Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
norskamisest vabanemine!
 
norskaja 36 22. jaanuar 2009, kl 23.20
jubedad kompleksid kuna norskan kõvasti, uus mees naerab, et olen lõvi! kas tehakse mingeid suulae tõstmise lõikt. kas keegi on teinud? tallinnas. tasuline? Kuidas mõjus?
 
liina 23. jaanuar 2009, kl 00.09
Tahaks ka ise teha. Kunagi mingi 1,5 aastat tagasi uurisin siis maksis 6000 krooni ja tehti Narva mnt alguses, seal sisehoovis oli mingi ilukliinik. Nime ei mäleta. Rääkisin telefoni teel seal ühe inimesega ja ta ütles, et operatsioon on natuke valus. Pärast mingi esimene nädal on kõri valus ja tundlik ja eriti süüa ei saa. Pärast teisel nädalal saab juba korralikult süüa aga ikka on tunda ja ebamugav. Muideks see arst seal ütles, et pärast operatsiooni paljud kaotavad pea 7 kilo, nii et dieedina päris hea!
 
heh 23. jaanuar 2009, kl 01.01
Aga tean inimest, kes kaks korda opil käinud - hulk raha läinud, aga norskab ikka nagu vedur.
 
elle 23. jaanuar 2009, kl 02.02
olen ka kuulnud, et mõnedel see op ei aitagi :(
kahjuks endal ka sama mure ja tekkinud on see alles viimastel aastatel. kavatsen just minna oma perearsti tüütama, sest ei julge üldse magama jäädagi, kui keegi kuuldekaugusel magab (või vähemalt magada üritab).

apteekides pakutakse ju ka igasuguseid plaastreid ja klambreid jms. ise neid proovinud pole, sest kardan, et need asjandused segavad ja kisun need läbi une ära nagunii.

elan praegu rootsis ja siin on viimasel ajal hakatud reklaamima silence nimelist toodet. http://www.apoteket.se/rd/d/3172/ProductSKU/236202/tab/tillverkarinfo/showBuy/true/rightColumn/4039/action/showProdInfo

50 ml, pihustiga pudeli hind on 179SEK ja sellest piisavat umbes üheks kuuks. kuna ei tea endal olevat ühtegi vastunäidustust, siis kavatsen seda proovida.
 
Linda 23. jaanuar 2009, kl 08.02
Sama toodet reklaamitakse ka soomes, tõin mehele, korra proovis pidi jubeda maitsega olema, tulemus oli see et norskas kõvemini kui kunagi varem. Meil rändas see igaljuhul prügikasti.
 
ursik 23. jaanuar 2009, kl 16.08
läbitud see operatsioon ja nüüd on asi veel hullem. norskamise hääl muutus ebaloomulikuks ja hommikuti on suu nii kuiv, et kohutav. mees ütleb ka et asi on mitmeid kordi hullem. käisin uuesti uneuuringul ja mu arst ütles, et jah, enam neid op ei propageeritagi, sest kasutegur on väga vähestel. kurb. ma kahetsen et seda tegin ja ei soovita teil seda teha.
 
kk 23. jaanuar 2009, kl 17.16
Minu mees käis kah seal Narva mnt. laseropil.Seal vähendatakse kurgunibu, et see ei vajuks magades hingamisteedele ette. Ei aidanud midagi ja ka kaal ei vähenenud.See kaal peaks vähenema sel moel, et kuna kurk valus, siis ei saa süüa eriti. Ostsime top-shopist norskamist vähendava padja.Sellel on keskel mingi täispuhutav balloon ( mida võib asendada ise kodus näiteks vett täis pudeliga), mis ei lase selili eriti magada. Noh, tsipa norskamine vähenes.Nüüd magas ühe öö mingi aparaadi küljes.Veebruaris saab uuesti arstile, siis kuuleb,mis see näitas ja mis edasi saab. Kurguarst rääkis ka mingist kurgulae kootamisest, aga seda ei tehta enne, kui uneuuringud tehtud.
 
minni 23. jaanuar 2009, kl 18.43
Ise tegija ja endal tehtud. Norskamise põhjused on erinevad. Enne raviviisi otsustamist tuleks paluda suunamist Tartu Kõrvakliiniku unelaborisse, kus uuritakse, kus kohas on täpsemalt takistus. Op aitab, kui tegemist neelukitsusega. Op on haigekassa kulul. Eriti rasketel juhtudel pole opist kasu ja siis aitab vaid hapniku ülerõhu aparaat. Aga enne tasuks ikka uurida, mis on norskamise põhjus.
 
