Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Elamisluba
 
Murest murtud 15. veebruar 2014, kl 21.40
Tere.Läksin soome tööle 2009 aasta.Minu tööandja aitas mul korda ajada kõik vajalikud paberid.Tegin kenasti tööd 7 kuud ja,siis koondati mind.Leitsin endale uue töö ja töötasin kenasti edasi. Kuid nüüd juhtus selline lugu,et vahetasin töökohta ja elukohta ning tegin aadressi muudatuse,ning see järel tuli kiri,et pean minema kohalikku maistraati. Kaasa kästi võtta tööleping,isikut tõendav dok. ja veel mingi paber,kuid see jäi mulle arusaamatuks kust ma selle saama peaksin. Seletati mulle ,et selle sain politseist.Kuna mul pold seda paberit kuskilt võtta ,siis helistasin oma endisele tööandjale,et ,kui tema minu asju käis ajamas ,siis ta oleks pidanud saama sellise paberi,mille oleks pidanud andma mulle.Kuid nüüd ilmnes,et ta polegi mind mitte kuskil registreerinud. Sai talt veel mõnusalt sõimata ,et julgesin küsida nii vana asja.Mäletan,et maksin veel mingi raha talle 45.euri.Seega olen ju soomes ilma elamisloata.Olen maksnud kõik maksud soome,käinud koolitustel,töötervishoiu arstil,ei saa aru ,kuidas see välja pole tulnud enne.Pean nüüd minema ise poliisi,kuid mis mind seal ees ootab? Kas on kellelgi mõistlikke vastuseid mu murele. Päikest-
 
;)) 15. veebruar 2014, kl 21.50
ää nuta lilleke.. juhtub kõigil. mis ei tapa teeb tugevamaks.
mine aga poliisi ja saad oma paberi. maistraati vii oma tööleping endise tööandjaga, aga võid ka mitte viia. lihtsalt pannakse sind soome registrisse ajutisena 2-ks aastaks. see aeg möödas pääsed alaliseks. vitsa keegi ei anna ja elad samamoodi lõbusalt edasi nagu siiani.
 
hm 15. veebruar 2014, kl 21.51
kuidas saab elada juba 5 aastat teises riigis nii, et ei suuda oma asju ajada. jahud siin mingist paberist - mis on selle dokumendi nimi, mida sinult nõutakse?
 
Murest murtud 15. veebruar 2014, kl 21.58
Paber mida nõutakse on eu rekisteröintitodistus.Saab näed.
 
seep 16. veebruar 2014, kl 09.07
Euroopa liidu kodanikud ei vaja elamisluba, vaid elamisõigust. Soomes tuleb elamisõiguse saamiseks ennast registeerida kohalikus politseis ja sul peab olema kindel põhjus, miks sa seal elama hakkad. Sinu puhul siis töötamine. Selleks pead esitama tööandja tõendi, et tema juures töötama hakkad. Seda ei saagi keegi teine sinu eest seal ajamas käia. Nii et ära karda, sa lähed täidad seal avalduse ja esitad dokumendid, et töötad seal kus praegu töötad.
 
küsiks ka 16. veebruar 2014, kl 15.49
Aga ,mis saab siis ,kui inimene on olnud soomes tööl 2aastat,kõik maksud on maksnud soome kenasti,isikukood on olemas,mis väljastati kunagi maistraadist aga pole käinud end registreerimas poliisis ja ,kui nüüd läheb on rautselt trahv kaelas.Kas on nii?Kindlasti on.On kellegil kogemusi?
 
ära muretse 16. veebruar 2014, kl 18.23
ise käisin alles nüüd politseis,olen juba10 aastat soome firmas tööl ja ei juhtunud midagi,see tunnistus maksab nüüd 60 euri
 
