Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Saksa kodakondsus
 
Amanda 30. märts 2015, kl 21.12
Tere siin liikujad!
On teil Saksa kodakondsus kellegil juhuslikult? Miks? Oli see taotlemine raske? Tean, et 8 aasta möödudes selle saab taotleda, kui sealmaal elad-töötad. Tean ka seda, et Eesti ei luba kahte kodakondsustst. Eestisse alaliselt naastes peab loobuma sellest.
 
eh 30. märts 2015, kl 22.08
Saksa kodakondsusest ei tea midagi, aga su viimane väide on vale. Eesti ei anna topeltkodakondsust, aga kui sul see olemas on (st oli enne Eesti ja hiljem teise riigi kodakondsus), siis loobuma millestki ei pea. Eesti riik ei sunni kodakondsusest loobuma.
 
pole kahte kodakondsust 30. märts 2015, kl 22.38
no siiski saad mujalt pika elamisloa taotleda, kui Eesti kodakonduses jätad. kui võtad mujalt kodakonduse siis Eesti oma annad ära.
kahte ei saa. ( pensionid ja muud sots toetused on selle põhjuseks, maksukoormus jne jne)
 
deklar ka 31. märts 2015, kl 01.11
no kodakondusest oleneb ka, kuhu riiki tuludeklari esitad.
mitte et mujal teenida ei tohi, aga põhiline asjaajamine käib ühe riigi kontrolli all.
 
Teie kaks: 31. märts 2015, kl 05.42
pole kahte kodakondsust
30. märts 2015, kl 22.38
ja
deklar ka
31. märts 2015, kl 01.11
*
Palun ärge kirjutage rumalusi. Teil pole mingit kohustust vastata, kui te kodakondsuse mõistest aru ei saa ja seadustestest midagi ei tea.

'''

Veidi üle poole Euroopa Liidu liikmesriikidest lubab topeltkodakondsust, kuid valdavalt väga piiratud juhtudel
(näiteks kui see kandub üle erineva kodakondsusega vanematelt, eeskätt ius soli ja ius sanguinise põhimõtete
segamise korral). Peale Eesti on ka Austria, Taani, Saksamaa, Läti, Leedu, Luksemburg, Sloveenia ja Hispaania
seadnud naturalisatsiooni tingimuseks varasema(te)st kodakondsus(t)est loobumise.
Samas iga Euroopa Liidu liikmesriik on kohustatud kohtlema teiste liikmesriikide kodanikke võrdväärsena oma kodanikega.

Amandale
Ei saa aru, miks sa seda küsid. Kui elaksid Saksamaal, siis kodakondsuse asi peaks sul selge olema, seda enam, et kodakondsuse saamiseks tuleb keele eksam teha.
Olemas on ka Google, kuhu saab tippida "Saksamaa kodakondsuse taotlemine".
 
Amanda 31. märts 2015, kl 13.53
Lihtsalt uurin, mu laps uuris minult..., ei-ei ma ei ela Saksamaal, ei ela Eestis ka ja saksa keelt mina ei räägi, minu laps räägib. Googlet kasutasin juba, tänud soovituse eest. Vähe keeruline tekst tuli aga ok, tänud teile ja päikest ka!!
 
teie kaksja vaat kus tark. 02. aprill 2015, kl 02.06
mis seal siis valesti on, ise ju ka krjutad, et eesti kahte kodakondsust ei luba.

kodanikega võrdselt koheldakse ka pikaaegse ealmisloaga inimesi, aga kodanikud nad ikkagi pole.
 
õudsalt rske oli googeldada: 02. aprill 2015, kl 02.09
Topeltkodakondsus on inimesel, kes on kahe või enama riigi kodanik. Mõnes riigis on topeltkodakondsus lubatud (näiteks USA-s, Venemaal, Prantsusmaal, Rootsis ja 2005. aastast ka Soomes), mõnes keelatud (näiteks Aserbaidžaanis, Saksamaal, Norras ja Hollandis). Eestis on topeltkodakondsus 2013. aasta seisuga keelatud, kuid selle eest ei ole kehtestatud karistusi ning sünnijärgset Eesti kodakondsust ei saa inimeselt ära võtta.
 
Amanda 02. aprill 2015, kl 18.32
Saa aru, et mul polnud lihtsalt aega selle google jaoks.
 
