Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Kardan 24-h vererõhu mõõtmist!!!
 
Tudeng 26. oktoober 2009, kl 18.59
Olen 20- aastane tudeng, kes kardab kohutavalt vererõhu mõõtmist. Viimase ajal kogu aeg arsti juures vererõhk ülikõrge 170/110. Lähen lihtsalt ukse taga närvi, käed ja jalad hakkavad värisema,süda hakkab rinnus hüppama. Mõõtmise ajal värisen, sest kardan tulemust. Nüüd tuleb 24- tunnine vererõhu konroll. Kardan nii hirmsasti. Püüan olla rahulik. Kui vererõhu uuring ebaõnnestub, siis juba 20- aastaselt pean vererõhurohtusid võtma hakkama.
 
kakuke 26. oktoober 2009, kl 19.52
ole rahulik midagi ei ole karta ! ja sellepärast see rõhk kõrge ong ,et sa kardad ,, ära karda,,,!!!!Ole tubli
 
... 26. oktoober 2009, kl 20.08
pole hullu midagi. Ära seksi sel ajal. Jäta meelde, mis võis põhjustada mingi äkilise vererõhu tõusu. Ise jäin autoga ristmikule seisma, oli tore vaadata, mida vererõhk sel ajal tegi.
Sul see valge kitli sündroom. Ma vanasti ei saanud polikliinikust möödagi minna, ilma et süda poleks puperdanud.
 
Sama 26. oktoober 2009, kl 21.17
Kuigi olen juba üle 50 tublisti-kardan samuti, see on justkui foobia, kuigi võin ju mõistusega aru saada, et pole mõtet ja ka mingit alust selleks , aga ikka ja sellepärast ei luba ma arstil vererõhku mõõta... Võtan betaloci juba 10 aastat ja mis mu õige vererõhuväärtus on- ei tea keegi.
Tunnen end naeruväärsena ja tobuna- aga järelikult pole ikka leppinud sellega.
 
Räägi 26. oktoober 2009, kl 22.38
Räägi arstile, et sa kardad.
 
med-tudeng 26. oktoober 2009, kl 22.40
Enne mõõtmist ära joo kohvi, ära suitseta, ära ole füüsiliselt aktiivne (kiire kõnd ja trepist üles tulemine on ka füüsiliselt koormav), ära STRESSA. Tead, lihtne on öelda, et ära stressa.. aga ma küsin, et miks sa kardad seda vererõhu mõõtmist? Hirmul peab alati mingi põhjus ju olema. Ega see mansett sulle haiget ei tee nagu mingi nõel..
 
Tudeng 26. oktoober 2009, kl 23.42
Re: med-tudeng

Ma ei ole kunagi enne mõõtmist kohvi joonud. Ei suitseta üldse. Mansett pigistab mõõtmise ajal ning süda taob rinnus nii hirmsasti sellepärast kardangi. Ilma mõõtmata ma ei saagi aru,et vererõhk kõrge on.
 
sama siin. 27. oktoober 2009, kl 06.30
Mina kardan kah ja kusjuures tõusebki rõhk ja mitte vähe.Mul aga nüüd arst targem.Algul oli nii,et esimene asi,rõhku mõõtma.Olin end juba ukse taga nii üles kütnud,et süda tagus ja rõhk olilaes.Nüüdseks ta alguses tegelieb minuga muudmoodi ja siis ootamatult vabal vestlusmomendil mõõdab ja ongi palju parem.Ole tubli ja rohtu püüa mitte võtta.Katsu rahulik olla ja ilmselt sa 24 tunnisega oledki rahulikum.-Harjud ja oled loomulik ja kõik läheb super!
 
... 27. oktoober 2009, kl 08.49
aga sa mõõda ise kodus. Muretse see mõõtmise aparaat ja mõõda ise näit nädala jooksul mitu korda päevas.
Kas kodus suudaksid mõõta?
 
kelli 27. oktoober 2009, kl 09.13
kui ainult arsti juures vererõhk tõuseb, ei tohi minegid vererohurohte võtta, rikud oma tervise täitsa ära!!!
mul on sama probleem ja ostsin endale vererõhuaparaadi. enne arsti juurde minektit mõõdan ise kodus vererõhku ja arstile ütlen, siis palju kodus oli. normaalne arst saab aru, et arsti juures mõõdetu ei ole tegelikult õige ja ei käsi mingeid ravimeid võtta. kusagil 20% inimestel, kellel muidu vererõhk normis, on arsti juures üle normi.
õige vererõhu saa teada siis, kui seda mõõta kodus hommikul ärgataes v õhtul enne magama minemist. ja vot kui siis, on nt 170, tuleks hakata vererõhku alandavaid ravimeid võtma.
 
arusaadav 27. oktoober 2009, kl 10.43
Seda kardavad jah paljud inimesed. Sageli nad ise ei tajugi, et kardavad. See alateadlik kartus väljendub vaid vererõhu kõrges näidus arstikabinetis.
Arstide (ja ka siinsete vastajate) soovitus: muretse endale koju vererõhuaparaat ja mõõda rõhku kodus - seal tavaliselt ei kardeta. Just nii nagu kelli kirjutab - siis saad teada, kas tegelikult pead ravimeid tarbima või mitte. Kui sul endal pole vererõhumõõtjat, siis äkki saad kelleltki ajutiselt laenata. Ehk pole sul seda püsivalt tarviski.
Enamus arste küsibki patsiendilt, kui kõrge on vererõhk kodustes tingimustes. Ja ka arvestab sellega.
 
