Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Emaka limaskesta paksenemine
 
Kadri11111 23. jaanuar 2013, kl 16.15
Olen nii mures. Päevad on mul vererohked ja pikad olnud alati. Viimase paari aasta jooksul on päevade ajal eraldunud ka suuri vereklimpe. Ükskord lausa peopesa suurune vereklimp, nägi välja nagu toores maks.
Esimene kord, kui arstile sellest rääkisin (paar aastat tagasi), siis kehitas ta õlgu. Vaatas ka UH-ga, kuid midagi kahtlast ei leidnud. Kuna asi on ikka jätkunud ja lisaks on väga tugev PMS, kuumahood ja valulik menstruatsioon, siis kurtsin nüüd uuesti arstile. Ta tegi UH ja ütles, et emaka limaskest on ebanormaalselt paks. 12 mm on normaalne, minul oli 17 mm tsükli keskpaigas. Kiiremas korras pean vereproovi andma ja siis puhastusele minema. Puhastus tähendab seda, et narkoosi all kraabitakse emaka limaskest puhtaks.
Arsti on nii napisõnaline, aga mina pole mure pärast mitu päeva söönud ega maganud. Mida see võib tähendada? Kas võib olla mingi halvaloomuline kasvaja või midagi muud tõsisemat?

Pärast puhastust saadetakse koetükk uuringule ja siis selgub täpsemalt, aga uurin, kas kellelgi on midagi sarnast esinenud?

Vanust on 40.
 
nii 23. jaanuar 2013, kl 16.29
Minul oli ka emaka limaskest aastaid paks ja vereklimpe tuli menstruatsioonide ajal. Lisaks olid mul müoomid. Arst soovitas samuti puhastust aga mina lükkasin asja edasi, sest mõtlesin, et kui kord puhastatakse, siis pakseneb jälle ja jälle tuleb puhastada jne. Mul lõppes asi sellega, et müoomid kasvasid ja lõpuks eemaldati kogu emakas. Aga näiteks vereanalüüs oli toona korras.
 
nii jah 23. jaanuar 2013, kl 17.01
Minul tehti sellist puhastust paari-kolme aasta jooksul 3-4 korda, analüüsid olid korras. Kuni peale viimast puhastust olid koes ebatüüpilised rakumuutused ehk otseöeldes vähieelne seisund ja olin kõpsti 10 päeva hiljem opil ning eemaldati kõik. Olin 50 ning mul oli ema poolt suguvõsas ka tugev emakavähi risk. Nüüd on möödas üle 2 aasta ja kõik on tip-top.
Ehk siis ära liialt muretse, ei pruugi midagi hullu olla. Ja kui ka on mingeid muutusi, siis katsu nii mõelda, et vähemalt saadakse väga varakult jaole.
 
Kadri11111 23. jaanuar 2013, kl 17.10
Tänan vastuste eest. Viimane kommentaar mind muidugi ehmatas kõvasti. Kas tundsid ka enne seda operatsiooni, et midagi on rohkem valesti kui muidu? Kas oli näiteks vaheveritsusi või surus midagi naaberelunditele?
Kuidas ma saan kindel olla, et kui midagi halvasti on, et siis olen varakult jaole saanud? Eelmisest UH-st on väga palju möödas ja võib-olla arst siis lihtsalt ei näinud või oli tsükkel parasjagu selles perioodis, kus olukorda täpselt hinnata ei saanud?

See, et puhastusi tuleb korrata, tundub ka hirmutav. Kas tõesti siis paremat võimalust ei ole, et ühe korraga saaks asja korda?
Kas võtsid ka puhastusjärgselt mingeid ravimeid, hormoonvahendeid?
 
Kadri11111 23. jaanuar 2013, kl 17.40
Esitan veel mõned lisaküsimused.
Kaua see puhatus aega võtab?
Kui kaua peab haiglas olema?
Kas tegemist on raske protseduuriga? Või nimetatakse seda opiks?
Kui sageli peab edaspidi end näitamas käima?
Kas pärast puhastust hakkab toimuma regulaarne UH kontroll? Millise sagedusega?

Tänan, kui keegi viitsib mu tüütutele küsimustele vastata.
 
vastan 23. jaanuar 2013, kl 18.23
Puhastus tehakse kerge narkoosiga,jaad magama umbes 15_20 minutiks ja kui arkad,on koik moodas.Siis lastakse veel natukene toibuda,anti kummeliteed ja kupsist.Hommikul haiglasse ja koik muu votab ka aega(dokumentide taitmine jne).Mul oli kella uheks juba koik labi ja voisin koju minna.
 
