Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
nina opi ootel
 
Mann 18. september 2009, kl 13.46
Vaheseina op. Tartus ja kohaliku tuimestusega. Ei taha hirmutada, kuid vääääääga jube oli. Soovitan teha narkoosiga. Kõigile nendele kannatustele vaatamata, ikka hingamisraskused, kuid ilma narkoosita selline protseduur-EI.
 
nina to ? 18. september 2009, kl 16.35
Vaevalt, et sa oma tahtmise peale oppi saad. Sind tuleb ikka uurida ka ju.

Ma tahan veelkord minna.
 
nina 18. september 2009, kl 17.08
Vaatasin enda haiguslugu. Lisaks vaheseina korrektsioonile tehti ka alumiste karbikute konhotoomia. Olin üldnarkoosis. Konhotoomia tehti lisaks vaheseinale.

Eelo, sa ära karda midagi.
 
Mirjam 18. september 2009, kl 18.22
Ei ole vaja karta kohalikku tuimestust. Kuigi mina ka kartsin. Jube on ainult esimene tuimestus süst. See rohi valgub mööda pead laiali. Peas tekib imelik undamine ja süda hakkab peksma. Aga kõik see läheb ruttu mööda (kestab mõni sekund). Peale seda sa enam ei karda, sest valu ei tunne ja midagi mis hirmu tekitaks, sa ei näe. Operatsioonil oled sa pikali.Ma arvan, et kohaliku tuimestusega tehakse opp paremini. Sa oled ju üleval ja nad arvestavad sellega.
 
nina to Mirjam 19. september 2009, kl 16.34
Hea, et mina sain narkoosi. Süst oleks olnud ilmselt kohutav. On ikka asju maailmas.
 
m 19. september 2009, kl 17.50
silmi ei seota kinni.lihtsalt väike linake pannakse näole,nii tugeva valgustuse käes ongi parem kui midagi silmadel on. Olen ka närvitseja ja läksin tujust ära kui öeldi et tehakse kohaliku tuimestusega. Aga polnud üldse hull. Hull oli pärast. Nina nii valutas ja tuli kõrge palavik .
 
Niina 21. september 2009, kl 09.12
Autor: ?
Aeg: 09-16-09 19:52

//...Nii konhotoomiat kui ka septoplastikat tehakse Regionaalhaiglas üldnarkoosiga, kohaliku tuimestusega ainult siis, kui organism ei luba üldnarkoosi...//

palun seetage, kuidas ma tean, et kas mu organism talub (lubab) üldnarkoosi või mitte, kui mulle ei ole seda mitte kunagi varem tehtud?


Vastan: Selleks ongi välja mõeldud anestesioloogi konsultatsioon, kuhu saadab sind ka sind lõikama hakkav arst. Sinna tuleb kindlasti minna. Antakse kaasa küsimustik, kus tuleb kondlasti anda korrektsed vastused, samuti saad sa anestesioloogi käest küsida ükskõik mida, mis sind seoses narkoosiga vaevab. Seda pole vaja küll karta, et sa narkoosi tagajärjel surma hakkad, see on valearusaam, selliseid asju juhtus ainult kunagi hallidel aegadel, kui anesteesiavahendina kasutati eetrit ja hingamine ja südametegevus polnud monitooritud. Praegu on aparaadid olemas, mis näitavad isegi seda, kas sa hakkad opi ajal narkoosist ärkama, siis süsitakse narkoosiainet juurde. Peab ikka üdini vilets anestesioloog olema, kes selliseid asju tähele ei pane. PS: Mustamäe haiglas tehakse kõik nina ja neelu opid üldanesteesias, lokaalselt tõesti ainult siis kui organism on nõrk või kui see on su oma soov.
 
nina 07. oktoober 2009, kl 17.58
Tere, need kes Tartus ninaga käinud, olge head, soovitage kedagi :)
 
Mirjam 08. oktoober 2009, kl 17.36
Mind opereeris dr. Linda Sõber. Mina aga ei saanud endale arsti valida. Järjekorras olin 1,5aastat. Ja ma ei saanud endale ise arsti valida. Kui minna tasulisele opile, siis ilmselt saab.
 
nina 09. oktoober 2009, kl 11.11
To Mirjam:

No kui saa nt arsti aega paned tel 1900, siis ütled lihtsalt arsti aja, kellele tahad minna. Mul on lapsepõlvest osad arstid ja mujale ei lähe. Ootan kasvõi 3 aastat, aga mujale ei lähe!

