Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
unehäired noorukil
 
K 07. detsember 2010, kl 12.39
Gümnaasiumis õppival noormehel on sel sügisel tekkinud unehäired. Elab ühikas, tuba sama mis eelmisel aastal. Õhtul ei jää magama olenemata sellest kui väsinud ta on. Uni tuleb alles kella 1-2 paiku, kell 6.30 peab juba uuesti tõusma. Nii et magada saab 4-5 tundi öö jooksul. Mis aitaks uinuda? Kindlasti on oma osa siin stressil, sest käib lõpuklassis ja pinge on suur. Ta on kogu aeg nii väsinud, pidevalt külmetushaigused ka veel ja palavik. Mandlid on lõigatud, aga kurk on pidevalt punane ja valus.
 
soovitaja 07. detsember 2010, kl 15.20
mul on ka olnud unehäired ja tean kui kurnav see on. on olemas rahusteid, mis peaksid abiks olema, aga ei oska ju arvata kui tõsine see probleem tema puhul on. asi on selles, et tõsisema probleemi puhul võib jäädagi ainult rahustite mõjul magama ja pikemas perspektiivis ei lahenda see probleemi. rahusteid võib võtta ainult lühiajaliselt - 1-2 kuud. enamasti on unehäire juba üks psüühikahäire sümptomitest ja siis on õigem ravi juba AD-d ja rahustid ühekorraga. AD-d tekitavad paljudele ravi alustades kõrvalmõjusid enne kui toimima hakkavad (kusagil 2 nädalat, mõnel ka vähem või kauem) ja nende ravi kestab mitmeid kuid (min 6 kuud). alguses on rahustid abiks, mis aitavad leevendada kõrvalmõjusid ja samas aitavad uinuda. hiljem kui AD-de ravi on juba mõjuma hakanud, siis aitab ainult AD-de võtmisest ja võib rahustid ära jätta, et ei tekiks rahustitest sõltuvust. AD-sid on mitmeid. Mina võtsin Zolofti ja mulle sobis see.
kui on ka tugev stress, ärevus, depressioon, oleks soovitav pöörduda mõne hea psühhiaatri poole. kui aga see on inimese jaoks väga vastumeelne, siis on abiks ehk perearst. kuigi siis tuleb ise teada, mida tahetakse. rahustitest on enam kasutatud psühhiaatrite poolt xanax ja rivotril. viimane on tugevam ja võetakse ainult 1/4-1/2 tbl. selle toime on suhteliselt pikk ja soovitav oleks teda võtta juba õhtul varakult - näiteks kell 6 või 7 õhtul, et hommikul ei oleks liiga uimane ja ei jääks koolis magama. ja kui tuntakse peale seda ennast uniselt, siis tuleks kohe magama minna, et oma bioloogiline kell paika saada. kui sellele ei reageerita, siis harjumused ei muutu. unetus on väga tugevalt seotud ka harjumusega. kui une tunnet eirata, siis see hakkab aina vähem endast märku andma. loomulikult tuleb lisaks ravimitele pidada kinni nn õhtusest unehügieenist - minna magama ühel ja samal ajal, õhtul tegeleda lõõgastavate toimingutega - käia soojas vannis, kuulata rahulikku muusikat või lugeda mõnda ajakirja jne mis kedagi parasjagu rahustab. oluline on mitte muretseda, juua kohvi, vaadata erutavaid filme jne. kõikide muredega tuleks tegeleda hommikupoolikuti ja õhtuks jätta ainult puhkus.
 
Abiks ikka 07. detsember 2010, kl 19.27
on sel puhul Kal Mag + D vitamiin.Aitab rahulikult uinuda,ei tekita kõrvalnähtusid ega sõltuvust.
 
abi 07. detsember 2010, kl 20.14
Nöus eelmisega. Vöiks ka padja sisse kotikestesse humalakäbisid panna, nende löhn möjub rahustavalt ja tagab hea une.
 
hmm 07. detsember 2010, kl 21.32
noor mees võiks enne uinumist rahustava jalutuskäigu ette võtta. Nii noor inimene peaks ikka ilma AD- deta hakkama saama. Abiks võiks olla ka mingi unetee, palderjanitabletid või mingid une-mati tilgad, mida apteegis küsitakse.
Aga alata tuleb sellest, et paika tuleb panna une- ja ärkveloleku režiim, vaimne töö peab vahelduma füüsilisega - seega spordi ja liikumisega. Magama peaks minema õhtul ühel ja samal ajal, sellele võiks eelneda kindel rituaal - teejoomine, pesemine, vbl mingi lõõgastav jutukas...Ei mingit alkot ja muud erutavat.
 
K 08. detsember 2010, kl 07.47
Ma arvan ka et rahusteid vast vaja ikka ei lähe. Ta on küll üritanud kella 23 magama minna, aga ütleb et uni ei tule, kuigi on väsinud. Sporti ta teeb meeleldi, käib jõusaalis, alkot tarbib väga harva. Lugesin, et kui unerežiim paigast ära ja inimene kogu aeg väsinud, siis ka külmetushaigused jäävad kergemini külge. Lähen siis apteeki ja ostan Une-Mati tilgad talle. Ja ehk apteeker oskab midagi veel soovitada.
 
räägin 08. detsember 2010, kl 10.18
Asi on plaju tösisem, kui siin sellest aru saadakse, mul oli sama seis mag töö ja eksamite ajal, kogu see jama kestis 2 a, siin ei aita palderjani tee, ei une-mati tilgad. mina vötsin aasta unerohtu öhtuti, doosis suurenes, aeg-ajalt tegin pausi, aga vaid tänu sellele jäin magama, ja olin päeval vöimeline midagi tegema.
 
anni321 10. detsember 2010, kl 10.21
hiina meditsiini seisukohalt põhjustab unetuse energia ebaühtlane jaotus. mõned energiakanalid on ülelaetud, teised aga ummistunud. teatud punkte vajutades on võimalik energiat tasakaalustada. olulised punktid on:

3 silma punkt - jääb kulmudevahele keskele lohus.
rõõmus uni - jala siseküljel pekseall kanna suunas lohus.
punkte on veel mis aitavad tasakaalustada energia liikumisi, kui on huvi andke teada.
minu ema kasutab nende punktide tasakaalustamiseks aegajalt akupuntuurkleepse ja juba pool aastat saab korralikult magada enne tarvitas vaid unerohtusid.
kui on huvi lisan paar linki.

http://acupunct.cieaura.com/rest-quiet...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!