Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Kirbud?
 
Punniline 23. september 2009, kl 09.59
Appi, kas tõesti kirbud majas? Mees käis nädalavahetusel külas peres, kus tegeleti koerte aretamisega ehk siis koeri oli terve elamine täis. Mõni päev hiljem avastas ta endal mõned suured punnased punnid, mõtlesime, et allergia. Täna hommikuks olin ka mina hiiglaslikke punaseid kuple täis üle öö. Sellised punnid nagu oleks parmud närinud. Meil omal loomi pole ja ei iial varem pole ma sellise asjaga kokku puutunud. Tuulasin hommikul kõik voodi läbi ja otsisn madratsi alt ja pealt jne, aga midgi ei näinud. Pesud vahetatud ja ainuke kodusolev kärbsemürk sai kogu elamisse lastud, kuigi ega see muidugi aita, aga proovisin ikka:) Nüüd sisi tööl siin istun ja kratsin ja paanitsen, et mida küll teha. Ehk on teil kogemusi teemaga? Õhtul teen veel suurpuhastuse kah, aga noh, jube igatahes.
 
jube jah 23. september 2009, kl 10.34
öeldakse, et loomade kirbud inimese peale ei tule. tulevad küll. meil sellisel puhul läinud tõrje läbi ainult linade vahetusega, mis kohe 90 kraadi juures masinasse lähvad.
 
mann 23. september 2009, kl 15.40
meie maal paneme koerte asemesse kalmusepulbrit,eriti augustis,soovitan sama teha voodi madratsile puistata kalmust.
 
n 23. september 2009, kl 22.50
Mina olen väikeloomakliinikust käinud tõrjevahendit ostmas. Jube kallis oli, aga aitas. Kust need kirbud tulevad, ei oska küll aimata. Kõige imelikum on see, et nad söövad inimest öösel voodis ja näha pole neid kuskil.
 
m 23. september 2009, kl 22.57
Mul juhtus selline piinlik lugu, et kui mu naine esimest korda mu poissmehekorterisse ööseks jäi, siis leidsime voodist kirbu. See oli seal korteris esimene ja viimane kirp, aga naine räägib siiamaani, et mul olid kirbud ja mina räägin siiamaani, et naine tõi mulle kirbud.
 
kalmuspulber 24. september 2009, kl 08.43
kust kohast seda saada.
 
kirp 24. september 2009, kl 10.12

Kalmusepulbrit saab enam-vähem igast apteegist, ainult et vahel on need juurikatükid vähe suuremad ja tahavad kohviveskis jahvatamist. Ja mõttekas oleks seda puistata mitte ainult voodisse vaid ka põrandale ning õhtul või järgmise päeva hommikul (kui õhtul puistad) korralikult kokku pühkida - hea õnne korral võid siis puru vahelt surnud musti kirpe tuvastada. Pärast võiks veel põrandad äädikaveega üle pesta. Kirp vajab paljunemiseks liivasegust keskkonda, seega on tähtis esikupõrand ja kõik seinapraod liivast, mullakübemetest ja muust peenemast prahist piinlikult puhtaks saada.
 
Punniline 24. september 2009, kl 10.22
Mnjaa, tegin eile siis ka suurpuhastuse õhtul ära, voodipesu panin heleda, et oleks miskit näha, kui tõesti kirbud. Imelik on, et neid peab siis ju kohe palju olema, kui ööga umbes 20 punni tuleb. Kasu tundub, et asjast ei olnud, sest ka täna hommikuks oli punne juurde tulnud, eile päeval ei tulnud juurde ühtegi. Kui mees need tõesti sealt koeraperest koju tõi, siis pidi ta neid ikka ju täis olema üleni, et mingi paar äeva hiljem juba kodus selline jama. Ikka veel loodan, et on ehk allergia millestki, kuigi väga kummaline, kui mõlemal korraga ja sellised jõhkralt suured punnid kah. Tänud nõuannete eest, jälgin ja asun uuesti tegudele!
 
Pole 24. september 2009, kl 15.02
Sul mingeid kirpe. Kirbud ei tekita mingeid punne, vaid lihtsaid punaseid mõne millimeetri suuruseid plekke nahale, hammustustäpiga keskel. Pealegi, kui kirbud öösel söövad, siis nad ka "situvad" ja valgel linal peaksid mustad "junnid" väga hästi näha olema. Need mustad täpid linadel on ESIMENE tundemärk kirpude olemasolust, sest kirp ei hammusta vaba nahka - talle meeldib olla surutud naha ja riide vahele.
Edasi - kirbud koertelt ei tule inimesele üle, kuid kirbud kassidelt tulevad esimesel võimalusel inimesele üle.
Seega, Otsi oma punnidele teine põhjus - äkki hoopis pisikesed "tõrvaputukad", millede nime ma ei tea, kuid katki pigistades on tõrva hais.
 
kirbu 24. september 2009, kl 15.33
Kirbu võib ka väljast saada ja tuppa tuua. Lapsega murul istudes nägin kuidas kirp lapse pükstele hüppas.
 