Oma ninaarstile olin järjekorras 1 aasta. Vahepeal läks täiskohaga tasulisse ja eelmine polikl. ei andnud infot edasi. Kui opi aeg oli käes, siis kirjutasin arstile, et mis toimub. Täna peaks nagu op olema, siis saingi kõigest teada, et polikl. ei andnud infot edasi.
Nüüd käingi tema juures tasulises ja maksan raha, aga tean, et kvaliteetset abi saab.
Reumatoloog ka tasuline. Kuna kuupalk on praegu 1700 eek, siis pean iga kuuga panema raha kõrvale, et 2 kuu tagant reumatoloogil käia.
 
? 09. oktoober 2009, kl 11.25
teemaväline küsimus: kes makasb või mis töö eest mastakse alla miinimumi kuupalka?
täitsa lõpp palganumber ju.
 
... 10. oktoober 2009, kl 20.46
Mul sama, peale oppi oli mingi aeg hea ja siis kui väike nohu või ninakinnisus tekkis kasutasin nohurohti ja siis tekkiski nõiaring ja nüüd ei saa ilma nohurohuta elada, sest nina läheb paiste koguaeg. Mõtlen nüüd teist korda opile minna.
 
kah vahesein 23. oktoober 2009, kl 21.24
Minul tehti vahesein sirgeks Tartus.

Tuimestus oli kohalik ja mingisugust valu ei tundnud, ainult ebamugavus, mis oli eelkõige vaimset laadi ( ma sain üpris hästi aru kui peitel mängu tuli etc ). plaadid olid nädal aega sees ja eemaldamine polnud üldse nii hull kui enamikud kirjeldavad.

Alguses oli kõik super, nüüd on tunne, et vajaks juba uut oppi:/
 
... 23. oktoober 2009, kl 22.29
imelik ja, et Tartus tehakse need opid kõik kohaliku tuimestusega ja Tallinnas üldnarkoosis. sõbral oli paar nädalat tagasi Tallinnas ja üldanesteesias.
 
niit 24. veebruar 2010, kl 10.43
Tere, mul oli natuke vähem kui kuu aega tagasi septoplastika opp. Tahtsin küsida ,et kui kaua niidid sulavad, kas keegi teba? Mul niit "ripub" ninas.
 
Mirjam 24. veebruar 2010, kl 12.18
Minul olid need niidid päris kaua ninas(Paar kuud või rohkemgi). Minu opist on möödas 6 kuud ja mu nina on jälle kinni ja veritseb siiamaani.
 
niit 24. veebruar 2010, kl 16.21
Ei tea kas , muidu võib juba trenni teha? on küll öeldud ,et 3 nädalat ei tohi midagi teha- mul see aeg juba täis. Meil koolis suusatamine- eriti küll ei taha oma ninaga minna sinna välja, õues päris külm ja tuult on ka . ma ei ole veel kindel ,kas ma võiks trenni teha, olen päris tihe trenni tegelane. Tegelesin muidu 5x nädalas.natuke kardan teha ,et äkki hakkab ninast verd jooksme vm. ja joosta oleks ka raske kui ninast õhk nii hästi läbi ei käi. mul on ka ninaga raske hingata.. mõtlen,küll ,et noh , pole veel terve ja alles saab 1 kuu täis, et küll läheb paremaks. Aga pole siis hullu ,et see niit on lahti seal ninas.. ?
 
kai 25. veebruar 2010, kl 12.13
Mul tuli ka alles kahe kuu pärast niit ära. Aga kui tahad trenni teha, siis tõesti väga vähe ja nii et organismi ei kurna. Suusatamine ei pruugi hea mõte olla, saet sa ju hingad kõvasti seda külma õhku sisse ja see ei pruugi ninale hea olla. Sest keha on ikka nõrk, minul võttis mitu kuud peale operatsiooni isegi trepist üles käimine hingeldama ...
 
