Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
kas see on mujal ka nii?
 
ulvi 07. jaanuar 2016, kl 10.44
käisin arstile kurtmas oma hädasid, mis muutuvad minu arvates hullemaks, et ta võtaks ette mingid uuringud. tema vastus oli selline, teile on kaks aastat tagasi tehtud kompuuteruuring ja siis mitte midagi ei leitud. Kas siis mingi haigus ei teki veel kahe aastaga?
uue kompuuteruuringu sain ka, aga pidin andma allkirja, et ma olen teadlik et kompuuteruuring tekitab vähki , võib seiskuda süda jms. tüsistused. pidin andma patsiendi nõusoleku blanketile allkirja, et olen selle uuringu tegemise ja tagajärgedega nõus.
kas mujal on ka selline kord? miks seda kompuutrit siis nii paljudele tehakse ja sugugi mitte ainult üks kord. kuulen mõnelt oma tuttavalt et tehakse ikka üsna palju. küsimus veel selline, et kui uuritakse ühte piirkonda, st. kui ma olen pikali, siis kiired läbivad mind ülevalt alla ehk siis pealt sissepoole eksole? et kui selles piirkonnas on mitu organit, kas siis see uuring näitab ära või teeb mingid jäädvustused või asjad kõikide sellesse piirkonda jäävate organite seisukorra kohta või kuidas?
et näiteks kui mul uuritakse kaela, siis näitab ära nii lõlisamba kui näiteks kilpnäärme muutused? või kui uuritaksegi ainult kaela piirkonna lülisammast, siis kaela piirkonnas olevat kilpnääret üldse ei vaadatagi? miks arsti käest ei küsi, no tunnen ennast nüüd niigi halvasti, tema oleks mind ilmselt kohe saatnud valget lina ostma aga mitte uuringutele
 
kah üks 07. jaanuar 2016, kl 12.38
uuritakse just seda piirkonda, mis määratud.see tähendab, et kui kaela, siis kaela ja mitte enam lisaks kilpnääret või muud...imelik on see küll-hoiaks ju raha ja saaks enam teada, mis viga.aga, näe-ei tehta nii.
 
jahh 07. jaanuar 2016, kl 12.51
kompuuteruuring on kahtlemata teatud määral ohtlik, tegemist ikkagi mõningase radioaktiivsusega. Ei tehta seda sugugi kõigile iga küsimise peale. Su tuttavad ajavad jama. Ja nõusoleku allkiri võetakse praegu iga ohtlikuma protseduuri korral, mis on patsiendi poolt nõutud, et vähendada arsti vastutust, kui arst on selgitanud, et protseduur pole hädavajalik, aga patsient nõuab seda ikkagi.
 
arvamus 07. jaanuar 2016, kl 13.10
Kilpnäärme arst on ikka hoopis teine teema. Iga arst uurib ikka oma piirkonda. See pole nii mustvalge nagu lihtinimesele tundub.
 
postitajale 07. jaanuar 2016, kl 13.15
Mis uuringuga tegemist ei saanudki aru.
Kilpnäärmet näiteks uuritakse sonograafia e. ultraheliuurind. See näitab kohe, kas on põletik või sölmed. Täitsa ohutu.

On olemas veel magnettomagfia (MRT) - täpsem ja moodsam aga kallis, sellega uuritakse teatud piirkonda.