siivi 23. jaanuar 2009, kl 20.03
Aga minu perearst ütles, et keskeas ja üle selle on norskamise põhjuseks vanadus. Et nagu kõik muu lõtvub, nii ka kogu see kupatus kurgus ja suulaes tagapool, et sellest siis tulebki. Ja et temal neisse oppidesse usku pole, sest ei ole kuulnud mitte ühtki inimest ütlemas, et oh kui tore, norskamine nagu peoga pühitud.
 
kats 23. jaanuar 2009, kl 20.05
Mida teeb hapniku ülerõhu aparaat? Kas seda saab ka koju? Mina kogu aeg mõtlen, et norskaja ei saa ju normaalselt hapnikku, aga mis see aju siis selle peale ütleb?
 
minni 23. jaanuar 2009, kl 21.03
pane otsingusse CPAP, näit. netis, google`s
 
opp olgu viimane 24. jaanuar 2009, kl 02.01
Oppi jõuab alati teha. Nii nagu ei saa haigust ravida sümptoomide kõrvaldamisega, ei saa alati kõike ka ometi ära lõigata !!!
Minu kaks tuttavat on norskamisest vabanenud Holy Tea`d juues.
Kui organismile antakse võimalus puhastuda ja endaga ise tegeleda, siis kaovad muudki hädad. Mitte ainult norskamine. Norskamisega kaasneb kahjuks ka apnoe ja see ei ole mitte naljaasi...
Tervise eest hoolitsemine algabki puhastusega

www.kai-holytea.org/tervisest.html
 
hoo 24. jaanuar 2009, kl 23.08
Noh, see oli nüüd küll abitu reklaam. ei saa teega norskamisest lahti.
 
Sirli 06. jaanuar 2011, kl 00.13
Pole midagi hullemat norskavast mehest, eriti, kui ta just teie voodis norskab… Ja pole ka mõtet teda selles süüdistama hakata. Omaks ta seda ei võta, enesekaitseks võib aga pillata nii mõnegi mürgise märkuse.
Üks asi on nohu hooajal sageli esinev vilistav hingamine – olgu siis lapsel või täiskasvanul, hoopis midagi muud aga ööst-öösse toimuv “ülesehmumine” partneri valjuhäälse ”luristamise”, “löristamise” jne peale.

Mis põhjustab norskamist? Magamise ajal muutuvad lihased lõdvaks ja hingamisteed ahenevad. Eriti kitsendavad keel, kurgulagi ja kurgunibu hingamisteid selili magades. Kurgulagi ja kurgunibu hakkavad vibreerima. Kerge norskamise puhul vibreerib ainult kurgunibu. Kui kurgulagi kaasa vibreerib, võib norskamine nii valjuks muutuda, et samas ruumis teised inimesed ei saa sõba silmale.

Mõnikord põhjustab norskamist liiga suur kurgunibu, suurenenud mandlid või mõni muu anatoomiline kõrvalekalle suukoopas, mis takistab normaalset hingamist. Vananemisega kaasneb ka lihaste lõdvenemine.

Raskematel juhtudel ei hinga inimesed suurema osa uneajast. Seetõttu ärgatakse tihti ning uni on katkendlik. Tekib krooniline väsimus, samuti päevane unisus. See on ohtlik seisund, sest hingamise peatumise ajal ei saa elundid hapnikku. Ülekaalulisus on sealjuures oluline riskifaktor

Hea uudis. Vaid 10% norskajatest kannatab hingamise peatumise all. Uuringud kinnitavad, et kuigi 50% planeedi täiskasvanud elanikkonnast norskab, pole õrnema soo esindajaid nende seas kuigi palju. Vastavalt statistikale kannatavad naised - teadusele arusaamatutel põhjustel - enne menopausi sellise ebameeldivuse all väga harva. Alles pärast 60. eluaastat saabub “võrdõiguslikkus” – norskavate naiste arv võrdsustub norskavate meeste arvuga.

Kellega seda juhtub. Norskamise tõenäosus tõuseb järsult, kui inimene:
- suitsetab;
- kuritarvitab alkoholi;
- on ülekaaluline;
- liialdab söömisega enne uinumist;
- on allergiline.