XXX 23. jaanuar 2013, kl 18.28
Lase peale puhastust hormoonspiraal panna, hoiab endometriumi vohamise kontrolli all.
 
nii jah 24. jaanuar 2013, kl 12.04
Vastuseks Kadri küsimustele. Ei tundnud ma suurt midagi. Umbes 45-46 olin, kui päevad hakkasid nii 2-3 nädalat järjest kestma, kohati rohkem, kohati lihtsalt määris, seepärast ka arstile läksin. Emaka limaskesta paksenemine. Tehti puhastus - narkoosis, kestab u 10 min, selle käigus emaka limaskest "kraabitakse" välja ja see läheb analüüsi - ei tunne ise midagi ka pärast, lihtsalt mõne nädala pead ennast hoidma külmetamise,kuuma saunalava, raskuste tõstmise jms. Seletati, et vanus ka sealmaal, et eks selles vanuses sellised asjad hakkavad esinema. Analüüsides polnud midagi ebatavalist. Ma ei mäleta, et oleksin mingeid rohte söönud pärast. Nii see kordus, kuni siis ühel hetkel öeldi, et nüüd ei ole enam hästi ning kuna olin 50 ja kõrge perekondliku riskiga, siis öeldi, et targem oleks kohe op teha, mitte jääda ootama-jälgima.
Puhastusega saab korda küll ja see võib Sul ka nii minna, kuid see siiski ei välista, et uuesti ei võiks probleeme tekkida.
UH näitab kindlasti hästi, kuid mitte siiski kõike - enne oppi tehti ka mulle UH ja muudki, kuid opi kirjeldust ja analüüside tulemust lugedes leiti ikkagi ka sellist, mida varem ei diagnoositud. Ja tagantjärele võin öelda, et kui varem otseselt ei valutanud ega teinud miski häda, siis sellist kord torkis-kord puhitas-kord surus siin-seal tunnet oli tõesti mitu aastat olnud ning nüüd peale oppi on jälle nii, et ei tunnegi, et kõht olemas on (see tähendab, et on parem ja kerge olemine jälle).
Kuidas saad kindel olla? Ma ei tea seda. Aga kindlasti saad kindlam olla kui üldse mitte uuringuid tehes. Ära muretse, Sul võib tõesti probleem laheneda selle üheainsa protseduuriga, minu näide oli see mittetavapärasem.
 
Kadri11111 24. jaanuar 2013, kl 19.37
Suur tänu väga toetavate vastuste eest.
 
ülemineja 27. jaanuar 2013, kl 17.44
mulle hiljuti tehti puhastus (kuna päevad ei tahtnud lõppeda) ja see uinutav süst veeni oli megavalus. see oli õudne, rohkem seda tunda ei tahaks. uurisin, miks see nii oli, vastati, et veenid pidid tundlikud olem aselle rohu suhtes. aga see oli tõesti jube.
 
hm 28. jaanuar 2013, kl 18.54
Mis te selle kraapimisega jamate. Nõudke kohe emaka eemaldamist, jamast lahti lõplikult. 2-3 nädalat päevi on piisav näidustus küll.
 
kui lapsi ei soovi 28. jaanuar 2013, kl 20.29
siis jahh, las lõpetavad teie piinlemise. Ise ka jamasin aastaid, siis tulid müoomid ja lõpuks lasin ikka kõik ära võtta ja elu nagu lill.
 
tirtsik 23. märts 2013, kl 11.03
Nüüd olen küll hirmul. Eelmisel aastal tekkis mul ka pidev veritsus tupest, terve kuuu veritsesin. Arst ütles, et on kohatine limaskesta vohamine ja kirjutas proverat, mida sõin kokku vist 6 kuud. Ravist möödas umbes pool aastat ja ma jälle veritsen. Olen päris hirmul. Milline näeb välja see emaka ära opereerimine? See ju päris hirmus vist? Rääkige palun sellest veel
 
ka opereeritud 23. märts 2013, kl 11.15
mul veritses kaks kuud ja kirjutas ka proverat, aga selleni ma ei jõudnudki, sest läks ennem opiks ja nüüd olen vaba emakast ja munajuhadest. mõtlesin just, et ok, hakkan neid hormoone sööma, saab pooleks aastaks asja korda, aga pärast poolt aastat? äkki kordub sama? ja näed, sinu päealt, tirtsik, nüüd näen, et olekski võinud sama juhtuda. kuid nüüd on sellega aamen. jumal tänatud! emaka amputatsioon tehakse kas laparoskoopiliselt (4 augukest kõhul) või avatult. selle otsustab arst. üldnarkoos mõlemal juhul. paranemine on kiirem ja kergem muidugi augukeste järgselt. ja karta pole vaja!
 