Kompuutertomgraafia (KT)- nt. Soomes seda kasutatakse, kui inimene ei ole teadvusel/avarii näiteks) võib uurida kõike korraga....aga tavaliselt nii ei tehta, kiiritust liiga palju korraga.
 
ulvi 07. jaanuar 2016, kl 14.15
mind saatis sisearst, kes peaks tegelema kõikide sisemiste asjadega.
mul on kaela piirkonnas midagi lahti, aga keegi ei tea mis täpselt viga on. sellepärast ma mõtlengi, et kui on viga kilnäärmes, kas siis seda nähakse, kui vaadeldakse kaelapiirkonna selgroolülisid ...
ja kuna kilpnääre on kaela eesosas ja selgroolülid tagapool, siis mõtlesingi et kas näevad siis kilpnäärme ka kohe ära või näevad ja vaatavad ainult "läbi" kilpnäärme selgroo-kaelalülisid
 
kah üks 07. jaanuar 2016, kl 15.01
just nii ongi-kaelalülid ja ei muud! kunagi pidin minema kopsude pärast kompuutrisse, aga turjas olid tugevad valud...küsisin, kas ei võiks 2 korraga-kopsud ja selg, aga ei!
 
ohhhhh 07. jaanuar 2016, kl 17.18
kas te tõesti arvate, et arstidel muud pole teha kui lihtsalt teid uurida? uurima hakatakse ikka siis kui millegi üle kurdate, Võta kasvõi röntgen, tehakse kopsupõletikuga mitu korda, kuigi öeldud on, et 1x 2a jooksul. Need kes mitmeid kordi käivad ongi avastatud midagi ja toimub mingi järelkontroll. Mis te arvate mis seal kaela piirkonnas või turjas olla saab? kael ja kilpnääre on ikka 2 eri asja, miks peaks sul uurima kilpnääret kui sul puuduvad kilpnäärmest tekkivad vaegused?
 
kah üks-ohhhh 07. jaanuar 2016, kl 17.43
me tõesti arvame, et arstidel pole muud teha, kui lihtsalt uurida, mis tekitab inimesel kaebusi!võtan kasvõi röntgeni, mis igakord ei näitagi kopsupõletikku(tean konkreetset juhust!), näitab hoopis CT!seal kaelapiirkonnas saab palju asju olla, nagu anatoomia väidab.turjas saavad olla selgroo lülide vead, mis põhjustavad turjapingeid ja valusid.oli ammendav vastus?!
 
ulvi 07. jaanuar 2016, kl 18.47
ja kui arst minu kaebuste põhjal "eksib" et tegu ei ole mitte kaelalülide vaid ikkagi kilpnäärmega. siis ei leita seda enne, kui leidub arst, kes laseb veelkordse kompuuteruuringuga uurida justnimelt kilpnääret? no see on ju absurd.
 
viimasele 07. jaanuar 2016, kl 20.03
aga mis kaebused sul on siis?
 
kah üks 07. jaanuar 2016, kl 20.12
tõepoolest, mis kaebused sul on? kui sul vähegi normaalne perearst on(ja ma usun, et on), siis teeb ta kaebuste põhjal raudkindlalt selgeks, on sul vaja endokrinoloogi või neuroloogi.kilpnääret minu teada kompuutriga üldse ei uuritagi.kuna ise põen kilpnäärme alatalitlust, siis olen käinud kilpnäärmega sonograafilisel uuringul, aga olen ka käinud lülisamba uuringul-see tehakse küll kompuutris...näiteks-tükitunne kurgus pole ei lülisamba ega ka kilpnäärmega seotud(vastasel juhul oleks märgata kilpnäärme suurenemist või komplemisel tunda kilpnäärmes tükki)vaid hoopis psühholoogilise probleemiga......(oli vaid näide...)
 
to ulvi 08. jaanuar 2016, kl 16.43
Kui kilpnäärme on haige, näitab kohe vereproov ja tehakse ultraheliuuring, see näitab põletikku ja kas on sõlmi kilpnäärmes, kui on sõlmi siis võetakse sölmedest ka proov, kas on hea-või pahaloomulised.
 
to: kah üks 08. jaanuar 2016, kl 16.46
tükike kurgus võib olla seotud ka kilpnäärmesölmega/inimsed ju erinevad ja kunagi ei tea kuhu poole need kilpnäärmesõlmed kasvavad.
 
kah üks 08. jaanuar 2016, kl 17.35
võivad, võivad! aga sel puhul pole asi vaid tükis, muud hädad on ikka kah!(hingamisraskused j.m.s.)
 
to: kah Ûks 08. jaanuar 2016, kl 19.11
Ära plääguta! Inimesed erinevad, kellel on hingamisraskusi, kellel ei ole. Kellel on rohtudega kõrvalmõjusid, kellel ei ole.
 
njahh 08. jaanuar 2016, kl 19.43
no kompuuter ei näita ju ei hingamisraskusi ega ka rohtude kõrvalmõjusid.

