstakse edasi töötu abiraha? On kellelgi kogemusi?
 
käinud ja näinud 17. november 2013, kl 12.21
Töötu abiraha peaks olema 32,46 päevas (5 päeva nädalas) ja sellest võetakse maha tulumaks. Asumistuge ei tea. Mind saadeti oma soovidega Vantaal põhimõtteliselt pikalt. Lootsin küll paremale teenindusele ja mingilegi (moraalsele)toele, keelekursuste kohta ka öeldi, et saad ju aru küll ja räägid vastu ka, pole sulle midagi vaja. Ausalt öeldes pettusin ikka väga. Seda enam, et mu eesmärk oli ikkagi TÖÖD saada, mitte rahatuge. Õnneks sain suht ruttu uue töö ja loodan seda asutust enam mitte kunagi külastada.
 
tt 18. november 2013, kl 12.05
Ei ikka TURAKAS eestlane, et ei kuulu aü-sse, oleksid kuulunud oleksid 500 tööpäeva saanud ilusat raha ja poleks vaja mõistada, saad töötuabiRaha või ei.
 
Küsimus? 18. november 2013, kl 12.21
Olen olnud ainult 4 kuud aü-s. Tõesti loll, et varem selle peale ei tulnud! Järgmine kord olen targem.
 
Kah töötuks jäänud. 22. november 2013, kl 14.22
Oskab keegi öelda, kui kiiresti makstakse töötuabiraha. Sain aru, et kui avalduse oled sisse andnud kuu algusest(tööleping lõppes eelmise kuu lõpus), siis 2 nädala eest makstakse tagasiulatuvalt kuu lõpus.Kas on nii? Ja kuidas makstakse siis kui saan ajutist tööd?
 
ei maksa 22. november 2013, kl 19.24
esimene kuu peale töölepingu lõppemist ei saa sa centigi Työvoimatoimistolt, see loetakse puhkuse kuuks, mille eest tööandja maksis sulle juba puhkuserahad kätte.Asuntotoetust maksab sulle Kela, juhul kui elad korteris üksi ilma, ilma teiste palgasaajatetta.Asuntotuki peaks tulema u40-50 % sinu ,lepingulisest üürist, sinna sisse ei kuulu elektrimaks, internet ega nüüdseks kadunud tv-maks.Töötu abirahaks arvestatakse minu teada 75-80% sinu endisest töötasust.,Töövarju-staatusest ei tasu nii väga unistada algul, tuleb otsida endale 500 tp töökoht või suunduda Työvoimatoimisto poolt pakutavale täiend õppele. Kui 500 työpäeva jooksul pole suutnud tööd leida või uut elukutset omandada tulevad Kelalt muud pakkumised.
 
teemategijale 23. november 2013, kl 10.32
TO: ei maksa
Kuule, kirjuta eesti või siis soome keeles. Mingi segaKEEL, et raske aru saada ja veel sellist kägu kirjutab, et lausa paha hakkab,

Teemategijale:
Kõige parem oleks, kui leiaksid mingi töö ja kohe ka aü liikmeks.


Töötuabi raha on Soomes puhtana kuus 520 euri ja see on kõigile sama.Seda maksab välja KELA aga et seda saada, sinna saadab otsuse Su kohalik tööbörs.Kui kaua maksta.

75- 80% palgast makstakse aü toetust ja ainult nendele, kes on vähemalt 10 kuud maksnud aü makse.

KEKA ei tegele töötule tööotsimistega ega koolitustega - sellega tegelevad Soome elukohajärgne tööbörs-työvoimatoimisto.
 
.... 23. november 2013, kl 20.09
 
Vantaa TE 24. november 2013, kl 06.22
Tundub,et olen käinud sama ametniku juures,vene aktsendiga mutt ja tähtsust täis!
 
TO Vanta TE 24. november 2013, kl 09.42
Totud. Ega see ei olene ametnikust, ikka seadustest ja need on kõigile võrdsed.
 
