Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
kuidas vabaneda --- stressist tervise pärast
 
angeliina 30. aprill 2018, kl 11.37
nutuisu juba peal. mõõdan kodus vererõhku, no kõrgem jah, aga siiski püsib 150/90 piirides nii nagu arst arvab et minu vanuses ja minu südamehädadega on normaalne hoida. pulss kodus 75-85. arsti juures rõhk ka siis kui vestleme rahulikult, 170-190/ 100-110 pulss 95-115.arst kogu aeg räägib et see on väga halb ja varsti tekib infarkt, insult või eluohtlikud südamerütmihäired. peale arstil käimist läheb mitu päeva, enne kui suudan ennast liigutada ilma kõikehalvava surmahirmuta. läheb paar päeva mööda, siis rahunen ja suudan jälle ilma selliseid mõtteid mõlgutamata toimetada. kuidas selle vastu küll võidelda annaks? mitte üks asi ei aja endast nii välja kui mure või mõtted tervise teemal. samas pole mul ühtki tõsist haigust olnud aga hirm on kogu aeg sees, et elu jääb ju järjest lühemaks, iga päevaga. toimetan üsna aktiivselt, kuid mitte füüsiliselt. st. kogu aeg midagi tohkendan, kuid füüsilise trenni ette see ei lähe. samas päris trenni ei luba arstid tehagi, sellesama vererõhuprobleemi pärast. rohtu võtan ka, aga arsti juurde minekul ei ole rohust mingit kasu. tundub et ainult arsti nägemine kergitab rõhku. olen 55 aastane. EKG-s on muutused olemas. diagnoosiks on kõrgvererõhktõbi südamekahjustusega ilma südamepuudulikkuseta. mingeid muid ravimeid ei võta, sest muid hädasid "veel" pole
 
Ehk aitab natuke 30. aprill 2018, kl 12.06
https://www.peatreener.org/psueuehikatreening
 
to Angeliina 01. mai 2018, kl 00.37
Tean, mida sa tunned ... Mul samad probleemid. Imestan, et arst sind selliste diagnoosidega hirmutab. See on küll täiesti ebaproffessioonaalne ja ebaeetiline käitumine tema poolt. Mul oli vererõhk 154/99 japulss 120. Arsti juures tõusis samuti 170/110. Eks mul on see tingitud eelkõige ärevushäirest ja pärilikkusest, emal ja vanaemal ka oli kõrge vererõhk. Mis rohtu sa võtad ? Mina võtan betaloci. Lisaks võtan veel D-vitamiini ja kalaõli kapsleid. Olen võtnud ka magneesiumi ja B-vitamiine. Olen 57-aastane.
 
to Angeliina 01. mai 2018, kl 00.46
Tahtsin veel küsida, et mis südamekahjustus sul on ?Ma ei saa aru, kuidas arst saab arvata, et 150/90 on normaalne vererõhk, pigem ikka peaks olema 120-130/80.
 
.....? 01. mai 2018, kl 06.55
enne kõike tuleb eluga edasi minna ja õppida rohkem liikuma.Kalaõlikapslid aitavad kõvasti vererõhku stabiliseerida. Ka püüa oma kehakaal normi viia ja ennast igapäeva tööga rahustada. Sohval konutades ainult mass kasvab ja vererõhk tõuseb.. otsi endale rohkem igapäevast tegevust ,küll kõik normi läheb...Ja ära unusta et " Ära aetud Hobused lastakse maha....."
Helve Tamm 01. mai 2018, kl 09.39
Angeliina, kas siis kardioloogile pole saatekirja vòtnud? Kindlasti kohe on vaja teist arsti. Ilmselt ka rohud valed. See arsti hirmutamine kùll tervist paremaks ei tee! Ei maksa kodus muretseda, vaid lasta korralikud uuringud teha ja vastavad ravimid kirjutada, mitte oodata , et sùda haigemaks jááb.
 
noo 01. mai 2018, kl 11.38
teate Helve Tamm, ärge soovitage siin asju, kui ise olete skisofreenik
 
ometi kord! 01. mai 2018, kl 11.43
Viimaks ometi sai keegi aru, et siit foorumist ei tasu tervise osas küll nõu küsida. Siin annavad "asjatundlikku" nõu vaimupuudega ja vaimuhaiged, kel muud teha polegi, kui foorumites passida.
Helve Tamm 01. mai 2018, kl 15.14
Kust te inimesed vòtate òiguse mind skisofreenikuks tituleerida? Jube hea on nimetuna teisi sòimata. See et soovitan inimesele kardioloogilt nòu kùsida teeb kohe lolliks vòi?
Kogu aeg ùks nihvamine káib. Mina olen táiesti normaalne vanem inimene ja siia foorumisse enam asja ei tee!
 
teine loll on Agne Tamm 01. mai 2018, kl 18.08
see käib ka foorumis tarkust puistamas, see on samuti vaimupuudega
 
see Agne Tamm 01. mai 2018, kl 19.12
sellel on peas täiesti segadus loe ja imesta kuidas hullud siin nõu annavad
 
Helve Tammele 02. mai 2018, kl 17.05
Ärge võtke südamesse! Siinne foorum viimasel ajal lokkab ebanormaalsetest, kes võtavad endale õigusi kõiki ja kõike solvata ja räigelt sõimata. Oma heaolu ja tervise pärast ei maksa siin enam sõna võtta neil, kel mõistus ja süda õigel kohal.