Ja kuidas ei suuda inimene eristada vähemalt kõige elementaarsemal tasemel, kas viga võib olla kaelalülides või kilpnäärmes? Kilpnäärme puhul pole mingit kompuutrit tarvis.

Minule isiklikult tundub, et põhiline probleem on inimese peas mistõttu on ka perearst suht turtsakaks muutunud. Igasugused tükitunded ja kaelast johtuvad hingamisraskused on enamasti psüühilise põhjusega.
 
ulvi 08. jaanuar 2016, kl 20.00
ma lihtsalt tõin näite, kas kompuutris näeb ainult seda mida tahetakse näha, võib näeb ära muuseas ka muu koha.
ei tehta ju ühtki kompuutrit millimeetri laiuselt, vaid ikka natuke laiemalt. no hea küll, kui näiteks mul on ülakõhus viga, siis osad organid asetsevad ju eespool ja osad tagapool, tahtsin teada kas kompuuter näitab ära nii esimesed kui tagumised või ainult esimesed ja ainult tagumised, kui arst soovib näha ainult tagumist, kas siis esimesi ei näegi ... aga teie olete mulle selga kirjutanud juba igasugused muud tõbed ja hädad :)
 
jaaaaaaa 08. jaanuar 2016, kl 20.44
ah sa oled niiiiii rumal, et ei viitsi vastama hakatagi.
 
nii ongi! 08. jaanuar 2016, kl 21.39
Jah, loomulikult on ka mujal nii!
Muidu pärast kurdad siin foorumis, et uuringu tagajärjel on see ja teine häda tekkinud. Kui ise nõudsid seda uuringut, siis ise ka vastutad tagajärgede eest. Arst ju seda vajalikuks ei pidanud.

Ja isegi kui arst mingit kahjustada võivat uuringut või ravi (näiteks kiiritusravi) soovitab, siis võetakse ikka patsiendilt kirjalik nõusolek.
Seda, mida kompuuteruuring näitama peab, määrab arst.
 
kah üks 08. jaanuar 2016, kl 21.40
ärge, tobedad õelutsejad , ise pläägutage!inimesed on erinevad, jah? mõnel on kolm kilpnääret ja kui neis viga on, lähevad varbad paiste-nii või?on olemas haigused, millel on üpris kindlaks määratud sümptomid.EI OLE iga üks nii erinev, et haigusilmingud nii erinevad oleksid, seda tahtsin öelda.jaaaaa-le-mis sa mölised, kui ei viitsi..... inimene küsib, sina ära mõnita, ole lihtsalt vaid ja pista näpud tasku, kui muu ei aita!!
 
tuttu! 08. jaanuar 2016, kl 21.43
Lapsed, aeg ammu magama minna! Või siis kusagil lastekas oma tarkusi näidata!
 
ulvi 09. jaanuar 2016, kl 11.02
esiteks ma ei nõudnud uuringut, aga teiseks arst määras uuringu minu arvates hoopis valest kohast ... st. mind kurnab üks haige koht, aga tema uurib midagi muud. ma tahtsin ainult teada, kui ta uurib seda midagi muud ja see asub selle minu murekohaga natuke teises kohas, aga kui jääb siiski uuritavasse piirkonda, kas siis arst näeb ära mõlemad kohad või ainult selle, mida arst TAHAB näha? ma ei oska vist piisavalt eesti keelt aga no ma ei ole saanud vastust sellele. toon veel kolmanda näite, võib olla kõige nõmedama, kui mul valutab keel ja arst määrab uuringu mandlitest, kas siis keelt ka näitab või ainult mandleid???
 
ulvi- le 09. jaanuar 2016, kl 11.30
puust ja punaselt siis sulle.

