Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
sissekasvanud varbaküüs
 
Tinnu 17. märts 2007, kl 19.08
Olen hädas sissekasvanud varbaküünega ja nüüd jälle plaanis kirurgi juurde minna,kas keegi oskaks soovitada mõnda head kirurgi ja kuidas käituda peale lõikamist? Olen käinud eelnevalt kolm korda lõikamas,kuid siiski kasvab sisse,igal korral erinev kirurg olnud ja iga uus on eelnevat kirurgi taga kirunud,ei oska enam miskit arvata:( kui teil on olnud sama probleem ja olete varba korda saanud,siis oleksin väga tänulik kui jagaksite nõuandeid:)
 
ka varvas 17. märts 2007, kl 19.55
Minul lõikas kaks korda doktor Viiklepp. See, kes nüüdsel ajal rinnalõikusi teeb. Hakkas peale esimest korda uuesti sisse kasvama. Jamasin sellega vist mingi 1,5 aastat. Muudkui mädanes ja paistetas. Käisin ka pediküüris aga paremaks ei saanud. Siis lõikas Viiklepp uuesti. Soovitas vajadusel edaspidi minna Nõmmele Raudtee tänavale ravipediküüri. Ja peitsisin lilla veega seda lõigatud kohta. Hakkas ikka uuesti koledaks minema ja siis läksin rutuga sinna ravipediküüri. Seal öeldi, et ei tema saa midagi teha, mingu ma uuesti lõikama. Ja siis leidsin siitsamast foorumist ühe diabeediõe kontaktandmed, kes sel ajal võttis vastu Magdaleena haiglas. Diabeetikutel teatavasti on palju probleeme just jalgadega ja see õde oli näinud küll igasuguseid probleeme. Tema siis hakkas minu varbaküünt välja kasvatama ja käisin päris sageli seal ja iga kord kergitas seda küünenurka ja pani sinna jälle vatirulli alla. Aga ikka läks varvas aina hullemaks. Kuigi küüne nurk oli ju väljas. Ja kui siis juba päris hull oli, siis ta lõpuks ikkagi lõikas varba sellest küljest lahti. Ja selgus, et küünest ainult ca 2 mm laiune kiud kasvab varba sisse ja kasvab täpselt küünega risti. Ja selleks ajaks oli see kiud end juba kasvatanud rulli varbaluu lähedale.
Ja nüüd siis ma niiviisi elangi juba no 4 aastat küll. Kui tunnen, et varvas hakkab sügelema ja läheb punaseks, siis ise "Opereerin" oma varvast ja saan selle kiuotsakese kätte ja siis jälle umbes kolm kuud rahu ja siis jälle kasvab nii, et valusaks läheb jne...

Aga ma soovitaks sul minna sellesama diabeediõe juurde. Püüan leida kusagilt märkmetest veel tema nime. Sel ajal oli Magdaleenas aga sisi oli jutt, et läheb seat hoopis Mustamäe haiglasse. Ma natuke nuputan ja kui leian, panen siia kirja.
 
ka varvas 17. märts 2007, kl 20.05
Tinnu

kirjuta mulle aadressil nanutt@hot.ee
saadan sulle need kontaktid
ma suht vähe siin foorumis käin ja homme äkki see teema enam ei meenugi :)
 
jalavann 17. märts 2007, kl 20.42
Ma pole arsti poole pöördunud. Kui suure varba küüs sisse kasvas, ootasin algul vist lihtsameelselt, et mädaneb ja läheb üle. Ei läinud ta midagi. Hakkasin jalga vannitama. Hoidsin suhteliselt soojas vees õhtuti pool tundi ja veel kauemgi. Siis läks küüs pehmeks ja sain kildhaaval selle sissekasvanud osa välja lõigata. Kui ikka nii kaua soojas vees ligunenud küüs, siis valus eriti ei olnudki. Kreemitasin, viilisin ja vannitasin edasi. Tüütu oli, aga jagu sain. Nüüd jälgin teist hoolega ja viilin küünenurki. Jalavanne teen vahel ikka, aga mitte enam nii kaua. Lihtsalt selleks, et nahka ja küünt pehmemana hoida, ehk siis uuesti ei kasva.
Jõudu sulle ka selle hädaga võitlemisel. Tean, kui vastikult valus see on.
 