Amanda 03. aprill 2015, kl 14.01
Viimane kommenteerija on teemaalgataja nimekaim :-)) Mina olen teemaalgataja.

Munarikast aega teile!! ;-)
 
seep see on 03. aprill 2015, kl 19.17
Lihtsalt selle saksa passi saamise eelduseks võib olla, et esitad paberi eesti kodakondsusest loobumise kohta. Seda pead uurima. Saksamaa ise ei pruugi lubada kahte passi.
 
parakud 03. aprill 2015, kl 19.22
Saksa passi passimiseks tuleb sul eesti omast loobuda. See on saksa seaduste enda nõue.
 
Mis PASS? 05. aprill 2015, kl 04.54
seep see on Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Lihtsalt selle saksa passi saamise eelduseks võib
> olla, et esitad paberi eesti kodakondsusest loobum
> ise kohta. Seda pead uurima. Saksamaa ise ei pruug
> i lubada kahte passi.

*
Küsimus on kodakondsuse kohta!
 
Teadjanaine 07. aprill 2015, kl 21.18
Täitsa uskumatu, mis huvitavaid "eksperte" siin valeinfot jagamas käib. Mina elan Saksamaal ja mu abikaasa just eelmisel aastal võttis Saksa kodakondsuse. Saamise protsess sõltub liidumaast. Kõige raskem on saada kodanikuks Baierimaal ja Baden-Württenbergis, lihtsamateks pakuks Berlin ja Rheinland-Pfalz. Kaks põhilist nõuet: pead olema 8 aastat seal elanud, millest vähemalt 2-3 a töötanud ja ette peab olema näidata tööleping, kus on kirjas, et saad piisavat sissetulekut. Töötuid immigrante ei taha keegi kodanikuks, samuti ei saa kandideerida ainult selle tõendiga, et oled üliõpilane Saksamaal, see pole ka sissetulekuallikas. See 8 aastat peab olema, kusjuures, järjest, st kui vahepeal nt aastaks Eestisse tagasi tuled, hakkab loendamine otsast peale. Keeleoskuse tõendid peavad olema ette näidata. Enamusel tuleb teha ka integratsioonitest, mis koosneb 32 küsimusest. See on u nagu liikluseksam - saad kataloogi, kus terve posu küsimusi, u 50-60, need õpid pähe ja eksamil tuleb neist 32, valikvastustega. Mõned küsimused on ka pisut debiilsed, stiilis, kas olete teadlik, et Saksamaal ei ole lubatud olla terrorist.
Kodakondsuse saamisel on alati paraku võimalus, et taotlus lükatakse tagasi, sest paberid vaatab läbi subjektiivne ametnik, kes ainuisikuliselt otsustab. Dokumentide ja taotluse läbivaatamise eest on riigilõiv 250 eurot, see loomulikult ei garanteeri jaatavat vastust, seega proovida tasub juhul, kui dokumentatsioon on vettpidav.
Väide, et Saksamaa ei luba topeltkodakondsust on täielik vale. Minu abikaasa just kahe riigi kodanik ongi, sest tema päritoluriik lubab seda ja Saksamaa ka. Pass ei ole seal kohustuslik dokument, nagu Eestiski, see on reisidokument, mida läheb vaja, kui tahad EU-st väljapoole reisida. See on kasulik juhul, kui nt reisid riiki, kus Saksa kodanikel on viisavabadus, aga sinu teisel koduriigil ei ole. Eestis ei mängi see rolli, sest Eesti topeltkodakondsust ei luba ja sa ei saa nagunii korraga olla Saksa ja Eesti kodanik.
Lõpetuseks ma tahaks küsida, et milliseid eeliseid sina või sinu laps Saksa kodakondsuselt ootate, mida Eesti kodanikuna ei saa? Mina elan siin Eesti kodanikuna ja no mitte midagi ei ole teistmoodi. Keegi mainis tuludeklaratsiooni ja makse. Makse maksad riigis, kus sul sissetulek on, hoolimata kodakondsusest. Minul on siin haigekassa ja pensionikindlustus ka, sest ma elan siin ja oman siin sissetulekut. Eesti kodanik on hea olla, meil on arenenud riik, mida teistes maailma riikides tunnustatakse ja aktsepteeritakse, seega ei väga vajadust mõnd muud kodakondsust sebida.
 
