Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Suhtumine eestlastesse Soomes
 
kysimus 17. aprill 2017, kl 03.37
Just oli üks artikkel, et kuidas eestlasi Soomes diskrimineeritakse ja kommentaarides kirjeldati, et soomlased on iga vene aktsendiga soome keelt rääkiva inimese suhtes väga viisakad ja toredad, aga eestlaste suhtes mitte.

Pani huvitama, et kas see on tõesti nii rahvuse pärast või seepärast, et Eesti alamklass sõidabki Soome varastama, kaklema, kohalike naistega seksima. Olen ülikooli ajal Soomes suvetöödel käinud ja ausalt öeldes, sellist kontingenti, nagu eestlased seal, pole ma ka oma üsna kehvas joodiku- ja narkoprobleemidega keskkoolis näinud. Oli muidugi ka toredaid, aga umbes pool olid tüübid, kes jõid end iga päev pärast maasikate-vaarikate korjamist Eestist ostetud õlle ja lauaviinaga täis ning hakkasid suvalistele naistele ligi ajama. Selliseid tüüpe oli ka Lätist ja Leedust, aga vähem. Suurem osa naisi vältis neist ning liiguti kambaga mööda. Nad muidugi varastasid ka, näiteks söök oli tasuta, läksid ise kööki ja panid karpi kaasa, kui ülemus jaanipäeva või muidu nädalavahetusel alkoholi ostis (vahendaja oli Eestist ja tõi alko sinna kaasa), joodi võimalikult palju, aga peideti ka täis pudelid põue ja hiiliti välja. Ühes teises kohas varastati naiste bikiine, mobiiltelefon ja arvuti laadija. Pidevalt irvitati ühe vene tüdruku suurte tisside üle ja räägiti, et kuidas nad neid saunas imeks ja ütleks, et tere tulemast Euroopa Liitu. Kohalikus linnas oli karneval ja siis löödi soome naistele külge, kuigi need olid seal peikadega ja sõimati litsiks. Ühesõnaga, Soome saavad tööle need, kes Eestis sageli tööd ei leiaks, eriti just hooajatöödele. Arusaadav, et juhutöölistest eestlased on seal üsna negatiivset kuulsust kogunud.

Huvitav, et kas intelligentsete ametite puhul või näiteks Helsingis esineb ka negatiivseid stereotüüpe eestlaste kohta? Või on see tõesti nii ainult 7 lapsega sotsiaaltoetuste peal elava üksikema ja käperdajast ja vargast meestööliste suhtes?
 
parim 17. aprill 2017, kl 07.41
Mine ise Soome, ja omal nahal otsi vastused oma küsimustele.
 
keel 17. aprill 2017, kl 11.25
Kui sa vabalt soome keelt räägid, ei ole sul mingit muret. Valdavalt ju ei osata ja siis jäetaksegi endast veidi kohtlane mulje.
 
rotike 22. juuli 2017, kl 01.28
Vihatakse ja väga! Miks? Ei tea.
Aga kõik eestlased ju ei joo ega laamenda siin jne. On erinevaid, nagu igast rahvusest. Lihtsalt soomlane on ise väga nõme inimene, naeratab sulle, teeskleb ja samal ajal vihkab salamahti. Estlane on kui ori talle. Mis meid siia toob/tõi on/oli palk, seegi nüüd nii nigel, kui arvestada kui kallis kõik on. Süüdi on meie oma eesti. Kuidas küll pole eestil oma rahvast kahju, see milline rabamine siin tegelikult toimub on jube. Venelasi kardetakse ja austatakse. Lausu Putin ja kõik jooksevad laiali.
 
Putin 06. august 2017, kl 19.40
rotike Kirjutas:
-------------------------------------------------------
>... Venelasi kardetakse ja austatakse
> . Lausu Putin ja kõik jooksevad laiali.

See mulle meeldib - võib-olla kolingi Soome, siis kui presidendiametiga ühel pool.
 
easy 30. august 2017, kl 01.25
eks seal ole samamoodi nagu meil - t!blasid ei sallita kusagil. austa neid, vastavad ka nemad sulle samaga
 
Soomes 30. august 2017, kl 16.59
Soomes tööl, 100 prossa soomastest kollektiiv. Endal keel suus ja mitte mingit halvustavat suhtumist. Aga eks sitta suhtumist on nii siin-, kui sealpool. Ole ise inimene, räägi keeli ja sul on oluliselt vähem probleeme.
 
25+5 03. september 2017, kl 23.28
No neegreid pelgavad nad sama palju, need oskavad rassismikaardiga alati vehkida ja seda põder pelgab, oo jaa.
 
Naine2777 28. oktoober 2017, kl 20.34
Elan Helsingis, räägin väga hästi soome keelt ja soomlastelt pole muud kuulnud kui ainult hirmsat kiidujuttu eestlaste kohta, küll nad on ikka nii toredad ja samas kohe tehakse enda soomlasi kõrvalt täiega maha. Eestlased on töökad ja toredad ning sõbralikud, muud ma siin ei kuulegi kui kiidujuttu. Siis mõtlen, et huvitav miks mina olen Soomes kokku puutunud suuremas osas ainult nõmedate eestlastega, selle pärast ei taha nendega enam kokku puutuda ja väldin pigem. Tundub, et eestlased poevad soomastele aga oma rahvuskaaslastega on parajad sitapead. Ja venelasi küll keegi siin väga ei ümmarda ega salli. Ei tea kust see jutt võetud on. Minu arvates ei salli neid keegi mitte kusagil.
 