niit 25. veebruar 2010, kl 18.19
Selge, tänan ,et nõu andsite :)
 
sama mure 28. mai 2010, kl 14.47
Kas keegi on septoplastikal käinud ka dr. Mare Kalveti juures? Jagage kogemusi. Mul varsti tema käe all vaheseina operatsioon tulemas.
 
karbik 28. mai 2010, kl 21.03
käisin konsultatsioonis ära ja tehakse ka tln kohalikuga. arst näitas mulle isegi seda lasernõela millega lõigatakse-aega pidi minema mingi 20-30 min. ja ütles, et narkoos mõjub organismile halvemini kui kohalik.
ühesõnaga ei julge minna-kannatan edasi-ja ei tea mida teha?
 
julge jänes 30. mai 2010, kl 21.34
To karbik: minul oli operatsioon (konhotoomia + septoplastika) kohaliku tuimestusega. Ise siin lugesin ka teemasid ja pabistasin, aga kohaliku tuimestusega oli täitsa ok ja tagantjärele oli hea meelgi, et üldnarkoosis ei tehtud.
 
vahesein 03. detsember 2010, kl 15.52
käisin tartu kõrvakliinikus ninavaheseina korrigeerimas. Tehti kohalik tuimestus, kuna narkoos ei tulnud kõne alla. Peitli toksimine oli arusaadav ja mitte eriti meeldiv, kuid talutav. Siis pikali ja nokki. Öö ei olnud ka kõige toredam. Hommikul marlid välja ja läks enesetunne hoopis paremaks. Küsisin kas toestusplaadid ka panite ja millal neid vaja ära võtta. Öeldi et ei olnud vaja panna ja piisas õmblusest. Tundus, et doktor teab mida ta räägib. Lõunast kirjutati juba välja ja sõitsin ise autoga koju ravima end. Kõige parem tsirkus hakkas siis kui mingil hetkel avastasin, et õmblused ikkagi ei pea. Püüdsin küll võimalikult vähe katsuda nina, kuid võibolla öösel magades või kuidagi sai neid õmbluseid vigastatud. Kokkuvõttes käisin 3x uuesti õmblemas teise kohalikus haiglas ninaarsti juures, mitte enam Tartus ja ikka ei kokkuvõttes ei kasvanud see haav ikka korralikult kinni. Seega huvitav, miks seda vaheseina tuge mulle ei topitud peale oppi, sest ainult õmblus ei hoia. Juba kindluse mõttes tuleks see kõigile panna. Ma ei viitsind enam sinna helistada ka, sõida jälle 300km edasi-tagasi ja mis seal enam päästa oleks andnud. Vanade õmbluste tõttu uued õmblused eriti ei pidanud ja haav oli juba omamoodi kinni kasvanud. Hingamine muidugi läks paremaks, aga vahesein pole ikkagi korralik.
 
kasparp 29. aprill 2011, kl 03.38
Linda Sõber pealtnäha armas kena inimene aga..... (õudusunenäod ninamaailmast)
 
mina 01. mai 2011, kl 09.27
minu tädil ei muutunud pärast oppi midagi paremaks, ikka tilgutab
 
juudas 17. august 2011, kl 18.41
käisin opil paar päeva tagasi, vahesein ja limaskesta kõrvetamine. täna, kolmandal päeval, tilgub nina ikka hirmasti miskit vere-tati segust jama, nina on kinni. aru ei saa, kas see on normaalne või mitte.
 
U 18. august 2011, kl 17.08
Minul lõigati nii vaheseina kui karbikuid (septoplastika + konhotoomia) Tartus ja kohaliku tuimestusega 2007. a. Plaatide väljavõtmise ajal ei tundnud mitte midagi, aga arst ja õde muudkui kiitsid, et küll teie olete tubli, ei tee teist nägugi, meil siin suured mehed ka selle protseduuri ajal ära minestanud. Nii et ilmselt on osa inimeste jaoks plaatide eemaldamine väga ebameeldiv. Pärast operatsiooni sain mõned aastad normaalselt hingata, aga praeguseks on olukord sama kui enne lõikust, üks ninapool kogu aeg kinni ja hingamine takistatud. Lisaks pidev nohu.
 