Punniline 24. september 2009, kl 17.13
Jah, ma eilsest hommikust saadik tuulan mööda tuba ja uurin mööda kõikvõimalikke nurki ja voodialuseid ja pragusid jne, ühtegi putukat kuskil pole. Tegin katseid, et kui tule järsku põlema panen öösel, et ehk siis, aga ikka ei miskit. Ja no vaevalt nad nii palju on jõudnud kohe kodus meil ka oma häda teha, kui tõenäoliselt alles pühapäeval majja on jõudnud. Väga loodan muidugi, et miski muu põhjus punnideks. Ise ei tahaks kah uskuda, et üks kirp on paari ööga võimeline mind koos mehega täielikult ära sööma:)
 
n 24. september 2009, kl 17.51
Üks kirp võib mitu hammustust teha küll. Mina usun küll, et kirbud. Tasub tõrje ära teha ja siis on kohe näha kas veel keegi hammustab või ei.
 
tess 24. september 2009, kl 17.52
No ei tule peale ühekordset ka kõige hullemat kirbupesa külastamist sinu elamisse massiga kirpe. Heal juhul ühe sai kaasa, aga see peaks suht ruttu kaduma. Tänapäeva keskküttega kuiv linnaelamine ei ole kirbule elamiseks kõlbulik. Kirp tahab niiskust , mustust ja põrandalaudu, milla vahel elutseda. Koerakirp inimesele ei tule. Aga kirpe võib saada kust iganed. Poest, ühistranspordist jne. Ma arvan, et sul on allergia millegi suhtes. Pigem jälgi oma söögisedelit ja aineid, millega kokku puutud.
 
B 24. september 2009, kl 17.56
Ei usu, et kirbud. Mul olid esivanemate maakohas kirbud, vana maja, niiske ja mäda. Aastaid ja aastaid mis me seal käisime, alati saime mõne kirbu kaasa, aga mitte iial ei hakanud nad meie elamises levima. Paar ööd ehk hammustas, siis püüdsid kinni ja oligi rahu majas. Korteris ei levi kirbud.
 
hehh 24. september 2009, kl 18.02
Ühe kirbu pärast ei pea mingit tõrjet hakkama tegema. Koerte kirbud ei tule inimese peale. Ja kui seal olidki muud kirbud, siis ei tulnud neid nii palju kaasa, et sinu juures ilgem kirbukasvandus tekiks. Vaevalt sa mingis vanas majas ka elad. Keskküttega elamises nad kaua vastu ei pea.
 
n 24. september 2009, kl 22.02
Mis te teete nalja. Kas inimene peab laskma ennast siis nädal aega süüa, et tõrjet teha või? Mina üle 2 öö küll ei suudaks seda välja kannatada. Muideks kirbud iga inimest ei tahagi. Keskküttega elavad nad ideaalselt ja öösel leiavad aja millal inimese verd imeda.
Ma ei oska seda linki aktiivseks teha siin, aga seal on kirbu kohta kõik vajalik kirjas.
http://www.lemmikloomakliinik.ee/index.php?leht=32
natuke sealt infot ka siia:
Olenevalt soojusest ja niiskusest võib täiskasvanud kirbu eluiga kesta 12-14 päevast kuni 6 kuuni. Tavalistes kodutingimustes elab kirp umbes 3 kuni 4 nädalat.
 
n 24. september 2009, kl 22.15
Veel siis natuke infot kirbu kohta. Kui ta terve öö verd imeb, siis ilmselt suudab üks kirp ka piisavas koguses punne tekitada ja kiiresti paljuneda.

Toitumine

Vastupidiselt sageli levinud arvamusele nagu vajaks kirp vaid üks kord verd, et siis järglasi anda, on ta püsiv parasiit, kes imeb sageli verd ja toodab ka kogu aeg järglasi. Sageli kestab see 3 kuni 4 kuud. Kui ta eraldada peremehest, siis verega harjunud kirp sureb 2 kuni 4 päeva jooksul.

Selleks, et toota päeva jooksul mune, mille kogumass võib olla kuni 2 korda suurem kirbu enda kehamassist, peab emane kirp imema suuri koguseid verd. Emase kirbu kehamass võib 48 tunni jooksul peale toitumist suureneda kuni 140%, isasel vaid kuni 20%. Aktiivse paljunemise perioodil suudab emane kirp päevas verd tarbida koguses, mis on võrdne tema 15 kordse kehamassiga.
 
oo 24. september 2009, kl 22.35
To: pole Ja kuidas veel tekitavad kirbud punne.Oleneb inimesest, mõnele tuleb ainult väike punane täpike, mõni on nendele täiesti allergiline. Näide minu enda perest, minul tuleb täpike, aga mu mehel ja kahel lapsel tulevad sihukesed punnid, millele tulevad veel vesivillid otsa. Kirpe võib saada absoluutselt igalt poolt ja eriti armastavad nad niiöelda võõrast verd, st. et kohas kus on juba pikemat aega kirbud on olnud, tuleb keegi uus inimene, kargavad nad temale kohe kallale. Sul võibki olla elamises ainult üks kirp, kui sul see õnnestub kätte saada, siis võidki tast lahti olla. Kuid kui ei õnnestu, siis pead ikkagi tõrjet tegema, muidu võibki ta sind kogueag edasi süüa. Veterinaarapteekides on tõrjevahendid täiesti olemas,mida pihustakse tuppa.
 
n 24. september 2009, kl 22.45
Veel natuke infot.