Ihhiii 12. jaanuar 2018, kl 03.54
Keegi teeb siin kirjanduslike katsetusi ja kõik kohe varmalt vastama.

Ullikese jutt on ju loogikavigu täis ja pole ta mingeid maasikaid käinud korjamas, ilmselt pole ka üliõpilane.
 
Mees2101 21. jaanuar 2018, kl 09.57
Võin vaid kinnitada Naise 2777 kirjutatut. Kuigi ise veel Eestis, kavatsen lähitulevikus minna Soome tööle. Seda selleks, et mulle lihtsalt meeldib soomlaste suhtumine. Sedagi olen kohanud, et eestlased Soomes, ei ole just kõige parema suhtumisega oma kaasmaalastesse. Soomlaste ninaees on igati kukupai olemisega, kuid omavahel üsna ebaviisakad, isegi tere ei suudeta öelda. Mind see loomulikult häirib, kuid lohutan end sellega, et egas kõik ka sellised ole.

Siinkohal tahakski üles kutsuda inimesi, kes plaanivad tõsiselt Soome tööle ja elama kolimist, võtke ühendust, koos on kergem asju ajada. Huvilistel, kirjad meilile, bestway1@online.ee.
 
mees 31. jaanuar 2018, kl 22.03
olen hetkel Soomes, ei isegi tea kuidas soomlased sellesse suhtuvad, et eestlased Soome tööle tulevad. Ilmselt mitte eriti hästi.
Minu meelest on keskmine soomlane on rikkam ja kujundab oma seisukoha üleolevalt.
 
Täna 2.02 ""Tartu rahu päev:::Eestlased 02. veebruar 2018, kl 09.41
mees Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> olen hetkel Soomes, ei isegi tea kuidas soomlased
> sellesse suhtuvad, et eestlased Soome tööle tuleva
> d. Ilmselt mitte eriti hästi.
> Minu meelest on
> keskmine soomlane on rikkam ja kujundab oma seisuk
> oha üleolevalt.
EI ole meil pääsu --vaid ikka koos peame ka uuesti OMA isademaa päästma !
Täna toimub Meil TARTUS Tõrvikutega miiting ,, Et uuesti alustada --UUELT LEHELT :::
JA oma riigi üles ehitamist :: Muidugi koos teiega 2 ooo töömeest
EGA võib arvata --et ükspäev on koju tulek:
Kes te peate raha pärast Soome riiki ehitama ::
 
Täna 2.02 02. veebruar 2018, kl 09.42
mees Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> olen hetkel Soomes, ei isegi tea kuidas soomlased
> sellesse suhtuvad, et eestlased Soome tööle tuleva
> d. Ilmselt mitte eriti hästi.
> Minu meelest on
> keskmine soomlane on rikkam ja kujundab oma seisuk
> oha üleolevalt.
EI ole meil pääsu --vaid ikka koos peame ka uuesti OMA isademaa päästma !
Täna toimub Meil TARTUS Tõrvikutega miiting ,, Et uuesti alustada --UUELT LEHELT :::
JA oma riigi üles ehitamist :: Muidugi koos teiega 2 ooo töömeest
EGA võib arvata --et ükspäev on koju tulek:
Kes te peate raha pärast Soome riiki ehitama ::
 
pekka 06. veebruar 2018, kl 17.06
very good, no hätä.
 
pailaps 10. märts 2018, kl 17.04
Minult on soomlased küsinud, et miks ma tulin tööle. Ma olen neile vastanud, et eestlased on teile parim võimalus hinge jääda, kuna te ise suurt tööd teha ei viitsi. Töötute arv on määratu ja vabu töökohti on palju. Asendage eestlased lõuna rahvastega ja Soome võetakse ilma ühegi pauguta ära nagu Eesti omal ajal.
 
kevad 23. märts 2018, kl 15.53
Elanud Helsingis üle viie aasta ja vöin käsi südamel öelda, et siiani pelgan seda kui keegi küsib kust pärit olen. Selle "kuulsuse" on toonud siia need keda mu tuttav kutsub krüptokateks. Noored eesti mehed kes ehitusel tööl ja käitumine sama labane kui kõnekeel, alkoholi ületarbimine käib loomulikult sinna juurde.
Mäletan kui ükskord läksin vara hommikul tööle ja tänaval tulid vastu ilmselgelt eelmisest õhtust veel purjus lääbakil eesti mehed, karjusid keset tänavat, piinlik hakkas. Läksin mööda ja ütlesin vaikselt, ent kuuldavalt. "Kas teil piinlik pole?" Loomulikult nad ei oodanud teist eestlast vara hommikul vastu kõndimas, minu üllatuseks isegi jäi kamp päris vait. Vist hakkas jah piinlik.:D

Aga pean tunnistama, ei ole enam see tüüpiline Eesti-patrioot. Nutke või naerge!
Soomlased ise hindavad aga eestlase töökäsi. Endal ebameeldivat kogemust pole veel olnud. Ilmselt ikkagi loeb ka see kuidas ise käitud, ei hinnata ikka kõiki õnneks üheselt.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!