Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Mandlioperatsioon?
 
tips 10. jaanuar 2002, kl 22.43
Miks opereeritakse mandlid ära? Suvel käisin arsti juures tavalise gripiga, nohu oli ka. Ei mingit köha ega kurguvalu. Saadeti järgmise arsti juurde, seal vaadati mandleid ja öeldi niimoodi umbmääraselt, et tulete järgmine nädal, lõikame ära. Uurisin siis et miks jne. aga ei mingit vastust, et lihtsalt koledad on (suured, või ma ei saanud aru). Ei mina sinna läinud ja elus olen edasi :) Veel huvitaks, et kas on väga valus ja kaua pärast plöga peab sööma, tavaline toit ei sobi ju mitte peale oppi.
 
muhv 11. jaanuar 2002, kl 10.27
Mina olen selle läbi teinud. Mul oli väga mädane mandlipõletik, põdesin aastas mitmeid kordi grippi ja angiini. Minu puhul oli see ainus variant. Sellest on nüüd möödas u 2 aastat ja siiani on paaril korral natuke köha olnud.
Mida sa "valus olemise" all mõtled? Op tehakse kas "kohaliku" tuimestusega või üldnarkoosis, mina valisin viimase, sest ma ei kannata selliseid asju üldse ja parem kui ma midagi ei näe ega kuule. Op tehti hommikul, peale opi magasin järgmise hommikuni, vahepeal õhtul siiski käisin omal jalal tualetis, üldjuhul seda ei lubata, sest organism on nõrk, kuid ma keeldusin kategooriliselt siibriga jändamast ja ma suutsin ilusti püsti seista ja kõndida. Hommikul söödeti hapukoort ja mingit pudru taolist plöga, arst ütles, et kui seda ära ei söö, siis koju ei saa. Ma siis sundisin end seda sööma, sest ei tahtnud enam tundigi kauem haiglas olla. Enne koju minekut muidugi arst vaatab veel haavad üle, kas katt on tekkinud ja paranemine on näha. Minul oli kõik korras. Umbes 1 nädal peale opi oli kurk päris valus küll ja teisel nädalal hakkas juba valu ära kaduma ja sai täiesti normaalselt rääkida.
p.s. sellised opid on iga inimese puhul väga individuaalsed, s.t. paranemine jms.
Kui sul on veel küsimusi, vastan heameelega:)))
 
piix 11. jaanuar 2002, kl 10.37
seda vist tehaksegi siis, kui miskid kroonilised tõved korduma hakkavad. sest eks need mandlid üks pisikupesa ole. minu vennal võetakse nad kah lähitulevikus just korduva angiini pärast ära.....
 
Lindushka 11. jaanuar 2002, kl 11.09
Ka mul on mandlid ära võetud, kuid magama ei pandud. Istusin aellises hambaarsti moodi toolis, tehti tuimestus ja võetigi ära, kuna mulgi kordusid angiinid jne. Kogu see jama pidi südamele halvasti hakkama mõjuma ning kuna mul suguvõsas südamehaigeid jätkub, siis arvati, et vaja kähku ära lõigata, et ei koormaks mitte südant... Ps. peale oppi banaani söömine tekitas jube jama tunde kurgus ja pudrumöga kippus opi kohtadesse kinni jääma -- nii et soovitaks midagi voolavamat alguses süüa.
 
Tirtsuke 11. jaanuar 2002, kl 14.15
Mul kisti hommikul välja ja õhtul sain koju. Rääkida ei saanud aga süüa sain. Aga nad olid mul enne vist pisut kärbunud kaa.
Protseduur oli valus aga muidu pole nii kole midagi.
 
to Tirtsuke 11. jaanuar 2002, kl 17.25
Kui sa ütled, et protseduur oli valus, siis sulle ei tehtudki mingit tuimestust? Tean, et "vene ajal" nii tehtigi. Üldnarkoosis ei tunne sa midagi, pärast on kurk valus nii või naa nagu alati peale mandioppi.
 
mari 11. jaanuar 2002, kl 19.34
ma pole küll kuulnud, et üheainsa gripi peale hakatakse kohe mandleid lõikama. see on ikka neil, kel on aastaid krooniline angiin ja mingid muud asjad enam ei aita. sa võiks mõne teise arsti juurde minna ja küsida, kas su mandilid on ikka nii hullud.
 