Kui arst on määranud, et uuring tehakse lülisambast, siis nii ka tehakse ja punkt.

Sinu palvele, et teeks uuringu ka nt. kilpnäärmest, siis seda ei tehta, sest arst pole seda uuringut määranud.
 
mhmh 09. jaanuar 2016, kl 12.02
näeb ära konkreetselt selle mille tahab näha ja millest pilt tehakse. Järelikult seal murekohas ei saa olla olla midagi, see tähendab, et sinna kiirgab valu kusagilt mujalt. võta antoomia õpik ja vaata. Röntgeni juurde tulles, oled mammograafis käinud,? rindadest tehakse nii ja naa pidi pilte, miks? sest muidu ei ole kõik vajalik näha, sina küsid kas tagumist organit on võimalik ka näha kui eesolevast tehakse pilt, ei ole.
 
kah üks 09. jaanuar 2016, kl 13.12
seda ma ju räägingi! eesti keelega tõesti pahasti, kui sellest aru ei saanud!
 
ulvi 09. jaanuar 2016, kl 15.38
ok, ega vist muidu ei saagi. mul valutab küljes üks koht. aga arst ei taha uurida mitte seda kohta vaid selgroogu ja mitte külje kohalt vaid rinna kõrguselt. mis on minu arvates täiesti vale koht. kuna uuring tehti laiuselt nabast kuni ülevalt teise roideni (selgroog) siis tahtsin teada, et kui viga on ikka milleski, mis asub selle vahemikus, kas siis arst näeb seda. nüüd sain vastuse et kui otsib selgroogu siis ainult seda näebki ja ei näe midagi, mis jääb selgroo ja minu esiosa vahele, st. süda, kopsud, magu ... kahju küll. miks ei või uurida seda kohta mis on haige??
 
to ulvi 09. jaanuar 2016, kl 17.18
Kirjutad.....mul valutab küljes üks koht.....no ma ei tea.... mul kah valutas, arst suunas ultrahelile, seal vaadatatakse põhiliselt, maksa, sappi, köhunäärmet, põit, neerusid.

Mao jaoks on röntgen või siis maakeeles mõõganeelamine.

Kilpnäärme jaoks tehakse eraldi ultraheli ja Bishopia.

Röngeni- vöi ulthahelispetsialist teeb ja uurib seda, mida arst on AINULT MÄÄRANUD.
 
ulvi 09. jaanuar 2016, kl 19.13
no täiesti ajuvaba siis. ma tean küll et kui naisel valutab pea, kui munasarjad on haiged, et praegu mulle tundub, et arst pani selle uuringuga küll puusse. vahest on tunne, et nad kohe ei tahagi leida haiguse põhjust, niisama on ju ka hea rohtusid määrata. mul valutab seal juba pikemat aega. kõht on suur nagu jalgpall, paistes ja see koht seal on eriti valus. kõik uuringud on tehtud ja midagi pole leitud. nüüd siis määrati selgroouuring ja hoopis 20 cm kõrgemalt kui mul see haige koht...
Helve Tamm 09. jaanuar 2016, kl 19.29
Minul tehti kopsutomograaf ja sinna peale jäi ka kilpnaare. Tuleb välja, et suur ja sõlmeline. Kusjuures vereproov korras. Tänu sellele, kogemata peale jaanud kilpnaarmele, käinnuud korra aastas seda endokrinoloogile naitamas,et ei tekiks vähki. Ps. Allkirja küll ei andnud, aga see oli oma 3a tagasi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!