Vantaa 24. november 2013, kl 11.56
Ei ole midagi...kui järgmine kord meesterahvas-ametnik leidis kohe koolituse.
 
to: vantaa 24. november 2013, kl 16.18
Issand jumal küll, need tööturu koolitused ju ikka tööbörsi lehel, kas siis ise ei oska otsida ega öelda, et soovin sinna ja sinna kursustele.'
 
to vantaale 27. november 2013, kl 05.36
ära tekita tööotsijale liigseid illusioone..See et mol-i sivul on pakkuda palju erinevaid koulutusi, ei ütle veel ,et sina "ulkomaalane" ka sinna pääsed.Tihti-peale jäävad sõelale valikut tehes perfektselt soomekeelt puhuvad ihmised ja alati eelistatakse "perussuomalaist" "maanmuutajale"..
 
koolitus 27. november 2013, kl 16.56
koolituse saab TE toimisto kaudu nt. maahanmuutajate koulutus ja mingi amet, aga sinna on kohta jube raske saada, aga võib üritada. Minul õnnestus.
 
noh 27. november 2013, kl 20.10
Minul oli puhkusepäevi saamata 14 päeva. Sain tööturaha esimene kuu peale töölepingu lõppemist, aga 2 nädala eest. Nii et makstakse ikka. Ja asuntotuge sain ka!
 
Liiga palju inimesi levitavad väärteavet 03. detsember 2013, kl 13.37
ei maksa Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> esimene kuu peale töölepingu lõppemist ei saa sa c
> entigi Työvoimatoimistolt, see loetakse puhkuse ku
> uks, mille eest tööandja maksis sulle juba puhku
> serahad kätte.Asuntotoetust maksab sulle Kela, ju
> hul kui elad korteris üksi ilma, ilma teiste palg
> asaajatetta.Asuntotuki peaks tulema u40-50 % sinu
> ,lepingulisest üürist, sinna sisse ei kuulu elekt
> rimaks, internet ega nüüdseks kadunud tv-maks.T
> öötu abirahaks arvestatakse minu teada 75-80% sin
> u endisest töötasust.,Töövarju-staatusest ei tasu
> nii väga unistada algul, tuleb otsida endale
> 500 tp töökoht või suunduda Työvoimatoimisto pool
> t pakutavale täiend õppele. Kui 500 työpäeva jook
> sul pole suutnud tööd leida või uut elukutset om
> andada tulevad Kelalt muud pakkumised.

Mis imelik jutt?

Kohe peale töötuks jäämiseks on vaja ennast arvele võtta töötu tööotsijana TE-toimistos ja nemad teevad teate Kelale. Otsus võib aega võtta, aga Soomes makstakse kõik tagant järele. Mingit kuud "palgata puhkust" pole olemas!!! Igasuguseid elamistugesid ei oska keegi kõrvaline inimene foorumis öelda, need vaadatakse läbi ikka vastavas ametikonnas ja võetakse arvesse igasugused tulud-kulud, perekonna värgid jne.

Töötu abiraha maksab Kela, mitte 'työ- ja elinkeinotoimisto' , kui on täidetud tingimused: kui
olete olnud palgatööl vähemalt 34 nädalat (umbes 8 kuud) tööpuudus viimase 28 kuu jooksul (= hindamisperioodi jooksul) ja tööaeg on vähemalt 18 tundi nädalas ja palgatud täiskohaga töö on olnud tööstuse kollektiivlepinguga või kui puudub kehtiv kollektiivleping, vähemalt 1134 € / kuus.
'Peruspäiväraha' on 698 e/kk (21,5 x 32,46 e)miinus 20% maks.
*
Kahju jah, et kohe ametiliitu ei astunud, oleks saanud 'ansiopäiväraha työttömyyskassan jäsenelle', mis on oluliselt suurem Kela makstavast.