arstid... 17. märts 2007, kl 20.43
muide mul ükskord arst keeldus tugevalt sissekasvanud küünt lõikamast.... Arst ütles, et sissekasvamine on tingitud ainult kehvast pediküürist! Ja tegelikult oli õige soovitus, sest mul õnnestus koduste vahenditega sissekasvanud küüneserva väljapoole kergitada, mispeale varvas hakkas kiiresti paranema (mädase põletiku tõttu panin vishnevskit hoolega peale). Lõikus traumeerib küünt veel rohkemgi ja edaspidi võib arsti sekkumist veelgi enam vaja minna.
 
arstid.... 17. märts 2007, kl 20.44
unustasin lisada, et sissekasvamise teine põhjus on valedes jalanõudes. Arst soovitas minu jalale veidi laiema liistuga kingi.
 
eks 17. märts 2007, kl 20.46
Mina käiisn u 5 x kirurgi juures ja kohe jälle sama jama alati uuesti. Lõpuks sain aru, et mul küüs liiga madal on ja et tuleb üle varba välja kasvatada. Tegin vatist nö nööri ja ajasin küüne alla, niiet mõlemalt poolt küüne alt tuli ots välja. Algul oli ikka valus küll, kuid varsti harjus ära. See tõstis küüneplaati, hoidsin nii kaua, kuni küüs täiesti üles varba ääre välja kasvas. Selleks ajaks oli küüneplaat nii kõrgele tõusnud, et kui hiljem lühikeseks tagasi lõikasin, enam kunagi sisse ei kasvanud, ja nii juba 10 a, kõik on korras. Kirurgidega jamama sa jäädki, lõikavad küll sissekasvanud tüki ära, aga kuna küüneplaat endiselt madalal, siis kohe uuesti sisse kasvab. Ja jalanõud vaata ka sellised, mis mugavad, unusta vähemalt esialgu ära saapad, mis terava ninaga jms. Edu sulle, proovi seda.
 
mina 17. märts 2007, kl 22.29
jalavanniveele võid lisada veidi soodat,teeb küüne pehmemaks.
 
mari 18. märts 2007, kl 09.08
mul sama jama...küüs kasvab ja hakkab mingi aeg nagu valutama...ma ei julge nagu seda küüneserva ära lõigata, sest ta kasvab ju tagasi, siis jääbki vist nii, et koguaeg aga lõika...ma hoopis lükkan seda liha muuidkui eemale...eks näis , millalgi peab ta välja kasvama...aega läheb, aga küll saab asja...ainult vaja rahulikult seda võtta...
 
neiu 18. märts 2007, kl 14.04
oii se on nii valus..
väga hea et see teema siia tuli...
mul hetkel sama asi ja kirurgi poole ei lähe ..
mul peaaegu terve kui seda mitte nokitseda
 
lily 18. märts 2007, kl 19.33
mina panin küünenurga alla toidukile. Läbi kile ei kasvanud ja saigi korda.
 
põrnikas 19. märts 2007, kl 09.15
mul oli ka probleem sissekasvava küünega. kirurg ütles, et te olete valesti pediküüri teinud, et varbaküüned peavad olemad sirgelt lõigatud ja otsad peaaegu varba otsani, et ei jääkski võimalust küünel sisse kasvada. surfasin internetis ja sain ise asja korda. hakkasin küüsi õigesti lõikama, vannitasin soodaveega, sealt kus küüs sisse tahtis kasvada niisutasin Scholli küünevedelikuga, mis tegi küüne pehmemekas ja küüne ääre alla panin veidi vatti. küüs kasvas vati abil üle nahavalli,jalanõud ostan ka veidi suuremad kui varem, umbes nii, et varvastel oleks ikka liigutamise ruumi.
 
kiksmiks 19. august 2013, kl 12.26
mul sama probla. aga oskate mulle öelda,et kas ma saan siis kõndida kui tehakse see varbaküüne operatsioon..kas teile tehti kohalik tuimestus või narkoos? kui kohalik siis kas pidite oma kaalu ka avaldama ehk sinna paberile kirjutama??
 
