Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Migreeniteema
 
no mida 23. aprill 2014, kl 10.08
No täielik jubedus. Kas kas on kellelgi tulnud migreenihood tagasi peale väga väga pikka aega kestnud pausi? Minu puhul siis üle 20 aasta. Olin nooruspõlves väga tugevate migreenihoogude käes kannataja, esimese lapse sünni järel jäid vähemaks ja peale teise lapse sündi kadusid hoopis. Olin siis 25 a., nüüd pea 47 a.
Netist loen, et osadel kaovadki laste sünni järel ära ja osadel kaovad ära vanemas eas, et mida vanemaks saad, seda harvem on. Mul hoopis tagasi ja peale niiiiiii pikka aega. Algas mõned kuud tagasi ja nüüd oli nii, et 16 aprill ja siis eile. No mida??? Kas on kellelgi olnud vaid nädalase vahega? Õnneks sain ühe tuttava käest paar tabletti, mingi venemaalt toodud migreenirohi.

Tean küll, et ei tohi sedasi võtta rohtu, aga see on nii jube valu ja enesetunne (kes tundnud,need teavad, millest ma räägin), et siis ei mõtle enam adekvaatselt midagi. Saan perearstile alles 5 mai ja enne ei saa apteegist midagi.

Huvitakski, kas on keegi selles vanuses ka migreeniga hädas ja mis ravimit migreeni peatamiseks võtate? Mäletan, et minu varases nooruses polnudki midagi, kannatasid nagu hull, aga hilisemal ajal tekkis juba mingi Clotam. Tänapäevastega pole kursis, kuna pole vaja olnud.
 
no mida 23. aprill 2014, kl 10.13
Ah jah, tahtsin veel lisada, et pole muutnud viimasel ajal ei toitumisharjumusi, pole sellist stressi, mida varem poleks olnud (tavaline, nagu ikka iga päev, kellel poleks tänapäeval pisut, eks), hormonaalsüsteem on ka siiani normis, nagu kellavärk. Kuigi kui sellele mõtlengi, et ehk hakkab see vanus tulema ja on põhjuseks, siis netis pigem kirjutatakse, et selle aja algusega migreen väheneb, mitte ei teki:(
 
qu 23. aprill 2014, kl 11.00
Peavalu kannatada ei tohi. Joo palju vett iga päev, peavalu korral keedetud sooja vett. Proovi raudrohu teed rohke suhkruga nii, et "lusikas püsti seisab". Konjak või brändi paneb vere käima. Kuigi ise tabletti ei poolda, olen siiski pidanud seda võtma, kui muu ei aita.
 
karina 23. aprill 2014, kl 11.49
kunagi nooruses ka kannatasin jubedate migreenihoogude käes, siis oli vene aeg ja arst kirjutas välja sellised rohud : sedalgin ja spasmalgon. kumbagi pool tabletti tuli võtta enne hoo peale tulemist, et siis tunnetasid ette, et hakkab tulema. need olid super head rohud aga nüüd saadaval vaid venemaal. midagi migreeni vastu on müügil aga suht kehvad , mulle ei aita. õnneks väga harva nüüd ka.
 
ka migreenik 23. aprill 2014, kl 22.30
Seda Clotami enam ei toodeta... Minul õnneks aitas ka Ibumetin, aga ainult siis, kui kohe hoo alguses 2 tk sisse võtta. Hiljem õnneks kadusid hood ära. Päris jube haigus on see tõesti. Ei jää vist muud üle, kui arsti aeg ära oodata. Kas toitumist pole muutnud? Paljud toiduained võivad ka hoo vallandada.
 
sama siin 23. aprill 2014, kl 23.15
mul valutab ka pea laubast veidi ülesse ja külmetab ka. väiksem tuul või pinge ja peavalu platsis. täna jälle
 
tuutu 24. aprill 2014, kl 00.01
pingepeavalu on ikka nali migreeni kõrval. muidugi ükski peavalu pole nali, aga võrdlus siin on kohane, kes ikka teab, mis migreen tegelikult on. hmm, raviminfo näitab küll sellist ravimit nagu clotam?
 
no mida 24. aprill 2014, kl 00.09
Ei, ei ole toitumist muutnud. Seda ma oma postituses just imestasingi, et no mis selle ometi vallandas. Õnneks on mul paar tabletti seda venemaa rohtu koguaeg kaasas. Päris õudne, ma ikka loodan, et see jama ei hakka niimoodi peale nagu kunagi oli. Elukvaliteet kannatab ikka täiega. Ma muidugi ei tea, kui head ravimid praegu saada on, suures lootuses, et ehk pole kannatamine nii jube.