Teadjanaisele 08. aprill 2015, kl 02.59
Väga hea ja täpne jutt, väga huvitav oli lugeda, kuigi minul seda vaja ei lähe.
Ka see on õige, et mingis EL riigis elades riigi kodanikul pole mingeid eeliseid, ilmselt ehk ka kõigil valimistel ei saa kaasa lüüa ja võib-olla Saksa vm maa passiga on kergem rännata.

Aga Eesti "topeltkodakondsusest".
Tegelikult teise kommentaatori väide on õige.

Eesti ise küll ei luba mitut kodakondsust - Eesti kodanik ei või olla samal ajal mõne muu riigi kodakondsuses. Kui lisaks Eesti kodakondsusele on inimene sünniga omandanud ka mõne muu riigi kodakondsuse, peab ta 18-aastaseks saamisel kolme aasta jooksul loobuma kas Eesti või muu riigi kodakondsusest.

Aga näiteks Soomes on alates 1.6.2003 lubatud topeltkodakondsus.
See tähendab, et sünnijärgset Eesti kodakondsust ei saa inimeselt ära võtta. Isikul, kes on omandanud Eesti kodakondsuse naturalisatsiooni korras, tuleb Soome kodakondsuse omandamisel Eesti kodakondsusest loobuda.


See just huvitabki inimesi, kas Saksamaa kodakondsuse taoleja peab loobuma Eesti kodakondsusest. See, et Eesti ei luba mitut kodakodundsust, ei mängi siinkohal mingit rolli.

Kas oskad öelda, kuidas sellega on?
'
 
vähe imelik ei ole ? 09. aprill 2015, kl 04.15
see just huvitabki inimesi, kas Saksamaa kodakondsuse taoleja peab loobuma Eesti kodakondsusest. See, et Eesti ei luba mitut kodakodundsust, ei mängi siinkohal mingit rolli.
--------
kirjutaja võiuks mõelda ka, mida kirja pani.
aga siis veelkord:

Topeltkodakondsus on inimesel, kes on kahe või enama riigi kodanik. Mõnes riigis on topeltkodakondsus lubatud (näiteks USA-s, Venemaal, Prantsusmaal, Rootsis ja 2005. aastast ka Soomes), mõnes keelatud (näiteks Aserbaidžaanis, Saksamaal, Norras ja Hollandis).

saad ikka aru, et SAKSAMAA ei luba topeltkodakondust, ju siis üks tuleb ära anda kui teine asemele võetakse.
 
kl 02.59 - eelmisele 12. aprill 2015, kl 11.30
vähe imelik ei ole ? Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> see just huvitabki inimesi, kas Saksamaa kodakonds
> use taoleja peab loobuma Eesti kodakondsusest. See
> , et Eesti ei luba mitut kodakodundsust, ei mängi
> siinkohal mingit rolli.
> --------
> kirjutaja v
> õiuks mõelda ka, mida kirja pani.
> aga siis veel
> kord:
>
> Topeltkodakondsus on inimesel, kes o
> n kahe või enama riigi kodanik. Mõnes riigis on to
> peltkodakondsus lubatud (näiteks USA-s, Venemaal,
> Prantsusmaal, Rootsis ja 2005. aastast ka Soomes),
> mõnes keelatud (näiteks Aserbaidžaanis, Saksamaal
> , Norras ja Hollandis).
>
> saad ikka aru, et S
> AKSAMAA ei luba topeltkodakondust, ju siis üks tul
> eb ära anda kui teine asemele võetakse.

*
See sinu copy/paste oli minu enda pandud jutt eespool.
Ma vaid selgitasin, miks inimesed küsimust esitavad ja väide "eesti ei luba kahte või enamat kodakondsust" ei ole asjakohane teise riigi kodakondsusseadusest rääkides.
 