Hm 20. august 2013, kl 11.18
Mina sain kunagi nii korda, et kui vähegi mahtus siis küüne vahele sai pressitud toiduõliga kokku tehtud vatitups. See aitas küünenurgal õigesti tagasi kasvada.
Tean,et sugulasel tehti varbale mingi tuimestus ainult. Kaalu küsimusele ei oska vastata.
 
Gerda 22. oktoober 2013, kl 18.38
Minagi aeg-ajalt sellega hädas, nagu ka hetkel.. ots on nii sügaval naha sees, et ei saa kääridega kätte ka, et ära tõmmata, tunda on küll et küüne tükk seal on. Mina leotan soolavee sees, see tõmbab ilusti ka mäda välja, ja nüüd ootan milla ta veits rohkem kasvab, et jaole saaks. Ma ei saa aru, kuidas mõned sinna vatitüki alla saavad panna, mul need küüne ääred ikka väga naha sees..
Arstil kunagi käisin, aga ta ütles et selle tuimestamine ja lõikamine on väga valus protseduur ja see ei garanteeri, et seda enam ei juhtuks ja sinnapaika see tookord ka jäi. Siiamaani olen ise "opereerinud". Minul see jama juba lapsepõlvest saati.
 
Lonna 29. august 2014, kl 13.44
Aitäh, tundub, et hakkan ka ise ravima.
 
Ülla-ülla 02. september 2014, kl 17.30
Oli sama häda - lapsena lõikas ema meil varbaküüsi ja ikka kõik nurgad ümmarguseks, nii et nad järjest rohkem sisse kasvasid . . . olin kogu teisme-ea sellega hädas.
Lõpuks võtsin asja kätte ja õpetuse ette (sügav vene aeg oli veel), painutasin küünt kõvasti väljapoole, üritasin vatitupsud alla panna, aga no ei mahtunud sinna miskit.
Muu ei aidanud, kui ühel suvel lasin küüned lihtsalt varba servast läbi kasvada. Käisin kogu suve pealt lahtiste plätudega, midagi muud ei saanud jalga panna. Valus oli käia küll - aga jalgpalli ma ei mängi ja postitantsu ei tee, et muid jalanõusid paratamatult kanda vaja oleks olnud. Põletiku vastu võtsin aspiriini ja loputasin lilla veega. Sügiseks oli küüne nurk läbi liha väljas ja edaspidi ma seda enam nii lühikeseks ei lõiganud, et ta üle varba ei ulatanud.

Nüüd siis jah, probleemi pole, kui aga küüned üle varba serva pikaks kasvanuna hoiad. Paar korda olen kogemata liiga lühikeseks lõiganud - ja kohe näed, kuidas varba küljelt üritab vall üle küünenurga kerkida, et küüs jälle rõõmsalt sisse kasvada saaks.
Õde võitleb mul endiselt oma sissekasvanud küüntega, iseenesest see asi ei parane.
 
Hädas isegi 11. september 2014, kl 21.31
Küünel tuleb alt läbilõige teha, et ta külje pealt vastu valli ei kasvaks (küüs tuleb kitsamaks teha ja kohe alt alates). Mul ühel varbal tehtud nii ja väga hea (juba 5 aastat). Samas näha ei ole, et küüs kitsam. Nüüd teise varbaga probleem. Pean vaatama, kuhu kiiresti kirurgi juurde saaks. Palju kirurgid lõikavad lihtsalt tüki välja ja siis veel hullem kui tagasi kasvab. Esimesel korral tehti nii ja kasu polnud midagi.
 
pane 11. september 2014, kl 22.38
sisse kasvanud küüne alla vatitups ja hoia mõned päevad,varsti korras ja enam sisse ei kasva kui lõikad sirgelt
 
Madli123 07. detsember 2015, kl 16.23
Vitaclinikas on väga hea kirurg,soovitan pöörduda,lisan ka lingi http://vita.ee/teenus/nahaarst/sissekasvanud-kuu...
 
