Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Sinusiit, nina kõrvalurked ?
 
s15 24. jaanuar 2011, kl 18.42
Kas mul võib olla nina kõrvalurgete põletik ( sinusiit ) - on nina kergelt turses, tunnen et õhk ei käi päris hästi läbi, kuigi mingit nohu pole ? Kui on, siis mida võib ravimata sinusiit kaasa tuua ? Ja kas see võib ka ise taanduda ?
 
kasska 05. oktoober 2011, kl 16.00
Ise kahtlustan endal hetkel sama asja,valu lööb igalepoole,kõrvadesse,otsaette ja õhk käib raskelt läbi,kas sa pöördusid tookord oma murega arstile?
 
....... 05. oktoober 2011, kl 19.49
See selline kaval põletik, mida vereproov ei pruugi näidata, röngenisse tuleb minna.
 
solo 05. oktoober 2011, kl 20.20
soojenda meresoola ja hoia nina peal, see peaks turset vähendama ja hingamist kergendama.
valu vastu võib valuvaigistit võtta.
arst on mulle ka antibiootikume sellel puhul kirjutanud.
 
xx 06. oktoober 2011, kl 07.17
taandub või ei taandu, sedasi ei tohiks üldse küsida, ravida tuleb, et põletikukolle välja saada kehast ja teisi organeid hoida.
Kui juba kolmiknärvivalud tekivad siis tavalised valuvaigistid ei pruugi aidata, sobivamad ravimid saab arstilt, aga soovitav oleks ka neuroloogi juures ära käia, kellelegi ei soovitaks sellist asja kergekäeliselt võtta, see võib krooniliseks probleemiks muutuda, mis hästi ravile ei allugi.
 
h6ljuk 25. märts 2012, kl 21.53
Ei ole see midagi nii kaval põletik, et vereanalüüsid ei näita. See on ju bakterite tehtud põletik ja sellele keha ikka reageerib. Röntgeniga diagnoositakse lihtsalt üle seda, vaadatakse, et siinustes limaskesta turse ja peetakse seda sinusiidiks. Röntgenil peab näha olema lisaks vedelikku (mäda,lima) nina kõrvalurgetes.
Loomulik asi, et kui nina limaskest on nohust turses, siis nina kõrvalurgete limaskest võib ka olla. See veel ei tähenda sinusiiti. Tuleb vaid korralikult nina nuusata ja elu läheb nädala-kahega helgeks tagasi. Kui palavik ka on, siis midagi selle vastu ka, igal ühel on omad lemmikud, nt paracetamol.
Sinusiidiks loetakse ikka sellist olukorda, kui peale nädalast nohu/köha tõuseb kõrgem palavik (nt 38 C), pea valutab ja nohu on läinud hullemaks ja mädaseks. Siis on bakter läinud nina kõrvalurkesse ja on vaja antibiootikumi, tavaliselt amoxicilliini.
Kui niisugust ägedat bakteriaalset sinusiiti ei ravi, võib ta vaibuda, kuid mitte päris üle minna - läheb krooniliseks. Siis on mitu kuud järjest nina kinni, aeg-ajalt mädane nohu, peavalu suurt ei ole ja palavikku ka ei ole. Siis on samamoodi antibiootikumist abi.Kui kroonilise sinusiidiga ei tegele, võib ta nina kõrvalurgetes limaskesta vohandite e polüüpide teket soodustada. Neid ei pruugi inimene ise tundagi.
Lisaks, kui ägedat sinusiiti mitte ravida, on oht, et põletik murrab kõrvalasuvatesse kudedesse. Eriti ohustatud on siin alla 5 a lapsed, kellel maksillaarsiinus (see klassikaline põskkoobas) ei ole veel väga sügav ja kellel on ka rohkem põletikku nina ülaosas olevates koobastes. Põletik võib nt silmakoopasse murda ja isegi nägemist ohustada.
Mingit kolmiknärvi valu sinusiit küll kaasa ei too ja sinusiidiga inimene ei pea minema selle probleemiga neuroloogi juurde. Kolmiknärvi valu on hoopis teine teema.
Sinusiidiga tegeleb ikka perearst. Kõrva-nina-kurguarstile on mõtet minna näitama, kui juba kahte erinevat antibiootikumi on proovitud ja ikka jagu ei saa (1 antibiootikum võiks tulemust näitama hakata peale 3-päevast ravi) või lausa läheb hullemaks. Eriti siis on mõtet saatekirja küsida, kui juba üle kuu aja kestab, kuigi antibiootikumi võtate ja nina nuuskate.
Siin niimoodi foorumis kahe sümptomi alusel ei hakka sulle keegi õiget diagnoosi panema, sest väga kerge on puusse panna. Võib olla sinusiit (krooniline?) ja võib ka mitte. Parem on ikka perearstiga juttu puhuma minna, kui ennast häirib.
 
elps 26. märts 2012, kl 09.31
minule ütles perearst, et tema diagnoosib ninahädasid patsiendi jutu põhjal, ise ta ninna ei vaata. nii käin nohu puhul, mis juba mitu nädalat väldanud ja ise enam hakkama ei saa, tasulise LOR-arsti juures.
 
Madli123 07. jaanuar 2016, kl 09.04
http://vita.ee/teenus/lor/sinusiit/



Toimetatud 2 kord(a). Viimati Madli123 12.01.2016 10.13.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!