Esimesel korral (nüüd, kui uuesti algas), ma esimese hooga nagu ei taibanudki kohe, mis jama on, et silmad väsinud, kui valu hakkas, siis jõudis kiiresti kohale, et mis värk on. Viimane kord olin tööl, keset tööpäeva ja kiired asjaajamised, ehmatasin kangeks ikka küll, et mis saab siis. Õnneks me tore venelannast koristajatädi nägi ja ütles, et noh, mis nüüd, et ma näost täitsa valge. Temalt saingi abi, kannab ka hirmuga kaasas.

Oh, ma olen netis nüüd taas kõva selle teema lugeja, et ehk õnnestuks kogu jama ikka blokki panna uuesti. No vett ma joon päevas piisavalt, värske õhk, liikumine. Ohh, ma teeks mis iganes, see on ikka nii jube, see migreenivärk.
 
Eh 24. aprill 2014, kl 07.13
Äkki hormoonid jamavad?

Räägi arstiga.. Mul võtab suurema jama Migard ära.. Hoo alguses sisse (mul küll auraga variant, siis võtangi aura ilmnemisel) ja pärast on siiani saanud enam-vähem talutavalt elada. Vahel alguses pisut uimerdan ja süda läigib (kui juhuslikult midagi tableti peale närida ei ole).. aga see on kõik kökk-mökk võrreldes migreeniga.
 
mig 24. aprill 2014, kl 09.29
Minul tuli migreen tagasi hoopis pikema aja järel. Ükskord, kui põdesin viirusinfekstiooni, oligi käes. Käisin nõelravis ja puha, aga lõpuks sain abi neuroloogi kirjutatud Topamaxist. Mul, tõsi küll, nii suuri peavalusid ei tekkinud nagu noorena olid,aga vastik aura ja pärast seda tükk aega vaikne tuim valu ning suur väsimus.
 
kõrvaltvaataja 24. aprill 2014, kl 09.53
Kes pooldab leebemaid võtteid, neile võib soovitada http://www.ebay.com/itm/Swiss-Just-NATURAL-HERBAL-31-CREAM-0-32-Onz-OLEO-31-EN-CREMA-/171275244803
Kui tunned, et hakkab tulema, siis määri meelekohtadele ja kuklale.
Selle kreemi kättesaamine on paras tsirkus muidugi ja kallis on see ka. Aga töötab. Potsik on parajalt suur ja kreemi kulub vähe, nii et jätkub tegelikult üsna kauaks.
 
harakas 24. aprill 2014, kl 10.51
eh, kas see Migard sul kõrvaltoimeid ei tekita? Mina ei saanud seda võtta, nüüd võtan Imigrani, see aitab. Mul ka auraga variant.
 
Eh 24. aprill 2014, kl 13.15
Mul oli Imigraniga rohkem mõjusid..
Aga Migradiga on esimene tunnikene pärast võtmist natukene selline uima olla ja iiveldab.. ja hiljem on selline tunne, et peas oleks nagu "juudimütsike".. kuklas surub (aga ei valuta!).. Järgmine päev näen natukene haiglane välja - silmaalused on sinised.
Migardi laksu all julgeb ntx rooli minna küll.

Imigraniga oli hullem uimerdus ja puperdama ajas.
 
harakas 24. aprill 2014, kl 13.33
eh, vot minul on Migardiga samamoodi surumise tunne peas ja ajab iiveldama. Aga Imigran ei aja. Kas oled proovinud Zomigit?
Silmaalused on lillad jah :)
 
no mida 24. aprill 2014, kl 20.01
Õudus :( Täna oli uus laks. Hommikul poole 10 ajal tööl. Minu migreen ka auraga, hakkab vaikselt virvendusega ühest silmanurgast ja levip poole silmani, vahest on väga tugev, ka lähevad sõrmeotsad tuimaks ja isegi suunurga juurest, tekib nagu kõnetakistus. See on nii jube tunne, tahad midagi öelda ja ei saa, sõnad ei tule ka meelde.

Rohi võttis täna küll hullema ära, aga see rohi teeb mind jube uimaseks ja rohkem, kui kella üheni ei suutnud lihtsalt olla, kehv olla, hell tunne peas ja magama ajas.

Tekibki põhi mure selles, et kuidas need laksud saavad käia nii tihti? Kas siis, kui laseks läbi põdeda ühe hoo, siis tekiks harvem? Praegu ma ju ravimiga peatan selle hoo ja siis kordubki? Täitsa lollid mõtted juba, aga no tekivad, sest selline asi häirib juba elukvaliteeti. Migreenikud, kuidas tööga hakkama saate, kui hoog satub tööpäevale?