Laura 07. august 2016, kl 11.28
Käisin just reedel 05.08.2016 kirurgi juures lõikamas.Varvas oli jaanipäevast saadik põletikus ja siis hiljem ka mädane ja valus.Nüüd paranen :) sisselõige on tehtud päris sügavale ja mingi liim on peale pandud vist et haav lahti ei jookseks :) kordagi pole nüüd peale kirurgi juures käiku valutanud.
 
pi 07. august 2016, kl 13.35
Minul kasvas küün sisse 5 korral ehk 5 korda võeti küün maha.Iga kord tekkis mädanik.Siis kirjutati haiglasse sisse ja tehti suurem operatsioon kus varba lihased tõsteti ümber.Operatsioon tehti Magdaleena haiglas ja opereeris kirurg dr Saks.Op tehti kohaliku tuimestuse all ja kokku läks 20-30 minutit.
Rohkem pole varba küüs häda teinud.
 
Vita Vita 31. märts 2017, kl 16.01
 
Triin 10. jaanuar 2018, kl 17.17
See on küll vana teema, aga kuna olen siit foorumitest ise sel teemal abi saanud, siis panen ka oma loo kirja - äkki on kellelegi abiks. Olin ka sissekasvanud varbaküünega hädas ca 3 aastat - kuna operatsioonile ei tahtnud minna, siis otsustasin küünt välja kasvatama hakata, sest minu loogika ütles, et kui küüs on sirgelt välja kasvanud, siis äkki saab ka probleemist lahti. Tegelikult päris nii ikka ei olnud, kui natuke paraneski, siis mõne aja pärast tuli ikka tagasi. Selle 3a jooksul proovisin ära kõikvõimalikud nipid, et hädast lahti saada - tõstsin küünt väikse marlitüki abil (kusjuures see võimaldab edukalt ilma valuta normaalsete jalanõudega käia), kasutasin hõbedaspreid (Bionect Silverspray), mis peaks liigliha kuivatama, kandsin varbaeraldajat, käisin ITK-s diabeediõe juures ja Kotka Tervisemaja Jalakliinikus ravipediküüris ja muidugi igal õhtul desinfitseerisin ja plaasterdasin varvast. Kuna teen aktiivselt sporti, siis pika aja peale tegi see varba ebaloomulik hoidmine kahju juba muudele kohtadele - valutama hakkasid nii põlv kui hüppeliiges, seega otsustasin ennast lõpuks kokku võtta ja operatsioonil ära käia. Olin kuulnud lugusid stiilis, et see tuimestuse tegemine on valusam kui sünnitus jne ja seega hirm oli suur. Operatsioonile läksin Taastava Kirurgia Kliinikusse, enne protseduuri selgitas kirurg ilusti ära, mis toimuma hakkab, heitsin voodisse pool-istuvasse asendisse ja juba hakatigi tuimestust tegema - pean ausalt ütlema, et isegi kuigi mu varvas oli põletikus, polnud see süsti tegemine mitte midagi ületamatut (kes on ravipediküüris käinud, siis see valu seal on kordades hullem), minu jaoks tundus valutase umbes 2x selline nagu hambaarsti juures tuimestust tehes, kokku tehti mulle alguses 3 süsti ja kuna tundsin pärast korraks veel ebamugavust, siis sain ühe süsti veel lisaks. Peale tuimestuse tegemist tuli mõned minutid selle toimima hakkamist oodata enne kui kirurg tegutsema hakkas ja kogu selle protsessi juures tundsin vaid veidi ebamugavust (ilmselt kujutasin ka ise liiga aktiivselt ette, mida parajasti tehakse), kuid kõik oli täiesti valutu. Peale operatsiooni näitas kirurg mulle äralõigatud küüne osa ja tuli välja, et seda polekski kuidagi välja kasvatada saanud, sest küüs kasvas juba juurest väikse jõnksuga ja liiga laialt välja. Praegu paranen ja olen üliõnnelik, et operatsioonil ära käisin - seega soovitan kõigile, keda see mure vaevab, et ärge piinake ennast, see pole protseduur, mida oma elukvaliteedi arvelt edasi lükkama peaks.
 