Helve Tamm Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kust te inimesed vòtate òiguse mind skisofreenikuk
> s tituleerida? Jube hea on nimetuna teisi sòimata.
> See et soovitan inimesele kardioloogilt nòu kùsi
> da teeb kohe lolliks vòi?
> Kogu aeg ùks nihva
> mine káib. Mina olen táiesti normaalne vanem inim
> ene ja siia foorumisse enam asja ei tee!
 
angeliina 02. mai 2018, kl 17.38
arst hirmutab selle pärast, et tema ju vastutab minu eest. minu perearst. mul ka pärilik taust. kõik lahkunud 60 ringis, seega mul veel natuke aega ehk. ma ka võtan betaloci. kord päevas ja arst on öelnud kui see kord on võetud, siis lisaks enam ei võeta. aga kui ikka nii kõrge on, ma nüüd ei tea, kas võtta siis või mitte. pulsi kisub küll see praegune ükski koledasti alla. kardioloogil käidud. ütles et südame koda on suurenenud, aga kuna hoiab kenasti rütmi, siis sellele ravi pole. vatsake ka paksem kui vaja, et sealt võivad tulla eluohtlikud rütmihäired, aga kuna neid pole veel olnud, et siis ehk veel ei tule ka. samuti midagi ette ei võeta. ainuke põhjus, pärilikkus ja kõrge vererõhk.
 
Tead, Angeliina 02. mai 2018, kl 18.39
Psüühika mõjutab füüsilist tervist rohkem kui me arvata oskame. Väga-väga raskete haigustega elatakse pikka ja täisväärtuslikku elu kui on positiivsust ja elutahet.
Kõige hullem on ärevus ja hirmud - hullemad kui füüsiline haigus ise. Sellepärast võiksid sa külastada psühhiaatrit, kes oskab määrata rohud, mis võtavad su hirmud ja pideva ärevuse maha. Usu mind, tervis läheb paremaks igast küljest.
Teiseks, kui vähegi võimalik, võiksid sa vabaneda hirmutavast arstist. Jah, mõnele patsiendile on pisut hirmutamist võib-olla vajalik, aga teise ajab kiiremini hauda - ära nüüd viimast jälle väga tõsiselt võta :D
 
to Angeliina 02. mai 2018, kl 22.17
Kas sa võtad betaloci 50 või 100 ? Mulle jäi 50-st väheks, võtan 100mg. Mul pulssi küll liiga alla ei võta, pulss on 80-90, kodus 70-75.
 
angeliina 03. mai 2018, kl 11.56
mina võtan betaloc zok 25 terve ja veel pooliku korraga. pulss sellega on 70, kui võtan 2*25 korraga, siis pulss 55 ja mul õhupuudus pidevalt. seega arst arvas et 1,5 on paras ports mulle. aga nüüd kirjutas perearst lisaks õhtul võtta tavalist metoprolooli, et kui rühk õhtul 200 on. aga kui südamearst pole nii määranud, kas ma siis ikka võin perearsti rohtu proovida. ta ütles et isegi keele alla võib võtta et imendub kiiremini kui maost. pooliku ehk siis 5 mg pool. toimeaine on neil mõlemal sama, ei tea, kas topelt ei kärise äkki??
 
angeliina 03. mai 2018, kl 12.01
ja arst ei vasta minu küsimustele selgelt, nii et ma aru saaks, seega ma siia pöördusingi. ehk teistel on arst ennast selgemini väljendanud. näiteks et kas ma võin seda õhtust rohtu võtta AINULT siis kui on kõrge, see eeldab enne mõõtmist ja siis võtmist. aga mõõtmine ise on mulle hirmutav. närvid läbi eks selle pärast. no ja kui ma siis mõõdan kõrge ja võtan rohu ära aga pärast rahunen, siis kas rõhk liiga alla ei roni. pärast jälle vaja tõsta, et süda hakkama saaks. ja kui ma võtan seda iga päev, mis siis edasi saab jne jne. ma tegelt tahaks hoopis sellist rohtu, mis hoiab stabiilsena. mul on ikka täitsa imelikult. 5 minutit istumist ja juba võib olla 30 pulka väiksem rõhk kui enne. samas kui ma siis teen korra tiiru toast kööki ja tagasi tulen ja siis mõõdan, no 200 on kohe kindlasti sees. ja siis jälle 5 minutit istun ja on 150 . ma ei taha et ta niiviisi kõiguks. aga kunagi mulle tartu professorinna ütles, et minu veresooned ongi sellised mis teadmata põhjustel hakkavad ise vibreerima, st. kokku-lahku tõmblema. ja siis ka vererõhk tõmbleb. aga miks nad nii teevad, aetakse selle kaela et sündisin tugevalt enneaegsena ja seda viga ei pidavat saama parandada. no ja nii kõigubki nüüd rõhk. mitte nüüd vaid tegelt terve elu on kõikunud. aga kaua sedasi enam ei kõigu selles ilmas ju
 