Paneb imestama, et ei tehta endale selgeks neid asju. On ju teil ometi soomlastest töökaaslasi, kellelt nõu küsida. Pealegi praegusel ajal on Soome kohta Internetis PUHTAS EESTI KEELES KÕIK TEAVE OLEMAS!
 
mul 10. detsember 2013, kl 16.46
oli ajutine tööleping 2aastat, ametiühingus olin ka aga kujuta ette, ma ei saanud kuskilt sentigi, osati igal pool nullida, lihtsam oli leida uus töö.olin väga pettunud soomes, siin saavad toetusi igasugu laisad pödrad ja mustad. praegu on söber täpselt samas seisus ja küsib nöu, kui räägin millist kadalippu näinud olen, siis imestab miks ma pole veel raamatud kirjutanud teistele öpetuseks, ja kui kaotad mingi jobu tööanja töttu töö, ei saa sa abi töökaitsest, ametiliidust, ei kelast ei verost, siin ametnikke absoluutselt ei huvitagi töötegemine...
 
mul 10. detsember 2013, kl 16.47
sorry, raamatut ja täpitähed, kiiruga kirjutasin, aga edu köigile siin vastupidamiseks :)
 
Küsimus viimasele 12. detsember 2013, kl 11.13
Millised nõuded sul siis täitmata olid, et ametiliidust raha ei saanud? Liiga vähe töötunde/ väike sissetulek? Väga ebaaus igaljuhul!
 
Tundub kahtlane 29. detsember 2013, kl 06.59
Kas sa oled Työ ja elinkeinotoimstost küsinud nõu? Sinna pead kohe minema, kui tööd pole - loodetavasti seda oled teinud?
Mis ametiliidus sa olid ja kas olid kindlalt TYÖTTÖMYYSKASSA liige?
Sulle peavad ju kirjalikud vastused olema tulnud - millega nad põhjendavad keeldumist?

http://www.tyoelamaan.fi/fi-FI/ansiosidonnainen-paivaraha/

Mina kümme aastat tagasi sõdisin kaks aastat oma liiduga. Küll muudeti Intranetis minu liikmeks astumise aegu ja üritati omalt poolt "valituse" tegemise tähtaja möödumist kaela määrida, aga mina olin ettenägelikult postkontorist võtnud templi "valituse" koopia saatmispäeva kohta.
Lõpuks maksid ikka mingist oma ressurssidest mulle vaheraha välja (sain sel ajal Kela tööturaha) ja see oli mingi 7 000 €!
*
Ehk vastad mu küsimustele, saan ehk nõu anda ja mõni teine ka. Kui täpsemalt teada, saab neid seadusi edasi uurida.
Tegemist on suure rahaga ja ära jäta asja soiku. Mõnikord võib ka ametnik lihtsalt mingi loll olla või on mingi ebakompetentne asendaja.

.
 
mul 01. jaanuar 2014, kl 16.58
nöuded täitmata- olin tööotsijaks kohe registreerinud ja kelas ja ametiliidus ka, siis palusin ise kandideerida nende kaudu ühele töökuulutusele, (ise palusin ja tahtsin ju tööd ka) ametnik "aitas" mul regada siis ja löpuks tuli vastus kui konkurss oli löppenud, et ma pole (hakenut) kandideerinud sinna tööle, selgitasin siis mitu korda et ma ju teie kaudu ja abiga tegin seda ja tunnistab ja vahib oma arvutit ja ikka vaidleb vastu et ma pole sinna kandideerinud täiega pea vastu seina tunne oli, täitsa pisarateni... siis tuli ka kelast vastus et neil pole öigust maksta, kuna työkari oli teinud sellise otsuse et ma pole tööd otsinud ja löpuks leidsin uue töö ja siis oli sellest juba 4 kuud möödas kui tuli ka löpuks ametiliidust vastus et ma läksin tööle 2 päeva enne kui oleks siis öigus ametiliidu rahale, olin juba 2 kuud tööl olnud, ei tasu eriti loota et eestlastele midagi makstakse, ei usu enam- oskavad alati ära nullida, olen ennegi siit lugenud, kui polnud veel endal vajagi ja kuulnud ka siit-sealt selliseid asju. asumistoe hakemuse käsitlemise aeg on 2-4 kuud, samuti sairaslomat ja lapsilisät, kannatust ja edu köigile, ametnikud siin töesti sageli täielikud lollpead ja ära imesta kui on tunne et oled sattunud ajas 20 aastat tagasi
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!