kelli 27. oktoober 2009, kl 10.55
Mine apteeki, seal saad ise mõõta , rahulikult ilma pabistamata ja see mansett ei suru ka nii kõvasti. Enne mõõtmist istu veidi aega rahulikult ja siis mõõda. T uleb ehk parem tulemus ja õigem. Hirm tõstab veererõhku, tekib paanikahoog jne. Proovi apteegis mõõta.
 
molli 27. oktoober 2009, kl 18.26
oh mul täpselt sama...vererõhk alati arsti juures kõrge,süda klopib,peas surub,jalad värisevad.....saadetigi vererõhu monitooringule.terve see aeg,kui masin küljes,nii paha olla....süda värises,ajas lausa iiveldama ja iga kord kui mõõtmine lähenes(iga poole tunni tagant),tekkis lausa paanika,sinna ei saanud midagi teha....ja tulid alles näidud!püüdsin rahulikult istuda sel ajal,püüdsin rahulikult hingata-midagi.....selline hirm,et jube! öösel kell kaks kiskusin selle seadme maha,sest tundsin,et saan infarkti-süda tagus sees nii mis kole!! ja peale seda rahu majas! süda rahunes ja magasin nagu nott.nüüd sööngi killukese vererõhu rohtu,sest mine sa tea....õiget näitu ju ei saanud.aga praegu tervis ok.ka vererõhk viimane kord normis.
 
riinu 30. oktoober 2009, kl 19.17
see vererõhu kodune ehk 24 tunni aparaadiga mõõtmine on täitsa tavaline asi. olen seda teinud mitmeid kordi. seda ei ole vaja üldse karta. sellel ajal kui ta hakkab mansetti täis pumpama, olen mina kasvõi keset tänavat, korraks seisma jäänud, kui olen kodus, siis istun rahulikult ja vestlen näiteks kassiga või kellegagi kes läheduses on.
mul ka niikui arsti juurde lähen, siis on vererõhk alati väga kõrge - isegi kuni 220-140.
aga kui on tehtud ööpäevane mõõtmine, siis on alati selgunud, et mitte-arstlikes tingimustes on 130/140-90 või 85.
Seega peaaegu normis ja ma ka ei pea rohtusid kogu aeg võtma.
Kusjuures alati mõõtmise ajal mulle tundub, et süda hirmsasti klopib ja et no nüüd on need näidud ikka jube kõrged... samas vastuse järgi minnes selgub, et ei olnud.
seega pole üldse vaja muretseda.
ja ikka mõelda nii, et kui ilmnevad mingid kõrvalekalded normidest, siis saab koheselt hakata tegelema uurimisega, et millest tingitud. ja see annab kindlustunde rohkem, kui pidev pabistamine, et ei tea mis minuga ikka lahti on ja millega see lõpeb.
mina pooldan igati igasuguseid uuringuid enne kui teadmatust, mis on palju ebakindlam variant.
ei saa võidelda sellega, mida ei tea.
 
aivalus 30. oktoober 2009, kl 19.43
sellepärast sulle monitooring tehaksegi, et välistada nn valge kitli sündroom. Kannad 24 tundi aparaati kaasas ja elad on normaalset tavalist elu. See lihtsalt fikseerib sinu vererõhu teatud ajavahemike järel. Karta pole küll miskit.
Ka mina olen selline, kellel arstikabineti ukse taga rõhk üles läheb.
Korra saatis arst mu seepeale kohvi jooma ja käskis pärast siis tagasi tulla. Tegin ühe kange kohvi, mille manustamise tulemusel langes rõhk nii umbes 20 pügalat...
 
tean mida tunned 30. oktoober 2009, kl 20.44
Mul sama häda. No kuidas ma ka ei üritaks end maha rahustada, et mida pekki ma sest arstist kardan, aga mitte miski ei aita. Süda hakkab kloppima ja rõhk tõuseb lakke. No ja siis arstid pööritavad silmi kui ekg-d näevad või vererõhku mõõdavad, hakkavad igatsugu haigusi välja pakkuma. Ausalt öelda, see omakorda tekitab arstide suhtes umbusku, kuidas nad ise selle peale ei tule, et võibolla valge kitli sündroom. Ei saa ju olla, et noorel inimesel rõhk nii kõrge. Keeravad närvi veel rohkem üles oma naeruväärsete diagnoosidega. Viimane kord oli mul küll tahtmine töötervishoiuarst Kuu peale saata.
 
ag 30. oktoober 2009, kl 20.45
Proovi mingeid vabamüügi palderjani tablette enne mõõtmist sisse võtta.
 
ag 30. oktoober 2009, kl 20.45
Proovi mingeid vabamüügi palderjani tablette enne mõõtmist sisse võtta.
 
Verine Õhk 24. aprill 2021, kl 11.24
No vaat Tjuncu selle kerid omale ümber tilli ise mängid pilli hakkad survestama ja siis päeva lõpuks saad teada kas õhtul minna külla Marele või hoopis taha tõmmata kurele. Ainult see seadeldis vastab su murele.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!