to Angeliina 03. mai 2018, kl 21.39
Metoprolooli võta ikka ainult siis, kui rõhk lliga kõrge. See metoprolooli võtmine on nö kahe otsaga asi, rõhu võtab alla küll, aga samas võib võtta pulsi liiga alla. Mina olen seda kunagi võtnud just liiga kiire pulsi tõttu. Tead, sinu jutt on mulle kuidagi väga tuttav. Ma kardan samuti rõhku mõõta , sest kardan mingit hirmutavat numbrit näha. Ma olen vahel võtnud xanaxit 0,25 mg ja ka betaloci, siis oli vererõhk 100/70 ja pulss 70, nii et mina neid korraga võtta ei tohi. Adekvaatselt oma olukorda hinnates saan aru, et mul on kõrge rõhu põhjustajaks ikkagi ärevushäire ja peaksin hakkama jällegi AD-sid võtma. Kuidagi ei tahaks, aga tundub, et pääsu vist pole.Ära sa endale sellist morbiidset prognoosi küll pane, et kaua sedasi ei kõigu enam selles ilma. Inimese organism on ikkagi vägagi kohanemisvõimeline ja sul on see ju kaasasündinud eripära ja seetõttu arvan, et su keha on sellega ka harjunud. Kuigi rohtu peab muidugi võtma.
 
angeliiina 04. mai 2018, kl 21.07
no kui rõhk pea 200 siis pean ikka vist võtma jah. mul sõbrannale kirjutati mingi kange rohi vererõhu alandamiseks ja nüüd tal pulss 45 , kaebab arstile aga arst ainult vastu, et aeglane pulss on parem kui kõrge vererõhk. enne seda olid tal mingid rohud, kogu aeg köhis, kui siis pea 5 aasta pärast leiti, et pagan need on vererõhurohud mis köhima ajavad. nüüd ta siis ei saa hästi hingata, sest pulss nii madal. ja ka kurdab et juba ärevus tuleb kallale, et ei julge enam ei vererõhku mõõta ja rohtu võtta. ometi peab kuidagi ju hakkama saama. ka mina. oma igapäevase annuse võtan ikka endiselt väga regulaarselt samal kellaajal, aga jah õhtuti pean hakkama lisaks võtma seda tavalist metoprolooli. apteegis öeldi et võin võtta ainult neljandiku ja panna lausa keele alla, et siis mõjub kõige kiiremini
 
to Angeliina 04. mai 2018, kl 23.54
Imestamisväärne see teie arstide "kompetentsus".
 
angeliina 07. mai 2018, kl 11.05
no ja kui eriti kedagi valida pole, siis ongi lõhkise küna ees. kelle juurde sa ikka lähed. ega arsti vahetamine pole sugugi lihtne ju. või on või? kui vana arst näeb et hakkan teda vahetama, siis lisab haigusloosse jumal teab mida negatiivset minu kohta. uus arst siis üldse ei mõtle vaid kohe teeb järelduse eelmise jutu järgi. mul on elus enne nii olnud, küll mitte perearsti vahetusega vaid ühe ja teise eriarstiga.
 
Vahetus 07. mai 2018, kl 22.36
Perearsti vahetamine ei ole keeruline, kui elad piirkonnas kus on reaalselt rohkem arste kui 1 :)
Oma vanale perearstile ei pea sa isegi mitte mainima, et uue juurde lähed. Alusta sellest, et otsid omale arsti, kelle juurde kindlasti minna tahad (mitte juhuslik uus arst, kes võib olla hullem kui praegune). Otsi patsientide hinnanguid näiteks lehelt www.tervisetrend.ee
Järgmiseks pead uurima, kas tema nimistus on kohti ja lõpuks esitad talle avalduse.
Siin on arsti vahetamiseks väga hea juhend:
https://tervis.postimees.ee/4319623/lihtne-juhend-kuidas-vahetada-perearsti
 
angeliina 08. mai 2018, kl 10.40
kas arsti saab vahetada ka siis kui uuringud on pooleli? st. arst kirjutas saatekirjad, no arstile saan alles mitme kuu pärast. aga siis lähevad vastused kindlasti vana arsti juurde ja tema kirjutab siis uuele edasi saates kindlasti mingit pas...ka kokku. just praegu kuulsin enda perearsti kohta et keeldus ühele mu tuttavale autojuhi tervisetõendit andmast, kuna too isik peaks hullaris olema (puukentsefaliiti) mitte autot juhtima. too tuttav käis siis töötervishoiu arsti juures kes pikemalt mõtlemata andis vajaliku tõendi sest analüüsid ja näitajd ju korras kõik.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!