Norskamist võivad põhjustada ka suurenenud kurgumandlid ja adenoidid (sageli laste juures), nina vaheseinte traumad ning pehme suulae patoloogia.

Kuidas teada saada, kas norskate või ei? Juhul muidugi kui teil ei ole kõrval inimest, kes teile seda niigi ütleks.

- Ärgates on ase segi, linad kortsus;
- hommikuti piinab peavalu;
- päeval tahaks pidevalt magada.

Veel üks võimalus ise oma norskamist diagnoosida on võtta kätte peegel ja uurida oma kurgulage. "Kui inimene teeb suu lahti ja ise näeb oma kurgunibu, siis ta ei norska. Aga kui ta ei näe kurgunibu, on tal tõenäoliselt haigus kallal, sest kurgunibu on juba ära venitatud," on Tartu Kõrvakliiniku professor Kull kindel. Kui kurgunibu on hommikuti punane, on tegu norskamise algstaadiumiga, hoiatab Kull ( Surmahaigus – norskamine ).

Senikaua kui tegemist on aeg-ajalt esineva norskamisega võite veel rahulikult hingata - partneri või isenddaga pole midagi hullu lahti, kuid harjumuspärane tugev norskamine võib viidata potentsiaalselt eluohtlikule terviserikkele, mida tuntakse uneapnoe nime all. Apnoe tähendab sisuliselt ajutist hingamise soikumist.

Ühendriikide Magamisuuringute Fondi informatsiooni kohaselt võivad uneapnoest tingitud komplikatsioonid viia südame- ja kopsuhaigusteni ning rängematel juhtudel koguni südame seiskumiseni.

Apnoed on kolme tüüpi, olenevalt hingamisprobleemide raskusest.

Takistav apnoe on apnoe kõike levinum ja ohtlikum vorm. Seda seostatakse ülemistes hingamisteedes oleva takistuse ja õhuvoolu kadumisega ka siis, kui hingamislihased on aktiivsed. Kui keele- ja kurgunibu lihased lõdvestuvad, ummistavad nad hingamisteed, mis põhjustab rasket ja valjuhäälset hingamist. Kui hingamine peatub, tekib surve, kuni hingaja laseb välja õhupahvaku. Iga selline pahvak äratab inimese hetkeks üles. Sellist tüüpi apnoega inimesed võivad katkestada sadu kordi öö jooksul hingamise 10 sekundiks või enamaks, kusjuures sellega kaasneb norskamine.

Tsentraalne apnoe esineb juhul, kui hingamisteed on avatud, aga diafragma- ja rinnalihased seiskavad töö. Kui hapnikuvool verre väheneb, ärkab magaja üles ning jätkab hingamist. Öö jooksul tuleb ärkamist tavaliselt mitu korda ette, millega kaasnevad õhku ahmivad või lämbuvad häälitsused. Sellised inimesed kurdavad unetuse ja unehäirete pärast. Sellisel juhul norskamist tavaliselt ei esine.

Segatüüpi apnoe esineb siis, kui lühikesele tsentraalse apnoe perioodile järgneb pikem takistava apnoe periood. Seetõttu norskavad segatüüpi apnoega inimesed sagedamini. Uneaponoega inimestel on segatüüpi apnoe tavaline.

Kuidas sellest vabaneda?
Kõik oleneb suurusjärgust. Esimesel etapil piisab lihtsamatest abinõudest.

- Kui inimene norskab vaid ühes asendis, tavaliselt – selili, siis tuleb teda harjutada küljeli või kõhuli magama.
- Ülekaal on liiast. Võtke kaalust maha – rasvavoldid kaelal pigistavad hingamisteed kinni ning takistavad õhu liikumist.
- Paluge kodustel mitte kasutada “rahvameditsiini võtteid” nagu kõrva puhumine, vilistamine jne. Magate niigi halvasti ning ei puhka end välja, lisaärkamised ei too mingit leevendust.

Oletagem, et tarvitusele võetud abinõud ei andnud mingeid tulemusi. Järelikult on tegemist raskema juhtumiga ning vaja läheb kõrvalist abi.

1. Uuringud. Need viiakse läbi öösel spetsiaalsetes laboratooriumides. Inimene magab ning ei tunne midagi, targad masinad aga fikseerivad kõik tema füsioloogilised parameetrid. Ravi määratakse vastavalt tulemustele.