tirtsik 23. märts 2013, kl 14.39
ka opereeritud:
Aga miks Sul otsustati kohe enne ravimeid operatsiooni kasuks? mulle eelmine kord arst ütles, et kui proverad ei aita, siis puhastusele, et siis võetakse koetükist proov jne. Aga ma kardan isegi seda puhastust, sest mul emakakael hästi õrnake ja kipub kah kergelt veritsema. Lugesin, et selle puhastuse tüsistused ongi pärast igasugu emakakaela ja vist oli emaka enda põletikud. Või pole asi nii hull?
Igatahes olen siin väga mures ja arstiaeg on alles mais. Ilmselt helistan enne arstile ja lase uuesti proverat kirjutada, muidu läheb mai kuuks see veritsus jälle päris hulluks. Olen nii õnnetu
 
ka opereeritud 23. märts 2013, kl 19.49
mulle sain kolm erinevat tabletikuuri, tehti puhastus, midagi ei aidanud. vahepeal küll tundus, et noh nüüd hakkab järgi jääma, aga ei, iga päevaga hakkas jälle rohkem tulema ja siis tuligi op varem kui oli planeeritud.
tead, ma olen ka paras pabinakutt, kuid usu mind - kumbagi protseduuri pole vaja karta. ausalt. ja mida see kartmine "aitaks"? ta ei tee su olukorda kergemaks.
 
kui lapsi ei taha 23. märts 2013, kl 21.26
siis lase emakas ära võtta. Elu tõesti nagu lill ja probleemidest vaba. Ning seks-elu minu arust palju mõnusam. Ei saa arugi, et miskit puudu.
 
sama probleemiga 23. märts 2013, kl 22.04
päevad olid juba aasta ära jäänud kui tekkis väga kerge veritsus, mis ei tahtnud aga lõppeda. Kui arstile numbri sain, oli 1,5 kuud veritsenud ja ka arst kirjutas kohe proverat, ta ei rääkinud midagi emaka limaskesta paksenemisest, aga mainis küll, et kui ei aita, peab haiglasse puhastusele minema. No aitas paari nädala pärast ja nüüd puhas, proverat võtsin 40 päeva, nüüd ei võta midagi ja kõik tundub korras olevat, aga koheselt uus arstilkäik ees ja kardan nüüd eriti, lugenud läbi teie kõikide lugusid. Äkki ikka saadetakse puhastusele ja kas siis lasta emakas eemaldada kohe, et vältida tulevaseid probleeme? Kas emaka eemaldamine on ka ohtlik mingil moel? Olen 55 muidu juba.
alissandra 24. märts 2013, kl 08.06
Väga hea on soovitada, et laske emakas ära võtta, aga ega seda ikka nii naljalt (haigekassa kaudu) ei tehta. Mul on emakakaelas vähieelne seisund ja ütlesin ka, et võtke kohe kõik välja, milleks jamada tüki eemaldamisega.
Ei võeta, sest emaka eemaldus on palju suurem op ja seda tehakse alles siis, kui tõesti väga vaja on.
 
sama probleemiga 24. märts 2013, kl 19.30
ah nii siis? No vot, hea soovitada, et laske aga kõik opereerida, aga loogiline jah, et see ju kallim op siis ja kes maksab! No eks peab kõigepealt ootama,mida arst arvab...
 
L. 12. september 2015, kl 23.59
Mul kestab see juba 1,5 kuud...pean ka arstile minema.
 
ise 13. september 2015, kl 09.36
sama asjaga kimpus olin aastaid.Siis kui 50 sain läks asi ikka väga hulluks,päevad olid nii vererohked et jube.Olin juba väga nõrk ja aastatega oli aneemia tekkinud,mida kuidagi korda ei saa.Lasin spiraali panna ja kõik ok,ei tea miks küll enne ükski arst ei soovitanud,kõik pakkusid ainult hormoontablette.Neid võtsin pool aastat, jubedad kõrvalnähud tulid,lõpetasin ära.Nüüd spiraal 2 aastat olnud ja kõik hästi.
 
uurin 15. september 2015, kl 09.35
kas emaka eemaldamisega tekivad mingid kõrvalnähud? viimasele kirjutajale, kas spiraaliga probleem täiesti lahenenud? kas kõrvalnähtusi ei tekkinud? kas mõlemad variandid võivad kehakaalu tõsta?
 
abrasio 15. september 2015, kl 11.07
"kas emaka eemaldamisega tekivad mingid kõrvalnähud?"

Ei.

teema on alustatud 2013 muuseas.
 
viimasele 15. september 2015, kl 11.21
ja mis siis?
 
kas 15. september 2015, kl 14.22
kas on normaalne, et peale puhastust veel veritseb? ja kui kaua võib veritseda?
 
ise 15. september 2015, kl 18.26
Mul veritses küll palju peale puhastust,ei lõppenudki eriti see jama ja siis panin spiraali.Spiraaliga pole mingeid kõrvalnähte olnud,tõesti super hea asi.Enne olin juba hulluks minemas,midagi ei aidanud.Kaalutõusu ei tule, kui ise ikka suudad isudele vastu panna.Peale 50-dat ju tekivad magusa ja süsivesikute isud,vähemalt mul küll.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!