Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
serotoniin
 
deprekas? 09. detsember 2002, kl 16.42
pidev väsimus, kuigi tervis on korras (vereanalüüsid OK)töövõime
vähenemine, meeleheide...kas need võiksid tähendada, et serotoniini oleks vaja? kas perearstid kirjutavad ka sellist kraami, või peab tingimata paldiski mnt:le minema?jõud on otsas, ja midagi peab ette võtma.
 
Arstitädi 09. detsember 2002, kl 19.49
Seda kuulen esimest korda, et serotoniini välja kirjutatakse.
Ent, kui probleemid meeleolu ning toimetulekuga, on alati parem pöörduda psühholoogile või psühhiaatrile, kuna neil on tavalisest arstist rohkem aega teie muredega tegeleda ning sobiv lahendus leida.

Olete kindel, et tegemist pole lihtsalt pimedate talvekuude masendusega?;)
 
deprekas? 09. detsember 2002, kl 20.36
külastan tihti välismaa saite, ja sealt plus soome tuttavate kaudu olen kuulnud serotoniini baasil antidepressantide kohta. kõrvalnähud pidid olema minimaalsed võrreldes traditsionaalsete antidepressantidega, ja kuna soomes talveaega ja masendunuid jätgub, pidi see seal väga levinud ravim olema.
hullarisse jalutamine tundub aga väga ebameeldiv:( kuid ilmselt siiski vajalik.
aitäh!
 
Arstitädi 09. detsember 2002, kl 21.04
Serotoniini ennast manustada ei saa, ent tõepoolest, kasutatakse antidepressantidena näiteks serotoniini sisaldust suurendavaid ravimeid.
Soovitan pöörduda, kui endaga ise hakkama ei saa. Hullar on vale sõna, õigem on psühhiaatriahaigla ning depressioon on psühhiaatriline haigus. Pole siin hirmsat midagi:)
 
Marilyn 10. detsember 2002, kl 09.23
Arstitädi jutt on õige. Serotoniini "manustada" on võimatu. Kõik jutud sellest on puhas jamps. Muuseas, ka meil, Eestis oli ühes ajakirjas ühe arsti (vähemalt nimetati teda niimoodi) jutt kõrvenõgesest. Seda soovitati süüa peletamaks depressiooni (kõrvenõgese suure serotoniini sisalduse pärast)!!!!!!

Serotoniin on indoolamiin, mida ei saa nn "väljaspoolt" organismi transportida. See tähendab, et saab aga ta ei avalda kesknärvisüsteemile mingit mõju (loomulikult va juhud kui suurest hulgast mürgitus tekib :) ).
Indoolamiinide ja katehoolamiinide (serotoniin ,noradrenaliin, dopamiin)sisaldusest kesknärvisüsteemis sõltub suuresti inimese põhimeeleolu ja käitumine. Väidetavalt on nendel inimestel, kellel on soodumus nende mediaatorainete sünteesi häireks, suurem risk haigestuda depressiooni, samuti skisofreeniasse.
Mille pärast ei saa siis lihtviisil nende ainete sisaldust reguleerida. Sellepärast, et organismis desamineeritakse need keeruka inhibeerimise teel. Kui neid lihtsalt sisse "süüa" teeb monoamiinide oksüdaas need desaktiivseks.
AD-de kasutamisel suudetakse sellest probleemist (depressooni korral loomulikult) mitmel viisil üle saada.
Uute, moodsate ravimite väljatöötamine on väga keerukas ja kulukas protsess.
Kõige lihtsam viis aktiivainete sisaldust normaalsel viisil tõsta, on tegelemine spordiga.
Samas rõhutan, et kui on tegemist tõsisema, ravi vajava depressiooniga, ei ole võimalik depressiooni eest lihtsalt "ära lipata". See võib varem või hiljem lõppeda kokkuvarisemisega. Depressiooni kulg võib alguses maskeeruda üliaktiivsuse taha.Seda nimetatakse Sisi sündroomiks.
 
jupike 20. november 2017, kl 17.44
kas see indool indoolamiinis on see asi? https://en.wikipedia.org/wiki/Indole
Helve Tamm 20. november 2017, kl 22.34
Proovi enne HTP 5 kuur lábi teha ja parem ei hakka,siis antidresperant, masendusega ikka D , c ja b vitamiinid ka,
 
n67 23. november 2017, kl 12.53
Jah, see 5-HTP on väga hea. Võtsin pea aasta 200mg kapsli. Muidu varem muudkui ad kuurid.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!