Margus 24. september 2011, kl 09.49
Käisin ka hiljuti nina vaheseina opil sept 2011 (taoti vahesein sirgeks, võeti liigset välja ja kärsatati veresooni). Teostati Tartus, Kuperjanovi tänaval.
Soovitusi, tagasisidet: Esmalt on hea natuke varem kohale minna, mina olin 7:15 kohal, sain ennast ootama sättida ja juba 7:30 sain pabereid täitma hakata. Suurem mass hakkas peale 7:30 tulema ja siis tekkis registreerimise juures päris pikk järjekord. Seejärel tehti paar testi kuidas nina vaheseinad on ja kuidas õhk läbi käib. Huvitavaid graafikuid joonistus.
Seejärel III korrusele kus sain ennast palatis (3 voodikohta, telekas, tualett) sisse seada. Sealt oli peagi liikumine ootepalatisse (8 voodikohaga), kus anti valuvaigisti ja rahustav tablett. Seejärel tuli arst ise ja pani mõlemasse ninapoolde valuvaigisti pulbriga marlid. Kanüül pandi samuti.
20 min ootamist ja operatsioonisaali, kus oli laes telekas ja eraldi pandi ka raadio mängima. Päris hubane. Kuigi kui lõikus algas, siis pandi silmade peale rätikud ja samuti kaeti keha selle tumerohelise operatsiooni riidega. Siis läks närv nii üles, et hakkasin värisema. Tehti veel rahustav süst ja asi paranes. Seejärel minule tundus, et mitte ei süstitud vaid lihtsalt piserdati nõelast ninna veel mingit valuvaigistit, mis sattus ka kurku ja tegi neelamise natukene imelikuks.
Siis hakkas operatsioon peale, mida ei olnud üldse tunda. See täielik mittetundmine tekitas omajagu mõnusa tunde. Esmalt skalpelliga lõigutakse, mingi hetk ragistatakse midagi, siis õmmeldakse ja kärsatatakse. Kõik ilma ühegi valuta.
Peale opi on selline mõnus tunne, kuna tugevad valuvaigistid ja rahustid olid peal.
Vast kõige jubedam oligi öö, kuna olin eelnevalt ka haige olnud ja öösel hakkas puhta vere asemel tilkuma tatti helepunase verega. Öö otsa hoidsin rätikuid nina ees et mitte patja ära määrida - magamist kokku 1..2 tundi. Hommikul peale 8t vaatas arst üle, võttis tampoonid välja ja sai koju. Vaheplaate ei pandud.
Tegi dr. Ristioja - igati 5+!

Miskine 15 aastat tagasi tehti Põlvas üldnarkoosis, pandi meeletult pikad plaadid ja kui mingi aja pärat arst tulemuse üle vaatas ütles, et oihh, untsu läks.
Nagu ma nüüd aru olen saanud, siis peakski ninaopi tegema kohaliku tuimestusega mitte üldnarkoosis - vähem verd ja parem tulemus. Endal ka parem.
Ette pole vaja palju muretseda, kõik käib kiirelt ja meeldivalt (v.a. esimene öö haiglas, mis tuleb lihtsalt vastu pidada või arvan, et arstid võivad/saavad ka mingi unerohu süsti teha).

Tugevat närvi kõigile kellel see ees!
 
opil käinu 25. jaanuar 2013, kl 10.02
Kogu Marguse jutt on täpselt õige ja endal läbi tehtud.
Täpselt nii oligi. Valus ei olnud, kohaliku tuimestusega ja kiiresti tehtud. Kõige raskem on aga järgnev öö, kui õhku ei ole ja hingata ei saa. Suu kuivas ja neelata oli paha, kuna ninast õhku juurde ei saanud. Veritses ikkagi ka järgmise päeva. Tõusis ka palavik 37,5. Kuid saadeti koju ja nüüd pean ise hakkama saama. Täna on 3-s päev peale oppi ja nina on täiesti kinni veel. Eks kõik oleneb opi raskusest, kui ruttu haavad paranevad.
 
Vita Vita 19. oktoober 2016, kl 17.24
Tere,

Vitaclinikas saab teha kosmeetilist nina korrektsiooni ehk rinoplastikat,rohkem informatsiooni saab http://vita.ee/teenus/rinoplastika/
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!