Segane jutt 17. veebruar 2014, kl 12.51
NII PALJU on eestikeelset teavet:
Informatsiooni selle kohta, kuidas Soome tööle tulla ja seaduslikult elama asuda leiate järgmistelt kodulehekülgedelt:

http://www.eures.ee/soome/ - siit leiad üldist teavet Soome elama asumise kohta ning põhjalikku infot Soomes töötamise kohta. Vt ka EURESe infobukletti "Elamine ja töötamine Soomes".
www.infopankki.fi - Siit leiad teavet nii Soome elama asumise kui ka elu kohta Soomes
Politsei – www.poliisi.fi → luvat → EU-kansalaisen reksiteröinti ja perheenjäsenen oleskelukortti
Magistraat – www.maistraatti.fi → kotikunta- ja väestötiedot → ulkomaalaisten rekisteröinti → usein kysyttyä
*
Kui asud Soome elama aastaks või pikemaks ajaks, pead teatama magistraadile (maistraatti) oma andmed rahvastikuregistrisse kandmiseks.
Registreerumine tähendab seda, et sinu põhiandmed kantakse rahvastikuregistrisse. Need andmed on näiteks nimi, sünniaeg, kodakondsus, perekonnaseis ja aadress. Andmeid kasutatakse näiteks maksustamisel ja tervishoius.
**
##Murest murtud - 15. veebruar 2014, kl 21.58
Paber mida nõutakse on eu rekisteröintitodistus.Saab näed.##
Küsi see tõend sealt MAISTRAADIST, kus käisid! Kui sa poleks rahvastikuregistris (väestörekisterikeskus http://www.vrk.fi/ ), siis kuidas tõepoolest oleksid saanud töötada, "henklötuunnuse" saada ja kuidas oma pangaarve avada?
 
Murest murtud 17. veebruar 2014, kl 18.06
Kui tulin soome,siis nagu ma juba eelnevalt kirjutasin,et minu eest ajas asjad korda endine tööandja,Koju tuli kiri maistraadist kus oli kirjas henkelötunnus ja aadress kuhu mind sissekirjutati.See paber oli mulle väljastatud aastaks. kui see aastake hakkas täis tiksuma ,siis tuntsin huvi,mis peab edasi tegema.Ma ei mäleta ,kas see summa oli 40 või 45 euri mille maksin tööandjale ja täitsin ka mingisuguse ankeedi,mille ta viis kuhugi.Kuid ma ei saanud mingisugust tõendit,mida mul nüüd vaja läheks. Arved olen saanud avada,koolitustel olen käinud,pole nagu mingit probleemi olnud kuni siiani. Muidugi pean mainima ka seda ,et mu esimene tööandja oli siin eestlane,kes nagu nüüd tuleb välja huias mind ja on seda teinud teistegagi. Õnneks on ta tegevus siin lõpetatud.
 
ära jama 17. veebruar 2014, kl 19.14
to ära muretse,kuidas see on võimalik nii?raske uskuda
 
;)) 17. veebruar 2014, kl 21.04
mida te pabistate ja sogate vett. lõpetage see stressamine ja nautige igapäevast elu. alati kuskil peab kellegi süüdlaseks möllima..
 
to murest murtud 22. veebruar 2014, kl 13.50
Piisab kui sul esimene paber on...pole vajagi muud...Kui oled makse maksnud siiani-piisab et seda tõestad.Mis puutub eestlastest-tööandjatesse...(ise pole kunagi sellistega tegemist tein...tulin siia viisa-ajal ja teistel põhjustel kui töö)-siis kuulu ja nähtu järgi...90% kamp väärakaid,kes eesmärk kiirelt raha ja lollide arvelt! 2015 aastaga se jama saab otsa...uskuge -paljud 2000 buumi-aja firmad kaovad Soomest saba jalge vahel! Lugege veits äri-uudiseid! ;)
 
aga 22. veebruar 2014, kl 17.01
seda masu saabumise uudist on soomes juba viimased 5 aastat leierdatud
 
errr 23. veebruar 2014, kl 09.51
Elukoha registeerimine ei tähenda ühtlasti elamisõiguse saamist. Selleks peate ikka politseisse minema. Ja käige seal ikka alati ise ära, et olla kindel. Ärge uskuge mingit tööandja asjaajamist.
 
Kuule, errrr 23. veebruar 2014, kl 10.39
errr Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Elukoha registeerimine ei tähenda ühtlasti elamisõ
> iguse saamist. Selleks peate ikka politseisse mine
> ma. Ja käige seal ikka alati ise ära, et olla kind
> el. Ärge uskuge mingit tööandja asjaajamist.
*
Kas sa ise ka aru saad, mida räägid?
Kui inimene on Soome rahvastikuregistris, siis ei pea ta pidevalt käima oma nägu kusagil näitamas. Mis asi see "elamisõigus" on, mida politseis peab pidevalt küsimas käima, kui inimene elab ja töötab Soomes ja on siinses rahvastikuregistris, st. ta elukoht on Soomes?
 
näiteks 23. veebruar 2014, kl 11.43
Soomlasel, kes tuleb Eestisse elama, peab siin elamisõiguse saamiseks peale elukoha registeerimist kohalikus omavalitsuses, kus ta saab isikukoodi, minema tipa-tapa Politsei- ja Piirivalveametisse ID-kaarti vormistama.

