Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
mida teeb tuimestussüst hambaravis?
 
reena 05. november 2011, kl 16.42
mulle tehti tuimestussüst hambaarsti juures ja juba tunni aja pärast hakkas kohutavalt halb.
ma ei oskagi öelda, mis just hakkas - pea läks imelikuks, kõrvad olid lukkus, jalad täiesti nõrgad jne.
see kestis pea kümmekond tundi, järgmisel päeval õudne pohmakas, kuigi alkot ei tarvitanud, sest eelmisel päeval praktiliselt talutati mind koju voodisse
vererõhku ei julenud mõõta, katsusin olla pikali ja hästi rahulik, et kui oli kõrge, siis vast pidi ka langema.
kas on teistel ka sellist reaktsiooni olnud, see ei ole muidugi mingi allergia, kuid tekkis küsimus, kuidas teised ennast tunnevad peale hambaarsti süsti?
kusjuures arst ütles, et ta pani mulle tegelikult imeväikese koguse, sest tuimaks tõmbus ainult tibatilluke laiguke huulel ja täpselt ainult haige hamba ümbris, mingi 1cm2 lapike vast.
olen ise kindel, et kui oleks tehtud täissuuruses süst, siis oleks olnud juba teises ilmas
 
ei 05. november 2011, kl 16.58
Pole kuulnudki sellisest reaktsioonist. Mulle on mitu korda tehtud tuimestust ja ikka korralikku, aga peale tuimuse selles kohas pole üldse midagi täheldanud. Kuidas siis hammast sinu arust välja tõmmata, ilma tuimestuseta või. Ju on sul mingi allergia vms., ja vererõhku see ka ei tõsta, vastupidi.
 
. 05. november 2011, kl 17.47
Vaata, kui haiglassse operatsioonile peaksid sattuma, siis ka küsitakse igasugu imelikke asju - kas oled allergiline sellele või tollele, kas oled narkoosivahendoga nõus... Alati olen imestanud, miks ma peaksin ometi sellisele paberile alla kirjutama? Ma ju ei tea!
Loomulikult võid olla allergiline. Küsi järgi, mida täpselt kasutati ja järgmisle korral juba ütle ise arstile, et tundsid end imelikult (ja kirjelda, kuidas tundsid).
Samuti on võimalik koostoime mõne sinu teise ravimiga. Või ei puuduta asi üldse tuimestust vaid mõnd muud ravipreparaati.
Näiteks mina olen olnud samas seisus ühe täiesti tavalise käsimüügis oleva ravimi peale (tarvitan tablettidena tihti), kui mulle haiglas seda veeni tilgutati. Esimesel korral ei uskunud, arvasin, et millestki muust, teisel korral juba tekkis kahtlus. Tablette võin siiani rahumeeli võtta.
Veterinaaria valdkonnast tean igasugu kummalisi reaktsioone täiesti tavalistele lokaalsetele tuimestusvahenditele, mida kõige sagedamini kasutatakse, üht ka surmaga lõppenut.
 
ee... 05. november 2011, kl 18.11
... minu tavaline hamba väljatõmbamine käib u. nii: tehakse 1 süst ära, ootan, hakatakse hammast tõmbama, mina röögin, niikui ratta peal. Tehakse teine süst, jälle ootan aja ära, proovib hammast tõmmata, sama lugu. Tehakse kolmas süst, selleks ajaks on väljatõmbamise proovimisest hammas liikuma hakanud ja ma käsin selle välja tõmmata. Jõuan koju ja paari tunni pärast läheb mul mokk tölli. Alles siis hakkavad süstid mõjuma. Mingi aja pärast tundub kõik korras olema, aga südaöösel hakkab mul süda puperdama, pea käib ringi ja üleüldse on s...t olla.
Hommikul on nägu üleni paistes, pea valutab, ajab oksele. Pohmakas on selline, nagu oleksin mitu liitrit alkot ära joonud.
 
n37 05. november 2011, kl 18.23
Kui ma ei eksi, sisaldavad need süstid adrenaliini, mille ülesandeks on pikendada tuimastavate ainete toimet. Adrenaliin võib tekitada nt südamepekslemist, vererõhu tõusu, ärevust ja peavalu. Halb enesetunne võib muidugi tulla ka koostoimest mõne teise ravimiga. Nt mul oli kord paar päeva järjest selline "läbipekstu tunne", kui olin võtnud enne tuimastavat süsti peavalu vastu ibuprofeeni. Lõpuks pole ju tõesti ka allergia välistatud.
 