2. Operatsioon. Tänapäeval on välja töötatud spetsiaalsed kirurgilised meetodid norskamise raviks. Nende abil suurendatakse ülemiste hingamisteede mõõtmeid. Lõikus ise kujutab endast pehme suulae ja neelu külgseinte plastilist operatsiooni. Tartus sooritatakse norskamiselõikust valdavalt laseriga, mis tähendab, et lõikus läheb kiiresti ja veretult.

3. On olemas spetsiaalne aparaat, mis koosneb kompressorist ja maskist. Selle abil saab inimene öö jooksul teatava rõhu all õhku, mis on vajalik ülemiste hingamisteede avanemiseks. Paranemine võib alata juba pärast esimest seanssi. Tõsi küll, täielikult võib norskamisest vabaneda vaid siis, kui magada pidevalt selles maskis.

4. Individuaalselt valmistatav silikoonist hambakape, mille abil magav inimene alalõua eriliste tiftide abil ettepoole surub. Paraku on selle valmistamine kallis ja ajamahukas tegevus ning kape ise suus ebamugav.
 
anni321 10. jaanuar 2011, kl 09.31
sirliga täiesti nõus. ühest lahendust ei ole. juhul kui mehel on ka allergia, pidev nohu on ilminguks tõenäoliselt siinus allergia. mitmed mehed on saanud abi akukleebistest Sinus AllergyRelief kus nad on tulnud oma allergia nähte kõrvaldama kuid lisaks on vabanenud norskamisest. uuri oma meest kui on allergia ilmingud soovitan neid plaastreid, lihtsad ja toimivad. osta saab neid neti poest: http://www.tukaram.cieaura.com/sinus-allergy-rel...
 
tirts 11. jaanuar 2011, kl 14.09
Kas keegi teab kui palju see ülerõhuaparaat maksab? Seda ju haigekassa ei kompenseeri vist?
 
Maali 12. jaanuar 2011, kl 07.56
Tirtsule. nende aparaatide hinnad on üle 12000 eeki, st. ehk siis kuskil 800 Euro kandis ja rohkem. Minu mees kasutab seda juba paar aastat ja see investeering on ennast täielikult ära tasunud.
 
anni321 12. jaanuar 2011, kl 12.30
saadan artikli loe läbi ehk saad abi mehel:
http://akupunktuurcieaura.blogspot.com...
 
manni 13. jaanuar 2011, kl 11.30
anni, jäta oma nõmedad aadressid enda teada!
 
tirtsu 13. jaanuar 2011, kl 11.57
Maalile:kas sinu mees maksis kogu summa korraga või sai mingite osade kaupa tasuda? Olen ise veidi üle neljakümne ja norskan nii, et isegi alumised naabrid ei saa vist magada, rääkimata minu enda perest. Uneuuringutel pole veel käinud ja olen palju uurinud internetti, tundub et operatsioon on ka kasutu
 
Maali 13. jaanuar 2011, kl 12.15
Tirtsule. Meie maksime summa korraga ära. Kui ma õigesti mäletan, siis vist oleks saanud ka järelmaksuga. Kindel ei ole. Mees käis ka ka seal Narva mnt. operatsioonil, aga abi ei miskit.
 
Eks ta ole 13. jaanuar 2011, kl 14.44
ALATI võib osta mingeid kalleid ja mõttetuid aparaate,sest inimesed ei VIITSI uurida alternatiive. Vaadake, iga meedik võib teile lugeda tohutu nimekirja igasugustest norskamist põhjustavatest teguritest, kuid millegipärast nad jätavad ALATI välja ühe kõige lihtsama ja tavalisel füüsikal põhineva põhjuse - ÕHUVOOLU tugevuse. Võrrelge või vilega - kui puhute küllalt tasakesi, ei saa te mitte mingit vilehäält sellest vilest. Sama on ka norskamisega. NORMAALNE inimene vajab eluks minutis ca 4 liitrit õhku, kuid kaasaegsel inimesel, tänu RAVIMITÖÖSTUSE heale arengule, on see vajadus tõusnud juba 10-14 liitrile. Selline tohutu õhuvool PEABKI norskamise esile kutsuma, kui öösel magades organismi lihased lõtvuvad. Kui aga inimene öösel vajaks ka vaid alla 4 liitri õhku, siis see õhukogus EI SUUDA ükskõik kui lõtvunud kurgulihaste puhul mitte mingisugust norskamist esile kutsuda.
Siit järeldus - treenige ennast (oma kopse), et saavutada UUESTI FÜSIOLOOGILISELT vajalik õhuhulga tarbimine minutis. Selleks trenniks on müüdud (äkki müüakse veel) Loodusabi firmakauplustes hingamistrenni aparaate (vist Frolovi omad) - igal juhul MITU KORDA odavamad ülalnimetatud seadmest.
 