Mina pole Soomes elanud, aga arvan, et süsteem on euroliidus selles suhtes ühesugune. Soomes lihtsalt peab lisaboonusena olema paber töökoha kohta. Seega, kui te selle esimese osa, elukoha registreerimise, olete ära teinud, siis ei ole teil veel elamisõigust Soomes käes.
 
errrr 23. veebruar 2014, kl 11.56
Kas ma rääkisin pidevast näo näitamiseks?? Seda tehakse siis, kui sa kolid Soome töötama ja elama. Elamisõigus on seaduslik luba võõras riigis viibida. Euroopa Liidu kodanikel on teise euroriiki elama minnes vaja elamisõigust, mitte elamisluba nagu kolmandate riikide kodanikel. See saadakse viieks aastaks, edaspidi pikeneb või saab peale seda alalist elamisõigust taotlema hakata. Riigist lahkudes tuleb sellest ka teatada. Ilma elamisõiguseta või riigis viibida kõige rohkem kolm kuud. Kui sul on Soomes elamisõigus, siis on sul ette näidata ka vastav paber - EL-i kodaniku registreerimistunnistus.

Inimesed tehke omale seadused ja mõisted selgeks ENNE kui kuhugi kolite.
 
pp 23. veebruar 2014, kl 12.07
Kui sul on EU kansalaisen oleskelukortti, siis on kõik korras.
 
dont worry 23. veebruar 2014, kl 12.19
Soome tööandja heaks saab töötada ka elades Eestis, samas peab sul soome maksude ja haigekassa jaoks olemas soome isikukood. Seega mine aga politseisse regama ja pole sul vaja lobiseda, et nii kaua juba Soomes elanud. Peale seda lähed elukohta regama.
 
pp-le 23. veebruar 2014, kl 15.28
oled ise asjast valesti aru saanud - oleskelukortti on mõeldud väljaspoolt EU riikide kodanikele, kelle pereliige on EU kodanik.
Elamisõiguse registreerimist tuleb politseist taotleda kolme kuu möödumisel Soome asumisest.
 
ei usu oma silmi 24. veebruar 2014, kl 01.14
Leitsin, tuntsin, henkelö ???? Appikene, ma ei imesta üldse, et sa ei suuda elementaarseid asju korda ajada!
 
Geeli 24. veebruar 2014, kl 13.31
Ei juhtu midagi, seletuskirja ehk pead kirjutama, mina olin 4 aastat siin olnud ja ei pidanud, vennal aitas 5 kuud ja pidi kirjutama! Kõik oleneb millise ametniku jutule saad! Pole hullu, kõik on korras, käi ruttu poliisi ära ja seletagi nii nagu asjad olid/on ;)
 
Ära karda soome politseid 25. veebruar 2014, kl 17.50
Murest murtud Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Tere.Läksin soome tööle 2009 aasta.Minu tööandja a
> itas mul korda ajada kõik vajalikud paberid.Tegin
> kenasti tööd 7 kuud ja,siis koondati mind.Leitsin
> endale uue töö ja töötasin kenasti edasi. Kuid nüü
> d juhtus selline lugu,et vahetasin töökohta ja elu
> kohta ning tegin aadressi muudatuse,ning see järel
> tuli kiri,et pean minema kohalikku maistraati. K
> aasa kästi võtta tööleping,isikut tõendav dok. ja
> veel mingi paber,kuid see jäi mulle arusaamatuks k
> ust ma selle saama peaksin. Seletati mulle ,et sel
> le sain politseist.Kuna mul pold seda paberit kusk
> ilt võtta ,siis helistasin oma endisele tööandjale
> ,et ,kui tema minu asju käis ajamas ,siis ta oleks
> pidanud saama sellise paberi,mille oleks pidanud
> andma mulle.Kuid nüüd ilmnes,et ta polegi mind mit
> te kuskil registreerinud. Sai talt veel mõnusalt s
> õimata ,et julgesin küsida nii vana asja.Mäletan,e
> t maksin veel mingi raha talle 45.euri.Seega olen
> ju soomes ilma elamisloata.Olen maksnud kõik maksu
> d soome,käinud koolitustel,töötervishoiu arstil,ei
> saa aru ,kuidas see välja pole tulnud enne.Pean n
> üüd minema ise poliisi,kuid mis mind seal ees oota
> b? Kas on kellelgi mõistlikke vastuseid mu murele.
> Päikest-