reena 05. november 2011, kl 18.25
mul ei tõmmatud hammast välja, vaid ainult hamba seest närvid, järgmine kord pannakse plomm.
arstiga konsulteerisin, soovitas rahustit võtta, kui küsisin, et kas rahusti sobib tuimestussüstiga kokku, ütles, et ju ta ehk ikka sobib.
ma igaks juhuks ikka ei võtnud.
kuna mul selline reaktsioon on olnud ka enne, mingi hambaravis kasutatava nelgiõli vastu, siis mainisin arstile, et palun mulle süsti mitte teha, siis kui taipasin et nüüd tehakse süst, oli juba hilja...
ee-ga sarnaselt mul järgmine päev pohmaka tunne tugev.
järelikult pole ma ikkagi ainus selline teistmoodi reageerija.
 
jep 05. november 2011, kl 18.36
Allergia on sul või tervisega problad, ei tekita ka mulle mitte midagi, on just selline rahulik ja hea tunne, öösel magan nagu karu :)
 
jama jutt 05. november 2011, kl 18.48
see pohmaka tunne ja muud kõrvalnähud-olete nagu titekari,või mis libahambaarstil te käite?Kus sellised arstid asuvad?
 
ee... 05. november 2011, kl 19.08
...(jama jutule vastuseks)
minu hambaarstid on kõik Viljandi maakonnast. Käin ikka linnast-linna, lootuses, et äkki on kusagil paremad tuimestussüstid. Ei midagi, ikka sama...
Järgmine kord põrutan a'200 kilti kaugemale! Vbl. seal mõjuvad, irw.
 
n37 05. november 2011, kl 19.27
to: jama jutt
Minul pole oma hambaarstile midagi ette heita.
 
to n37 05. november 2011, kl 19.40
miks sa mulle sellest teatad,mul ju ka pole . . . !!!
 
n 05. november 2011, kl 19.41
hmm, kas ilma süstita poleks saanud seda teha? mul tavaliselt kui auk juba närvini, pannaksealguses mürki hambale mis närvi ära suretaks ja siis nädala-kahe pärast lähen tagsi ja võetakse närv välja ja midagi ei tunne
 
ee... 05. november 2011, kl 20.01
...lugesin uuesti kõik läbi ja... nüüd ma imestan, et ka närvide eemaldamise ajal tehakse tuimestussüst. Mul pole seda eluseeski tehtud, ikka rapsti ja väljas. Röögi või tee, mis iganes, pole kellegi asi. Pole kordagi pähe tulnud mingit süsti küsida või rahustit võtta.
 
to ee... 05. november 2011, kl 20.16
elad metsas vä?
 
ee... 05. november 2011, kl 21.46
Eriti metsas (irw!). Elan Viljandi ees- v. tagalinnas. Oleneb, kummalt poolt linna sisse sõita.
 
Sel juhul 05. november 2011, kl 23.30
röögi edasi.Üldjuhul endal polegi vaja midagi küsida,seda teeb ikka arst ja pärast esitab muidugi arve,aga see variant on siiski parem,sest milleks ma peaksin mingit valu üldse kannatama???Soovitan väga Tallinnas Admirali Majas Ahtri tn. dr.Männastet.See inimene on minult kõik hirmud ära võtnud ja tema töö väga kvaliteetne.Mitte mingit valu seal ei tunne.
 
ei teadnudki 05. november 2011, kl 23.31
et Viljandi linnas sellised "loomaarstid" on
 
ohe 06. november 2011, kl 00.14
No depressiivne väikelinn ju, mida sealt ikka tahta, mulgid on alati tugevad olnud, eks kannatage jah, seda valu, Tallinnas ei röögi keegi ja süstidest paha ka ei hakka, soliidsed kliinikud on meie mail.
 
liia 06. november 2011, kl 09.26
tuimestus võib ka seda teha, et vajad elustamist...
 
annamaa 06. november 2011, kl 10.29
Sa võid süstitava rohu suhtes ülitundlik olla.
Mul on üks kord ka kummaline reaktsioon olnud. Ees seises hamba tõmbamine ja mul hakkas süstist süda kloppima ja hakkasin üleni värisema. Lasin hamba siiski välja tõmmata ja üritasin koju minnes lihtsalt ettevaatlikum olla - nii üle tee minnes, kui bussis sõites.
Rohkem pole selliseid asju juhtunud.
 
minu kogemus 06. november 2011, kl 13.14
kunagi minult küsiti enne süsti tegemist, ega vererõhk kõrge pole, järelikult tõstab see vererõhku.Nüüd oli ka vaja käia mitu korda väljatõmbamas ja ühel korral juhtus vist mingi kangem tuimesti olema.Silmamuna oli tuim, näost esmalt punane ja siis lapiline.Kogu see jama möödus alles mitme tunni pärast.
 