Tips 11. jaanuar 2002, kl 23.48
Just seda ma kartsin, et arst jälle saatis niisama sinna, pole mul kunagi angiini olnud õnneks ega ka köha eriti tihti. Hea et ei lasknud ära lõigata, olen aru saanud, et mandleid ikka vaja on pisikute takistamiseks vist. Nii et niisama pole vaja välja lõigata ka. Tänan teid igal juhul, nüüd vähemalt tean kuidas asi käib kui peakski vaja minema.
 
kris 12. jaanuar 2002, kl 21.15
Minul kunagi angiini ei olnud,kurk muudkui valutas aastaid,ei saanud mingi raviga hakkama,lõpuks siis otsustati ka mandlid ära opereerida,mis tehti kohaliku tuimestusega,vastik kuuled kuidas arst mandliühendusi läbi saagis,pärast nägin mandlitükke veel laua peal ja veri voolas suust välja(parem kui teeksid üldnarkoosis),valus küll ei olnud kuid tunne on ebameeldiv.
Mina olin haiglas küll päris mitu päeva veel,süüa jah ei saanud,ainult jogurtit ja mingit muud plöga,kuid kaalust sai sel ajal ka kõvasti maha;))
 
muri 13. jaanuar 2002, kl 14.28
Kuna mul on pidevalt mingi väike palavik siis oletatavast on see ka mandlitest, pididki teised olema suuremad kui tavakodanikel ise arvasin, et on pidevalt paistes.Põdesin lapsena kord aastas angiini.Nüüd on arvatavast krooniline põletik, mis milles muus ei seisnegi kui pidevas väikeses palavikus ja väsimuses (hästi tüütu)korralikku angiini enam ei tule.Ühel tuttaval lõigati ka mandlid ära ja too hakkas nii ilusa häälega rääkima...Mandlid on väga salakavalad asjad kogun julgust et ka operatsioonile minna.
 
laura 14. jaanuar 2002, kl 11.38
minulgi sama probleem, kuid pole siiski julgenud opile minna!üks töökaaslane oli lugenud kuskilt med.ajakirjast, et tänapäeval siiski mandleid nii kergekäeliselt ära ei lõigata!tema tütrel lõigati mandlid ära, aga nüüd kui haigeks jääb pidavat põletik lümfides olema:(
 
U2 14. jaanuar 2002, kl 11.47
Minu 3a astasel poisil lõigati korraga ära nii mandlid kui adenoidid. Kui arst on soovitanud mandlid ära lõigata siis tuleks seda ikka teha. Tõepoolest, põletikulistest mandlitest võivad saada alguse teised haigused ja hiljem veel tüsistused. Poisiga oli ligu nii et hommikul kella 10:30 paiku oli lõikus, ca.15-20 min. Opi laual ja üldise narkoosi all. Pärast toodi palatisse ja siis me olime seal kindlasti min.2/h, arvan et kauemgi. Nuttis muidugi kõvasti, valus oli. Seal oli ka vanemaid, näit. 13-15 aastaseid, need ka oigasid kõvasti. Pärast arst vaats üle ja veendus et verd ei tule ning laskis koju. Hääl oli 1-1,5 nädal ära ja keel suus kange, diktsioon oli häiritud. Süüa tuleb muidugi pehmeid asju, arst loeb ette mida ja kuidas. Üldiselt olen kuulnud, et mida nooremas eas lõigata seda parem. Ei tea, nii räägivad. Jõudu opiks!

Meie poisil on nüüd kõik korras.

U2
 
Ülle 14. jaanuar 2002, kl 12.20
Õieti tegid!

See ära lõikamine on hetkel moeasi. Tegelt nüüd hakkab see mood üle minema, aga mõned arstid tahavad ikka veel neid kole kiiresti ära lõigata.

Mul taheti kah lõigata, aga õnneks rääkisin enne ka teiste arstidega kes väitsid, et need ikka väga vajalikud asjad immuunsussüsteemis.

--------

Mu isal lõigati, aga mitte sittagi ei läinud paremaks. (Haiguse põhjus oli mujal.)
 
kadi 15. jaanuar 2002, kl 11.47
Minul lõigati mandlid välja kaks aastat tagasi, enne seda olin pidevalt haige, kurk valutas tihti (eriti pärast jäätise söömist, mida ma väga armastan), väike palavik õhtuti aga lõpuks hakkasid ka liigesed valutama ja vereanalüüs näitas, et mul on organismis krooniline põletik.

Operatsioon tehti Keskhaiglas. Üldnarkoosis, ma ei tundnud midagi. Pärast oppi oli muidugi kehva, kurk valutas, süüa sai ainult vedelat toitu ja juua gaseerimata vett.

Kuid enne kui mandlid välja lõigata, mine ja konsulteeri ka mõne teise arstiga. Minul tehti enne lõikust nii antibiootikumide-, ravimtaimede- kui ka nõelravi. Aga ei aidanud.
Lõikus on siiski viimane võimalus.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!