Olen jätnud juustu ja mõned asjad menüüst välja, suurest hirmust. Kuigi kõik need vahepealsed aastakümned sõin , mis tahtsin. Hormoonide kohta ei oska midagi öelda, tundemärke pole muid midagi ja päevad ja süsteem toimib mega korralikult.

Täna hommikul, kui need tundemärgid hakkasid, proovisin vett juua ja masseerisin pead ja kaela, lõpuks võtsin rohu, aga tulemus oli see, et töötegijat minust ikka polnud:(

Kui tihti, kõige tihemini, on teil need jamad peal käinud? Mind see tihedus juba hirmutab, ma arvan, et need rohud ka ju suht kanged ja tõsine mürk organismile. Appike.
 
jahah 24. aprill 2014, kl 22.00
mina olengi siis üks selline, kellel on migreeni pärast tööjuures hulk probleeme. no mida saan teha, ma liigun koduski neil päevil teki alt välja vetsu mööda seina ääri. ja veel teisel päeval minust normaalset tööinimest ei ole. see on õudne jah. keegi ei arvesta, tõmba või oksa. mida ma saan krt teha, ma proovin juba igasugu alternatiivseid asju jne. mulle rohud mõjuvad osaliselt, suurem valu jääb ära, aga ma olen nagu tainas.
 
ka migreenik 24. aprill 2014, kl 22.54
Eh, päris kahju sust kohe! Kas tõesti kuidagi varem arstile ei saa? Muide, kui mul elu esimene migreenihoog oli, siis ema kutsus kiirabi - olime mõlemad ehmatanud ja ei teadnud, misasi see nüüd oli. Tehti mingi süst ja kõik oli möödas. Kas EMO-arstid ei saa sulle äkki mingit ajutist retsepti välja kirjutada?
 
ja veel... 24. aprill 2014, kl 22.55
... äkki helistad 1220 (oli vist nii see perearsti infotelefon), ehk oskavad nemad midagi tarka soovitada?
 
no mida 24. aprill 2014, kl 23.27
Jah, ma olin ka nagu tainas, seepärast ma töölt end kuidagi koju "rääkisin". magasin kella 19.00 ni ja praegu ka pea veidi hell, kauaks lugema siia ei jää. EMO ga olen rääkinud ja paluti perearstile minna, teen esmaspäeval sellis tüki, et lähen kohale lihtsalt.

Kuigi, eks ma muretsen just seda, et no rohud on mul praegu ka olemas (vaatasin just, mul ongi see vene spasmalgon, mida siin eespool keegi mainis). Kehva värk on see, et need rohud mul mitte tööd ei aidanud teha. Kui see jama nii tihti poleks, siis ehk nii palju ei muretseks (kuigi, jah, ma tean, muretsemine, kui selline, ei paranda midagi!).

Ah jaa, kui EMO le rääkisin, et mis ja kuidas, siis ütles, et ta pole kuulnud, et nii tihti võiks üldse migreenihoog olla. Jaaaaa, mina ka pole, eks seetõttu ma ehmatanud ka olegi. Kui aga sümptomeid kirjeldasin, siis ütles selle järgi küll, et migreen,mis migreen. No ja ma olen ka just sedasama jama kannatanud ju aastakümneid tagasi.

Mõtlen siin füüsilist koormust tõsta, ahakata õhul kiirkündimas käima või midagi. Liigun küll palju jala ja kaaluga ka suht ok, joon vett jne.

Vaja oleks kuidagi seda jama ära hoida, mees juba ütleb, et hakka konjakit võtma õhtuti pool pitsi jne. Tööga on küll raske, kui ikka keset päeva see jama hakkab, mul vahelvaja pool päeva roolis olla, täitsa üksi ka, jäävadki asjad ajamata, ei taha mõeldagi. Eks ma ole jah ikka paras paanikaosakond praegu, kuigi üritan end ikka rahustada. No eks ole põhjus ka- ikka on need aastatepikkused jubedused selgelt meeles. Kes tundnud, teab, millest ma räägin.

Aitäh kõigile siiani toetajatele, ma ikka käin lugemas ja ma olen üsna tegutseja enda tervise huvides ja asjus, aga migreen on ikka selline teema, mille ees tunduvad nii paljud jõuetuna maas käpuli olevat, lugesin siin vanu teemasid ka ükspäev.
 
