Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
puugi hammustus
 
puugi mure 03. august 2015, kl 21.40
Tervist, oleks siis 2 küsimust.
1. Kui tihti peaks tegema puugivastast süsti?
2. Probleem selline et märkasin täna et puuk ripub jala küljes.
Kuna arvasin et tegemist siis tavalise punniga (nädal tagasi) siis märkasin alles täna et tegemist siiski puugiga. Ei julge ise seda välja tõmmata ehk jääb pea sisse? Kas ma peaksin minema sellega emosse? (Pärnus). Kuna puuk on jala küljes olnud oma nädal aega siis kas võib olla mingi oht ka? Puuk on ennast ohtralt täis imenud :(
 
njahh 03. august 2015, kl 22.02
aja küüned taha ja kerge pöördega vastupäeva rapsti välja. Mina olen nii kõik puugid kenasti kätte saanud, kui spets riistapuuga mässates jäi küll pea sisse.

Seejärel puhasta haav ära ja jää ootama, kas tekib suur punane sõõr ümber või mitte. Kui tekib, lähed perearstile ja lased teha borrellioosi testi ja kui siis oled nakatunud, sööd antibiotse. Ring tekib paraku ainult 60% nakatunutest. Järelikult tasuks umbes kolme nädala pärast ikkagi proov teha.
Nagu aru saan, oled vaktsineeritud? Seega pole entsefaliiti karta. Kui said kõik kolm vaktsiini, siis vist oli mõju 5 aastat.
EMOsse pole küll mõtet enda ja arstide aega mõtet raiskama minna. Nädal aega puuk sees - selle ajaga jõudis ta sind igatpidi nakatada.... seega pole enam vahet, kas pea jääb sisse või mitte.
 
galita 03. august 2015, kl 23.01
Mida kiiremini puuk välja tõmmata, seda parem, sest nakatumine ei toimuvat kohe. Kui peakski puugi pea sisse jääma, siis ainuüksi pea enam haigust ei levita, haiguse levitamiseks peab elus puuk inimese naha küljes olema. Pea mädaneb hiljem välja.
Mulle tundub, et teemaalgataja on vaktsineerimata. Kui nii, siis selle puugi vastu oled vaktsineerimisega lootusetult hiljaks jäänud. Vaktsiinisid on kahte sorti, kuid algul tuleb teha 3 süsti. Mul tehti 2 süsti kuulise vahega ja seejärel tehti aasta möödudes kolmas süst. Edasi oleneb juba millist vaktsiini süstitakse, osade mõju on 3a. osadel 5a. ja see järel tuleb jälle vaktsineerida. Vaktsiini saab retseptiga.
 
puugi mure 04. august 2015, kl 00.13
Kunagi sai isegi tehtud vaktsiini süstid aga see oli ka umbes 10 aastat tagasi.
Kahjuks käisin siiski emos ära nii igaksjuhuks, õnneks ei olnud järjekordi ja kahjuks raiskasin ainult 5 min arsti aega @njahh
Arst üttles ka et üsna suure tõenäosusega olen nakatunud kuna puuk oli nädal aega toitnud ennast ja oli üsna kannika ligidal, mis tähendab et sai koguaeg puugi peal istutud (loe litsutud).
Peab siis aegajalt vaatama hammustus kohta.
Tänud vastajatele.
 
Üks 04. august 2015, kl 07.22
Tundub, et vaktsineerimisega tuleb otsast alustada ja selle sagedus oleneb inimese vanusest.Vaktsineerimisest loe siit
https://www.arst.ee/UserFiles/ArstDrugs/Hum/SPC_10822.pdf
See punane ring ei teki borrelioosi korral alati hammustuskohale.
 
njahh 04. august 2015, kl 11.29
no kui entsefaliidi läbi põed, siis pole vaktsineerimisega enam muret, sest saad eluaegse immuunsuse.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!