Panen siia saia retsepti, mida tegime eelmise aasta juunikuus:
15.06.10.a. Küpsetasime saia.Masin segas ja kergitas taigna 7 – nda prog- rammiga1 tund ja 50 min.
Retsept::0,730 kg nisujahu;420 ml vett;4 spl suhkrut;4 spl õli;2,5 tl soola;
25 g presspärmi.
Lasime vormis(valgest plekist ,pikem) kerkida veel pool tundi ,samal ajal lülitasin sisse ahju,mille panin 200°C ning lasin kerkida tunni täis..
Kui tainas oli vormis kerkinud umbes 1,5 cm üle vormi serva – panin ta ahju.
Alguses 200°C 20 min.Pärast alandasin temperatuuri 160° -le ja küpses sellel temperatuurol 20 min., lõpus küpses 140 kraadil 20 min .
Küpsetis oli ilus,1,15 kg raske ja liusa pruuni koorikuga.
. Küpsetasime sepikut.Masin segas taigna 7- nda programmiga.
Retsept:
0,625 kg Rainbow sepikujahu(Soome toode)
0,125 kg Veski Mati mitmevilja nisujahu segu,
0,4 liitrit vett (selline vee kogus oli paras)
22 g presspärmi
3 spl suhkrut
2 spl õli;
2,0 tl soola.
Lasime vormis(valge plekist) kerkida umbes ühe tunni ja sai ahju pandud Küpsetasin nagu leiba. Kerkis väga hästi. Segamise järel jäi masinavorm puhtaks.
Sellest kogusest sis samuti 1,0 kg sapiku, tegelikult maitses rohkem saiana, sest soome jahus oli jahuparandajat sees.
Viimane on lleiva retsept,ta pole 100 % must rukkileib,kuid meile maitseb.Juuretisega pole me leiba teinuddd, vaid ikka värske pagari pärmiga.Nüüd
retsept:
Küpsetasime rukkileiba.Masin segas ja kergitas 7-nda programmiga.
Retsept:
0,5 kg Tartu Miil rukkijahu;
0,25 kg RB nisujahu(Soome)
500 ml vett (selles 2 spl siirupitaoline paks koduleiva küpseta-
mise rukkilinnase ekstrakti – eesti toode.)
See oli paras vee kogus
2 spl suhkrut;
3 spl õli;
2,0 tl soola;
28g presspärmi.
Pärast vormi panekut lasime veel soojas vees kerkida umbes ühe tunni,kuna kerkis nii hästi,et võib alla langeda,siis sai varem ahju pandud. Segamise lõpus oli ilus päts,masinavorm jäi puhtaks. Esmalt küpsetasime 20 min. 240° juures, siis alandasin 170° -ni ja küpses 20 min, edasi umbes 140° juures veel 20 min.
Kui keegi riskib teha ,andke teada,kuidas õnnestus!
Masinana kasutasin Severini masinat,milles om kaks segajat ja saab küpsetada ühes kuni pooleteise kiloni, kui vast saia segab ära,kuid leivataigent ei jõua segada nii suurt kogsst.