Eh 25. aprill 2014, kl 05.46
to No Mida..

Äkki on sul hele valgus migreeni esilekutsujaks. Mul näiteks üheks põhjuseks on.. ja selliste eredate kevadilmadega on ilma korralike päikeseprillideta õue minek "enesetapp". Samamoodi mõjusid ka talvel pimedal ajal sõites täistuledega vastusõitjad. Korraks pimestati ja tunni aja pärast hakkas aura..... Tööl vaadatakse mu peale pisut kurjalt, kui neid tapvaid laelaternaid kustutan :)

Muidugi on ka seda räägitud, et kevadeti ja sügisete ongi migreene mingi periood tihedamini. Endal oli ka just alles hiljuti.

Eelmine kevad oli mul kolm hoogu ühel nädalal.. ja siis kolmanda aeg tuli ka paanika peale ja kimasin otsejoones EMOsse.. Seal põhimõtteliselt naerdi mu üle ja anti 1000ne paratsetamool sisse (sellest ei olnud küll kasu :P).

Kui sul võimalik, katsu Tartus dr Braschinsky juures käia.

***

Zomigi pole kasutanud.. Hetkel Migardiga piisavalt rahul, et muuta.
 
harakas 25. aprill 2014, kl 08.59
Jah, eredad tuled tekitavad minul ka! Minul on küll olnud selliseid hooge vahel kohe järjest, õnneks on perearst väga hea. Töö juures on probleeme küll, nende hoogude ajal pole minust mitte mingit tööle tulejat, olen kodus ja ,,suren,, Siiani õnneks on andeks antud, sest muidu teen tööd korralikult ja olen ka kauem kui vaja.
Massazis käin ja alkoholist olen täiesti loobunud. Avastasin alkoholivaba õlle ja siidri, isegi selline vein on olemas. Väga soolaseid toite ei söö ja kohvi tarbimist olen ka vähendanud. Palju käin jala.
 
Jajah 25. aprill 2014, kl 12.47
Mul on migreen kestnud 27 aastat. Viimasel ajal olen teinud nii, nagu õpetatakse ehk "reklaam" ütleb ja kasutanud magneesiumit B6-ga (2x 500 mg päevas), lisaks C-vitamiini. Suuri hoogusid on palju harvem. Aga suurte hoogude asemel on nüüd selline ka vastik ebamugav üleüldine peavalu, keset laupa. See pole ka hea, aga talutav, võrreldes migreeniga. Suur hoog tähendab seda, et jumal teab, kust (ei sõltugi nagu millestki), tuleb paari tunniga väga-väga tugev punktivalu (nagu keegi puuriks saega peas) parema silma nurka. Ainult paremasse silma, mitte kunagi vasakusse. Või on paar korda olnud ka. Siis olen igas mõttes laip voodis, kauss põrandal, iiveldab ja oksendan 3 päeva. Rohtudest kasutasin vanasti paralgini ja nüüd solpadeini ja ciniet.
 
Jajah 25. aprill 2014, kl 12.53
Valgus võib olla küll põhjuseks. Võimalik, et mu migreenid algasidki siis, kui keskkoolis need eredad päevavalguslambid põlesid. Mõjub inimestele erinevalt.
Silmanägemine halvenes ka siis. Kasutasin aastaid läätsi, -1,5 ja -2.
7 a. tagasi lasin teha silmaopi.
Arst on öelnud, et ühes silmas on rõhk veidi kõrgem. Murdosa, aga vb see mõjutab ka valu tekkimist.
 
K 25. aprill 2014, kl 12.56
Kui niimoodi järsku tekkinud sagedased migreenid, siis tasuks igaks juhuks neuroloogil (MRT-s) ära käia ja välistada hullemad variandid.
 
sohvie 30. aprill 2014, kl 09.22
see migreeni värk on ikka tõeliselt õudne jama, tääl käimine on nendel päevadel täiega võimatu, isegi kui rohtu võtad. ei kujuta ette, kui veel rohtu pole ka, mulle näiteks mingid ibud ei aita ja teised ju vaid retseptiga.
 
mulle 30. aprill 2014, kl 10.55
aitas vana hea citromon.Nüüd leidsin inglismaalt toidupoest Anadin maximum strength.See sisaldab aspirini 500mg ja caffeine 32 mg.kui seda ei ole siis võtangi aspirini,coffeini ja c vitamiini.Mulle aitab,aga mul on nii,et teen ka kuumavee mähiseid ümber pea(käterätt kuuma vette ja ümber pea ,nii kuum kui kannatab)mõnel vastupidi külm aitab.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!