anni321 14. jaanuar 2011, kl 18.21
manni norskamine on väga paljudes probleeme tekitanud ja veel rohkem tekitab norskamine probleeme norskaja elukaaslasel. abi võib saada loomulikult ka opist kuid see on välimine sekkumine ja kui kõik muud vahendid on kasutatud ja ei aita siis aktsepteerin seda. tavaliselt on norskamine vaid muu probleemi kõrval produkt. tihti on nendeks allegia, tihti muud unehäired. kuna paljud (aga mitte kõik) on oma lalergia ja uneprobleemide lahendamisega saanud lahti ka norskamisest siis tasuks pingutada ja uurida edasi. see mida ma soovitan on vältida kangeid ravimeid ja kirurgilist sekkumist kui on võimalik ja püüda lahendada probleem vähem kulukamal, valulikumal ja tervisele ohutumal viisil. seda just akupunktuur ongi. kui see sulle ei sobi vabandust. kleebised on lihtsad vahendid kus inimesed saavad ennast ise aidata kallite ravimite või protseduuride asemel. neid ei pea kasutama kuid need on lihtsalt kodune alternatiiv moksale, akupressuurile ja nõeltel.
 
juku 14. jaanuar 2011, kl 22.02
Maali, palun aadressi, kust sellist aparaati saab
ja teistele, kas keegi veel kasutanud, kuidas aitas, või sama kui opiga, 100-st 1-2 aitab.
 
Maali 15. jaanuar 2011, kl 07.15
Jukule.Minu mees käis Mustamäe haiglas dr. Sõõru (pulmonoloog) vastuvõtul, tehti analüüsid ja testid ja siis pakuti seda aparaati. Iga poole aasta järel käib kontrollis, tehakse uus test ja jälgitakse kuidas olukord on. Aparaadil on kaart sees ja see registreerib sekundi pealt, kuidas ja kaua oled maganud. Seal järjekorras olles oleme kohanud päris mitmeid mehi, kes kasutavad ka seda aparaati ja on ülimalt rahul.Minu mehe elukvaliteet paranes tunduvalt pärast selle aparaadi kasutusele võttu. Varem oli kogu aeg oht, et päeval autoroolis olles jääb magama (ja mitmel korral jäigi, aga asi lõppes hästi). Nüüd on see asi minevik. Ja ülldine suur unisus ja väsimus on läinud.
 
juku 15. jaanuar 2011, kl 19.07
tänan, uurin asja omal käel edasi, et alustades siis dr.Sõõrust.
 
annile 17. jaanuar 2011, kl 19.40
Mehel on tõesti pidev nohu juba aastaid. Allergia peale pole ennem tulnud, et sellest võib norskamine tulla. Kas kuskil nendest siinusalergi plaastritest eesti keeles ka midagi on. Googeldasin aga ei leidnud. Panin allergia testile aja kinni. Läheks opile aga praegusel ajal sellist raha välja käia väga keeruline.
 
anni321 21. jaanuar 2011, kl 08.58
eelmisele kui testid näitavad, et põhjuseks on siinuspõletik ehk sinuiit siis on paljud abi saanud sinusallergy akukleebistest. kui põhjus on mujal siis neid ära kasuta, pole mõtet. oluline on väljaselgitada põhjus mitte hakata ravima, lõikama jne.
 
norr norr 21. jaanuar 2011, kl 13.37
Üks norskamise põhjusi on kõrge padi.Pea on üleval ja kõri on kokku surutud.Võtsin madalama peaaluse ja kõri on rohkem avatud,õhk pääseb ilusasti läbi. Proovige, minul selline asi aitas.
 
annile 22. jaanuar 2011, kl 15.43
Mehel tõesti sinus allergia kassi karvade vastu lisaks on suvi läbi nohune. Norskamine kord rohkem kord vähem. Kuidas akupunktuur sellele norskamisele vaatab?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!