Kõige tavalisem kirbuliik nii koertel kui kassidel on kassikirp. Koerakirpu esineb harvem ja teda pole peaaegu kunagi kassidel. Mõlemad need kirbuliigid võivad ajutiselt toituda ka inimese verest kui peremeesloomi st. koeri või kasse pole.
 
Punniline 25. september 2009, kl 10.17
Mnjaa, üks öö veel möödas, minul paar punni juures, mehel ta enda sõnul uusi pole:) Ja vanad punnid on endiselt hiiglaslikud, täpp punane ligi pool cm ja koos paistetusega ümbert isegi kuni 3 cm mõni. Pean siin nagu mingit olulist päevikut juba ja erti huvitaval teemal:) Aga tore kuulda, et ma pole ainuke, probleem ju ikka suht piinlik. Elan korralikud korteris, seega ei peaks kirbul just kõige paremad elutingimused olema ja ka naabrid korralikud ja ilma koduloomadeta. Jätkuvalt jälgin edasi:)
 
e 11. september 2012, kl 10.44
alljärgnev jutt on täielik jama.
koerakirbut TULEVAD inimestele ja tekitavad suuri kublarodusid.

mustad junnid on voodilutikate teema

Pole Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Sul mingeid kirpe. Kirbud ei tekita mingeid punne,
> vaid lihtsaid punaseid mõne millimeetri suuruseid
> plekke nahale, hammustustäpiga keskel. Pealegi, k
> ui kirbud öösel söövad, siis nad ka "situvad" ja v
> algel linal peaksid mustad "junnid" väga hästi näh
> a olema. Need mustad täpid linadel on ESIMENE tund
> emärk kirpude olemasolust, sest kirp ei hammusta v
> aba nahka - talle meeldib olla surutud naha ja rii
> de vahele.
> Edasi - kirbud koertelt ei tule inim
> esele üle, kuid kirbud kassidelt tulevad esimesel
> võimalusel inimesele üle.
> Seega, Otsi oma punnid
> ele teine põhjus - äkki hoopis pisikesed "tõrvaput
> ukad", millede nime ma ei tea, kuid katki pigistad
> es on tõrva hais.
 
koerakirp 11. september 2012, kl 13.55
Kord õnnestus meie koeral naabri Pitsult kirbud hankida.Tõrjusime neid igat moodi,korjasime vaibad kõik põrandatelt ära, pesime põrandaid mitu korda päevas, lahti ikka ei saanud.Päris lahti saime siis, kui kõik põrandad lasin üle Dihlofossiga, elusolendid enne kõik muidugi välja.Ja siis polnud enam ühtegi kirpu.See jutt, et mustad junnid on lutikate omad, on vale .Just kirp jätab musta jälje, lutikast jääb punakas jälg.
 
mina 15. oktoober 2014, kl 21.15
mida teha kui sügeleb kas need võivad olla kirbud
 
no 15. oktoober 2014, kl 23.38
See kõik oli üks suureks puhutud kirbujutt .
 
Mari 05. november 2014, kl 17.31
Ma olen kuulnud, et kirp on ainus parasiitputuk, kes valib inimest veregrupi järgi. Meil tulid ka koeralt kirbud, abikaasa oli püstihädas nendega, aga mind nad ei tahtnud.Vabanesime koerast ja kirbud kadusid hoobilt.
Kirbud ei sallivat soola. Pesin soolaveega põrandaid ja mitu korda päevas kloppisin vaipu või puhastasin tolmumejaga, kuniks polnud neist enam haisugu.
 
DPN 05. november 2014, kl 23.11
Juku joonistas koolipingile kärbse. Õpetaja läks mööda ja püüdis seda kahmata aga kärbes ei liikunudki. "Mis see on?" "See on kirp," vastas Juku erri põristades. "Aga miks ta ei hüppa?" tundis õpetaja huvi. "Ta on veel noor ja sääred nõrgad," põristas Juku vastu.
 
Helen 16. august 2015, kl 10.12
Minul ja isal on vist kirbud mul on sellised suured punased aga ma olen juba kärna kratsinud aga mida ma peaks tegema et need ära läheks?
 
parle 01. mai 2018, kl 22.02
olin õues mängisin kutsikaga tal oli mingi kirbute vastane kaela rihm aga andis mulle ikka .aga kas keehi teab kuidas on kirp nii väike aga nii suur punn
 
Valge Kirp 11. juuni 2020, kl 16.43
https://www.google.ee/maps/@58.9032503,24.4245861,3a,75y,321.36h,84.61t/data=!3m6!1e
1!3m4!1sajMpz8Q0KOvGFk89VwQWPg!2e0!7i13312!8i6656
annfhrt4611 09. detsember 2020, kl 08.39
Kuidas lutikatest lahti saada - https://tonzes.com/klopy.htm Soovitan.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati annfhrt4611 25.01.2023 20.28.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!