Vaata iseteenindusest järele, kas oled RAHVASTIKUREGISTRIS ja kui ei, mine politseisse - kui midagi ongi valesti, siis süüdi jääb sinu esimene tööandja, kellel polnud firmaasjad korras ja olid tööl elamisloata.
Kui sul on Eestis alaline elukoht, siis pead sealt välja registreerima, sest inimesel saab olla vaid üks püsiv elukoht.
*

Siin rahvastikuregistri keskuse teenustes saate vaadata teavet, mis on salvestatud teist rahvastikuregistris:
https://verkkopalvelu.vrk.fi/Omat/Etusivu.aspx

.
 
Haritust pole sul endal 25. veebruar 2014, kl 17.55
ei usu oma silmi Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Leitsin, tuntsin, henkelö ???? Appikene, ma ei ime
> sta üldse, et sa ei suuda elementaarseid asju kord
> a ajada!
Võib-olla ta pole eriti nutikas ja haritud - see ei tee sind veel paremaks. Ilmselt pead ka teisi vastanuid väga rumalateks, sest keegi ei teinud märkust ...
 
Ka asja läbiteinu 26. veebruar 2014, kl 07.50
Kas kunagi mitte polnud suisa niiviisi, et ei nõutudki rekisteröintitodistusta? Praegusel ajal ei saa selleta kuhugile jutule (maistraatti, verosse). Mina isiklikult tean paari inimest, kes on a´la viis aastat Soomes tööl olnud, kuid seda ilma politseilt saadava registreerimistunnistuseta. Nemad käisid nüüd hiljuti kohalikus politseijaoskonnas ja registreerisid end ära, mingit probleemi ega trahvi sellega ei kaasnenud. Kuid see paber ise maksab küll kuskil 60 euro kandis. Ajage kindlasti oma asjad korda, karta ei ole küll midagi.
 
kunagi oli 05. märts 2014, kl 19.13
kunagi olid jah asjad lahedamalt,kuid nüüd on asjad palju rangemad
 
hmm.. 10. märts 2014, kl 20.40
Huvitav (absurd), et keegi teine (eelmine tööandja) on sulle su enda asemel saanud soome isikukoodi hankida. Pole võimalik.
 
uk 14. märts 2014, kl 23.31
issand kui keeruline see elu soomes on! :)
 
murest murtule 25. veebruar 2015, kl 18.24
Lugesin neid kommentaare ja pea lausa hakkas ringi käima. Käi nüüd siis seal politseis ära, kui arvad, et sinu tööandja ei teinud sinule EU registreerimist. EU registreerimine on kohustuslik kõigile EU kodanikele ja see on tehtav 3 kuu jooksul. Politseil on õigus teha trahvi, kui on üle selle aja mindud. Aga käi seal ära ja siis näed. Tean inimesi, kellele on tehtud trahv umbes 100 €, kui on läinud registreerimine üle 3 kuu. Pane aeg politsei lupapalvelus kinni, võib ka kuu minna aja panekust, siis saad seal lupapalvelus asjad korda. Seejärel, kui saad lupapalvelust loa, lähed seda maistraati näitama. Kas nad võtavad seal kopi, seda näed siis. Lupapalvelusse võtad kaasa oma töölepingu ja isikuttõendava dokumendi....pass või ID kaart Eesti. Mingi välismaalase Soome ID kaarti pole vaja teha, sest EU-s on sul oma Eesti ID. Seda Soome ID aetakse peale, aga see on ebaseduslik peale ajada, kui sa just ise ei taha. Sellel pole tegelikult mingit muud kehtivust, kui lihtsalt Soomes välja antud dokument, kodakondsuse kohas on kolm risti ja pruuni värvi. Aga nüüd pane politsei lupapalvelusse aeg kinni, kas internetis või käid kohapeal. Ja see on siin!
 
viimasele 25. veebruar 2015, kl 22.14
võiks postituse aega ka vaadata. Peab ikka pikkade juhtmetega olema, kui aasta tagasi on esitatud küsimus ja ootab veel aasta, et äkki keegi veel paneb tarka.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!