tartlane 06. november 2011, kl 13.35
Lase palun teha allergiakontroll ravimite suhtes. Tallinnas vast ehk tehakse. Teine kord võib selline asi totaalselt lõppeda. Mul 2 nädalat peale puusaliigese proteesimise oppi tehti tuimestuseks 3 süsti ja ei mõjunud, isegi huul ei läinud paksuks. Saadeti koju tagasi. Ju olin liiga valuvaigisteid täis veel. Hambavalu see paraku maha ei võtnud.
 
ee... 06. november 2011, kl 13.39
Nüüd tulebki "tõde" välja: igaüks reageerib tuimestusele omamoodi.
Nats aega tagasi rääkis mu ämm, et viimane kord olevat tal samuti, ilma, et tuimestus oleks mõjunud, hammas välja tõmmatud. Ootas, äkki hakkab hiljem mõjuma. Tuhkagi hakkas! Hakkas hoopis oksendama, jalust nõrk, süda puperdas ja järgmisel hommikul pidi "pohmakaraviks" mitu liitrit vett ja muud vedelikku ära jooma.
Muideks, tal on tervis ikka kordades parem, kui mul. Pole kõrget vererõhku ega mingeid muid vaevusi, allergiat ka mitte, tablette ei tarvita...
 
M 06. november 2011, kl 14.31
Sel juhul ma loogikuna arvaks, et on mingi uus ravimfirmade poolt üleshaibitud tiumestusravim, vanasti oli novakaiin. Järelikult tuleb arstilt küsida, et millist ravimit süstib ja igaks juhuks võtta ka tõend manustatud ravimi nimetusega. Praegu ravimtööstuses meeletu konkurents ja ülisuured rahad taga. Kes vähegi lugeda viitsis, nägi juba seda seagripivaktsiini põhjal.
 
ee... 06. november 2011, kl 14.48
...jah, seda seagripi vaktsiinivärki olen ma lugenud küll ja küll.
Täitsa huvitav, millest koosneb või mis nimetust kannab tänapäeval seesamune tuimestus. Seda ma teadsin juba ammu, et varem (veneajal) oli tuimestuseks novokaiin.
Siiammani on loll tunne küsida olnud..."kas süstid vett või on sellel süstil ka mingi muu otstarve/mõju?"
See muu toime on tõesti olemas, kahjuks....igasugu kõrvalnähtudena.
 
M 06. november 2011, kl 16.38
Vanal vene ajal oli osa novakaiini nii aegunud, et ei mõjunudki.Paraku kuulsin, kuidas arstid sel teemal vestlesid, st. kellel uuem, kel vanem partii.
 
Liisu 06. november 2011, kl 16.55
No minul on hoopis niipidi, et kui süsti mõju üle läinud, hakkab süstimise koht valutama ja valutab hullusti järgmise päevani. Mingit pohmakat ega ms pole olnud õnneks. Õnneks on seda süsti vaid 2 x vaja läinud.
 
ee... 06. november 2011, kl 17.13
Liisu, sul on sel juhul ju vedanud!

Ma vahepeal uurisin siin Tallina hambaarstide hinnakirjasid. Krt., kui juba visiiditasu ületab poolt minu pensioni, mis siis veel hambaravi või väljatõmbamine maksab!?
Enne panen ma kõrvad koos haigete hammastega pea alla!:S
 
reena 06. november 2011, kl 19.52
eelmine kord tehti mul ka (Pärnus) hambast närvi eemaldamine, ma siis ise palusin, et ärge tehke mingit süsti, ma kannatan selle valu ära.
Üldiselt ütleks nii, et üsna vastik oli ja tiba valus ka, aga kuna mul enne seda hammas tugevalt valutas (olid just ema matused), siis närvide väljakiskumisvalu polnud üldse nii valus kui hambavalu, mida olin mitu päeva kannatanud.
Seekord aga jah, kolmandal päeval tunnen ennast normaalselt alles. teisel päeval oli hirmus pohmaka tunne ja muideks ka tarbisin vett ohtralt, sest janutama ajas.
Ka minul hakkas peale tuimestuse lahtumist kusagil kahe tunni pärast hammas uue hooga valutama ja tegi seda oma 4 tundi. Kuna ma nagunii ei seisnud oma jalge peal, siis oli hea põsk vastu patja sooja panna.
arst väitis et allergia ei saa see kohe mitte kuidagi olla, olen üsna nõutu, paanika või ärevushäire ei kesta ju ometi kaks päeva jutti...
 
MIna 07. november 2011, kl 00.10
Mina lasen hambaid ravida ilma tuimestussüstita, sest pidin kord looja karja minema pärast süsti.
Palun küsi oma raviarstilt ilma adrenaliinita tuimestussüsti, muidu oled järgmisel korral intensiivis, ilma naljata.
Sellised süstid on olemas.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!