Teadjanaine 15. aprill 2015, kl 23.56
Ma loen neid küsimusi ja üldse tegelikult ei saa aru, mida küsitakse... Eeeehm, vist tahetakse teada, kas Saksamaa äkki ei ole sama seadusega nagu Soome. Paraku ma ei saa aru, mida sa selle lausega öelda tahad, et Soome lubab topeltkodakondsust, st Eesti sünnijärgset kodakondsust ei saa ära võtta. Ega mingi suvaline teine riik ei saagi Eesti kodanikult tema kodakondsust ära võtta. Kui inimene soovib saada mingi teise riigi kodanikuks, siis tuleb tal ise sünniriigis oma kodakondsusest loobuda. See on ikka riigi ja inimese vaheline asi, mitte ei käi nii, et mingi Soome riik teatab, et perkele, kuulge, me muutsime teil ühe eestlase kodakondsuse nüüd ära. Hehee, see oleks päris humoorikas, kui selline asi võimalik oleks...
Aga nagu ma aru saan, küsitakse, kas Saksamaa võtab jutule, kui sul juba Eesti kodakondsus olemas on ja kas neid huvitab see, et meil topelt ei lubata. Seda ma paraku tõesti ei tea. Kui see väide õige on, et Eesti kodanik endale elu jooksul teistest riikidest kodakondsusi juurde kahmata võib ja seejuures Eesti kodakondsuse säilitab, siis tekkib teoreetiliselt üsna jabur olukord. Ma võin ka Eestis elades siis oma Saksa passi lauale lajatada ja nõuda, et Saksamaa mingeid minu õigusi kaitseks, kuigi ma olen ka Eesti kodanik samal ajal. Ja Eestis veel ei lubata ka topelt, seega mu Saksa kodakondsus ja pass oleks siis nagu Eestis olles kehtetud... jne jne. Ühesõnaga, ma kahtlustan, et Saksamaa vbl ei anna kodakondsust nende riikide kodanikele, kus topelt lubatud pole muidu kui pead ise enne vanast kodakondsusest loobuma.
Küll aga tean ma nt seda, et minu mehe puhul, kui on tarvis siin Saksamaal nt politseis vms ametiasutuses dokument esitada, siis peab ta Saksa oma esitama, mis sest et teise riigi pass ka olemas on. Ehk siis Saksamaal viibides on eelisseisundis kohalik kodakondsus.
 
Amanda po 18. aprill 2015, kl 08.26
Euroopa Liidus elades pole küll erilist mõtet oma kodakondsust vahetada. Mingeid eeliseid sellest ei tule. Reisides on samuti parem olla eesti passiga juba selle tõttu, et meist suurt ei teata ja seega ei tekita ka negatiivseid emotsioone. Sakslased, ameeriklased, juudid, venelased on paljudes riikides ajaloolistel põhjustel vihaobjektid ja seega hoia piip ja prillid, kui nad su passi näevad. Proovi sa siis seletada, et sa oled tegelikult eestlane.
 
Adeele 18. aprill 2015, kl 08.39
Saksa kodakondsuse saamiseks tuleb eesti omast loobuda. Seega keegi ei võta eesti oma sult otseselt ära, vaid sa ise oma valge käekesega teed seda. Keegi ei sunni ju saksa kodakondsust sulle peale, ise sa seda tahad. Kõik tegevused sinu enda vaba tahe. Ise tahad ühte ja ise loobud teisest.

No mõni siin ei saa pihta, et mis passi jutt. Kodakondsus ja pass käivad käsikäes. Kui sul pole enam eesti kodakondsust, siis pole ka sul enam kehtivat eesti passi. Pass pole kohustuslik EU piires, aga see ei puutu asjasse. Point on selles, et pass väljastatakse ainult ja ainult kodanikule, mitte residentidele. Pass tõestab sinu kodakondsust. ID-kaart jagatakse kõigile selle riigi alalistele elanikele olenemata tema kodakondusest. Kui sa pole saksa kodanik, siis ei saa sa ka mingit saksa passi küsida.
 
Nii 25. aprill 2015, kl 16.42
Saksa kodakondsuse jaoks ei tule eesti omast loobuda ja seda röhutab Saksa pool. Minul on nii eesti kui saksa oma, taoltluse esituspäevast alates sain selle 6 kuu pärast, olin siin elanud 10 aastat ning asukohaks Baierimaa. Saksa Kod. Amet toonitas, et ELis on seadus, mis lubab kahte kodakondsust ELis ja ma ei pea Eesti oma ära andma, viimasel sügisel pikendasin Eesti passi, andsin ka Eestis teada et mul on Saksa pass.
 
Nii 25. aprill 2015, kl 16.46
Ja veel anti mulle ka paber Saksamaal alla kirjutamiseks, n.ö für Doppeltstaatler", et Eesti riigis viibides kehtivad minule Eesti öigus ning nemad ei saa mulle n.ö Abhilfe leisten.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!