Sinilind 21. oktoober 2018, kl 16.38
Triin Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> See on küll vana teema, aga kuna olen siit foorumi
> test ise sel teemal abi saanud, siis panen ka oma
> loo kirja - äkki on kellelegi abiks. Olin ka sisse
> kasvanud varbaküünega hädas ca 3 aastat - kuna ope
> ratsioonile ei tahtnud minna, siis otsustasin küün
> t välja kasvatama hakata, sest minu loogika ütles,
> et kui küüs on sirgelt välja kasvanud, siis äkki
> saab ka probleemist lahti. Tegelikult päris nii ik
> ka ei olnud, kui natuke paraneski, siis mõne aja p
> ärast tuli ikka tagasi. Selle 3a jooksul proovisin
> ära kõikvõimalikud nipid, et hädast lahti saada -
> tõstsin küünt väikse marlitüki abil (kusjuures se
> e võimaldab edukalt ilma valuta normaalsete jalanõ
> udega käia), kasutasin hõbedaspreid (Bionect Silve
> rspray), mis peaks liigliha kuivatama, kandsin var
> baeraldajat, käisin ITK-s diabeediõe juures ja Kot
> ka Tervisemaja Jalakliinikus ravipediküüris ja mui
> dugi igal õhtul desinfitseerisin ja plaasterdasin
> varvast. Kuna teen aktiivselt sporti, siis pika aj
> a peale tegi see varba ebaloomulik hoidmine kahju
> juba muudele kohtadele - valutama hakkasid nii põl
> v kui hüppeliiges, seega otsustasin ennast lõpuks
> kokku võtta ja operatsioonil ära käia. Olin kuulnu
> d lugusid stiilis, et see tuimestuse tegemine on v
> alusam kui sünnitus jne ja seega hirm oli suur. Op
> eratsioonile läksin Taastava Kirurgia Kliinikusse,
> enne protseduuri selgitas kirurg ilusti ära, mis
> toimuma hakkab, heitsin voodisse pool-istuvasse as
> endisse ja juba hakatigi tuimestust tegema - pean
> ausalt ütlema, et isegi kuigi mu varvas oli põleti
> kus, polnud see süsti tegemine mitte midagi ületam
> atut (kes on ravipediküüris käinud, siis see valu
> seal on kordades hullem), minu jaoks tundus valuta
> se umbes 2x selline nagu hambaarsti juures tuimest
> ust tehes, kokku tehti mulle alguses 3 süsti ja ku
> na tundsin pärast korraks veel ebamugavust, siis s
> ain ühe süsti veel lisaks. Peale tuimestuse tegemi
> st tuli mõned minutid selle toimima hakkamist ooda
> ta enne kui kirurg tegutsema hakkas ja kogu selle
> protsessi juures tundsin vaid veidi ebamugavust (i
> lmselt kujutasin ka ise liiga aktiivselt ette, mid
> a parajasti tehakse), kuid kõik oli täiesti valutu
> . Peale operatsiooni näitas kirurg mulle äralõigat
> ud küüne osa ja tuli välja, et seda polekski kuida
> gi välja kasvatada saanud, sest küüs kasvas juba j
> uurest väikse jõnksuga ja liiga laialt välja. Prae
> gu paranen ja olen üliõnnelik, et operatsioonil är
> a käisin - seega soovitan kõigile, keda see mure v
> aevab, et ärge piinake ennast, see pole protseduur
> , mida oma elukvaliteedi arvelt edasi lükkama peak
> s.

Triin, vaevalt enam siia lugema satud, aga kas enam pole küüs tagasi sisse kasvanud?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!